Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Alla våra extraknäck / side hustles

OBS! Detta inlägg om extraknäck innehåller vissa affiliatelänkar. Skulle du t.e.x. hyra ut din bil eller skaffa ett av våra favoritkreditkort via länkarna, får vi en liten ersättning.


Vi har två kanaler eller trattar för vårt sparande. I den ena går vårt månadssparande och in den andra kanaliserar vi alla inkomster från våra extraknäck eller side hustles. Allt enligt vår investeringsfilosofi.

Igår passerade vårt side hustle konto på Avanza 60 000 kr. Detta är pengar som vi tjänat in vid sidan av våra lönearbeten under vår sparresa. 22 månader har det tagit för side hustle kontot att spränga 60K vallen. Det är mycket pengar och de utgör faktiskt 10% av vårt totala sparande.

Extraknäck. Nu över 60K
Jag har jobbat hårt för dessa pengar.

Egentligen skulle det kunna stå 90 000 kr på kontot men de första 30 000 kr som kom från att jag sålde min skivsamling gick till att betala av en kreditkortsskuld på just 30 000 kr.

Side hustle / extraknäck

Jag tänkte snabbt gå igenom vilka våra extraknäck är samt att visa hur vi använt dem. Allt det vi gör är tillgängligt för alla. Det finns ingen startkostnad eller kräver utbildning.

Försäljningar

Vi har rensat i skåpen, skivbackarna, barnkläderna, oanvänd hemelektronik, barnböckerna, prydnadssaker, leksaker och annat. Detta har vi sålt på Sellpy, Tradera, Blocket, Discogs (vinylskivor) samt i den lokala Facebookgruppen.

Mystery shopping

Som mystery shopper utvärderar du verksamheters kundmöte genom att agera vanlig kund. Företag anlitar mystery shoppers för att utvärdera sig själva. Det är enkelt och kräver inga förkunskaper annat än att registrera sig hos nedan uppdragsgivare och söka lediga uppdrag. När besöket är gjort registrerar man sina svar i ett frågeformulär. Till dags dato har jag gjort 40+ mysteryshoppinguppdrag för Daymaker, Better Business och Notifind.

Bäst betalda är biluppdragen, tätt följda av lägenhetsvisningar för nybyggda bostadsrätter. Roligast är att gå med familjen och äta gratis på restaurang.

Skatt på detta extraknäck dras automatiskt som hos vilken arbetsgivare som helst.

SnappCar – hyra ut bilen

Vi hyr ut vår bil via tjänsten SnappCar. 305 kronor per dag tar vi för att hyra vår bil. Bilen är under uthyrningsperioden helförsäkrad via IF.

Inför en uthyrning städar jag ur bilen på 5-10 minuter med microfibertrasa, ser till att det finns spolarvätska och tar en koll att bilen är ok ren. Tanken ser jag till att den är full. När jag får en bokning accepterar jag den snabbt då man rankar högre hos SnappCar om man gör det.

När det är dags att lämna över bilen öppnar jag och hyrestagaren SnappCar appen och skriver in mätarställning samt att jag kontrollerar körkortet på hyrestagaren. Nyckeln lämnas sedan över och båda godkänner i appen. Bilen är nu försäkrad och hyresperioden har börjat.

Detta är ett kul side hustle då personerna ofta bor i området och jag kan erbjuda något som inte biluthyrningsfirmorna kan, nämligen cykelförvaring samt att de får plocka godsaker i vårt trädgårdsland. Uppskattat och kul sätt att träffa folk.

Vår bil är värd kanske 25 000 kr och vi har gått plus på bilägandet (inklusive vår egen drivmedelskostnad) sedan i somras. Ett life hack! Klicka här för vår snabbguide om du är intresserad.

Content writing

Jag skriver content då och då för TopContent. Man registrerar sig och tar de uppdrag som finns. Det ger inte mycket men jag har plockat ut några hundralappar.

Cashback

Allt jag köper försöker jag kanalisera via främst Mybonus. Jag ser också till att utnyttja erbjudanden som prenumerationer och elabonnemang. De ger pengar utan att man behöver köpa något.

För att visa hur nördig jag är tar vi exemplet elabonnemang. Fortum har ett erbjudande om 400 kr i cashback om man tecknar abonnemang via dem. Det gjorde jag. När jag fått de pengarna utbetalda bytte jag till Fixael och inkasserade 300 kr. Det finns ytterligare två erbjudanden hos andra elabonnemang som jag gjort samma med. Totalt 1000 kr skattefritt.

Nu kommer nörderiet. Dessa erbjudanden är personliga MEN nu har vi skrivit över elabonnemanget på Fru IGMR och kan göra samma sak en gång till. 2000 kr totalt på denna manöver.

Bloggintäkter

Detta är en klen inkomstkälla. Främst trillar det in pengar när jag tipsar om en bok. Detta kallas affiliate marketing och det gör jag via Adtraction, Adrecord och Tradedoubler. Jag får kanske 4-8% av ordervärdet som genereras från min blogg. På detta betalar jag skatt och arbetsgivaravgifter så det blir inte många kronor. Jag betalar dessutom för bloggens domän och hosting. Kanske går jag jämnt ut eller lite back. De annonser som ligger på sidan har totalt genererat 700 kr på två år. Min sämsta timpenning någonsin.

Sedan är det så att via dessa affiliatesajter kan man värva läsare till diverse kreditkort e.t.c. Jag har några krokar ute på bloggen på dessa kort men inte lyckats värva någon trots deras förträfflighet. Däremot har jag värvat mig själv och Fru IGMR och då tjänat några kronor.

Paneler

Detta får bli ett eget inlägg framöver. Jag har testat paneler men lagt ner det igen. Det är inte förenligt med att spendera mindre tid framför skärmar. Jag försöker köra digital minimalism så detta var inte min grej alls. Det tar tid, är tråkigt och genererar inte mycket pengar.

Jag gjorde som så att jag laddade hem appen OpinionApp. Sedan registrerade jag mig i den och på de paneler jag valt med samma e-mailadress. Detta är viktigt för att panelerna skall dyka upp i appen.

De paneler jag gick med i var:

Två av panelerna kunde man plocka ut pengar via Paypal redan vid 50 kr saldo. Det gjorde jag = 100 kr (skall skattas). I övrigt plockade jag ut fem trisslotter och på dessa vann jag 270 kronor totalt. 370 kr tutti. För några dagar sedan avregistrerade jag mig från panelerna. Det tog för mycket tid.

Kreditkortsbonus

Jag och Fru IGMR har några olika kort. Dels har vi Revolut som är ett kort man fyller på. Via det kan man ibland värva vänner eller läsare. Båda får då pengar.

Vi har även andra kort såsom Kompletts fina kort. Det ger 2% bonus på köp som görs online och 1% på fysiska köp. Detta använder vi så klart.

Ett exempel på effektivt utnyttjande av bonus: Fru IGMR sitter i styrelsen för en förening. Hon tog på sig att anordna en gruppresa men föreningen har ingen möjlighet att låna ut ett kreditkort etc. Hon fick då ta kostnaden för flyg, hotell och restauranger på sitt kort för att sedan bli kompenserad av föreningen. I och med att hon låg ute med pengarna kunde hon också få bonus att plocka vid ett senare tillfälle.

Vi har även Norwegian som vi samlar bonus på. Det använder vi också för att radera hyrbilsförsäkringen när vi reser (kostar lite extra men tjänas in direkt).

Nischsida

Mitt passionsprojekt förklätt som ett extraknäck. Jag har under den senaste tiden börjat bygga upp en nischsida. Det är en hemsida som jag nu fyller med content om det ämne jag valt. Där kommer jag lägga reklam för företag som säljer relaterade produkter.

Jag funderade länge och väl på vad jag skulle kunna göra för sida där jag tycker det är ok att uppmana människor till konsumtion. Det går emot mitt väsen att prångla ut något som går emot mina värderingar.

Nu har jag hittat mitt tema för min nischsida och där får besökarna gärna handla sig blåa om de vill. Det går till ett gott ändamål som gagnar oss alla.

Jag lockar dit besökarna genom att fylla sidan med mycket innehåll och fakta om ämnet (på ett sätt som inte finns just nu). Sidan är under uppbyggnad och har inte genererat ett öre än. Däremot har den kostat mig 200 kr till dags dato. Skulle den inte fungera har jag i alla fall lärt mig mycket och jag har fyllt ett informationstomrum på internetz.

Vill du också skapa en sida får du via denna länk 120 kr rabatt hos One.com där jag har denna sida och även min nischsida.

Jag vill också tipsa om en bra podd på ämnet extraknäck / side hustles – nämligen The Side Hustle Show. Den är amerikansk och kanske inte alltid helt relevant. Dock lär man sig mycket och det finns en hel del mindset och finurligheter att ta del av där.

Har ni några andra extraknäck att tipsa om? Något ni vill veta mer om? Något jag glömt?

Signatur

18 kommentarer

 1. tangowhiskeyman

  Har du sålt av skivsamlingen?!

  Det skulle jag aldrig göra 70% av grejerna finns ju inte på Spotify/digitalt..

  • Herr IGMR

   A mans gotta do what a mans gotta do 🙂

   Ja den rök OCH min vinylspelare med tillhörande rörförstärkare och egenrenoverade Carlsson OA-14 högtalare. Det fanns många limiterade gobitar som köptes under skivdöden i slutet 90 och början 00. MEN! De stod i källaren och samlade damm. Genom att sälja dem fick jag nöjet att glädja många människor.

   Hade intressanta diskussioner med en man i LA som köpte Radio Dept s “Lesser Matters”, Hade roliga besök i vardagsrummet av diverse skivnördar som hämtade vinyler och jag fick några vänner i närområdet som jag bland annat gladde med diverse Pavement 7″ samt LP. Några plastade och därmed ospelade Bob Hund letade sig också iväg i grannskapet.

   De tog plats och jag hade dåligt samvete över dem. Att kunna radera vår skuld gav en friare känsla än vad samlingen kunde ge. Men visst – det är inte helt utan att man ångrar vissa skivor lite. Främst kanske högtalarna gör ont.

 2. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Grymt jobbat med extraknäcken. Många bäckar små blir verkligen en fin summa pengar på längre sikt! Vi startade ett liknande projekt i juni i år och per november uppgick värdet på “Gratisportföljen” 14 163 kr. Huvudsakligen kommer pengar in ifrån paneler, försäljning av saker på Tradera, cashback och bloggen.

  Ska bli kul att följa utvecklingen på dina extraknäck!

  • HerrIGMR

   Snygg utveckling. Det är verkligen lågt hängande frukter detta.

   Idag trillade det in ytterligare 400 kr från Mybonus till side hustle ISKn.

 3. Flow FI

  Just nu ligger side hustle-inkomsterna för året 2019 på 57 806kr. Det kan bli kämpigt att nå 60 000kr som jag satt som mål. Iofs har jag inte räknat med cashbacken från kreditkortet då detta brukar dras automatiskt från den fakturerade summan. Det borde vara några hundralappar till. Har inte heller räknat med avkastning från pengarna då det bara åker in på det gemensamma ISK.

  Bra jubbat i alla fall och jag tror stenhårt på nischsidan!

  • Herr IGMR

   Tack FF. Ni är ju grymma och ni har goa möjligheter att generera extrapengar med era sidogrejer.

   Fru IGMR ska snart göra två extrahugg också och då kommer det trilla in några dollares till. Det är bara att fortsätta nöta.

  • Daniel

   Går det att ha ett gemensamt ISK? Har för mig att jag läst mig till att det enda man kan ha samägt är Aktie och Fond-konto? Var är detta? Avanza? Nordnet?

   • HerrIGMR

    Hej! Nej det är personligt om jag inte missminner mig. Dock har vi genom giftemål utan äktenskapsförord och tyst överenskommelse gjort att det ska delas lika.

 4. Fr Lyx till Rimligt

  Jag gillar Hygglo där man kan hyra ut verktyg odyl. Takboxen är sedan länge betald och högtryckstvätten är populär. 50-150kr/ dag. Kolla gärna via denna länk

  Om du anger koden fin-myra-9f när du använder Hygglo får du 50 kr att hyra för!
  Android: http://hygg.lol/android
  iPhone: http://hygg.lol/iphone

 5. ekonomenstips

  Kul att läsa, jag ska också göra en sammanställning av mina side-hustles =)

  • HerrIGMR

   Gärna det! Har du några tips?

 6. David

  Jätte kul och bra tips! En fundering är hur gör ni mot skatteverket? 60 000 på 2 år lär hamna i inkomst av tjänst med 30% skatt eller?
  Grattis till en fin blogg

  • HerrIGMR

   Tack David! Mystery shopping skattas för genom uppdragsgivaren som en vanlig lön. Affiliate skattas också samt att man betalar arbetsgivaravgifter (50% går bort). Cashback räknas som en rabatt och skall vara skattefri, kreditkortsbonus likaså. SnappCar, Content writing, paneler etc tas upp i deklarationen. En mix 🙂

   • David

    Super! Tack för svaret och inspiration! Jag kanske testar också det där med Mistery Shopping =)

    Fick du några problem med din arbetsgivare? I praktiken blir man anställd av två eller flera företag men om man redan har en heltidsanställning antar jag att ni fick be om lov till arbetsgivare och visa att uppdragen inte krockar med era vanliga “kontorstid” eller hur?

    God fortsättning!
    David

    • HerrIGMR

     Nej inga problem. Jag är helt transparent på arbetet och sedan är det så att jag själv arbetar inom retail. De kunskaper och inblickar jag får av. Mysteryshopping kan jag dra nytta av på mitt lönearbete. En winwin.

     • HerrIGMR

      PS. Jag har gjort om denna sida och lagt till lite under sidan ”tjäna pengar!” Som ligger under menyn. La till Rover/dogbuddy och Hygglo.

 7. David

  Hej

  Kolla på “spartips” sidan.Rover.se verkar inte ha med hundar att göra utan det är reklam på godis 😉

  • HerrIGMR

   TACK! Lyckades få dit .se och inte .com som det ska vara. Fixar!

Kommentera