Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Månad: mars 2019 (Sida 1 av 3)

Två böcker för ett rikare liv

Om jag måste välja två böcker som påverkat mig och pushat mig i den riktning som jag lever nu är det Vicki Robin´s “Your Money or Your Life” samt “The Art of Frugal Hedonism” av Anne Raser-Rowland & Adam Grubb.

Ovan är affiliatelänkar men böckerna kann också med fördel lånas på bibblan eller köpas med cashback).

Dessa två böcker har, på riktigt, fått mig att se världen på ett annat sätt. De har fått mig att värdera vardagen, att värdera min tid, att vara tacksam, att inte bara se framåt och längta efter X (sätt in vad som helst här) och att faktiskt förstå vad fantastiskt bra jag och vi har det just i denna tidpunkt i historien.… Läs mer

Plocka Ramslök.

Igårkväll sken solen, 12 grader varmt och vi hade bestämt träff med en vän för att ta oss till “lilla skogen” för att plocka ramslök.

Cirkus en kilometer från vårt hus finns en gammal trädgård som tillhört en sedan länge riven bondgård. Denna har förvildats och är helt magisk att gå i. I denna trädgård eller “lilla skog” finns en hel del ätbart. I augusti förra året fyllde vi skafferierna med päron och äpplen som växer där. På vägen dit växer vilda björnbär och havtorn.… Läs mer

Status mars 2019

Status mars 2019 – Mars har varit en fin månad och vi har kommit 13 månader in i detta livsprojekt som heter äga din tid, FIRE, ekonomiskt fri eller vad man nu ska kalla det.   Tar man, som vi gjort, bort ungefär halva sitt konsumtionsutrymme samt styr bort fritiden från varuhus, köplador, inredningsaffärer, klädaffärer, fikaställen, resturanger, lunchställen och alla andra som vill att du lägger din fritid, energi och pengar på just deras saker – ja då händer det grejer.   

En fin dagsutflykt i mars.
Läs mer

Lacey Filipich TEDx – att bli rik på tid

I samband med utlottningen av Åsa Axelssons bok “Jag lämnar ekorrhjulet” fick jag många fina mail från er läsare. I ett av mailen jag fick blev jag tipsad om Lacey Filipich TEDx Talk från oktober 2018.  

Jag fick bokstavligen gåshud av detta TED Talk. Lacey kombinerar FIRE och vad hon kallar “mini-retirements” för att få den där känslan av att vara rik på tid. Genom att sprida ut de 20 år som kallas pension över livet, d.v.s. kombinera FIRE, arbete och ledighet uppnår hon känslan av att just vara rik på tid.… Läs mer

Rengöra ugnsluckan från fastbränt fett – Städhack!

Vår ugnslucka har inte sett fin ut på länge. I och med att vi lagar så mycket mer mat nu blir ugnen ganska snabbt skitig, för att inte tala om ugnsluckan. Främst är det fastbränt fett som är den största boven. Vi behöver rengöra ugnsluckan.

rengöra ugnsluckan
Godbitar likt dessa produceras ofta i vår ugn. Det genererar dock en del städning.

Under årens lopp har vi testat det mesta men den blir inte helt ren. Grönsåpa från lokala ICA, linoljesåpa, ugnsrengöringsspray, diskmedel, bikarbonat och annat.… Läs mer

“The path to enlightment is getting a fucking mullet”

The path to enlightment is getting a fucking mullet

Bold giant mind

Men först:

Så var vinnaren korad i min utlottning av Åsa Axelssons bok “Jag lämnar ekorrhjulet“. Vilken uppslutning det blev! Jag har fått mer än 40 mail från personer som vill vinna boken. Jag har dessutom fått en inblick i vilka ni är och det är jag väldigt glad för. Det finns så mycket energi ute i stugorna/radhusen/lägenheterna. Tack för att ni delade med er!

Baby IGMR har haft stora problem hur vi skall hantera utlottningen.… Läs mer

Vi bara lyder. Arbetsförmedlingen och byråkrati.

Vi bara lyder. Nu går det rundgång bland FIRE bloggarna. I december skrev jag om Roland Paulsens medverkan i SVT´s Idévärlden som var ett riktigt fint program där idéer fick ta plats och diskuteras. Av någon outgrundlig anledning finns inte programen på SVT Play utan längre.

Hursomhaver, Fru EB tar upp samma avsnitt i hennes inlägg från igår där hon levererar sin bild av välfärd som jag helt skriver under på.

1 Jobba enbart med det som känns meningsfullt. Vicki Robin formulerade det som arbete som är konstruktivt och som ger synbar effekt, där ditt bidrag känns och är meningsfullt.

Läs mer
« Äldre inlägg