Status mars 2019

Status mars 2019 – Mars har varit en fin månad och vi har kommit 13 månader in i detta livsprojekt som heter äga din tid, FIRE, ekonomiskt fri eller vad man nu ska kalla det.   Tar man, som vi gjort, bort ungefär halva sitt konsumtionsutrymme samt styr bort fritiden från varuhus, köplador, inredningsaffärer, klädaffärer, fikaställen, resturanger, lunchställen och alla andra som vill att du lägger din fritid, energi och pengar på just deras saker – ja då händer det grejer.   

En fin dagsutflykt i mars. Trelleborgs badhus är vackert och uppskattades av hela familjen.

Livet

Vi har fått in mer kvalitet i livet. Vi har saktat ner, vilket blir nästan övertydligt när så många vänner och kollegor fortfarande springer. Jag trivs mycket bättre med livet nu och jag har mer tid. Tid för mig själv, mina tankar, samtal, min familj, tid för att inte behöva köpa mig ur problem. Jag kan och har tid att fixa dem själv.    När jag och Fru IGMR låg och tittade på Lacey Filipich TED talk här om dagen började kvarnhjulen snurra i min frus huvud. ”Mini retirements” – det skulle smaka fågel. Vi arbetar nu 100% båda två men i och med våra låga levnadsomkostnader kan vi, potentiellt, vara mer lediga mer och ändå få pengar över.   

Baby IGMR fyller sex i september och han börjar förskoleklass nu efter sommaren. Fru IGMR har ett krävande arbete och har funderat på att gå ner i tid. Nu närmar sig semestern snart och hon har bestämt sig att avvakta något med detta. Det hon dock har bestämt sig för är att vara ledig ett par månader som en kombo av semester samt att kunna finnas tillgänglig för Baby IGMR i samband med skolstarten.  

Semester

Själv kommer jag ta fem veckors semester och kanske någon extra vecka i samband med sonens skolstart. Dels för att vara närvarande i det samt att kunna spendera några barnfria timmar med Fru IGMR då sonen är i skolan.

Detta är sådant vi går och funderar på nu. Förr kanske vi funderade men tog inte steget på grund av att pengarna behövdes för att gå runt. Livet känns spännande, vi är friska, trädgården slår om i grönt och roliga saker händer under våren och försommaren – camp FIRE till exempel. Vi har det bra och fru IGMR tycker jag ser ”glad och spjuveraktig ut”.   

Status mars 2019 – pengarna?   

Vår sparkvot klockar in på 53% denna månad. Frihetsgraden har ökat till 5,2% (mål 6,5 miljoner).   Portföljen är värd 336 901 kr (ökning på 26 608 kr jmf. förra månaden) och vår nettoförmögenhet är 2 127 696 kr (en ökning på 31 800 kr jmf. förra månaden).    Sedan start ser utvecklingen ut enligt nedan.   

Status mars 2019

Vi gnetar på
Signatur

Publicerat

i

av

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Flow-FI
5 years ago

Tycker det låter sunt med lite FL och kanske allmän neddragning på arbetstiden. Vi skulle nog kunna spara 10-15 000kr extra i månaden ifall Fru Flow hade jobbat heltid istället. Men för vad? Risken för obalansen, tröttheten och att må dåligt är ju den samma. Även om det medför en viss frihetskänsla att veta att man sparar för sin framtida frihet. Känner att det är lätt att fortsätta hetsjobbandet men istället för att pengarna ska gå på konsumtion så ska pengarna gå till sparandet. Det är ju en avvägning man måste göra för att må bra. Men som vi pratat om tidigare. Om man ska "hålla ut" 8 år till ekonomisk frihet måste det nog finnas en balans, speciellt med småbarnslivet. Annars är risken att priset man/familjen betalar för friheten blir för stor. 8-10 år är väldigt lång tid. Ett maratonlopp där det gäller att hitta rätt tempo för att komma i mål.

Anonymous
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Klokskaper på rad sign. Flow FI. Det är spännande med alla möjligheter som öppnas. Sparsamhet kombinerat med ok löner är verkligen en superkraft.

ekonomenstips
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Viktigt tillägg Flow-Fi som man inte ska glömma bort. Dock tycker jag att jag många gånger inte ens saknar konsumtionen. Det är de sakerna jag ska fortsätta skala bort.

Anonymous
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Helt enig. Jag har ännu inte saknat något jag valt bort. Det är ju så att när man väljer något, väljer man bort något annat. När man väljer bort får man tid och rum för annat – de sakerna har gett mig mer än spring i konsumtionstempel.

Pappa betalar?
5 years ago

Vettiga tankar!
JAg valde att gå ner i arbetstid och är supernöjd med det. Speciellt då den extra lediga tiden är på lov när mina barn är lediga. Supernice!

Mvh PB?

Pappa betalar?
5 years ago
Reply to  Pappa betalar?

Off tonic.
Tänkte köra vår första #lönecava. Tips på några?

Anonymous
5 years ago
Reply to  Pappa betalar?

Vilarnau och El Miracle är finfina

Pappa betalar?
5 years ago
Reply to  Pappa betalar?

Det blev en El Miracle. Jag tyckte den var ok. Mamma betalar? Var inte lika nöjd.

Anonymous
5 years ago
Reply to  Pappa betalar?

Då får jag slå ett slag för Vilarnau.

Pappa betalar?
5 years ago
Reply to  Pappa betalar?

Det blir nästa lönecava då.

FruEfficientBadass
5 years ago

Som vanligt får jag rysningar när du beskriver er resa. Jag myser lite extra vid det gröna stapeldiagrammet. Det är helt osant bra att gå från 25' till 336' på ett år, dessutom i ett inte helt uppmuntrande börsklimat så det är rena stålars in. För nytillkomna läsare vill jag också poängtera att ni visserligen har bra jobb men det är inte några fantasilöner vi snackar här utan hyfsat medelklasskompatibla sådana? Ser man denna graf är det svårt att ta compainypantsys på allvar. Tilde de Paulas: "Vilket investeringsråd kan du ge till den familj som mot förmodan lyckas sätta undan 200 kronor per månad?". Konsumtion är som luft – varhelst det finns utrymme expanderar det. Och ni håller som bäst på att fånga upp luften i små kulörta ballonger som framöver ska lyfta er upp över marka.

Cosmonomics
5 years ago

Har Tilde de Paula faktiskt sagt så? När? OMG.

Anonymous
5 years ago

Jo det är inte många stålars i vinst, utan rena pengar in. Våra löner är sub statlig brytpunkt så nej, inga jättelöner men helt ok.

Vi bor i dragigt hus med knappa tremiljonerslån, har bil osv. Inga asketer alltså.

Cosmonomics
5 years ago

Härligt att läsa! Jag kommer ju gå upp i tid nu för att bli färdig och få min legitimation (eftersom det öppnar väldigt många möjligheter framöver), men annars har ju deltid varit ljuvligt. Inte direkt så att man sitter och ångrar sig på sin lediga dag när varje helg blir en "långhelg".

Anonymous
5 years ago
Reply to  Cosmonomics

Många verkar ändå tycka att det är skönt att börja jobba efter semestern… har aldrig förstått det.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x