Vi bara lyder. Nu går det rundgång bland FIRE bloggarna. I december skrev jag om Roland Paulsens medverkan i SVTs Idévärlden som var ett riktigt fint program där idéer fick ta plats och diskuteras. Av någon outgrundlig anledning finns inte programmen på SVT Play utan längre.

Hursomhaver. Min bloggkollega Fru EB tar upp samma avsnitt i hennes inlägg från igår där hon levererar sin bild av välfärd som jag helt skriver under på.

1 Jobba enbart med det som känns meningsfullt. Vicki Robin formulerade det som arbete som är konstruktivt och som ger synbar effekt, där ditt bidrag känns och är meningsfullt. Exempelvis att undervisa, vårda, konsturera, skapa och hitta lösningar på riktiga problem, inte GDPR-typen av problem. Your Money or Your Life borde vara obligatorisk läsning innan man som svensk proffstyckare slår sig ner i random TV/webb-TV-soffa.

2/ Jobba det antal timmar som får dig att må bra. Varken mer eller mindre. Genom att ha en hållbar livsstil i övrigt (d.v.s. inte femkilosstekar varje dag ej heller tre långresor per år) har du råd med den lyxen.

3/ Genom att kombinera punkt 1 och 2 kommer du med stor sannolikhet att generera mer värde till din samhällskropp än om du sitter på ett hittepå-jobb och mår psykiskt dåligt för att det a) är ett hittepåjobb b) tar tid ifrån ditt enda liv (tror jag?) från saker som du egentligen vill syssla med nämligen punkt 1.

4/ Genom att kombinera punkt 1 och 2 besparar du även ditt samhälle en del av de 80 miljarder vi unnar unnar unnar oss på psykisk ohälsa-fronten. 

Fru efficient badass

Rundgången då? Jo jag är lite krasslig och ligger hemma med en del tid över. En snabb googling på herr Roland Paulsen gjorde att jag hittade en SVT dokumentär som har samma namn som hans bok om Arbetsförmedlingen ”Vi bara lyder”. Filmen är en dock-dokumentär baserad på Rolands bok om det absurda i Svensk byråkrati som han skrev efter att ha studerat Arbetsförmedlingen inifrån. Filmen har vunnit priser och var guldbaggenominerad- jo jag tackar jag.

Från SVTs "Vi bara lyder"
Från SVTs ”Vi bara lyder”

”Så ert uppdrag är inte att förmedla arbete i första hand? Är inte namnet, Arbetsförmedlingen, ett dåligt namn i sånna fall? Blir det inte fel förväntningar?

– Alltså, vi kommer ju aldrig vara populära. Jag tycker det finns en ganska enkel matematik där också som jag tror är giltig. Om du är arbetslös och inte får ett jobb. Då kan du säga, jag är inte efterfrågad, ingen vill ha mig och det accepterar jag. Eller du kan säga, det är någon annans fel. Då är det bättre för din självbild att gå till grannen och säga att, jag får ingen hjälp från Arbetsförmedling, de gör inte sitt jobb. Vi är till för att ta lite av den skulden”.

ur svt´s ”Vi bara lyder”

Arbetsförmedlingens budget är lika mycket som polis- och rättsväsendet, gånger tre. Ändå hittar 9 av 10 sina jobb någon annanstans och på andra sätt. Platsbanken är den sista platsen man vänder sig tilll. Jag är för dåligt insatt för att uttala mig djupare i detta men jag kan konstatera att sedan denna film släpptes har de borgerliga fått igenom en budget som kapar en hel del av Arbetsförmedlingens organisation. Bättre eller sämre?

77 miljarder var Arbetsförmedlingens budget för 2018. 358 000 arbetslösa eller 6,6 % av arbetsstyrkan var arbetslös förra månaden. Platsbanken har i skrivande stund 159 000 lediga jobb. Sjukvårdens budget för 2018 var också 77 miljarder.  

Se filmen, den är mörk, vacker, välgjord och jag tror att de flesta kontorsarbetare kan känna igen sig på ett eller annat sätt. Du finner den nedan:

* En parentes. Jag ser också att Expressen skriver om de tuffa arbetsvillkoren på SVT och kanske speciellt på kulturredaktionen med otrygga anställningar och utbrändhet. Erik Schüldt som var programledare för Idévärldens första säsong gick i väggen och ersattes av Daniel Sjölin. Sjölin har nu också vittnat om SVTs sätt att hantera och pressa sina medarbetare och frilansare.

Jag har vänner valsat runt mellan SVT, SR, TV4 och diverse tidningar utan att kunna få en anställning. ”Utlasad igen” får jag höra allt som oftast. Alltid måste de hoppa in och arbeta på sommaren och acceptera allt för att hålla sig aktuell och väl med arbetsgivaren. Familjebildning och bostadsköp skjuts på framtiden, stress och maktlöshet breder ut sig. Tänk maskineriet som skall till för att hålla koll på alla journalisters LAS-dagar så att SVT/SR inte skall råka vara tvungna att anställa dessa krakar. HU!

Signatur