Plocka ramslök – Igårkväll sken solen, 12 grader varmt och vi hade bestämt träff med en vän för att ta oss till ”lilla skogen” för att plocka ramslök.

Cirkus en kilometer från vårt hus finns en gammal trädgård som tillhört en sedan länge riven bondgård. Denna har förvildats och är helt magisk att gå i. I denna trädgård eller ”lilla skog” finns en hel del ätbart. I augusti förra året fyllde vi skafferierna med päron och äpplen som växer där. På vägen dit växer vilda björnbär och havtorn.

I höstas plockade vi med oss en hel del jordärtskockor som växer på en uppskattningsvis 1000 kvm stor glänta i denna lilla skog.

Utöver allt ätbart finns flera träd som fallit och går att balansera på. Vår sons förskola är ofta där på utflykt och han känner sig hemma där och har massor att visa mig när vi går dit båda två. Mysigt.

Plocka ramslök
Alltså!

Plocka ramslök

Igår var det dags för ramslöken som växer på stora ytor i denna lilla skog. Vi plockade och vi plockade. När vi var klara hade vi inte mindre än 10 liter ramslök som skall frysas och torkas. Lite av ramslöken gick redan igår kväll åt i en pizzasås. Det blev D E L I K A T samt att vår son var stolt som plockat sin egen mat.

Utöver att få hem fina råvaror gratis är detta är väldigt fint sätt att umgås med vänner. Man behöver inte ”ta en AW”. Ta en promenad till närmsta lilla skog och plocka något ätbart och laga något gott tillsammans sedan. Eller – skippa steget att plocka ätbart och ta bara en promenad. Bubbla loss om vad som hänt sedan sist, vilken sparkvot ni hade förra månaden eller vilka produkter från Lidl som är mest prisvärda.

Ramslöken då – Ni Blekingebor får hålla er, den verkar vara fridlyst lokalt i Blekinge. Här i Skåne är det dock fritt fram.

Smaken är angenäm och påminner om mild vitlök och gräslök. Ramslöken smakar bäst om man inte hettar upp den för mycket och kan med fördel adderas till maträtten mot slutet av tillagningen.
Vi tycker om att ha den i paj, göra pesto på, ha den i pizzasås, torka och ha den som krydda, torka och göra örtsalt eller bara ha den i frysen och addera några blad till i princip allt som kräver lök.

OBS! Viss risk för förväxling med Liljekonvalj

OBS! Det finns en viss risk för förväxling när man plockar ramslök. Risk för förväxling finns med Liljekonvalj som har en liknande form och är giftig vid förtäring. Liljekonvaljen kommer dock lite senare på säsongen och den har inte den tydliga lökdoften som ramslöken har. Så var noga när ni plockar och dofta först.

Är ni sugna på att hitta mer äbart ute kan jag meddela att vi även plockade lite brännässlor och rödplister igår som också åkte i pizzasåsen. Vi använder Dags att plocka och Skogsskafferiet som inspiration för gratis ätbart.

Plocka ramslök
Vår son mitt i spenaten.
Plocka ramslö
Det är överallt!

Vill du veta hur man torkar ramslök i sin ugn får kan du läsa hur vi gör här. Boken ”Torka mat” av Eric Tornblad är en bra bok om man vill lära sig mer om att torka mat. Boken ”Vildplockat” av Niki Sjölund är också en fin resurs om man vill lära sig mer om mat från naturen. Vem visste att späda svartvinbärsblad är underbara i sallad?

Ps. Torkad ramslök är en riktigt fin och uppskattad gå bort present.

Signatur