Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Plocka Ramslök.

Igårkväll sken solen, 12 grader varmt och vi hade bestämt träff med en vän för att ta oss till “lilla skogen” för att plocka ramslök.

Cirkus en kilometer från vårt hus finns en gammal trädgård som tillhört en sedan länge riven bondgård. Denna har förvildats och är helt magisk att gå i. I denna trädgård eller “lilla skog” finns en hel del ätbart. I augusti förra året fyllde vi skafferierna med päron och äpplen som växer där. På vägen dit växer vilda björnbär och havtorn.

I höstas plockade vi med oss en hel del jordärtskockor som växer på en uppskattningsvis 1000 kvm stor glänta i denna lilla skog.

Utöver allt ätbart finns flera träd som fallit och går att balansera på. Vår sons förskola är ofta där på utflykt och han känner sig hemma där och har massor att visa mig när vi går dit båda två. Mysigt.

Plocka ramslök
Alltså!

Igår var det dags för ramslöken som växer på stora ytor i denna lilla skog. Vi plockade och vi plockade. När vi var klara hade vi inte mindre än 10 liter ramslök som skall frysas och torkas. Lite av ramslöken gick redan igårkväll åt i en pizzasås. D E L I K A T + stolt son som plockat sin egen mat.

Utöver att få hem fina råvaror gratis är detta är väldigt fint sätt att umgås med vänner. Man behöver inte “ta en AW”. Ta en promenad till närmsta lilla skog och plocka något ätbart och laga något gott tillsammans sedan. Eller – skippa steget att plocka ätbart och ta bara en promenad. Bubbla loss om vad som hänt sedan sist, vilken sparkvot ni hade förra månaden eller vilka Lidlprodukter som är mest prisvärda.

Ramslöken då – Ni Blekingebor får hålla er, den verkar vara fridlyst lokalt i Blekinge. Smaken är angenäm och påminner om mild vitlök och gräslök. Ramslöken smakar bäst om man inte hettar upp den för mycket och kan med fördel adderas till maträtten mot slutet av tillagningen.
Vi tycker om att ha den i paj, göra pesto på, ha den i pizzasås, torka och ha den som krydda, torka och göra örtsalt eller bara ha den i frysen och addera några blad till i princip allt som kräver lök.

OBS!

OBS! Viss risk för förväxling finnes. Liljekonvaljen har en liknande form och är giftig. Den kommer dock lite senare på säsongen och har inte den tydliga lökdoften som ramslöken har.

Är ni sugna på att hitta mer äbart ute kan jag meddela att vi även plockade lite brännässlor och rödplister igår som också åkte i pizzasåsen. Vi använder Dags att plocka och Skogsskafferiet som inspiration för gratis ätbart.

Plocka ramslök
Baby IGMR mitt i spenaten.
Plocka ramslö
Det är överallt!
Signatur

8 kommentarer

 1. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  Tror aldrig jag ätit ramslök, smakar det ungefär som gräslök?

  • Anonym

   Mer som vitlöksblast med en touch av gräslök.

 2. Anonym

  Mat.se säljer torkad ramslök som krydda för 29 kr / 6 gram. Det blir 5000 kronor kilot! Jag är rik!

 3. Anonym

  Du kan göra egna potatischips med rejält med ramslök som krydda. Eller göra en middag på lätt inoljade rotfruktsbitar i ugn där ramslöken är med. Låter jättekul att kunna hitta mat i naturen så där! 🙂 /Eva

  • Anonym

   Ja visst är det kul! I och med att det är kommunens mark tar man tillbaka lite skatt 😉 Minianarkism.

   Låter mycket gott med chips. Ramslök som krydda i ugn – ska testas!

 4. ekonomenstips

  Vad mysigt det låter med lilla skogen och den rivna bondgården. I år ska jag lära mig massa om vad man kan äta av det som finns! Än så länge har det inte kommit så mycket i Stockholm vad jag vet. Men snart kommer nässlor och maskrosor och allt jag odlat själv dessutom =)

  • Anonym

   Det finns massor av ätbart i naturen över året. Kärleksört och funkior är trädgårdsväxter som jag inte visste gick att äta tex.

 5. Lilian Nikky

  Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i
  1 LOVE SPELL
  2 WIN EX BACK
  3 FRUKTER AV WOMBEN
  4 PROMOTION SPELL
  5 SKYDDSPEL
  6 BUSINESS SPELL
  7 bra jobbspel
  8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

Kommentera