Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

“The path to enlightment is getting a fucking mullet”

The path to enlightment is getting a fucking mullet

Bold giant mind

Men först:

Så var vinnaren korad i min utlottning av Åsa Axelssons bok “Jag lämnar ekorrhjulet“. Vilken uppslutning det blev! Jag har fått mer än 40 mail från personer som vill vinna boken. Jag har dessutom fått en inblick i vilka ni är och det är jag väldigt glad för. Det finns så mycket energi ute i stugorna/radhusen/lägenheterna. Tack för att ni delade med er!

Baby IGMR har haft stora problem hur vi skall hantera utlottningen. Vår sons första spår var att jag skulle läsa upp alla motiveringar och därefter skulle han välja en lycklig vinnare. Nu föll det spåret då vår son har en märklig förälskelse i namnet Karl/Carl. Det namnet råkade finnas bland de tävlande och det är inte riktigt fair. Han skulle valt denne rakt av.

Nä, lite mer slumpmässigt behövde det vara och valet föll på skolklassikern “lappar i en hatt”. Finhatten togs fram och alla tävlande fick ett nummer. Jag och fru IGMR stod andaktsfullt och tittade på när vårt guldkorn drog vinnaren med sina lena små barnahänder, fortfarande lite tjurig att någon annan får heta Karl/Carl och inte han.

Låt mig presentera vinnaren – Instagramkontot “Mitt Lilla Land Lagom”  Kontot inriktar sig på att spara pengar, betala av lån och ändra sin kost. Låter inte helt olikt undertecknads resa… Gå gärna in och titta på hennes konto och varför inte följa det också? MLLL – jag postar boken idag, hoppas du tycker lika mycket om den som vi gjort.

The path to enlightment is getting a fucking mullet

Så vad är nu detta för snack om att vägen till upplysning är en fucking mullet (en jävla hockeyfrilla på Svenska)? Jo det ska jag berätta. För några månader sedan sprang jag på ett Youtubekonto som är i princip helt okänt. Bold Giant Mind är en kille i Toronto, Kanada, som lämnat sitt kontorsjobb och börjat köra Uber istället. Nu har han sadlat om igen och jagar drömmen om att representera Mexico i vinterOS. Denna satsning finansierar han med att arbeta på ett pizzaställe och verkar bara så himla nöjd.

På kontoret var han tvungen att klä sig corporate och bry sig. Nu kan han skaffa en hockeyfrilla och låta frihetens vindar susa genom håret. Han känner sig fri.

I en annan video pratar han om att ingen värderar frihet, det finns knappt med i kalkylen. Det är jobbet, huset, resorna och annat som värderas högt. Riktig frihet, den som finns med dig i vardagen, den som genomsyrar allt verkar inte finnas på den allmänna kartan. På vår FIREkarta finns den dock som en stor fet röd prick. Dit ska vi.

Jag ger er, Bold Giant Mind och önskar eder en fantastisk helg i vårsolen. Håll igen på alkoholen – på måndag är det L Ö N E C A V A igen. Vi har fått in nya friska skånepesetas kommer knappt hinna landa på lönekontot innan de förs över till vår ISK. Sedan fylls de frostiga glasen som legat i frysen med lönecava och dopaminchocken kan börja. På måndag that is.

Varför FIRE? Ja varför inte?

Signatur

10 kommentarer

 1. Flow-FI

  Haha, angående hockeyfrillan, så underbart när folk befriar sig själva och släpper garden och utmanar sina normer. Samtidigt tycker jag det är lite sorgligt att folk har så svårt för att uttrycka sig och sina behov här i livet. Att så många känner sig så låsta av sina omgivande normer och förväntningar. Det känns som han fortfarande håller kvar vid sina värderingar och förutfattade meningar om själva frisyren dock. Inställningen verkade vara att han hade gjort något så häpnadsväckande som att klippa sig i en av sin tidigare krets ansedd oacceptabel frisyr. Han går emot normen men förstärker den samtidigt genom att göra en grej av det med inställningen "I'll cut this bitch off if I get a girlfriend, because it's disrespectful". Disrespectful, mot vem? Han verkar ju fortfarande tycka att det är en ful frisyr. Det fantastiska är att han gör nått ful. Men han kanske kommer till insikten senare i livet att det bara är hår. Det är bara en frisyr. Tar ett steg tillbaka och börjar bearbeta sina egna fördomar för att på så sätt verkligen bryta sig loss från normen.
  Mvh
  Flow på överanalytisk morgonhumör.

  • Anonym

   Tänker ändå att han gjort betydligt mer än de flesta. Hockeyfrilla är nog också mer laddat i état unis med tanke på vad det kanske representerar där. Här i Svedala är det väl rätt coolt att se ut så nu, iaf runt Möllan.

   Party in the back, business in the front.

  • Anonym

   Inte alls överanalytiskt, utan insikter i hur brist på mognad leder till delvis osunda och överdrivna reaktioner. Man är knappt bättre då än den man kritiserar. Kanske dock det nödvändiga första steget mot mognad. Gamlingar brukar ju se saker ur mer försonande synvinkel.

   Brukar tänka att den som är minst arg och fördömande mot allt som man inte gillar inte alls behöver vara den minst engagerade, utan den som blivit mest "detached" och har ett mer moget perspektiv. Att tänka i svart och vitt hör ungdomen till. Likaså att vilja tillhöra en viss sida eller falang, ta avstånd och kritisera, tycka att man själv är "god". Självberömmet döljs bakom ens favoritämne att håna.

   Om den nyvunna (relativa) friheten är äkta torde den även bli bestående och finna en form som inspirerar andra likt ett träd som naturligt bär god frukt i sin egen tid. /Eva

 2. Lana

  Lönecavan på onsdag för oss inom kommun och landsting. Härligt att bli prioriterad i alla lägen som anställd!

  • Anonym

   Så du menar att det lixom blir en tvåstegsraket? Först det privata och sedan det offentliga… intressant.

 3. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  Haha så skön och inspirerande snubbe, först trodde jag han hade rökt på, men hans röst, ansiktsuttryck, ögon, hår skriker ÄNTLIGEN – jag är fri.

  • Anonym

   Ja det bubblar verkligen i killen. Han har hoppat av och gör något annorlunda. Han är glad. När jag dinerade med Fru EB, Studenten A och Katarina pratade vi om hur det känns med FIRE. Jag uttrycker mig inte kanske som killen i filmen men jag känner mig lite som 18 igen. Möjligheter har öppnats, andra vägar än vad jag trodde finns. Mig bubblar det allt lite i också även om hockeyfrilla är långt borta.

   Har dock slutat klippa mig var 4-6:e vecka för 500 kr…

 4. Anonym

  Jobbar med min kommande exit om två år genom att fixa ett par arbetsskador. Operation, morfin o cava när solen skiner är en grym kombo. Ska jag kunna leva ut till min fulla potential när det är dax måste kroppen vara frisk och redo för nya stordåd./frivilligpensionär

 5. Fru EfficientBadass

  Å så mycket göttigt i detta inlägg och efterföljande tråd! Evas & Flow FI:s klokskap, IGMR:s oneliners (”business in the front” haha var tvungen att tänka till) men framför allt subjektets analys av välfärdsinställningen kring prylarna vs friheten, det gör nästan ont i mig när jag tänker på hur samtidsmänniskan prioriterar ner just friheten till förmån för en massa menlöst fluff hen ändå inte har tid att syssla med. Tänk vad underskattat att verkligen njuta av sitt hem. Att se ljusets skiftningar under dagens gång. Få ligga platt på vardagsrumsgolvet och stirra i taket medan man lyssnar på gambahits från 1700-talet. Att en regnig höstdag få nöta manchesterhål i soffan medan man sträckläser kiosklitteratur. De här sakerna (och att få vara massoooor med de osnutna innan de ger en fingret) är himmelen för mig idag. Förr var det Nextopia alla dar i veckan. Nästa karriärhack, nästa charter, nästa boende hepphepp!

 6. ekonomenstips

  Den boken var så bra! Vill ge den till så många personer så att de också får läsa den och bli lika inspirerade.

Kommentera