Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Rengöra ugnsluckan från fastbränt fett – Städhack!

Vår ugnslucka har inte sett fin ut på länge. I och med att vi lagar så mycket mer mat nu blir ugnen ganska snabbt skitig, för att inte tala om ugnsluckan. Främst är det fastbränt fett som är den största boven. Vi behöver rengöra ugnsluckan.

rengöra ugnsluckan
Godbitar likt dessa produceras ofta i vår ugn. Det genererar dock en del städning.

Under årens lopp har vi testat det mesta men den blir inte helt ren. Grönsåpa från lokala ICA, linoljesåpa, ugnsrengöringsspray, diskmedel, bikarbonat och annat. Inget biter helt.

Idag fick Fru IGMR nog och började skrubba. Det gick inte bra den här gången heller. Fettet som bränt fast satt som jag vet inte vad och en hel del svordomar revs av och jag undrade försynt om inte hennes mun också borde tvättas. Det skämtet gick inte hem.

Några minuter senare går jag upp från källaren och råkar öppna källardörren på henne varpå ytterligare svordomar rivs av. Det är nämligen så att vår ugn sitter lite dumt till i köket då ugnsluckan slår i dörren från källaren när båda är öppna. I detta mellanrum hade Fru IGMR placerat sig och då går det som det går.

Nog om vårt äktenskapliga käbbel.

Hur rengör man ugnsluckan enkelt?

Jo. Efter att jag ursäktat mig så hemskt mycket kom jag ihåg ett sånt där städhack/städtips som swishat förbi i för länge sedan. Tricket att rengöra ugnsluckan enkelt är att ta en diskmaskinstablett och blöta den lite. Med den blöta tabletten skrubbar man sedan ugnsluckan och voilà – ugnsluckan är ren.

Vi testade detta städtrick idag och det fungerade verkligen över förväntan. Ugnsluckan blir helt ren på under fem minuter – magiskt! Det blir inte enklare än så att rengöra ugnsluckan. Skulle det bli för torrt blöter man tabletten lite till eller sprayar lite vatten på ugnsluckan och kör igen.

Tricket med diskmaskinstabletten fungerar också fint på ugnsformar och långpannor har vi märkt.

Har du något annat bra städtips?

Signatur

11 kommentarer

 1. Bilmek

  Kul tick! Läste precis städtips i tidningen Vi i Villa (oktober 2011). De rekommenderar några klickar tandkräm på en svamp. Bruna tesilar kokas annars blanka på nolltid i en kastrull med en diskmaskinstablett.

  • Anonym

   Låter som att nästa ugnsluckerengöring får bli en face off mellan diskmaskinstablett och tandkräm 🙂

   Bra tips med tesil!

 2. Frihetskraft

  Tack för tipset, jag hade också ugnsluckerengöringslördag. Jag känner mig dock som en miljöbov när jag körde med ugnsrengöring. Som det luktar kan det omöjligt vara speciellt bra.

  • Anonym

   Nej det verkar vara giftigt värre om man litar på lukten…

 3. Sejva

  Jag skvätter på lite vatten och använder en rakbladsskrapa, plättlätt att få bort.

  • Anonym

   Aha! Jag har aldrig förstått vitsen med dem annat än till spishällen. Gött trix!

 4. Flow-FI

  Bra tips! Vi kör annars maskindiskmedel i pulverform då det är billigare. Men det borde ju rimligtvis gå lika bra med en lätt fuktig trasa och lite pulver. Ska testa detta nästa gång!

  • Anonym

   Vi med men Lidl hade utförsäljning. Jag tror att tablettens hårdhet har ett finger med i spelet men terra vetja. Hur var dirty south?

 5. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  Jag brukar köra med såpa, 15min på typ 100grader sen är det mesta bara torka av. Dock är det infriterat olja under bränn rören som vi fasiken inte får bort, synd på en så ny ugn :/

  • Anonym

   🙁 Di nya überugnarna ska ha något som heter pyrolys (tror jag) som är någon självrengörande process. Ni har inte en sådan?

 6. Lilian Nikky

  Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i
  1 LOVE SPELL
  2 WIN EX BACK
  3 FRUKTER AV WOMBEN
  4 PROMOTION SPELL
  5 SKYDDSPEL
  6 BUSINESS SPELL
  7 bra jobbspel
  8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

Kommentera