Vår ugnslucka har inte sett fin ut på länge. I och med att vi lagar så mycket mer mat nu blir ugnen ganska snabbt skitig, för att inte tala om ugnsluckan. Främst är det fastbränt fett som är den största boven. Vi behöver rengöra ugnsluckan.

rengöra ugnsluckan
Godbitar likt dessa produceras ofta i vår ugn. Det genererar dock en del städning.

Under årens lopp har vi testat det mesta men den blir inte helt ren. Grönsåpa från lokala ICA, linoljesåpa, ugnsrengöringsspray, diskmedel, bikarbonat och annat. Inget biter helt.

Idag fick Fru IGMR nog och började skrubba. Det gick inte bra den här gången heller. Fettet som bränt fast satt som jag vet inte vad och en hel del svordomar revs av och jag undrade försynt om inte hennes mun också borde tvättas. Det skämtet gick inte hem.

Några minuter senare går jag upp från källaren och råkar öppna källardörren på henne varpå ytterligare svordomar rivs av. Det är nämligen så att vår ugn sitter lite dumt till i köket då ugnsluckan slår i dörren från källaren när båda är öppna. I detta mellanrum hade Fru IGMR placerat sig och då går det som det går.

Nog om vårt äktenskapliga käbbel.

Hur rengör man ugnsluckan enkelt?

Jo. Efter att jag ursäktat mig så hemskt mycket kom jag ihåg ett sånt där städhack/städtips som swishat förbi i för länge sedan. Tricket att rengöra ugnsluckan enkelt är att ta en diskmaskinstablett och blöta den lite. Med den blöta tabletten skrubbar man sedan ugnsluckan och voilà – ugnsluckan är ren.

Vi testade detta städtrick idag och det fungerade verkligen över förväntan. Ugnsluckan blir helt ren på under fem minuter – magiskt! Det blir inte enklare än så att rengöra ugnsluckan. Skulle det bli för torrt blöter man tabletten lite till eller sprayar lite vatten på ugnsluckan och kör igen.

Tricket med diskmaskinstabletten fungerar också fint på ugnsformar och långpannor har vi märkt.

Har du något annat bra städtips?

Signatur