Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Lacey Filipich TEDx – att bli rik på tid

I samband med utlottningen av Åsa Axelssons bok “Jag lämnar ekorrhjulet” fick jag många fina mail från er läsare. I ett av mailen jag fick blev jag tipsad om Lacey Filipich TEDx Talk från oktober 2018.  

Jag fick bokstavligen gåshud av detta TED Talk. Lacey kombinerar FIRE och vad hon kallar “mini-retirements” för att få den där känslan av att vara rik på tid. Genom att sprida ut de 20 år som kallas pension över livet, d.v.s. kombinera FIRE, arbete och ledighet uppnår hon känslan av att just vara rik på tid. Tid är vår mest värdefulla tillgång, en tillgång som är ändlig.

Tid Lacey Filipich
Tid…

Lacey Filipich – Time rich, rik på tid

Hennes “time rich” är en slags ompaketering av FIRE och är ett sätt av många man kan göra. Det som är så fint med hennes sätt är att det, förutom verkar som ett gött sätt att leva, gör det enklare att förklara för andra.

Jag tar de förväntade 20 åren som är min pension men sprider ut det över livet istället. Jag är ledig när jag är yngre och har mer energi och kanske vid viktiga och intensiva skeenden i livet där man behöver tid.

Barnafödande, när familj och vänner behöver hjälp eller när någon som står en nära är sjuk. Lacey säger också, precis som jag försöker hamra in, att väldigt få personer som arbetar hårt  över många år för att nå FIRE bara sätter sig ner och rullar tummarna, tittar på Netflix och dricker cava när väl FIRE nås. Nej, för de flesta betyder FIRE att motivationen för att arbeta slutar vara pengar. Det arbete som görs efter FIRE motiveras av andra typer av belöning. Sammanhang, lärande, godhet, vänskap, att kunna dela med sig av sitt överflöd…

“Save and invest. Catch FIRE. Become time rich and discover the joy of work that is not motivated by money”

Lacey Filipich

Lacey pratar också på slutet om de utmaningar vi har i vår värld. Dessa kräver motiverade människor som har tid att arbeta med lösningarna vilket jag helt och hållet skriver under på.

Se hennes TED Talk, detta är väl spenderade 15 minuter.

Vill du ha mer bra tips? Boktips kanske? Du hittar mina boktips här.

Signatur

8 kommentarer

 1. ekonomenstips

  Älskar tedtalks och sökte efter talks om pengar för inte så längesen, men hittade inte denna. Tusen tack för tipset. 4-hour work week är en så bra bok. Ska ta och läsa om den nu för det var väääldigt många år sen jag läste den.

  • Herr IGMR

   Jag har aldrig läst den men ligger på to do listan 🙂

 2. Flow-FI

  Spännande tips! Det ska kollas/lyssnas på! =)

 3. The Simplicitas

  Jag såg det där klippet för ett tag sedan. Det är allid kul med lite extra inspiration från någon som är FIREd.

  4-hour work week ligger också på min läslista. Den finns översatt på biblioteket såg jag 🙂

 4. Fru EfficientBadass

  Det blir alltid en extra dimension när någon är så personlig som hon är.

 5. Hennes Majestät Charlotta

  Mycket sevärt klipp! Man vill ju bjuda med henne på frugal weirdo- träffen i juni, hon verkar supertrevlig!

  • Anonym

   Verkligen. Kan vi inte flyga in henne eller kanske ta henne på Skype?

Kommentera