I samband med utlottningen av Åsa Axelssons bok ”Jag lämnar ekorrhjulet” fick jag många fina mail från er läsare. I ett av mailen jag fick blev jag tipsad om Lacey Filipich TEDx Talk från oktober 2018.  

Jag fick bokstavligen gåshud av detta TED Talk. Lacey kombinerar FIRE och vad hon kallar ”mini-retirements” för att få den där känslan av att vara rik på tid. Genom att sprida ut de 20 år som kallas pension över livet, d.v.s. kombinera FIRE, arbete och ledighet uppnår hon känslan av att just vara rik på tid. Tid är vår mest värdefulla tillgång, en tillgång som är ändlig.

Tid Lacey Filipich
Tid…

Lacey Filipich – Time rich, rik på tid

Hennes ”time rich” är en slags ompaketering av FIRE och är ett sätt av många man kan göra. Det som är så fint med hennes sätt är att det, förutom verkar som ett gött sätt att leva, gör det enklare att förklara för andra.

Jag tar de förväntade 20 åren som är min pension men sprider ut det över livet istället. Jag är ledig när jag är yngre och har mer energi och kanske vid viktiga och intensiva skeenden i livet där man behöver tid.

Barnafödande, när familj och vänner behöver hjälp eller när någon som står en nära är sjuk. Lacey säger också, precis som jag försöker hamra in, att väldigt få personer som arbetar hårt  över många år för att nå FIRE bara sätter sig ner och rullar tummarna, tittar på Netflix och dricker cava när väl FIRE nås. Nej, för de flesta betyder FIRE att motivationen för att arbeta slutar vara pengar. Det arbete som görs efter FIRE motiveras av andra typer av belöning. Sammanhang, lärande, godhet, vänskap, att kunna dela med sig av sitt överflöd…

”Save and invest. Catch FIRE. Become time rich and discover the joy of work that is not motivated by money”

Lacey Filipich

Lacey pratar också på slutet om de utmaningar vi har i vår värld. Dessa kräver motiverade människor som har tid att arbeta med lösningarna vilket jag helt och hållet skriver under på.

Se hennes TED Talk, detta är väl spenderade 15 minuter.

Vill du ha mer bra tips? Boktips kanske? Du hittar mina boktips här.

Signatur