Byta köksfläkt. En olycka kommer sällan ensam. Vi har tidigare skrivit om att disk- och tvättmaskinen gav upp i juli månad. I helgen gav vår köksfläkt upp totalt. Jag har tidigare gjort konstgjord andning på köksfläkten genom att löda om kretskortet och byta ut en sak (som jag inte kommer ihåg namnet på). Fläkten fungerade då i ett halvår innan veckans totalhaveri. Ytterligare ett vitvaruhaveri var ett faktum.

Jag försökte göra samma sak igen, d.v.s. kolla anslutningar och löda om kretskortet, men det ville sig inte denna gång. Löda om ett kretskort tänker ni? Är Herr IGMR elektronikingenjör? Nä – han är blott en glad och sparsam amatör som gillar att googla efter lösningar på sina praktiska problem.
Har man ett problem så har antagligen någon annan haft samma problem. Lösningarna brukar hamna i något forum, typ Byggahus. Det skadar aldrig att försöka laga något som är trasigt. Går det så går det. Går det inte, då känns det bättre när man väl bestämmer sig för att köpa nytt.

Denna gång gick det inte att laga fläkten vilket var lite tråkigt. Vi minirenoverade vårt kök i höstas och anpassade lister etc. till fläkten som nu bestämt sig för att checka ut. Lägg därtill att tidigare ägaren av huset installerat den nu döda fläkten på ett tråkigt sätt. Det saknades en rad kakel t.ex.

Byta köksfläkt själv

Återigen var det då dags att damma av vårt körschema för att köpa saker så billigt som möjligt. Denna gång kom vi bara till punkt tre. Att köpa ett nytt kretskort till den gamla fläkten kostade i princip lika mycket som att köpa en ny fläkt (hur kan det vara så?). Begagnat var inget option denna gång då jag inte vill ägna en till lördag any time soon att installera en köksfläkt. Elgiganten, som valet föll på, var billigast men de är inte anslutna till Refunder. Ikanokortet som vi skaffat via Kortio har elektronikrabatt först i November så där högg vi i sten.

Byta köksfläkt
Kakling pågår

Byta köksfläkt – Installation

För att få allting snyggt installerat fick jag konsultera Youtube och Byggahus igen. Med detta inlägg vill jag verkligen slå ett slag för att lära sig saker och försöka själv. Jag är uppvuxen i en familj där vi inte gjorde någonting själva. För att kunna ha råd att ha bil under studieåren var jag tvungen att lära mig att laga och serva den själv. Jag har fortsatt på den banan och adderat snickeri och allmän renovering till mina färdigheter. Det är otroligt tillfredställande (och pengasparande) att lära sig nya saker och kunna lösa dem själv.

Så hur gick det då? Efter kakling och en anpassning av vårt befintliga köksskåp sitter fläkten där. Resultatet blev mycket bättre än vad det var med vår gamla fläkt. Nu är allting ordentligt gjort och jag kan känna mig nöjd varje gång jag använder fläkten. Ungefär 2 000 kr vill en firma ha för detta besvär. Oss kostade installationen 70 kr för kakelfogmassa. Allt annat hade vi redan. WIN!

Byta köksfläkt
Färdigt!
Signatur