Black Friday! Nu kör vi! Eller inte. Eller jo vi kör lite.

Jag försöker alltid hitta mina knep att utnyttja vårt konsumtionssamhälle till min fördel samtidigt som jag förstås önskar, och jobbar på, att samhället såg ut på ett annat sätt. Black Friday är en avart och jag är blir lite ledsen i ögat varje år när vi ska våldföra oss på mother nature, våra plånbok (vår tid) och oss själva. Detta är old news och jag kanske inte behöver banka in budskapet ytterligare.

Black Friday finns varken jag vill eller inte så därför passar jag på att se över våra inköpsbehov framöver.

Vi backar bandet lite. Det som finns på ditt lönekonto är din tid. De flesta säljer sin tid på ett arbete och får en lön för detta. Det du väljer att lägga dessa pengar på väljer du därmed indirekt att lägga din tid på. Vad är en timme av din tid värd i pengar? Jag har skrivit om det här i mitt inlägg om att räkna ut din verkliga timpenning. Det är en viktig övning som för mig mynnade ut i att en såld timme av mitt liv till min arbetsgivare belönas med ungefär 160 kr.

Nu har jag en siffra att förhålla mig till inför Black Friday och alla andra dagar. Köper jag något för 1280 kr (160 * 8) har jag just sett till att bränna 8 timmar av mitt liv på denna pryl, middag eller entimmesprovkörning av en Ferarri. Helt plötsligt har jag satt ett annat värde på inköpet som känns mer verkligt än att vifta med ett plastkort.

Så till Black Friday

Trots att vi är noga med vår konsumtion (vår tid) så konsumeras det förstås i det IGMRska hemmet. Våra köpbehov i närtid är:

  • Vinterskor till både herr och fru IGMR
  • Inredning till nya tvättstugan
  • Förbrukningsvaror typ linser
  • Vid superbra deal – julklapp till baby IGMR

Vinterskor till mig löste jag igår via Tradera då ett par splitt nya Dr Martens Chelsea Boots i min storlek dök upp. 795 kr istället för cirkus 1 600 i butik. Tvättstugan har vi till stor del redan löst via Blocket och Bauhaus. Resten får vi kasta ett snabbt öga på under fredagen.

Hela detta inlägg var egentligen en möjlighet för mig att damma av ett av mina, i min mening, goaste inlägg. “Familjen IGMRs taktik för att köpa saker så billigt som möjligt”. Observera att jag icke förespråkar överkonsumtion utan värdera din tid, se om du kan köpa begagnat (och låta någon annan stackare ta första smällen) och se till göra bra deals på det du faktiskt behöver. Spara mellanskillnaden i breda indexfonder och skratta hela vägen till banken.  

Tandläkare black friday

PS: Jag fick en länk av Flow FI: Black Friday Death Count. Jag är mållös…

Signatur