B L A C K F R I D A Y ! NU KÖR VI!

Black Friday! Nu kör vi! Eller inte. Eller jo vi kör lite.

Jag försöker alltid hitta mina knep att utnyttja vårt konsumtionssamhälle till min fördel samtidigt som jag förstås önskar, och jobbar på, att samhället såg ut på ett annat sätt. Black Friday är en avart och jag är blir lite ledsen i ögat varje år när vi ska våldföra oss på mother nature, våra plånbok (vår tid) och oss själva. Detta är old news och jag kanske inte behöver banka in budskapet ytterligare.

Black Friday finns varken jag vill eller inte så därför passar jag på att se över våra inköpsbehov framöver.

Vi backar bandet lite. Det som finns på ditt lönekonto är din tid. De flesta säljer sin tid på ett arbete och får en lön för detta. Det du väljer att lägga dessa pengar på väljer du därmed indirekt att lägga din tid på. Vad är en timme av din tid värd i pengar? Jag har skrivit om det här i mitt inlägg om att räkna ut din verkliga timpenning. Det är en viktig övning som för mig mynnade ut i att en såld timme av mitt liv till min arbetsgivare belönas med ungefär 160 kr.

Nu har jag en siffra att förhålla mig till inför Black Friday och alla andra dagar. Köper jag något för 1280 kr (160 * 8) har jag just sett till att bränna 8 timmar av mitt liv på denna pryl, middag eller entimmesprovkörning av en Ferarri. Helt plötsligt har jag satt ett annat värde på inköpet som känns mer verkligt än att vifta med ett plastkort.

Så till Black Friday

Trots att vi är noga med vår konsumtion (vår tid) så konsumeras det förstås i det IGMRska hemmet. Våra köpbehov i närtid är:

  • Vinterskor till både herr och fru IGMR
  • Inredning till nya tvättstugan
  • Förbrukningsvaror typ linser
  • Vid superbra deal – julklapp till baby IGMR

Vinterskor till mig löste jag igår via Tradera då ett par splitt nya Dr Martens Chelsea Boots i min storlek dök upp. 795 kr istället för cirkus 1 600 i butik. Tvättstugan har vi till stor del redan löst via Blocket och Bauhaus. Resten får vi kasta ett snabbt öga på under fredagen.

Hela detta inlägg var egentligen en möjlighet för mig att damma av ett av mina, i min mening, goaste inlägg. “Familjen IGMRs taktik för att köpa saker så billigt som möjligt”. Observera att jag icke förespråkar överkonsumtion utan värdera din tid, se om du kan köpa begagnat (och låta någon annan stackare ta första smällen) och se till göra bra deals på det du faktiskt behöver. Spara mellanskillnaden i breda indexfonder och skratta hela vägen till banken.  

Tandläkare black friday

PS: Jag fick en länk av Flow FI: Black Friday Death Count. Jag är mållös…

Signatur

Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tinga
Tinga
5 years ago

Word – ”Jag försöker alltid hitta mina knep att utnyttja vårt konsumtionssamhälle till min fördel samtidigt som jag förstås önskar, och jobbar på, att samhället såg ut på ett annat sätt. Black Friday är en avart och jag är blir lite ledsen i ögat varje år när vi ska våldföra oss på mother nature, våra plånbok (vår tid) och oss själva. ”

Anonymous
5 years ago
Reply to  Tinga

🙂

Shrimphorse
Shrimphorse
5 years ago

Får ångest av black friday-hetsen. Mänskligheten shoppar sig frenetiskt ut för stupet likt ett lämmeltåg. Men är det väl avvägd konsumtion av saker man verkligen behöver så är det väl lika bra att betala så lite som möjligt för det. Försöker hitta så mycket som möjligt på second hand nu för tiden, speciellt kläder och skor. Inte så lätt för en långis men när man hittar knappt använda skjortor och byxor för 50kr så är man ju rätt nöjd.

Anonymous
5 years ago
Reply to  Shrimphorse

Ja jag mår dåligt av det också… Har under senaste året bara köpt från Traderas sample sales och rockar Levis, Samsö Samsö, WESC skjortor för 50kr stycket. Skor är en no brainer på Tradera men man får ha koll och veta sin storlek i vissa favoritmärken.

Shrimphorse
Shrimphorse
5 years ago
Reply to  Shrimphorse
Anonymous
5 years ago
Reply to  Shrimphorse

Maj gad… jag snor den och lägger på bloggen.

Fru EfficientBadass
5 years ago

"Det som finns på ditt lönekonto är din tid. De flesta säljer sin tid på ett arbete och får en lön för detta. Det du väljer att lägga dessa pengar på väljer du därmed indirekt att lägga din tid på. Vad är en timme av din tid värd i pengar?" IGMR, vi måste få igång en merch-bizniz i god tid till nästa BF. Den här texten bara tigger om att printas på en tischa och/eller bricka. Det kommer att rycka i death count vid release. Grym text! Och jag älskar att du bänt barnets fingrar i en rockig pose. (för det är väl barnets? risk för awkward moment annars, killar gillar sällan att man säger att de har babyhänder se på Trump).

Anonymous
5 years ago

Hmm… ekologiska bumperstickers till självkostnadspris kanske?

Det var Baby IGMR som spontangjorde djävuls/rocktecknet bara några dagar gammal. Mina händer är mer grovjobbargubbahänder.

Fru EfficientBadass
5 years ago

"Mina händer är mer grovjobbargubbahänder." You wish! Jag kan allt föreställa mig hur dina välgroomade tjänstemannahänder – mest vana att arbeta i Excel – försöker dika ur golvbrunnen ur sjuttio år gammal cement och slam. Slår vad om att du tar på dig apotekets bomullshandskar under Fristads-handskarna innan du börjar gröta.

Anonymous
5 years ago

Jag har på mig skinnhandskar fyllda med vaselin när jag sover. Det ger en oöverträffad mjukhet och spänst.

Flow-FI
5 years ago

Hahaha, hade helt missat att det här var en grej alltså (med trump)!

Cosmonomics
5 years ago

Jag har en liten lista på saker som jag samlat ihop under hösten som jag tänker försöka införskaffa mig under Black Friday, förhoppningsvis till ett billigare pris än vanligt. Grejerna har legat på listan minst ett par veckor, så de känns genomtänkta nog att de får köpas. Inget utöver listan ska köpas, och det är inte ens nödvändigtvis så att jag köper allt på listan under BF ändå…

Flow-FI
5 years ago
Reply to  Cosmonomics

Det är ju rätt tänkt Cosmonomics. Både att vänta för att få ett bättre pris och för att verkligen känna efter om det är ett reellt behov. Man får se upp bara att rea-priset inte är en bluff. Tänker på att priserna ofta höjs inför stora reor.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-undviker-du-att-bli-lurad-under-black-friday

Anonymous
5 years ago

En timme kvar! Nä, skojar. Herr och Fru IGMR styr nu mot sängen och ser fram emot morgondagens stora happening, nämligen LÖNECAVAN!

Pappa betalar?
5 years ago

Hej!
Bra inlägg och håller med dig. Det är alldeles för hetsigt.

Vi gjorde faktiskt ett köp. Men det var planerat sedan länge och skulle ha gjorts även om black friday inte funnits. Det var vinterskor till barnen.

Mvh PB?

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x