Två vitvaruhaverier och sänkt elförbrukning. Inget ont som inte har något gott med sig.

I början av juni bestämde både vår tvätt- och diskmaskin sig för att lämna oss. Herr IGMR har gjort konstgjord andning på dem i ett par år med hjälp av diverse Youtubefilmer och Byggahustrådar. Varken tvättmaskinen eller diskmaskinen ville tömma vattnet varpå en noggrann dissekering och rengöring påbörjades. Felkällan lokaliserades till pumpen som havererat på båda två. Diskmaskinen var av årsmodell 2012 och fanns i huset när vi köpte det. Tvättmaskinen hade jag köpt begagnad på blocket för en femhundring något år tidigare.

Nya vitvaror

Som vi alltid gör började vi med att följa stegen i vår taktik för att köpa saker så billigt som möjligt. Vi kom fram till att inte köpa begagnat igen och således skulle cirkusen kunnat dra igång. I detta fall var det dock så att Prisjakt meddelade att Elgiganten hade rea och billiga vitvaror med A+++ märkning (krav från vår sida). Ikanokortet hade 15% rabatt hos florister och det gör ju ingen glad i detta läge. Refunder och MyBonus hade inte heller något samarbete med Elgiganten. Vi kom således bara till steg 4 av 8 i vårt körschema för att köpa billiga prylar.

Tvätt- och diskmaskin köptes och fraktades hem i vår Ford Focus. Byggahus samt Youtube konsulterades och herr IGMR kände sig stärkt i sin tro att installationen reder han ut själv. Vi vill inte betala för installationer, frakt och extratjänster när saker och ting går att fixa själv.

 Sagt och gjort – allt installerades utan bekymmer (det är typ plug and play).

Vår elförbrukning minskar

Idag loggade vi in på Eon för att se om det hade blivit någon förändring i energiförbrukning när vi bytt ut två lågt energiklassade maskiner till nya A+++ klassade. Vi kan också passa på att säga att i och med inköpet av nya tvättmaskinen är tvätten betydligt torrare efter tvätt. Detta har gjort att vi från och med juni i princip slutat att torktumla samt att avfuktaren i tvättstugan inte går så mycket som förr. Tvättmaskinen tar också större mängd tvätt och därför kan vi vänta någon dag till innan vi tvättar.

Tittar vi på staplarna är skillnaden ganska stor. Vi ligger på minus 30 – 40% elförbrukning hittills. September ser ut att gå åt samma håll nu när vi kommit 10 dagar in på månaden. Det verkar alltså som att vi har gjort en ganska stor förändring i vår elförbrukning.

Nu är det så att elpriset har varit väldigt högt i sommar. Vi har därmed inte fått billigare elräkningar utan legat på ungefär samma summa som tidigare år. Som vanligt kör vi alltid ett nytt obundet och rörligt elabonnemang via jämförelsesajten Elskling.se ungefär en, två gånger per år. Det gör att vi alltid ligger mer eller mindre ”rätt” i pris.

Det känns fint att ta ner vår elförbrukning så pass mycket och vi hoppas det håller i sig framöver. Vår känsla är att torktumlandet var en ganska stor bov i dramat. Den uppmärksamme läsaren kan se att april 2018 stack ut i förbrukning. Baby IGMR var då magsjuk och vi tvättade samt torktumlade in absurdum.

Signatur