Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Vi byter vitvaror och sänker vår elförbrukning.

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Två vitvaruhaverier och sänkt elförbrukning. Inget ont som inte har något gott med sig.

I början av juni bestämde både vår tvätt- och diskmaskin sig för att lämna oss. Herr IGMR har gjort konstgjord andning på dem i ett par år med hjälp av diverse Youtubefilmer och Byggahustrådar. Varken tvättmaskinen eller diskmaskinen ville tömma vattnet varpå en noggrann dissekering och rengöring påbörjades. Felkällan lokaliserades till pumpen som havererat på båda två. Diskmaskinen var av årsmodell 2012 och fanns i huset när vi köpte det. Tvättmaskinen hade jag köpt begagnad på blocket för en femhundring något år tidigare.

Nya vitvaror

Som vi alltid gör började vi med att följa stegen i vår taktik för att köpa saker så billigt som möjligt. Vi kom fram till att inte köpa begagnat igen och således skulle cirkusen kunnat dra igång. I detta fall var det dock så att Prisjakt meddelade att Elgiganten hade rea och billiga vitvaror med A+++ märkning (krav från vår sida). Ikanokortet hade 15% rabatt hos florister och det gör ju ingen glad i detta läge. Refunder och MyBonus hade inte heller något samarbete med Elgiganten. Vi kom således bara till steg 4 av 8 i vårt körschema för att köpa billiga prylar.

Tvätt- och diskmaskin köptes och fraktades hem i vår Ford Focus. Byggahus samt Youtube konsulterades och herr IGMR kände sig stärkt i sin tro att installationen reder han ut själv. Vi vill inte betala för installationer, frakt och extratjänster när saker och ting går att fixa själv.

 Sagt och gjort – allt installerades utan bekymmer (det är typ plug and play).

Vår elförbrukning minskar

Idag loggade vi in på Eon för att se om det hade blivit någon förändring i energiförbrukning när vi bytt ut två lågt energiklassade maskiner till nya A+++ klassade. Vi kan också passa på att säga att i och med inköpet av nya tvättmaskinen är tvätten betydligt torrare efter tvätt. Detta har gjort att vi från och med juni i princip slutat att torktumla samt att avfuktaren i tvättstugan inte går så mycket som förr. Tvättmaskinen tar också större mängd tvätt och därför kan vi vänta någon dag till innan vi tvättar.

Tittar vi på staplarna är skillnaden ganska stor. Vi ligger på minus 30 – 40% elförbrukning hittills. September ser ut att gå åt samma håll nu när vi kommit 10 dagar in på månaden. Det verkar alltså som att vi har gjort en ganska stor förändring i vår elförbrukning.

Nu är det så att elpriset har varit väldigt högt i sommar. Vi har därmed inte fått billigare elräkningar utan legat på ungefär samma summa som tidigare år. Som vanligt kör vi alltid ett nytt obundet och rörligt elabonnemang via jämförelsesajten Elskling.se ungefär en, två gånger per år. Det gör att vi alltid ligger mer eller mindre “rätt” i pris.

Det känns fint att ta ner vår elförbrukning så pass mycket och vi hoppas det håller i sig framöver. Vår känsla är att torktumlandet var en ganska stor bov i dramat. Den uppmärksamme läsaren kan se att april 2018 stack ut i förbrukning. Baby IGMR var då magsjuk och vi tvättade samt torktumlade in absurdum.

Signatur

5 kommentarer

 1. Pappa betalar?

  Aldrig kul när de dyra maskinerna går sönder. Men kul att se att elförbrukningen verkligen blir lägre med nya maskiner.
  Det billigaste måste väl ändå fortfarande vara att behålla sina äldre maskiner för det lär väl dröja ett bra tag innan det betalat sig.

  Lite konstigt att diskmaskinen från 2012 redan går sönder. Trodde de höll längre än så.
  Mvh PB?

  • Anonym

   Nej det var inte kul alls. Som du säger, det billigaste är klart att behålla maskinerna och reparera dem. Pumparna gick på ungefär 800 kr vilket kändes lite lockande. Det som inte kändes lockande var att vi hade andra inte så skoj problem som att diskmaskinen inte diskade rent och tvättmaskinen gjorde små hål i kläderna. Jag kände också att min tid var mer värdefull än att laga alt köpa begagnat och hoppas på att det skulle hålla. Vi betalade 3500 för tvättmaskinen (AEG) och 4500 för diskmaskinen (Bosch), rätt ok.

   Är också lite fundersam på vår Electrolux från 2012. De förra ägarna verkade dock inte superbra på att rensa filter och så. Diskmaskinen haltade redan när vi flyttade in 2015…

   Hur gick valarbetandet? Kan du rekommendera?

   Mvh IGMR

  • Pappa betalar?

   Funkar de inte bra så är det klart värt att laga. Det lät som väldigt överkomliga priser. Bra jobbat.
   Den borde helt klart hålla längre men tar man inte hand om grejerna från början så blir det nog så. Nu kan ni påverka livslängden själva 🙂

   Valarbetet gick jättebra. Vi var klara ganska tidigt. Hört att vissa distrikt i landet satt till 04 på morgonen. Inte vi 🙂
   Det var kul för det mesta och jag kommer definitivt att göra det igen. Rekommenderar alla att testa detta någon gång i sitt liv!
   Mvh PB?

  • Anonym

   Tack PB? Om fyra år eller vid ev extraval skall jag definitivt anmäla mig.

  • Pappa betalar?

   Det är dags redan i Maj. Val till Europaparlamentet. Jag tänker anmäla mig. Tror det är sista söndagen i Maj.

   Mvh PB?

Kommentera