Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Jul och julklappar

Julen och därmed öppning av julklappar hålls hos familjen IGMR i år. Så har det varit i 4-5 år nu och det är väldigt härligt. Förr firade vi hos svärföräldrarna men vi har tagit över stafettpinnen nu. Vi är ingen jättefamilj men har det väldigt fint när vi ses. Det brukar vara svärföräldrarna + hund, min far och min syster med man som firar tillsammans.   

Julfirandet är klassiskt upplagt med gran, julmat, Disney på TV och julklappsöppning – ingen kioskvältare men väldigt mysigt.   

Julklappar

Detta med julklappar då. Jag är nöjd om bara jag får umgås med familjen (bok alt. förbrukningsvaror gör mig också glad), fru IGMR har inga jätteönskemål mer än något som luktar gott/bok. Svärföräldrarna brukar få förbrukningsvaror, whisky, bok eller liknande och är glada över det (verkar det som iaf). Min far vill inget ha och systern med man tycker att presenter är viktiga.

Baby IGMR har som vanligt en lång önskelista:

 • Hyena Antiloper (många)
 • Leksaksträd
 • Vildhundar
 • Mammut
 • Varg
 • Räg
 • Dreadnoughtus (dinosaurie)
 • Gorgosaurus (dinosarue)
 • Elefantunge
 • Allosaurus (dinosaurie även det)
 • Ninjago Lego
 • Jurassic World Lego
En “jobot” enligt vår son. “Robot” skulle jag kanske sagt…

 För att ytterligare kasta in julklappar i leken har jag en 94-årig mormor som är galen i julklappar – inte att få dem, utan att ge dem. Jag vet inte hur hon bär sig åt eftersom hon bor på hem och inte kan gå, men jag får hämta upp ett par pappkassar med julklappar varje år. Hon köper till alla ovan och skriver rim.   

Sonen då. Han har massor med leksaker som ackumulerats över hans fem år i livet. Vi försöker köra en in, en ut (ibland två ut) så att han ska kunna hålla ordning i sitt rum. Vi tycker alltså att han har ett överflöd av saker – och det har han också. Hans vänner däremot – om vår son har ett överflöd av prylar (i vårt tycke) har många av hans vänner svårt att se golvet på grund av alla sina saker. Det är svårt med barn. Jag vill inte att min son ska känna sig allt för annorlunda samtidigt som det är viktigt att inte lära ut konsumtionsdansen. Just nu är allt fine, han är bara fem år gammal. Längre upp i åldrarna kommer det bli svårare.  

Julklappar är förstås viktigt för sonen men vi försöker hålla ner antalet och balansera upp inköpen med begagnade leksaker från lokala Facebookgruppen, vänner och Tradera. I år kommer sonen få Schleichdjur som vi köpt begagnade eller “pre-loved” till en bråkdel av nypriset. En ny sak kommer han dock få – en kartong Jurassic World Lego.

Fru IGMRs julklappar

För fru IGMR har jag gjort två minihack. Den första presenten ingick i ett mysteryshoppinguppdrag och den andra har jag köpt i SAS Eurobonus butik. Jag har kopplat mitt Ikanokort till Preem och Eurobonus via deras hemsida. Jag får via Ikanokortet 1% rabatt på drivmedlet och via Preem 1 eurobonuspoäng för varje liter i obemannad och 2 ebpoäng per liter i bemannad station. Du kopplar ditt kort, Ikano eller vilket som helst kort här. Bara på att tanka har jag tjänat ihop Eurobonuspoäng till en fin present som endast kostade en frakt. Ett litet hack.

Hur köper man julklappar billigt?

För att återknyta till tidigare inlägg om vår taktik för att köpa billigt samt saker vi gjort för att kapa kostnader vill jag påminna er om att använda er av cashbacksajter, Ikanokortet samt rabattkoder och gärna alla i kombination. Så här gör vi när det gäller julklappsinköp och andra inköp:

Ikanokortet rekommenderar jag eftersom det har en rabattkalender. För alla inköp i leksaksbutiker under december månad drar Ikano 10% rabatt på sin kortfaktura. Januari brukar det vara rabatt i klädbutiker. En ny kategori per månad och det spelar ingen roll om du handlar i en fysisk butik eller på nätet. Kortet har ingen årsavgift och vi använder det endast för att handla det vi behöver i “rätt månad” enligt deras kalender. Ett litet hack.  

Julklappar & Cashback

Cashback då? Jo här får man tillbaka en del av slutsumman man handlat för i pengar.  Vi använder Refunder.se och Mybonus.se  och väljer den med bäst cashback. Kom ihåg att synka inköpet om det går med Ikanokortet och få rabatt på rabatt i rätt månad. Vi har använt Refunder sedan april 2017 och hittills fått tillbaka 2200 kr. Mybonus har gett 200 kr under senare delen av 2018 då vi inte använt dem så länge.   

Rabattkod

Och till sist – när du valt den butik du ska handla i. Gör en snabb googling på butikens namn och “rabattkod”. Ofta finns det en rabattkod som du kan använda som ger en penga- eller % rabatt.   

Man kan alltså lyckas att få rabatt i tre steg…

För sonens julklapp fick vi två rabatter (Ikanorabatt på Stor och Liten samt cashback från samma butik på Refunder) men missade på rabattkoden.    Hur gör ni med julklappar när flera familjer möts? Hur ser ni på julklappar och barn? Använder ni ovan tjänster/kort redan?

Undrar ni över hacken – fråga på i kommentarsfältet.  

Länktätt inlägg detta men vi tipsar endast om tjänster/sajter vi själva använder. Anmäler ni er till cashbacksajterna får ni (och vi) 50 kr i bonus om ni handlar för 100 kr. Gratispengarna från dessa tjänster investerar vi.

Signatur

19 kommentarer

 1. The Simplicitas

  Er trestegs bonus/rabatt strategi är verkligen genial! Om jag är tvungen att handla något så köper jag oftast begagnat och krävs nyköp så googlar jag också alltid rabattkod. Vad gäller julen så har vi slutat att byta julklappar med familjemedlemmar. Steget innan vi helt slutade var att vi lottade vem vi skulle köpa till för 500:-, då fick alla vuxna en julklapp var men det kändes mest som att vi bytte pengar och köpte "en beställning". Det är otroligt skönt att slippa! Jag skrev ett inlägg om hur jag gjort i år på min nystartade blogg 🙂
  https://the-simplicitas.blogspot.com/2018/12/spara-in-pa-julklapparna.html

  Tack för tipset om Mysteryshopping förresten, jag har gjort mitt första uppdrag, tjänat lite deg + pryl jag behövde och fått en veckohandlingsresa till "stan" betalad 🙂

  Trevlig advent! /S

  • Anonym

   Men du bloggar ju! Gött! Lägger till dig i listan och tar en koll sedan. Just nu ska jag ner i tvättstugan och putsa in vartenrören.

  • Anonym

   Vad gött ni börjat med mysteryshopping. Som du säger, man kan hacka det och låta milersättningen betala en resa till stan. Aggregation of marginal gains.

  • The Simplicitas

   Tack, så snällt! Ja verkligen, det finns möjligheter med mysteryshopping för den som pallar. Och som du skrev, man kan göra det i samband med lunchen eller hemresan från jobbet, samtidigt få resan betalad och en helt rimlig ersättning för den tiden man lägger ned. Jag har ett par andra sidehustles som jag planerar inlägg om framöver 🙂

  • Anonym

   Det ser jag fram emot.

 2. Vår ekonomiska resa

  Hej!

  Även vi har dragit ner rejält på julklapparna mellan oss och mellan herr och fru VER:s respektive syskon och syskonbarn. Förutom att det är positivt för plånboken så är det även positivt för att kunna minska på julstressen. Det viktigaste är ju trots allt att ses och umgås. Vi har också satt en limit på hur mycket våra barn ska få, och blir det pengar över sätts dessa in på deras Avanzakonton. Min upplevelse är inte att barn blir lyckligare av att få så många paket som möjligt, snarare tvärtom. Blir mer kvalitet och ingen hets vid paketöppningen om de inte får så många. Missförstå mig inte nu, tycker fortfarande, precis som du, att de har för mycket saker redan. Många saker blir ju ändå bara liggande.

  Hälsningar VER

  • Anonym

   Det låter sunt och med helt rätt fokus. Ett gött trix vi kör med sonen är att om han slutar leka med ngt ”åker det på semester”. Vi plockar undan leksakerna helt enkelt. De får en semester från varandra och när han ber om dem eller har tråkigt kan man plocka fram semesterfirarna. Det brukar vara samma reaktion som att få nya leksaker. Hours of fun (skojar inte).

  • Vår ekonomiska resa

   Vilken rolig idé! 🙂

 3. Fru EfficientBadass

  Så mycket göttigt i detta inlägg! Men först och främst TACK för att du postade IGMR:s önskelista, underbar läsning. Och igen TACK för uttrycket "pre-loved", det tar jag med mig där jag sitter i min pre-loved outfit på väg på glöggmingel. Gällande barn och prylar läste jag en gång ett oerhört inspirerande inlägg av en amerikansk Ruth. Efter att ha läst detta (och kollat på Consumed) vill jag inreda en varsin fängelsecell med väggfasta möbler och fem färgpennor till mina barn. Ett varsitt A4 får de per dag också och de får inte ett nytt förrän 100% av ytan är täckt.

  https://www.livingwellspendingless.com/2012/09/14/took-kids-toys-away/

  • Fru EfficientBadass

   Jag refererar då till "Baby IGMR:s" önskelista. Inte er, den var rätt förutsägbar.

  • Anonym

   Pre-loved lärde jag mig på insta av alla hållbarhetsmänniskor. Fru IGMR har kommit igång med second hand kläder och shit vilka fynd det finns.

   Baby I`s lista är rätt gullig. Ibland önskar man att man var fem.

 4. Flow-FI

  Kick ass lista av baby IGMR! Vet inte vad jordbruksverket säger om hyenor inom detaljplanelagt område dock. Kan vara värt att kolla upp innan inköp! Är sjukt impad av era rabatt-raketer. Ni har verkligen pejlat in systemet här och jag har mycket att lära. Har ett kreditkort med viss bonus kopplat till (tror typ 0,5% cash back på alla köp) och det brukar trilla in någon hundralapp med jämna mellanrum. När man hör amerikanerna med sina travelhacks är det ju en helt annan nivå dock. Är det överförbart på oss i Sverige? Tänker på free miles poäng osv.

  • Anonym

   Vi har rätt stor radhusträdgård så det blir noll problem.

   Trestegsraketen är det närmaste travelhacking jag kommit i Svedala. Det finns inte några bra resekort här och jag tycker det är rätt bra. Bäst är om folk håller sig på jorden. Är inte helt förtjust i dessa klimattider med en massa FIREpersoner som travelhackar och reser skiten ur vårt klot.

 5. Studenten A

  Låter som en mysig jul!

  Jag har sagt till familjen att jag inte längre vill ha julklappar och om någon envisas så brukar jag försöka hitta något jag verkligen behöver :). Min julklapp till familjen är att jag bjuder mamma, pappa och storebror på en trerätters middag som jag lagar, vanligtvis tar jag ett tema, förra året blev det en Mexico. Då fixar jag en spellista, mat och dryck är inspirerat från det landet. Brukar vara väldigt uppskattat och jag kan ge något som jag verkligen tycker om, att man umgås med sina nära och kära.
  /A

  • Anonym

   M Y S. En härlig idé och att ge sin tid och attention är den dyrbaraste presenten. Hoppas stora massan kan få upp ögonen och förstå det.

 6. Tinga

  Vi ger i princip bara upplevelsepresenter; även till barnen. I år får vår egen barnaskara en tur till Legoland. Kusinfamiljen (barn + vuxna) blir bjudna på lunch på kafé med efterföljande minigolf, tillsammans med oss. Med mina föräldrar blir det en paddelutflykt (all inclusive med kanothyra & heldags picknick för dem) tillsammans med oss.

  • Anonym

   Mycket bra. Upplevelser "is the shit" som ungdomarna säger. Sonen kommer få prylar men jag har faktiskt lyckats handla allt begagnat. Två fina Schleish djur och en oöppnad låda Lego – allt från Tradera. En win i min bok.

 7. Cosmonomics

  Det låter som att ni har precis samma princip för nyköp som jag – först brukar jag kolla olika siten för vilken som har prylen till bäst pris, sedan samköra det med om det finns någon Mecenatrabatt (som doktorand har jag studentstatus fortfarande, också någon sorts hack!), sedan vilka butiker som ger mest cashback (och vilken cashbacksite som har bäst cashback för närvarande), och räkna var det blir billigast. Om ingen Mecenat-rabatt finns googlar jag också på "rabatt". Sedan betalas det med Preem-kortet som ger 0,5 tillbaka på varje spenderad krona eller vad det är.

  Vad gäller julklappar är två av tre till stora dottern begagnat, den sista som är ny köptes för typ två år sedan när jag hade ett presentkort som behövde användas. Lillan får nyköp men det är för att det är badleksaker och de blir ju bara vidriga efter ett tag och kan knappast köpas begagnade (hela poängen är ju att jag vill byta ut vår nuvarande flotta av bakteriefyllda sunkigheter). Jag har köpt en julklapp till mig själv (ritplatta) och en till maken, det senare efter långa funderingar men det är något jag tror han verkligen kan uppskatta.

  • Anonym

   Great minds Think alike.

   Såg ett klipp häromdagen om badleksaker som har hål. De ser inte superskoj ut inuti…

   Jag upptäckte själv att det säljs oöppnat Lego på Tradera så sonen får faktiskt bara begagnat i år. Han får en, av någon annan, oönskad present samt två fina djur – allt från Tradera. Legot kostar 400 i butik och jag klippte det för 150 – win.

Kommentera