Julen och därmed öppning av julklappar hålls hos familjen IGMR i år. Så har det varit i 4-5 år nu och det är väldigt härligt. Förr firade vi hos svärföräldrarna men vi har tagit över stafettpinnen nu. Vi är ingen jättefamilj men har det väldigt fint när vi ses. Det brukar vara svärföräldrarna + hund, min far och min syster med man som firar tillsammans.   

Julfirandet är klassiskt upplagt med gran, julmat, Disney på TV och julklappsöppning – ingen kioskvältare men väldigt mysigt.   

Julklappar

Detta med julklappar då. Jag är nöjd om bara jag får umgås med familjen (bok alt. förbrukningsvaror gör mig också glad), fru IGMR har inga jätteönskemål mer än något som luktar gott/bok. Svärföräldrarna brukar få förbrukningsvaror, whisky, bok eller liknande och är glada över det (verkar det som iaf). Min far vill inget ha och systern med man tycker att presenter är viktiga.

Baby IGMR har som vanligt en lång önskelista:

 • Hyena Antiloper (många)
 • Leksaksträd
 • Vildhundar
 • Mammut
 • Varg
 • Räg
 • Dreadnoughtus (dinosaurie)
 • Gorgosaurus (dinosarue)
 • Elefantunge
 • Allosaurus (dinosaurie även det)
 • Ninjago Lego
 • Jurassic World Lego
En ”jobot” enligt vår son. ”Robot” skulle jag kanske sagt…

 För att ytterligare kasta in julklappar i leken har jag en 94-årig mormor som är galen i julklappar – inte att få dem, utan att ge dem. Jag vet inte hur hon bär sig åt eftersom hon bor på hem och inte kan gå, men jag får hämta upp ett par pappkassar med julklappar varje år. Hon köper till alla ovan och skriver rim.   

Sonen då. Han har massor med leksaker som ackumulerats över hans fem år i livet. Vi försöker köra en in, en ut (ibland två ut) så att han ska kunna hålla ordning i sitt rum. Vi tycker alltså att han har ett överflöd av saker – och det har han också. Hans vänner däremot – om vår son har ett överflöd av prylar (i vårt tycke) har många av hans vänner svårt att se golvet på grund av alla sina saker. Det är svårt med barn. Jag vill inte att min son ska känna sig allt för annorlunda samtidigt som det är viktigt att inte lära ut konsumtionsdansen. Just nu är allt fine, han är bara fem år gammal. Längre upp i åldrarna kommer det bli svårare.  

Julklappar är förstås viktigt för sonen men vi försöker hålla ner antalet och balansera upp inköpen med begagnade leksaker från lokala Facebookgruppen, vänner och Tradera. I år kommer sonen få Schleichdjur som vi köpt begagnade eller ”pre-loved” till en bråkdel av nypriset. En ny sak kommer han dock få – en kartong Jurassic World Lego.

Fru IGMRs julklappar

För fru IGMR har jag gjort två minihack. Den första presenten ingick i ett mysteryshoppinguppdrag och den andra har jag köpt i SAS Eurobonus butik. Jag har kopplat mitt Ikanokort till Preem och Eurobonus via deras hemsida. Jag får via Ikanokortet 1% rabatt på drivmedlet och via Preem 1 eurobonuspoäng för varje liter i obemannad och 2 ebpoäng per liter i bemannad station. Du kopplar ditt kort, Ikano eller vilket som helst kort här. Bara på att tanka har jag tjänat ihop Eurobonuspoäng till en fin present som endast kostade en frakt. Ett litet hack.

Hur köper man julklappar billigt?

För att återknyta till tidigare inlägg om vår taktik för att köpa billigt samt saker vi gjort för att kapa kostnader vill jag påminna er om att använda er av cashbacksajter, Ikanokortet samt rabattkoder och gärna alla i kombination. Så här gör vi när det gäller julklappsinköp och andra inköp:

Ikanokortet rekommenderar jag eftersom det har en rabattkalender. För alla inköp i leksaksbutiker under december månad drar Ikano 10% rabatt på sin kortfaktura. Januari brukar det vara rabatt i klädbutiker. En ny kategori per månad och det spelar ingen roll om du handlar i en fysisk butik eller på nätet. Kortet har ingen årsavgift och vi använder det endast för att handla det vi behöver i ”rätt månad” enligt deras kalender. Ett litet hack.  

Julklappar & Cashback

Cashback då? Jo här får man tillbaka en del av slutsumman man handlat för i pengar.  Vi använder Refunder.se och Mybonus.se  och väljer den med bäst cashback. Kom ihåg att synka inköpet om det går med Ikanokortet och få rabatt på rabatt i rätt månad. Vi har använt Refunder sedan april 2017 och hittills fått tillbaka 2200 kr. Mybonus har gett 200 kr under senare delen av 2018 då vi inte använt dem så länge.   

Rabattkod

Och till sist – när du valt den butik du ska handla i. Gör en snabb googling på butikens namn och ”rabattkod”. Ofta finns det en rabattkod som du kan använda som ger en penga- eller % rabatt.   

Man kan alltså lyckas att få rabatt i tre steg…

För sonens julklapp fick vi två rabatter (Ikanorabatt på Stor och Liten samt cashback från samma butik på Refunder) men missade på rabattkoden.    Hur gör ni med julklappar när flera familjer möts? Hur ser ni på julklappar och barn? Använder ni ovan tjänster/kort redan?

Undrar ni över hacken – fråga på i kommentarsfältet.  

Länktätt inlägg detta men vi tipsar endast om tjänster/sajter vi själva använder. Anmäler ni er till cashbacksajterna får ni (och vi) 50 kr i bonus om ni handlar för 100 kr. Gratispengarna från dessa tjänster investerar vi.

Signatur