Status februari 2022. Denna månad är månad 48 i vårt sparprojekt – fyra år alltså! Vilken grej!

Egentligen har vi kört på lite längre men då handlade det om att göra oss kvitt en kreditkortsskuld på 30 000 kronor. Skulden berodde på att vi lite akut var tvungna att köpa en ny garageport. Den gamla var så dålig att den inte gick att låsa på annat sätt än på Kalle Ankavis (spika brädor från insidan).

garageport
Bild på går gamla garageport innan vi åkte på resa 2016.

Status februari 2022 – ekonomi

Värdet på våra besparingar (minus buffert) togs för två dagar sedan och var då 1 905 000 sek. Det är ett tapp från ATH 2 020 000 kronor i december 2021 – eller minus 5,7% från ATH. Dock är vi 1% upp från förra månaden vilket bara är nysparande.

Sparkvoten landar på 60% denna månad men som tidigare sagts så sparar vi nu också till ett fritidshusbygge på vår nya tomt. Tittar jag tillbaka på dessa fyra år har vår sparkvot i snitt landat på 53%.

status februari 2022
Två miljoner på under fyra år. Rätt imponerande!

Status februari 2022 livet

En månad som började med covideftersläpningar och allmän skruttighet slutade med en fin sportlovsresa till Tisvilde i Danmark samt ett krig. 2020-talet har verkligen levererat en bajsmacka till världens befolkning konstaterar denna bloggare.

Många av våra vänner, grannar och bekanta åker norröver på skidsemester under sportlovet. Jag och en av mina vänner gjorde ett snabbt överslag på deras resa med två barn, tåg, hotell, hyra av utrustning, liftkort och så vidare. Mer än 50 000 kronor kostade deras sportlovsvecka i Åre.

Vi hyrde ett helt hus i Tilsvide, Danmark, via Novasol för 3100 SEK. Utöver det hade vi en budget på 4700 SEK för vistelsen. SEK/DKK kursen är inte så bra och man får lägga på 40% på alla priser som är ungefär som de Svenska. Hursomhaver 7600 SEK kostade vår vistelse och då köpte även Fru IGMR ett par snygga solisar på Louisiana Museum of Modern art samt att vi köpte en stor utställningsposter.

Det jag vill komma till är att man ser olika på kostnader och vad som är rimligt. Jag tycker att vi spenderade mycket pengar men i jämförelse med många i liknande livssituation som oss gjorde vi det inte.

Danmark

Danmark är underbart. Vi hann med Louisiana, Oderupgaard, Köpenhamns Zoo, Tilsvide strand, promenader, bastu på kvällarna, skissande på fritidshuset och en massa god mat. Det var också rätt skönt att befinna sig i ett NATO-land när Ryssland började kriga mot Ukraina…

Bilder:

Tilsvide
3 100 kronor för detta hus i fyra nätter.
Tilsvide Novasol
Mysigt hus. IGMR Junior spelar Minecraft.
Louisiana status februari 2022
IGMR Junior på Louisiana. Underbart ställe.
Louisiana museum
Fina Fru IGMR på Louisiana. Vi stannade orimligt många timmar.
Oderupgaard
Oderupgaard. IGMR junior på väg neråt.
Oderupgaard
Oderupgaard. Léon Germain Pelouse ”The first leaves” 1880 var en upplevelse. Fantastiskt fina nya utställningssalar.
Tilsvide status februari 2022
66,6% av familjen IGMR. Vi hade vädret på vår sida förutom gråa ankomstdagen.
Tilsvide strand
Tilsvide strand är vacker.
Hygglo
Röjning av sly pågår på tomten. Röjsåg hyrd på Hygglo. Kostar 9 000 kronor i handeln men vi betalade 300 kronor för två dagar. Rabattkod: 7BFJX ger dig 100 kronor att hyra för. Älska delningsekonomi.
Knäbäckshusen
Även Knäbäckshusens strand är vacker. En kort bilfärd från vår tomt.
status februari 2022
Första hängmattetuppluren hemmavid avklarad.

Uppdatering elpriser och smart styrning av fjärrvärmen

I ett januariinlägg berättade jag om att vi har Tibber som elleverantör och därmed timavläsning på elen. Via dem har vi också köpt smart styrning till våra radiatorer via Tado. Nu har jag använt dessa i snart två månader och vågar mig på en liten recension.

Bilden nedan talar sitt tydliga språk. Jämför vi jan & feb 2021 och 2021 ser vi en tämligen stor besparing. i feb som är första hela månaden med systemet är besparingen över 700 kWh. Nattsänkning av temperatur, sänkning när vi är på jobbet samt helt enkelt smartare styrning gör tydligen mycket.

Gällande elen har vi haft en supermånad. 299 kWh förbrukat vilket är all time low (förutom när vi varit på sommarsemester).

Saxat från Eon. Fjärrvärme.
Tadoappen. Mina beräkningar säger 28,5% sparat så rätt nära.
Tibber är gött!

Vill du också skaffa Tibber har jag en värvningslänk här. Då får du och jag 500kr att handla på i deras shop. Man kan skaffa smart styrning till hemmet som värmestyrningsmarta ledlampor eller varför inte laddbox till elbilen.

Thats it. Idag väntar lite vin, pizzabakande med familjen och sedan en helg utomhus med nyhetstittande satt till ett minimum. Hoppas ni får en fin helg!

Signatur