Vi gör ett arbetsrum i källaren

Vi gör ett arbetsrum – FHM rekommenderar fortsatt hemmajobbande året ut. Visa av hur vårens hemmajobbande med skärmar på matbordet + värkande ryggar har sett ut bestämde vi oss för att åtgärda situationen.

Stora matbordet blev under våren en mer eller mindre permanent arbetsplats för oss båda. Laptops, skärmar och annat junk tog plats och trängde ut gemenskap, sällskapsspel och pyssel. Lägg därtill att man nästan inte kände sig riktigt ledig trots att arbetsdagen var över – gör om och gör rätt.

Vi har en källare på närmare 70 kvm. Den rymmer ett garage, gym, tvättstuga, gästrum och en toalett. Alla platser var tagna men det fanns en korridor som bara agerade död yta i bästa fall eller avstjälpningsplats i sämsta fall. Nu senast huserade korridoren min mormors saker efter hennes dödsfall. Denna korridor gör vi om till ett arbetsrum.

Utgångsläge:

källare
Lite stökigt
Andra hållet. Det ljuva lysrörsljuset

En del av källarväggen var dessutom lagad med något fuktoigenomsläppligt vilket är big no no i källare. Nu fick jag äntligen motivation till att fixa det och putsa, slamma om och måla med silikatfärg på den delen av väggen.

putsa om källarvägg
Skrapa, skrapa
slamma källarvägg
Putsat. En fotopaus mitt i slammningnen.

Vi ville ha mycket förvaring och öppna hyllor då det är i en källare och fukt skall icke stängas in. Vår första tanke var Bauhaus billigaste vita hyllplan men väl på plats var de för smäckiga och höll dålig kvalitet.

Valet föll istället på den typ tre gånger dyrare valchromaten. Valchromat är en genomfärgad MDF-skiva som lämpar sig som inredning och annat. Snygg som tusan är den också (tycker vi). Dock fördyrade detta vårt billiga projekt men shit happens. Det känns viktigare att trivas än att spara ett par tusenlappar.

Freetrailer
En Freetrailer bokades. Underbar tjänst! Mot Bauhaus, IKEA & Byggfabriken!
krysslaser arbetsrum
Den självnivellerande krysslasern från tvättstugeprojektet gör hylluppsättningen till en dans. Nöjd med mitt ”stativ”
arbetsrum källare
Kreativt frihandstänk pågår. Obligatorisk strutsöl 2,8% från Willys.
arbetsrum klart
Efter lite piff är vi klara. Vi trollade fram ett helt nytt arbetsrum i källaren.

Nu är vi redo för både covid-19 hemmajobbande men också för bloggande och egna projekt. Källaren är en lugn och skön plats tycker jag. Undan från allt stök och nära till gymmet för att kunna sträcka ut kontorskroppen då och då.

Kostnad?

Ja det har kostat en del. Valchromaten var fördyrande men kanske främst kontorsstolarna från IKEA och en till datorskärm som är på ingång. Vi har inte suttit bra under våren och mina ögon har nästan begått harakiri efter månader av laptoparbete. Det är inte värt att offra hälsan och därför känns det rätt och riktigt att skapa ett dedikerat arbetsrum med bra ergonomi.

Att dessutom slippa stirra på sin avstängda jobbdator från vardagsrumssoffan är livskvalle som områdets ungar skulle sagt.

Just ja – pengarna. Cirkus 11 – 12 000 kronor har det gått på tutti. Då har vi köpt allt nytt förutom en lånad datorskärm och själva skenorna + konsolerna till hyllan. De hade vi tidigare.

Kontorsstolarna, ny takbelysning från IFÖ, ny datorskärm och hyllplan + arbetsskivan i valchromat har varit de fördyrande inslagen.

Men – summa summarum. Vi är nöjda och det är skönt att ha en bra arbetsplats nu och i framtiden.

Jobbar ni himma? Hur upplever ni det?

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

31 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
eriksjos
4 years ago

Fint. Valchromat hade jag ingen aning om, har spanat efter köksbänkskiva när vårt lilla arbetsrum ska fixas till men Valchromat kan vara ett alternativ. Tycker det funkar fint att jobba hemma, i många år satt jag med elvatums bärbar i knät i soffan (dock bara halvtid), men det är gött med lite variation med bättre sittställning och större skärm ibland 🙂

mats
mats
4 years ago

Jag undrar kan man dra av sådana här saker på sin deklaration eller få hjälp av sin arbetsgivare? Är ju igentligen arbetsgivaren som sagt till oss att jobba hemma. Miljö och Ergonomi är ju viktigt där på deras arbetsplats. Har själv lagt massa pengar på en arbetsplats hemma

VillVaraAnonym
VillVaraAnonym
4 years ago
Reply to  mats

Var nyss i dagarna en artikel om detta i DI.. Nu har jag ingen prenumeration men det lät på rubriken som att det inte skulle gå. Det ska vara arbetsgivarens ansvar.. Har varit en mini artikelserie på DI..

Semimalisten
4 years ago

Ser superfint ut, bra jobbat!

Skogsanna
Skogsanna
4 years ago

Snyggt jobbat på en i övrigt inte så användbar yta.
Jag gjorde hemarbetsplats för ett par år sedan när Verket gick över till aktivitetsbaserat kontorslandskap. I mitt ena hem har jag ett gammalt köksbord med IKEA-stol och det duger men i mitt andra hem har jag Ikeas höj- och sänkbara bord och en bättre Ikea-stol. En 32-tummare på vardera stället och trådlöst tangentbord och mus så är inte arbetsmiljön så tokig.

Jag noterar att belysningen sitter bakom arbetsplatsen och då kan det bli en massa skuggor. Om du sätter liknande (spridande) belysning fast mitt ovanför datorerna tror jag att ljuset blir behagligare.

Jobba duktigt!

Skogsanna
Skogsanna
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Har två 27~tummare på jobbet så det är istället för det. Ska man ha dubbla skärmar behövs dockningsstation också och det är ju en kostnad till. Bättre med en större plus laptopen.

Kristoffer
Kristoffer
4 years ago

Superfint, bra jobbat! Ergonomi är inget man ska vara dumsnål med.

Jobbar himma sedan mars på ett likande sätt som er nu. Fungerar över förväntan men saknar verkligen att kunna stå upp och jobba. Har du/ni höj-och sänkbart på jobbet? Om ja, saknar ni detta också eller fungerar det fint för er med lite pauser?

Lena- frugala hedonisten
Lena- frugala hedonisten
4 years ago
Reply to  Kristoffer

Så fint och smart fixat! Och en bra investering både för er och ev inför framtida försäljning. Vi jobbar hemma och har 4 hemmaboende barn i ett radhus utan källare. Har trollat med ytorna. Senast rök matsalsrummet = min fd arbetsyta till förmån för ett sovrum så att alla barn skulle få egna sovrum. Allt för husfriden och lyckliga barn ? Så nu sitter jag med en laptop i köket eller i sängen…
/Frugala hedonisten

Kristoffer
Kristoffer
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Helt förståeligt – jag har inte hittat höj- och sänkbart som också är ”godkänt” estetiskt. Fint blev det!

Fint med gym så nära, det är ett krav för oss också när vi flyttar till villa!

Cosmonomics.se
4 years ago

Riktigt snyggt jobbat. Visst får projekt kosta om det gör en skillnad i kvalitet i slutändan (livs- eller annan kvalitet), annars är det bara dumsnålt. Ni ska ju trots allt ägna en hel del tid där, så jag tycker ni gjorde helt rätt.

/Cosmonomics.se

Cosmonomics
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Absolut. Vi tänkte samma när vi köpte ny diskmaskin här för ett par veckor sedan. Den skulle ha bra reviews från folk som haft den ett tag och inte vara något vi behöver byta ut om tre år igen, men den behöver på inget sätt vara dyrast i klassen (en diskmaskin för 14 000? Nej tack.). Jag tror att i vissa fall får man definitivt bättre kvalitet av att lägga lite mer pengar – som ni gjorde i källaren – men det finns en mer eller mindre tydlig gräns där det inte gör någon som helst ytterligare skillnad.

Jag köpte nyligen ett nytt tangentbord eftersom jag skriver så mycket och vill ha ett tystare och med mindre motstånd. Det finns tangentbord för en hundralapp, men jag la åtta gånger mer för att få ett som enligt reviewers är riktigt bra. Mitt förra har jag haft i säkert femton år, så det känns helt okej att lägga de pengarna. Att gå upp ytterligare i pris ser jag däremot ingen anledning till.

/Cosmonomics

Arbetsplanen
4 years ago

Ruskigt nice källare med allt du har där! Drömmen för mig är att ha ett bra hemmagym!
Skönt med kontor i källaren också – bra ställe för både arbete och gaming när det är varmt ute! Bra fixat av er 🙂
/Arbetsplanen

Isabell
Isabell
4 years ago

Hej! Är det silikatfärg som gäller i källaren? Är lite på g med källarrenovering. Hur tänkte ni kring golv? Måla eller klinkers blir ju lätt kallt om man ska bo därnere.
Har ni bara toalett eller dusch åxå? Har förstått att det är rätt klurigt kring lösning av dusch, den lätta lösningen blir kabin – men inte jättesnyggt. Fanns avloppet redan innan renovering eller gjorde ni nytt?

Tack för svar!

Sejva
Sejva
4 years ago

Inspirerande och imponerande!

FruEfficientBadass
4 years ago

Verkligen snyggt! Det var som att utrymmet bara väntade på exakt denna uppdatering! Och om (när?) ni en dag gör verklighet av att hyra ut bottenplan till student/pendlare är den ännu mer attraktiv.

Stefan
4 years ago

Blev riktigt bra.
Gjorde ett litet arbetsutrymme i sovrummet för ett tag sedan

trackback

[…] till i våras har vi suttit i källaren och jobbat. Det har krävts att vi då har två elelement igång på 4000W totalt. Med dagens elpriser […]

trackback

[…] övrigt har det varit en lite dyrare månad eftersom kreditkortsräkningen för vårt hemmakontor skulle betalas, EGR-ventilen på bilen byttes och två födelsedagar inklusive kalas har […]

trackback

[…] vanor med tvätt/disk under billiga timmar samt att vi flyttade hemmakontoret till sonens rum från kalla källaren. Det senare gjorde en massiv skillnad då vi hade två elelement igång i 8-10 timmar per […]

31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x