I november skrev jag lite om (och utlovade ett inlägg) vår nya bil. Vi har alltså köpt en helt sprillans ny bil – en Honda Civic 1,0L VTEC.

Varför köpa en helt ny bil?

Ja varför köpa en helt ny bil? Det går ju emot ALLT jag predikat sedan start på denna blogg. Samtidigt förändras livet och gamla sanningar måste kunna omprövas. Egentligen står jag fast vid att det är idiotiskt men jag tycker ändå att vi, om man väger in de mjuka sidorna, har tagit rätt bestlut.

Vi backar bandet till januari 2020. Jag har precis hämtat ut vår nya bil ”Kotten”. En bättre begagnad Ford C-Max 2012 års modell. En ägare och 7 500 mil på mätaren om jag inte missminner mig. PSA 1,6L dieselmotor var kraftpaketet under huven. En motor som delas med Volvo, Peugeot, Citroen, Mazda och Mini Cooper. Forden hade 95 fullblodshästar som redan på hemvägen från bilhandlaren visade sig vara redo för hamburgarfabriken.

I FÖRSTA långa backen på väg hem från bilhandlaren i Jönköping dog bilen. Efter konsultation med bilhandlaren trodde vi att det var för att tankmätaren var nere på rött och att den stått ett tag. Jag åkte in och tankade och sedan gick bilen finfint, om än lite trött, förbi mina tre månaders garantitid. T o r Berlin var inga problem men sedan började problemen.

Bilen började tveka och dö vid fullgas. Gärna vid omkörningar och i uppförsbackar vilket inte är helt trafiksäkert. Någon gång kändes det verkligen som om den ville ha ihjäl mig. Detta problem var svårt att rätta till. EGR ventilen var boven men att byta EGR rättade inte till problemet. Alltså verkade det vara något elektriskt… Lägg därtill att AC-kondensorn gick sönder och mungiporna färdades neråt ytterligare. Vår sommarsemester 2020 blev stukad och jag fick lägga mycket tid och pengar på att felsöka och försöka laga denna bil.

Leta ny bil

Jag orkade helt enkelt inte med att oroa mig över en bil som när som helst kunde dö och som inte verkade gå att laga. Jag började spana på att byta vår Ford mot en begagnad bil och åkte runt till bilhandlare. De bilar som på pappret är hållbara och hade en prisnivå jag kunde tänka mig var:

  • Toyota Auris
  • Kia Ceed
  • Vw Golf
  • Hyundai I30
  • Seat Leon

Dessa bilar provkördes och jag blev inte förtjust i någon av dem. De kändes helt enkelt inte som ”ett steg upp” från vår stukade Ford C-Max (som är en väldigt komfortabel bil, speciellt när jag installerat en ny stereo med carplay).

Så klev jag in på Honda i Trelleborg och bad om att få provköra en Civic. Det var love at first sight. Komforten, körglädjen, kvalitetskänslan, utrymmena, motorkaraktär, designen och all inkluderad lull lull + säkerhet. Lägg därtill att Civic är en erkänt pålitlig modell och att Honda dras med färre fel än medelbilen.

Jag presenterade bilen för Fru IGMR och hon blev också väldigt förtjust. På Honda Malmö lånade jag ytterligare en Civic som jag och Fru IGMR tog en lång provtur. Vi fick lite samma känsla i kroppen som när vi gifte oss och roadtrippade i USA. Märkligt men så var det. Denna känsla fick vi inte av de andra bilarna kan jag säga…

Köpa ny bil

Så kom det sig att i bilhallen stod en ny Civic. Just denna var rabatterad då det kommit en face lift, alltså en liten exteriör uppdatering på modellen. Vårt exemplar är alltså inte face lift. Därför kostade den 209 000 kronor och var nedsatt från 240 – 250 000 kronor.

Vi slog till och det var dags för förhandling…

Jag hade läst på lite och det visar sig att bilhandlare får en kick back när de säljer på sina kunder en finansiering. Detta var egentligen mitt enda ess i rockärmen då jag är notoriskt dålig på att förhandla ansikte mot ansikte. Jag la korten på bordet och sa att jag kunde betala cash eller ta en finansiering mot rabatt på bilen eller på tillbehör.

Summa summarum fick jag mer i inbyte för vår gamla Ford än vad den var värd, vinterhjulen köpte jag till bilhandlarens inköpspris och jag fick en liten rabatt på ett femårigt serviceavtal som kostar 9 500 kronor vanligtvis. Bilens pris var dock hugget i sten då den redan var så nedsatt.

Efter avslutad förhandling blev priset 225 500 kronor för vår nya bil inklusive nya vinterdäck på alufälg och ett femårigt serviceavtal.

Leverans av pärlan

Hur vi finansierar vår nya bil

Som jag skrev ovan finansierade vi vår bil via ett billån. Men det var endast för att kunna sätta sig i en förhandlingsposition. Bakom kulisserna hade jag redan kontaktat vår bank bett dem titta på en ny värdering av vårt hus och samtidigt höja vårt bolån med 180 000 kronor. Huset fick en ny värdering av banken som överstiger höjningen av bolånet.

Varför göra så här? Jo räntorna är så låga för vårt bolån (1,18%) och jag förväntar mig en bättre avkastning på börsen. Alltså vill jag inte ta av vårt investerade kapital för att finansiera något så dumt som ett nybilsinköp. Totalt betalar vi alltså en räntekostnad på dryga 200 kronor i månaden för att ha bilen.

När vår höjning av bolånet betalades ut kontaktade jag direkt bilfinansbolaget och slutbetalade det lånet. 500 kronor kostade uppläggningsavgiften för att starta bilfinansieringen men det sparade vi in då vi kunde förhandla till oss rabatter.

Detta är inget jag rekommenderar om man inte har täckning för lånet på annat håll. Höja bolån är snarare något man gör för att göra renoveringar och därmed behålla/höja värdet på sin tillgång. En bil sjunker i värde snabbt. För vår del känner jag mig dock väldigt komfortabel med denna lösning.

Nya bilen – Honda Civic

Så till vår nya bil. Efter 400 mil avverkade är jag fortfarande väldigt nöjd och glad med den. Skön, säker, körglad och en design jag verkligen gillar.

Honda Civic
Shiny

Adaptiv farthållare, lane assist (håller en i mitten av motorvägen), kollisionssystem (bromsar själv), backkamera, parkeringssensorer, automatiskt helljus, carplay på stereon, navigation och en massa annat.

vår nya bil honda civic
Sommarsulorna på
vår nya bil
Den går lätt att köra under 0,5. Bra för bensinare.

Den är väldigt rymlig och den rymligaste i kupén av de bilar vi tittat på. Baksätet är underbart och vi behöver verkligen inte mer utrymme för familjen.

Honda Civic bagage
Jag räknar till åtta kassar och två balar toapapper.
vår nya bil
Vintersulor på.
foam lance skumlans
Biltvätt med skumlans / foam lance. Grym uppfinning.

Att köpa en ny bil är dumt. Den förlorar minst 10 000 kronor i värde bara man kör ut den ur bilhallen. Men… för vår del känns det nu värdemässigt rätt. Vi tog ett beslut i att fokusera mer på familj, jobb och låta månadssparandet löpa på. Och sedan är det ju kul med ny bil också 🙂

Då så – fri eldgivning på herr IGMR i kommentarsfältet. Hur idiotiskt/livsbejakande är detta? Andra frågor om vårt tilltag?

Signatur