Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Paus

Vilket sportlov och vilken skön paus från vardagen! En underbar anti-FIRE resa till Berlin där det sprätts pengar så det står härliga till och vi marinerats i familjehäng. Kontrasten att alltid fixa allt själv till hotellfrukost, utemat och hotellpool med saunas X 3 är slående. Nu vill jag inte ha det så jämt men kontrasten är nyckeln till njutningen.

Make it rain
IGMRs i Berlin

Paus

Å andra sidan har det sjunkit in att undertecknad har kört för hårt igen. Jobb, familjeangelägenheter med sjukdom, blogg, side hustles och allmän optimering har blivit för mycket. Inte så att jag trillar i väggen igen men jag mår inte bra av det. Det finns inte luft och helt plötsligt läses det färre böcker och det är färre utflykter och löpturer. Jag måste ta en paus.

I Berlin fick jag ett tufft besked om sjukdom i familjen. Det är inget konstigt i och med att personen är 94 år ung. Men – det är en person som stått mig nära hela livet och som jag sköter om med det praktiska och allt annat.

När vi gick in i FIRE projektet var det för att skapa luft och tid till livet. Det hyvlades friskt och luft skapades. Nu har den ersatts med annat och jag måste återigen skala bort för att må bra i vardagen OCH kunna balansera livet och allt som kommer i ens väg.

Berlin var ett wake up call i och med att vi på något sätt återgick till det vi verkligen vill. Hänga med varandra, läsa, och känna luft. Det fanns inte möjlighet till optimering och side hustles.

Med det sagt kommer jag tagga ner saker och ting. Har sms-ledes bollat tankegångarna med FIREvänner och förstås tjötat hål i huvudet på Fru IGMR. Konklusionen är att jag får återgå till att vara nöjd med att vi optimerat livet som vi gjort och att sparandet är på autopilot. Jag behöver skala bort annat.

Så nu trycker jag på paus eller kanske reset vad gäller alla side hustles och extra åtaganden och fokuserar på vad jag och vi verkligen värderar. Resan och livet ska fungera.

Bloggen

Gällande bloggen har jag också trillat in i optimeringshetsen. SEO, Google Analytics och mätbarhet.

Blir lätt så när man är av den målorienterade typen.

Flow fi via sms

Så bloggen ska jag försöka ta tillbaka till som det var förr när jag bloggade på blogspot och inte kunde mäta eller optimera in absurdum. Att titta på siffror som förändrar sig åt ena eller andra hållet här inte så givande. Det är skrivandet och interaktionen som är det.

Med det sagt ska vi packa in oss i bilen och åka till min syster och hälsa på en nykomling i familjen. Två veckor gammal och enligt bilderna väldigt gullig. IGMR juniors nya kusin mao.

En present ska hon få – vi startar ett sparande åt henne. En liten peng sätts, från och med nu, månadsvis in på Avanza Global & Spiltan Investmentbolag i fördelningen 50/50.

Ha en fin helg!

Paus i bilkörandet på Berlinresan
IGMR Junior på Rostok – Gedser färjan. Havet var vredgat och vågorna small i båtskrovet.
Tropical Island
Tropical Hell Hole (Island). 1300 kr spenderade på dagsbiljett. Vi drog efter en timme.
Bordershop
Milslukaren på Bordershop. (AS)nöjd med nya bilen.
Sportlov
Så här ser det ut i skrivande stund på vårt sportlovsbord. KAOZ
DIY hets
Stereoinstallation har jag också hunnit med. Det blev #FAIL på den tyvärr. Tillbaks till ritbordet.
Signatur

30 kommentarer

 1. Carl

  Hej!

  Tack för en grym blogg. Tropical Island. Varför drog ni efter en timme? Var det så dåligt där? Berätta lite mer är du snäll. Tack för en riktigt bra blogg som jag följer dagligen! 🙂

  • HerrIGMR

   Tack Carl! Det värmer!

   Tropical Island… det var inte riktigt som på bilderna. Vi kom dit tidigt men alla stolar var upptagna, det var för mycket folk, poolerna var inte så varma, det fanns inga anställda/badvakter som höll koll på barnen i rutschkanorna och det kändes helt enkelt inte som om det var något för oss.

   Hade vår son varit lite äldre och simkunnig och ev haft med sig en kompis hade det nock varit uthärdligt. Men när vi var tvugna att agera lekkamrater till ett barn som verkligen inte ville och vi inte njöt själva – ja då kändes en annan aktivitet i Berlin som en bättre sak 🙂 Surt med pengarna men vi fick en fin dag&kväll i Berlin istället.

 2. mr deed

  Ja, strunta i att mäta, vi läser och njuter av bloggen ändå. 🙂 behöver också skala fram lite luft så berätta gärna om du gör framsteg.

  • HerrIGMR

   Gött att höra. Fru IGMR påminde mig om hur mycket jag gillar löpningen nu när jag inte mäter tid eller distans längre – kanske det funkar även på bloggen?

 3. Sigrid

  Hej. Det låter klokt. Livet måste vara lustfyllt. Precis som du har jag varit utmattad, och jag tror att vissa av oss tenderar att optimera för mycket. Härligt att höra att Berlinresan var så lyckad.

  • HerrIGMR

   Tack Sigrid och tack för din kommentar. Ja vad är det med denna hets/optimering. Den har klart gagnat oss mycket nu i starten av vårt sparande men jag har haft svårt att hålla det på en bra nivå. Får man ett meddelande om en mysteryshopping som dessutom ligger på vägen hem är det svårt att tacka nej till “gratispengar”. Tror ändå att det är den vägen som måste tas…

 4. Louise

  Förstår hur du menar, och jag har känt lite samma sak en tid. Jag kommer också dra ner på sidospåren (maskinuthyrning, köp-och-sälj, leta billigare options för allt) under en period för att landa i “här och nu”. Det kan också innebära något restaurangbesök med sambon (vi behöver få lite mystid nu efter flytt och grejer), och då är det värt kostnaden alla dagar i veckan. Vad härligt det ser ut med Berlin-resan!

  Mvh Louise

  • HerrIGMR

   Berlin var super och så j*vla välbehövligt. Tror att när livet grötar ihop sig som det ibland gör måste man släppa vissa saker. Om vardagen redan är ganska väloptimerad måste man inte addera ytterligare lager av optimering då. Gött att du ser det och agerar på det. Jag kan lätt få tunnelseende 😉

 5. Skogsanna

  När man kokar ner det så brukar familj och relationer tendera att vara det viktigaste. Det är klart att det är bra med ett inflöde av pengar också men det kanske inte är värt att jaga rätt på de sista hundringarna varje månad för den sista lilla energi som man har kvar.

  Skönt att höra att ni är tillbaka i hemlandet igen och att resan gett insikt! Du är alltid efterlängtad på bloggen oavsett vad Googles mätningar säger ?? Dina reflektioner över livet hjälper i alla fall mig att fundera över vad jag pysslar med i stort och smått.

  Ps perfekt med en stor kombi på bordershop ?? fina inköp!

  • HerrIGMR

   Tack Skogsanna! Blir väldigt glad av din kommentar. Du sätter fingret på något viktigt och det är de där sista hundralapparna som faktiskt tar en hel del energi och tid. En mysteryshopping kan ge 120 kr oskattat och har man gnetat sig upp i statlig skatt blir det inte mycket kvar. Ovärt och kanske bättre att någon annan som behöver pengarna bättre faktiskt får uppdraget och inte en gniden ekonomibloggare.

   Min taktik har varit att stapla 120 kr uppdragen på varandra för att det ska bli lite pengar – och det har det blivit. Frågan är dock om det är värt det i detta läget(jag tror svaret är nej).

 6. Glennart

  Lite kul att bloggaren ”Kronan till miljonen” dagen till ära publicerar en riktigt självhighfive med andemeningen ”min blogg är bäst”.

  • HerrIGMR

   Haha stor humor. Vi tittar på siffrorna på olika sätt – helt klart.

 7. Tinga

  Man ska inte underskatta den där autopilot-fasen – det är rätt gött när man kan rulla på månad för månad i ett bra tempo (både på sparande och andra åtaganden), utan att man behöver anstränga sig alltför mycket. Ungefär som när man kommer in i ett skönt tempo på en löprunda och det känns som att man skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Vi befinner oss där sen något år tillbaka och det är riktigt njutbart.

  • HerrIGMR

   Jag tar till mig det. Innan jag började med alla mina side hustles hade vi en sådan period. Varje lön skålades köptes lönecava och sparandet / lös budget avhandlades. Det var det och sedan hände inget annat under månaden. Kanske att vi bytte bredbandsabonnemang till ngt billigare men inte mer än så. Skönt. Nu däremot – mysteryshopping för tre företag, SnappCar, köp & sälj, cashback, skriva content och skapandet av en nischsida för affiliatesälj. Du hör…

   Återigen – jag tar till mig det och löpanalogin är lysande. Gött att ni hittat dit och mår bra 🙂

 8. K

  Tack för att du delar med dig och inspirerar!

  • HerrIGMR

   Tack själv för kommentaren. Man blir bara så glad av att komma hem efter ett gäng stormiga mil över Hallandsåsen och mötas av dessa kommentarer. Det är DETTA som är det roliga med att blogga. Inte siffror som rör sig hit och dit.

 9. frihetsgraderna

  För en tid sen skrev du ett inlägg om er sparresa. Jag minns att jag då blev klart förvånad över hur långt ni hade kommit på kort tid. Det var enormt imponerande.

  Men jag tänker ibland: du och andra FIRE- bloggare är ju ganska unga. Ni sparar så hårt och tävlar nästan i att minska på utgifterna och jaga rabatter mm. Hinner ni med att leva också? Hur hanterar ni balansen mellan att leva nu och leva sen?

  Jag håller med om att det föraktade uttrycket “unna sig” är riskabelt men ibland känner jag att det finns en risk att det istället blir motsatsen. En slags ekonomisk anorexi som kan leda till ett glädjelöst liv. Ett sparande som leder till att jag tex köper den billigaste marmeladen fast den inte alls är god.

  Ta det nu därför alldeles lugnt. Ta vara på känslan från Berlin. Fira era framgångar och var precis så stolta över dem som ni kan för det har ni förtjänat. Livet är förhoppningsvist långt. Ha roligt också. Och UNNA ER ett och annat då och då. Det måste inte vara dyrt. Det kan också handla om att vila sig och vara lite kravlös.

  Och fortsätt gärna med bloggen. Den är toppen. Men känn igen press. Skriv det du känner för när du känner för det.

  • HerrIGMR

   Det där är bara så jäkla svårt och livet förändras ju också. I takt med förändringen måste man hänga med och känna efter. Efter att levt länge utan buffert eller ekonomisk trygghet annat än en lön som sprätts snabbt känns det ultimata “unnet” att slippa oroa sig. Att inte konstant känna sig på repet. Lägg därtill att unna sig att ha tid och luft för de bra sakerna att ta plats. De två sakerna känner jag fortfarande som en enorm lyx och den största vinsten med FIRE. Problemet är bara att jag börjat kapa luften.

   Ekonomiskt är jag ändå rätt nöjd med optimeringen och känner att de positiva effekterna av minskad konsumtion är det uppenbara (mer pengar i plånboken) men nästan viktigare ändå är tidsvinsten att inte konstant hänga på IKEA eller kolla saker att köpa. Inte heller min vånda över att göra ett optimalt inköp får spelrum.

   Men det är viktigt det du skriver. Hela livet får inte gå på ekonomisk sparlåga och jag tycker nock att vi har en ganska go balans där. Vi reser fortfarande och mer än innan FIRE och vi unnar oss längre ledigheter vilket kostar. Inte nog med att Berlin var dyrt – jag har obetald semester i en vecka 🙂

   Hursomhaver – återigen – det är viktigt att känna efter och “spend lavishly on what you enjoy, cut the rest” (Playing With FIRE).

   Detta inlägget var verkligen gött och en bra reality check. Era kommentarer!

 10. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Hej!

  Kul att höra att ni haft en riktigt härlig resa till Berlin!

  Jag känner igen mig mycket i det du skriver. Det blir så lätt att man tar bort saker i syfte att få mer tid, men rätt som det är har man fyllt upp tidskvoten igen med andra saker – även om det är roligare saker än de man tog bort så blir det ändå lätt pressande. Jag hamnar ofta också där tyvärr. Ett uttryck jag allt mer börjar gillar är “Less is more!”

  Att jämföra sig med andra är väldigt stressande, oavsett om det handlar om pengar, hur fort man springer, hur många läsare man har på bloggen, hur bra man är på side-hustles etc etc. Vi har alla olika förutsättningar, intressen och preferenser. Man kan inspireras av andra men jag tycker inte man ska jämföra sig med andra.

  Tråkigt att höra om sjukdom i familjen – styrketankar!

  Ta hand om dig och familjen! Jag finns alltid här om jag skulle kunna hjälpa till med något och om du skulle vilja bolla något.

  • HerrIGMR

   “Man kan inspireras av andra men jag tycker inte man ska jämföra sig med andra.” – WORD.

   “Det blir så lätt att man tar bort saker i syfte att få mer tid, men rätt som det är har man fyllt upp tidskvoten igen med andra saker – även om det är roligare saker än de man tog bort så blir det ändå lätt pressande.” – viktigt men ack så svårt. Skiten smyger ju sig på en som värsta symptomfria coronaviruset 😉 Kanske måste man bygga in en check varje månad/kvartal/år. Vissa kör kickoff med partner eller sig själv. Kanske inte så dumt att gå igenom en lista med mjuka värden. Det ekonomiska sköter ju sig själv mer eller mindre…

   Tack DS! Gött att höra 🙂

 11. Utdelningsbagaren

  Balansen är nyckeln. Optimering är riktigt kul, blir det för mycket blir annat lidande och balansen rubbas. Oavsett om det gäller för mycket familjetid, träning, resande eller datorspelande.

  • HerrIGMR

   Abselut. Mycket viktigt.

 12. F-lediga läraren!

  Jag hoppas du kommer fortsätta blogga, tycker dina inlägg är trevliga att läsa och har massa tid om dagarna då jag är f-ledig med en 3 v bebis! Har redan läst igenom hela din blogg 🙂

  • HerrIGMR

   Tack! Bloggen fortsätter men kanske med liiiiite mindre intensitet. Kvalitet före kvantitet tänker jag.

   • F-lediga läraren!

    Helt ok!! 🙂

 13. Investeringsundersköterskan

  Man får se till att inte hamna i ett nytt ekorrhjul i jakten på FIRE. Själv ser jag side hustles och ytterligare optimering mer som en trygghet som man kan ta till om inkomsterna skulle sina och man istället får mer tid. I och med att man ibland provar på lite side hustle och optimerar lite extra så är steget inte så stort om det verkligen skulle behövas.

  Mvh I-US

 14. Pappa Betalar

  Hej IGMR!
  Kul att höra om resan. Låter som ni hade det toppenbra!

  Låter som att du har kommit till goda insikter. Vettigt att sakta ner igen. Skönt att du kommer på det relativt tidigt.

  Ta det lugnt en stund och njut av allt som händer hemma.
  Bloggen måste inte vara så avancerad.
  Det är ju dig och dina tankar vi vill läsa om. För mig kvittar det hur sidan du skrivet det på ser ut!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

 15. FruEfficientBadass

  Kjam. Numbers+you=Caution

 16. Anna

  Skaffade ett konto på en Mystery shopper-sida efter att ha läst om det här men nej. Det skulle ta för mycket tid i förhållande till vad det ger. Man ska ju inte bara göra uppdraget utan läsa på innan, ta sig dit och hem och dokumentera. Är för mån om min tid för sånt. Klokt du drar ned på uppdragen!

  • HerrIGMR

   Det är bara vissa som är “värda” det i tid – och det är bil och lägenhetsvisningsuppdragen. Resten ger mindre men jag har försökt tajma in dem på hemvägen eller lunch. Slut med det.

   Gjorde du ngt uppdrag?

Kommentera