Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Tillbaka från en månads digital frånvaro

IGMR är tillbaka från en månads digital frånvaro. Livet är en resa och FIRE är också en resa. Tre år in på den senare resan började det skava lite – inte sparandet och synen på framtiden utan annat. En månad utan IGMR, side hustles och allt annat har gett perspektiv och en del beslut har tagits.

När vi startade vår resa mot FIRE, för snart tre år sedan, startade vi från noll. Tanken på en kommande frihet och självbestämmande gjorde att jag, som ni säkert sett, verkligen började köra hårt med allt. Extraknäck, optimering och sådant. Denna energi och ansträngning har tjänat oss och mig väl, ekonomiskt men framförallt har jag lärt mig en massa saker under vägen. Saker som jag tar med mig i framtiden.

Man kan inte gör allt, alltid

Det som var rätt då känns dock inte rätt nu. Månadssparandet och det liv vi lever, löper på och det kommer inget ändra på. Det är grunden i allt. Vi trivs med tillvaron och vi trivs med det liv vi har skapat.

För min del har dock det börjat sjunka in, speciellt med alla bilproblem jag har försökt lösa själv att det inte är hållbart längre. Jag kan inte jobba 100%, laga allt själv, göra allt själv, extraknäcka, vara en närvarande far och make, träna och ta hand om mig själv, ha tid för vänner och driva en blogg. Något måste ge sig och det är just detta min månad med digital frånvaro har handlat om. Känna på ovan problemställning befriad från blogg, extraknäck och allt annat. En månad där jag “bara” jobbat, varit med familjen och skapat tid för mig själv. En viktig och skön månad.

Tid & energi

Jag refererar ofta till ett par, i min mening, viktigaste inlägg om att värdera sin tid och att fundera på hur mycket tid man har kvar. Detta har jag gjort men på ett lite annat sätt denna månad. Genom att göra allt, alltid kommer jag också att bränna tid och energi som jag vill lägga på livet. Det känns orimligt att ställa in utflykter för att man ska felsöka en bil själv och spara några tusenlappar. Än mer orimligt känns det att i vårt nuvarande läge lägga tid på att tjäna en hundring extra här eller där genom mysteryshopping eller liknande. Det kommer inte göra någon markant skillnad i slutändan.

Att göra saker smart – det är en sak. Typ använda cashback när man handlar. Men att jag lägger en eller ett par timmar totalt på att tjäna 200 kr innan skatt när jag kunde tränat, läst, gjort en utflykt eller annat – nej det får det vara slut på nu.

Återigen. Min envishet och mina ansträngningar har tjänat oss väl och vi skulle inte haft samma summa på ISKn nu om det inte vore för det. Men – i vårt läge får det “räcka” att spara 50% eller mer av lönen. Det är en insikt som har kommit med kraft under denna månad. Extraknäck som tar tid i anspråk och inte ger några större pengar kommer jag alltså inte ägna mig mer åt. Fokus och energi på det som är viktigt.

Naturen

Under denna månad har jag och familjen rört oss mycket i naturen. Många utflykter har det blivit och detta är också något som mer och mer sjunker in – detta måste få större utrymme i mitt och familjens liv. Vi mår så bra av det. I och med att vi bor i en stad kommer bilen nyttjas mer framöver för att komma till våra smultronställen.

Det är ingen hemlighet att jag skulle föredra att bo mer naturnära med större ytor hemma för kreativa projekt. Även om vi egentligen bor “grönt” (för att vara en stad) och bra nu har jag ett behov av att komma ut och bort. Det kräver dock en del transport.

Bloggen

Det har varit skönt att ta en bloggpaus och skönt att inte tänka i inlägg eller som “herr IGMR”. Samtidigt känner jag att bloggen är viktig för mig personligen och har ett budskap som jag tycker är en viktig motvikt till dagens Instagramliv, konsumtionshets och fast fashion.

Bloggen är viktig och interaktionerna med läsare och andra bloggare är värdefulla. Bloggen blir kvar.

Hur har en månads digital frånvaro sett ut?

Vår Ford som vi köpte i februari har varit ett sorgebarn. Den har gjort så att vi missat roligheter, kostat massvis med pengar, tid och energi. Jag kom till en punkt när jag kände – nej. Inte mer.

Trots att det var rätt beslut att köpa Forden gick det åt skogen. Jag hade gjort min läxa på modellen, köpt en lågmilad och fullservad bil från en bilfirma som endast haft en äldre man som ägare. Ändå gick det som det gick. Så…

Vi har alltså köpt en sprillans ny bil – en Honda Civic 1,0l VTEC. Fem års serviceavtal och garantier. Underbar bil som jag får be att återkomma till i ett annat inlägg då detta är ett avsteg från tidigare tänk och kanske super-FIRE-oförenligt!? Eller…

Honda Civic
Månaden började så här. Upphämtning av nya bilen.
Honda Civic
Den ser snabb ut när den står still.
Ännu snabbare ser den ut med gul stenskottsskyddsfilm på dimljusen (jag är ett stort barn ibland).
Digital frånvaro
Finstorps strövområde är fint.
Finstorp digital frånvaro
Höst i Finstorp.
Djurholmen
Djurholmen / Hallandsåsen är också fin så här års.
Röda slingan Djurholmen
Röda spåret.
Vallåkra Borgen
Borgen vid Vallåkra Stenkärlsfabrik är också otroligt vackert.
Bokskogen Bara
Terapieldning och marshmallows i Bokskogen senare delen av oktober.
Dalby stenbrott svamp digital frånvaro
Dessa skönheter hittade fru IGMR i skogarna kring Dalby Stenbrott.
digital frånvaro
Säsongens skiftningar. Hallandsåsen om jag inte missminner mig.

Så there you have it. Mer fokus på det som är värdefullt och en större hänsyn till livsenergin i framtiden för mig.

Det som var, det var, och det var bra. Nu är nu och det är annat (och blir bra det med).

Tips från månadens digitala frånvaro:

Signatur

46 kommentarer

 1. F-lediga läraren

  Skönt att läsa att bloggen blir kvar, gillar den skarpt! Men omprioriteringen av var energin ska läggas låter klok! Hoppas ni får en bra nov nu!

  • HerrIGMR

   Tack för kommentar och pepp! November är fint hitills och hoppas det fortsätter så. Hoppas du och ni får vara friska 🙂

 2. Muppen

  Välkommen tillbaka, du har varit saknad! Klokt beslut och kloka tankar kring tid och prioriteringar. Sparande är en sak men tiden och energin måste räcka till. Problemfri bil när en bil faktiskt behövs är värt mycket, bara oron att den inte startar eller måste fixas igen innan en resa är ju stressande.

  • HerrIGMR

   Åh tack! Det är tydligt att livet och prioriteringar inte är statiska utan förändras – och skönt är väl det 🙂

   Oron att den skulle dö när jag körde om (som den gjorde en gång) var rätt rälig.

 3. Jacke77

  Hej Igmr.
  Välkommen tillbaks. Samma här lägger inte mycket tid på extra betal kort. Har skaffat mig Klarna visa. Gratis. Kopplad direkt till min bank konto. Pengarna dras automatisk autogiro direkt . Fungerar som kort från LF banken fast helt gratis. Det räcker för mig. Har även Bank Norwegian visa om jag vill ta ut kontanter uttag 0kr i avg och kortet gratis. Ha det så bra. Lycka till med nya bilen.
  Mvh.jacke77

  • HerrIGMR

   Tack för tips! Har faktiskt lagt korten lite på hyllan men ska nock damma av Ikanokortet i och med 10% rabatt i leksaksbutik i dec. Ska kolla upp klarna – verkar smart.

 4. frihetsgraderna

  Välkommen åter! Så härligt det låter. Och klokt. Ibland behöver man just stillheten för att få klarhet. Härligt att du fortsätter med bloggen. Den är toppen. Bra också att du tog tag i bilfrågan. Jag älskar Honda. Även om jag nu inte äger någon bil har jag haft tre Hondor varav två köptes nya. Det är mycket bra bilar. Härliga bilder också. Hösten kan vara så underbar.

  • HerrIGMR

   Tack! ChooseFI menade på att det billigaste bilägandet var att under en livstid köpa tre smått begagnade Honda Civic och köra dem i 15 år vardera. Voilá 45 års bilägande kirrat.

   Är också väldigt förtjust i Honda och än mer när jag provkörde konkurrensen. Golv, Kia, Auris, Qashqai, Hyundai I30 etc kändes inte alls i samma klass. Sedan får man en massa säkerhetsfeatures gratis å.

   Hösten är finfin. I år ser nog fler människor det 🙂

 5. mr deed

  Hurra! Välkommen tillbaka. Du är en viktig fyr i höststormen. Ja, jag har gjort nästan samma sväng som du, inne på år fem och sålde nyare bil, köpte gammal Ford (äldre än din gamla) och körde den några år men nu har vi en fin tysk bil igen. Jag älskar ju tyska bilar så det är en njutning att köra runt med den och jag tar gärna körpassen när vi ska åka långt. Energi är viktigt, kanske det allra viktigaste, var rädd om den.

  • HerrIGMR

   Blir glad av din kommentar. Energi är viktigt och allt går inte att mäta i pengar. Livet vi lever vill ha fokus på det nära och det av värde. För mycket brus tar en bort från det. Helger och pauser är viktiga när man jobbar heltid. Därmed måste maskineriet vara lite mer oljat än om man hade mer tid tänker och känner jag.

 6. Kemok

  Jag ser det som olika faser i våran FIRE resa, i början spelar pengar och sparande väldigt stor roll men sedan övergår det mer och mer till ökad kvalité, det är ju ingen större vits att dö med en stor hög med pengar och ha tok sparat hela livet. Ibland kan saker bli billigare och med högre kvalité och bäst när det kan göras med en lägre total arbetsinsats (nybakt bröd/pizza deg med bakmaskin som exempel som jag gillar)

  Vi leker med tanken att man har 100m, man blir knappast mycket lyckligare för 101m men att dricka bland det bästa kaffet man kan få för en kaffe älskare bör då alltså ge mer lycka så en dyrare maskin (5-10k) som producerar detta kan vara att rekommendera även tidigare trots att den på 30-40 års sikt kanske kostat 1m. Jag ser allt väldigt långsiktigt vilket gör att jag ofta kan se mig själv med 5-10 gånger större portfölj och då fundera och ta beslut utifrån dessa banor, jag tycker det underlättar.

  Jag ska precis knalla hem 1 eller 2år (ifall det går bra får det fortsätta), och detta endast med en portfölj på ca 2.75m (0.475 är blanco lån). Här pratar vi stor påverkan på 30-40år så klart då hela min månadslön blir nollad, men man vet ju ej heller vad det leder till och vad jag kan bygga för något undertiden, men Ifall det inte funkar (evigt ökande portfölj) får jag väll hitta något nytt jobb efter en viss tid, nu får jag iallafall några år med mina fortfarande ganska små barn (4,5 och 7), jag tror inte det blir detta jag kommer att ångra när jag ligger på min dödsbädd någon gång förhoppningsvis långt in i framtiden, då jag förmodligen kommer bry mig väldigt lite kring hur mycket pengar jag lämnar efter mig (20, 50, 250m?).

  • Kemok

   Var bara tvungen att lägga till lite mer när jag läste runt (igen) på din blogg.

   Tänk på tidsoptimering som du tänkt på pengar, och använd ditt gamla knep om att räkna ut din/eran totala timlön, ta då med vad era investeringar också producerar och överväg hur du värderar din väldigt begränsade fritid (just nu).

   • HerrIGMR

    Mycket fin kommentar och jag tycker du gör helt rätt att lätta ankaret och satsa på närvaron och dina egna.

    “Jag ser allt väldigt långsiktigt vilket gör att jag ofta kan se mig själv med 5-10 gånger större portfölj och då fundera och ta beslut utifrån dessa banor, jag tycker det underlättar.”

    Så här har jag också börjat tänka – inte för att ta ut något i förskott men för att sätta vissa av mina val i perspektiv. Sedan blir det ju också på ngt sätt så att en hundralapp nu är lite mindre viktig än en hundralapp i starten. Dels har den nuvarande hundralappen en mindre tid att arbeta men framförallt göms hundralapparna nu i högen och ger inte den motivation de tidigare gjorde. Förtydligande: de extra hundralapparna. Månadssparandet är grunden och den är intakt.

 7. Fru Lugn

  Åh vad skönt det låter, välkommen tillbaka! Ibland (oftast?) behöver man skala bort allt extra och nöja sig med att jobba och umgås med sina närmaste, det räcker gott så. Vi köpte ju också en sprillans ny bil, och jag kan inte påstå att jag ångrar det beslutet i vardagen – bilen är en sån där grej som bara ska funka, och ingen av oss är det minsta intresserad av att meka med den. Den kostar massa pengar (speciellt som vi har lån på den) men utan den skulle vi inte kunna bo här, så den är nödvändig för att leva det liv vi vill, och således helt FIRE-kompatibel i mina ögon 🙂

  • HerrIGMR

   Tack Fru Lugn! Det är väldigt intressant för jag tänkte verkligen till när ni köpte en ny bil – ” Så kan man ju inte göra om man vill optimera kapitalet – det är ju big no no”. Men det är ju så att en ny bil ger annat och för + nackdelar måste vägas.

   Också intressant hur ens syn kan ändras och hur livet gör en ödmjuk inför det sig själv och andra, gång på gång.

 8. Kristoffer

  Underbart, varmt välkommen tillbaka och otroligt skoj att du kommer att fortsätta med bloggandet och dela med dig av era kloka tankar!

  Vi köpte också en ny bil av bland annat ovan anledning – ska bli väldigt intressant att höra hur ni resonerade!

  • HerrIGMR

   Tack K! Såg ditt inlägg den 9:e och då värmde det till i mitt IGMRska hjärta.

   Bilinlägg kommer 🙂

   • Kristoffer

    Underbart gånger två!

 9. Pappa Betalar

  Hej IGMR!

  Kul att du är tillbaka. Saknar het klart dina inlägg.

  Jag är själv i en tvivelfas just nu. Har faktiskt också bytt bil ganska nyligen. Dock inte en sprillans utan en nyare begagnad bil. Här blev det enbart byte för att kunna köra husvagn. Det blir dyrt såklart men det är något vi i familjen kommer ha stor nytta och glädje av. Jag som är ledig hela somrarna kommer verkligen få nytta av vagnen. Frun kan jobba från husvagnen så det kommer bli grymma somrar framöver.

  Välkommen tillbaka och härligt att läsa om dina nya insikter i livet.

  Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Hallå och tack! Jag såg att du hade vagnplaner för någon (eller några) månader sedan. Mysigt och det ska bli kul att se hur du och ni upplever det. Har själv spanat på husvagn som kan användas på olika sätt och även campervans.

   Har dock ingen krok på nya bilen…

   • Pappa Betalar

    Ja precis, stämmer bra. Nu ska vi bara hitta den rätta vagnen för oss.

    Ajdå 🙂

    Intresserad av hur ni gjorde med finansiering av bilen. Och vad den kostade 🙂

    • HerrIGMR

     Spoiler – vårt hus har gått upp mycket och när vi värderade om det ökade vi lånet. 209 000k kostade den + 8500 för fem års serviceavtal.

     • Pappa Betalar?

      Perfekt, typ lika som vi gav för vår Volvo, begagnad. Hade lånat 100 000kr sedan tidigare på bolånet. gamla bilen fick vi 90 000kr för så mellanskillnaden fixade vi själva 🙂

 10. Carin

  Hej!
  Kul att du är tillbaka! Tycker att ni resonerar klokt. Vi köpte också en ny bil för några år sedan. Vi har släkt och vänner på olika håll i landet och en ständig längtan till fjällen så bilen är en kär vän som vi gärna betalar för. Lite som studielånen, också kostsamma men det var liksom värt det. Gillar på det stora hela att leva enkelt vilket också brukar bli billigt. Tror man sparar mycket bara genom att inte köpa massa dumma grejer som dyra kaffe på stan och nya vinterkläder varje år. Men vi känner alla frihet på olika sätt. Ha det gott!

  • HerrIGMR

   Tack Carin! Har man koll på kostnaderna och lever hyfsat optimerat och på ett sätt som passar en själv – då kan man kosta på sig en sådan utgift. Självklart är det bättre att investera pengarna m e n då kanske ni blir stående på vägen till fjällen eller får lägga tid på felsökning. Det kan klart hända med en ny bil också fast då blir det lite mer någon annans problem 🙂

 11. eriksjos

  Bra att fundera då och då på vad man verkligen vill göra. Sen håller jag verkligen med om Naturen! Naturen är grym, båda att vara i men också att bo i 🙂

  • HerrIGMR

   🙂 Exakt. Fasen så viktigt det har blivit med utflykterna – speciellt nu i covid-helvetet.

   Tips på ställen som är folktomma? 🙂

   • eriksjos

    ju mer iodningsställt desto mer folk. I våra krokar är det troligtvis ganska tomt på Rössjöns norrsida och ostsida medan det kanske är en hel del folk kring Djurholmen. Sen är det väl ofta så att det är rätt mkt bilar kring parkeringar men kommer man bara 500m därifrån glesar det ut rätt kvickt.

 12. Investeringsundersköterskan

  Kul att du är tillbaka igen! Jag blev väldigt lättad när du kom ut som nybilsköpare och nu kan jag också erkänna att jag köpte min bil ny, visserligen för 7 år sedan, innan jag hade påbörjat mitt nya sparsamma liv. Denna bil har ännu inte krävt en enda reparation, förutom årlig service, så jag är väldigt nöjd.
  Att göra allt själv plus en massa side hustles och minimera alla utgifter samtidigt som man jobbar heltid låter inte hållbart. Inte ens jag som nu jobbar mindre än någonsin fixar att göra “allt” som jag skulle vilja göra.
  Det blir spännande att följa dig och din familj i fortsättningen 🙂

  Mvh I-US

  • HerrIGMR

   Tack! Haha det är kul att fler outat sina nybilsköp. Jag är speciellt glad över serviceavtal som löper över fem år och garantier. Har en sak inbokat på bilen imorgon hos Honda. Jag får gratis lånebil -bara en sådan sak!

   Inser att jag kört på hårt och att det verkligen inte passar alla – inte mig själv heller i nuläget. Man får hitta nivån helt enkelt.

   Spännande +kul att följa dig å!

 13. Lupinerna

  Hej! Vad skönt att du är tillbaka 🙂
  Jag har aldrig riktigt förstått hur du orkar göra allt. Personligen fixar jag med väldigt lite själv, man får lägga tiden där man får mest bang for the buck så det finns energi över till att leva.

  • HerrIGMR

   Tack! Helt enig. Lägga energin där den gör nytta och gott.

 14. Skogsanna

  Familjen ”Ibland Gör Man Rätt” har tänkt till och tänkt rätt även denna gång! Skönt att du är tillbaka med dina kloka tankar.
  Det är få saker som förargar så mycket som en trasig bil. Dels för att den är dyr men också för att den tenderar att bli helt obrukbar, man kan inte använda en liten bit av den. Är man rädd att bli stående så är en assistansförsäkring bra. Man kan till och med bli bärgad hemifrån gården till bilverkstan om det behövs.

  Jag har också undrat var du hittat energin till alla extra uppdrag men klokt att du valt bort dem och inte bloggen.

  • HerrIGMR

   🙂 !

   Mitt synsätt på en trasig bil har skiftat från “utmaning” till att bara kännas som ett blysänke. Helt enig.

   Inser att det är många som funderat på energinivån gällande alla extrasaker jag hållt på med. Berusningen från att ha hittat en väg ut som pirrar, att göra något som tar en framåt och som inte är lönejobbrelaterat, positiv feedback med växande ISK osv har agerat bränsle på energibrasan. Men man kommer till en punkt då det inte känns på samma sätt – då måste man omvärdera.

   Det blev faktiskt så att till slut sa ögonen till. Fick ont i ögonen och behövde skärmfrid. Då sjönk allt in och nu så är jag kanske några procent klokare och i fas med mig själv igen 🙂

   Kul att du är tillbaka åsså!

 15. piafra

  Välkommen tillbaka! Tänkte på dig häromdan faktiskt.
  En stilla stund/paus är ofta det som kan behövas för att se vad man önskar göra. Instämmer när det gäller naturen!
  För egen del är jag glad att bloggen får stanna. Gillar tonen och innehållet.

  • HerrIGMR

   Tack Pia. Det är rätt häftigt att bara plocka bort något som vanligtvis upptar en stor del av ens tid och observera hur det känns och vad som finns kvar. Nyttigt!

   Kul att du gillart!

 16. Snåltipset

  Klokt resonerat! Lagom är bäst ju. Jag ska för egen del sluta stressa iväg till billiga stora Willy’s nu och nöja mig med Willy’s Hemma tvärs över gatan. Det är inte värt ansträngningen att jaga in de ca 30 kr/vecka ca jag sparar på stor-Willys.

  • HerrIGMR

   Ja ibland gör man saker för ganska lite pengar. I början tycker jag det ofta har ett värde – mer än den lilla pengen. Känns som om man tar tag i ngt och gör ngt bra. Men… det bleknar efter ett tag 🙂

 17. Tinga

  Hej IGMR! Kul att bloggen fick vara klar bland dina (frivilliga) åtaganden! Gillar dina ofta lite kluriga & tänkvärda inlägg.

  Jag säger som Karin Boye: ” Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.” Så klart ser jag själv emot själva målet också (FI), men man måste få lov att njuta på vägen också. Själv kör jag förvisso en gammal bil, men jobbar 80%, så har ju på det sättet valt att få en längre väg till FI, men en för mig njutbarare resa.

  • HerrIGMR

   Alla sätt är bra. Man måste hitta en balans och sedan vara beredd på att omvärdera när saker förändras. Har också ögonen på att gå ned i tid men ska landa in i denna approach och sedan utvärdera igen. Allt känns också så skevt i covid-tider så man vet knappt vad som känna vad och varför längre 🙂

   Tack för kommentaren och peppen Tinga. Det värmer verkligen! NU Zoom-möte.

 18. Ingrid

  Yay! För att du blir kvar!

  Har haft likande tankar som du och mer gått över till att prioritera energi och familjen. Märkligt att vi i vår familj inte använt oss av begreppet energi tidigare men har nu snappat upp det här och hos Minimalisterna.

  Har också slutat med att handla i olika butiker och kör nu hemleveranser en gång i veckan och betalar gärna de pengarna för den energibesparingen.

  Hoppar heller inte på några erbjudanden från matkassar utan försöker standardisera allt som går. Har också återtagit städningen en gång per vecka. Gick bara inte att få ihop utan. Men det känns skönt att ha testat att först skala av så många kostnader som möjligt och sen ta tillbaka det som verkligen ger energi och ”spar” tid.

  Avslutar med ett boktips (en guldklimp från i år, 2020!!) på ämnet skärm: ”Skärmsmart” av Mattias Ribbing. Den har gett oss ett rejält energilyft i familjen. Gillade även hans bok smart föräldraskap. Har lånat båda böckerna på biblioteket men de är så bra att jag nästan vill köpa hem dem.

  • Lupinerna

   +1 på det här med att skala bort och sedan lägga till. Om vardagslivet hänger på mathandling och städning (vilket jag ofta känner) så är det så värt att låta det kosta lite mer.

   • HerrIGMR

    Tar med mig boktipsen och gillar approach skala och plocka tillbaka det som känns värt och riktigt. Så har vi gjort och det har verkligen fungerat supert. Man landar också in bra i de besluten och kan känna sig nöjd och tillfreds – som man ofta gör med aktiva val.

 19. Stina

  Välkommen tillbaka! Jag har verkligen saknat inläggen på IGMR så jag är väldigt glad att ni/du kommer fortsätta – dina funderingar speglar så väl mina egna och det är skönt med en motpol till konsumerande vänner i verkliga livet 🙂

 20. Stina

  …och – jag kör oxå en ny bil (köptes ny 2017), och efter det här inlägget känns det mkt bättre, ha, ha!

  • HerrIGMR

   Haha ja det är ett gäng som har “kommit ut” med nya bilar. Tack för pepp!

Kommentera