IGMR är tillbaka från en månads digital frånvaro. Livet är en resa och FIRE är också en resa. Tre år in på den senare resan började det skava lite – inte sparandet och synen på framtiden utan annat. En månad utan IGMR, side hustles och allt annat har gett perspektiv och en del beslut har tagits.

När vi startade vår resa mot FIRE, för snart tre år sedan, startade vi från noll. Tanken på en kommande frihet och självbestämmande gjorde att jag, som ni säkert sett, verkligen började köra hårt med allt. Extraknäck, optimering och sådant. Denna energi och ansträngning har tjänat oss och mig väl, ekonomiskt men framförallt har jag lärt mig en massa saker under vägen. Saker som jag tar med mig i framtiden.

Man kan inte gör allt, alltid

Det som var rätt då känns dock inte rätt nu. Månadssparandet och det liv vi lever, löper på och det kommer inget ändra på. Det är grunden i allt. Vi trivs med tillvaron och vi trivs med det liv vi har skapat.

För min del har dock det börjat sjunka in, speciellt med alla bilproblem jag har försökt lösa själv att det inte är hållbart längre. Jag kan inte jobba 100%, laga allt själv, göra allt själv, extraknäcka, vara en närvarande far och make, träna och ta hand om mig själv, ha tid för vänner och driva en blogg. Något måste ge sig och det är just detta min månad med digital frånvaro har handlat om. Känna på ovan problemställning befriad från blogg, extraknäck och allt annat. En månad där jag ”bara” jobbat, varit med familjen och skapat tid för mig själv. En viktig och skön månad.

Tid & energi

Jag refererar ofta till ett par, i min mening, viktigaste inlägg om att värdera sin tid och att fundera på hur mycket tid man har kvar. Detta har jag gjort men på ett lite annat sätt denna månad. Genom att göra allt, alltid kommer jag också att bränna tid och energi som jag vill lägga på livet. Det känns orimligt att ställa in utflykter för att man ska felsöka en bil själv och spara några tusenlappar. Än mer orimligt känns det att i vårt nuvarande läge lägga tid på att tjäna en hundring extra här eller där genom mysteryshopping eller liknande. Det kommer inte göra någon markant skillnad i slutändan.

Att göra saker smart – det är en sak. Typ använda cashback när man handlar. Men att jag lägger en eller ett par timmar totalt på att tjäna 200 kr innan skatt när jag kunde tränat, läst, gjort en utflykt eller annat – nej det får det vara slut på nu.

Återigen. Min envishet och mina ansträngningar har tjänat oss väl och vi skulle inte haft samma summa på ISKn nu om det inte vore för det. Men – i vårt läge får det ”räcka” att spara 50% eller mer av lönen. Det är en insikt som har kommit med kraft under denna månad. Extraknäck som tar tid i anspråk och inte ger några större pengar kommer jag alltså inte ägna mig mer åt. Fokus och energi på det som är viktigt.

Naturen

Under denna månad har jag och familjen rört oss mycket i naturen. Många utflykter har det blivit och detta är också något som mer och mer sjunker in – detta måste få större utrymme i mitt och familjens liv. Vi mår så bra av det. I och med att vi bor i en stad kommer bilen nyttjas mer framöver för att komma till våra smultronställen.

Det är ingen hemlighet att jag skulle föredra att bo mer naturnära med större ytor hemma för kreativa projekt. Även om vi egentligen bor ”grönt” (för att vara en stad) och bra nu har jag ett behov av att komma ut och bort. Det kräver dock en del transport.

Bloggen

Det har varit skönt att ta en bloggpaus och skönt att inte tänka i inlägg eller som ”herr IGMR”. Samtidigt känner jag att bloggen är viktig för mig personligen och har ett budskap som jag tycker är en viktig motvikt till dagens Instagramliv, konsumtionshets och fast fashion.

Bloggen är viktig och interaktionerna med läsare och andra bloggare är värdefulla. Bloggen blir kvar.

Hur har en månads digital frånvaro sett ut?

Vår Ford som vi köpte i februari har varit ett sorgebarn. Den har gjort så att vi missat roligheter, kostat massvis med pengar, tid och energi. Jag kom till en punkt när jag kände – nej. Inte mer.

Trots att det var rätt beslut att köpa Forden gick det åt skogen. Jag hade gjort min läxa på modellen, köpt en lågmilad och fullservad bil från en bilfirma som endast haft en äldre man som ägare. Ändå gick det som det gick. Så…

Vi har alltså köpt en sprillans ny bil – en Honda Civic 1,0l VTEC. Fem års serviceavtal och garantier. Underbar bil som jag får be att återkomma till i ett annat inlägg då detta är ett avsteg från tidigare tänk och kanske super-FIRE-oförenligt!? Eller…

Honda Civic
Månaden började så här. Upphämtning av nya bilen.
Honda Civic
Den ser snabb ut när den står still.
Ännu snabbare ser den ut med gul stenskottsskyddsfilm på dimljusen (jag är ett stort barn ibland).
Digital frånvaro
Finstorps strövområde är fint.
Finstorp digital frånvaro
Höst i Finstorp.
Djurholmen
Djurholmen / Hallandsåsen är också fin så här års.
Röda slingan Djurholmen
Röda spåret.
Vallåkra Borgen
Borgen vid Vallåkra Stenkärlsfabrik är också otroligt vackert.
Bokskogen Bara
Terapieldning och marshmallows i Bokskogen senare delen av oktober.
Dalby stenbrott svamp digital frånvaro
Dessa skönheter hittade fru IGMR i skogarna kring Dalby Stenbrott.
digital frånvaro
Säsongens skiftningar. Hallandsåsen om jag inte missminner mig.

Så there you have it. Mer fokus på det som är värdefullt och en större hänsyn till livsenergin i framtiden för mig.

Det som var, det var, och det var bra. Nu är nu och det är annat (och blir bra det med).

Tips från månadens digitala frånvaro:

  • Annie Duke på ChooseFI – ”How to decide”.
  • Tim Ferriss intervju med – ”Mr Money Mustache”.
  • Pop och Indie i P3 – två timmars musik varje torsdag. En hel del guldkorn till låtar här.
  • Slates ”Political Gabfest” är en go podd om Amerikansk politik.
  • Slates ”Culture Gabfest” är en bra podd om populärkultur.
  • The Shrink Next Door” är en dokumentärpodd om hur ett besök hos psykologen förändrar livet på alla plan för en man vid namn Marty. Mycket bra.
  • NBC Meet The Press – Amerikansk politik här också. Skarpt och rättfram.

Signatur