Träflis i trädgården. I ett av mina mest lästa inlägg som just nu är väldans poppis så här på vårkanten, det om täckbark, pratar jag marktäckning.

Förra året, nästan på dagen, gjorde jag iordning den ytan i trädgården som vi har som odlingsyta. Tidigare var den täckt av gräs men gräsklippningen och ogräsandet gjorde att jag ville ha en annan lösning. Att hårdgöra ytan går bort så jag valde ett kostnadseffektivt sätt, täckbark.

Jag la tidningspapper, gamla handdukar, kartonger på gräsmattan för att kväva den. Sedan drog jag på med lite vatten så att det hela plattade till sig och låg still. Till sist blev det ett lager täckbark enligt nedan bild.

Enkelt, billigt och effektivt.

Resultatet blev finfint och doften var ännu mer finfin. Det luktade sommarvarm skog i hela trädgården- mumma!

Resultatet? Ja det blev så här:

Odlingsytan för ett år sedan innan odlingslådorna.

April 2021 – träflis

Jag vet inte om maskarna jobbat trippelskift eller om vi har väldigt effektiva nedbrytare här i Skåne. Mycket av täckbarken är numera jord eller i alla fall väldigt fint sönderdelad täckbark som liknar jord. Det varken ser trevligt ut eller är så kul att gå i när det regnar. Jahapp! Hvad göra?

I parken bredvid har de träflis runt alla lekställningar och det är vackert och hållbart. Min trädgårdsfavoritbloggare Sara Bäckmo har också träflis till sina gångar. Alltså blir det träflis för mig också.

Köpa träflis

Jag ska säga att det är lättare sagt än gjort att köpa träflis om man bor i en stad som vi gör. Visst, flera av de stora byggvaruhusen säljer träflis förpackat i 50L säckar på pall och med hemleverans. Problemet är bara att det är så himmelens dyrt. Mellan 3 – 5 000 kronor har jag sett för en pall och det vill jag inte betala.

Ett annat alternativ är att köpa i storsäck men det kostar ungefär 1 000 – 1 500 kronor + frakt för en kubikmeter.

Vidare har jag sett tips på att man ska kolla med arborister och andra företag i trädgårdsbranschen som gärna vill bli av med flis. Sågverk kan man också köpa från. Just sågverkt är bra om man bor på landet men för mig är det meckigt och jag kan inte ta emot de volymer som sågverk erbjuder.

Jag satte mig i alla fall och kollade Blocket och Marketplace. Där skådade mina blå en annons om träflis i metropolen Sösdala cirkus en timme från där jag befinner mig. 350 kronor per kubikmeter var priset vilket jag förstår inte är jättebilligt men helt ok. Ett par meddelanden fram och tillbaka med säljaren så var saken biff. Det blev en tur till Sösdala.

Praktiska bestyr för att kunna köpa träflis

Först och främst saknar jag dragkrok på Hondan. Det är ett minus men min far har en utmärkt dragbil. Han var dessutom skyldig mig en gentjänst eftersom jag servade hans bil förra veckan. Ok han var inte skyldig mig en gentjänst men han är hygglig och hjälper gärna en son i dragkroksnöd.

En Skoda Yeti i luften under oljebytet. Min far är egentligen inte en katt. Det är för att anonymisera honom.

Så då var bil med dragkrok fixad. En annan sak som behövde ordnas var mitt sumpiga däck på skottkärran. Ett nytt hjul inhandlades från Jula á 149 kronor och monterades.

Signalrött. Bra varning för grannarna när jag kommer som ett jehu genom radhusområdet.

Sista praktiska saken var att hyra en släpkärra. Egentligen ville jag hyra på Hygglo eller Freetrailer. Jag var ute lite i sista sekund för Hygglo och Freetrailer hade inga öppna kärror. Därför fungerade fungerade inte det heller. Lösningen blev en 4 timmars hyra på CircleK av ett gallersläp med grind. 229 kronor ville de ha för hyran (och det fick de också).

Köra träflis på släpvagn

Väl i Sösdala lastade den snälla bonden på träflisen med sin traktor medans jag stod och tittade på de nyutsläppta kalvarna. Ungefär hur idylliskt som helst.

Bonden eldade med träflis men sålde också flis för att tjäna lite extra flis.
Starkt tips – ta med presenning. OBS! Inte färdigtäckt här.

Kör man lätta saker som träflis i ett öppet släp, då kommer man blästra bilarna bakom. Träflisen behövdes alltså att täckas med en presenning som i sin tur spändes fast med spännband och sådana där bra spännband av gummi med krokar i ändarna. Det fungerade bra men det hela behövde extraspännas en extra gång innan ekipaget rullade ut på motorvägen.

Träflis i trädgården

Väl hemma var det dags för avlastning. En timme tog det mig att skottkärra ut flisen i trädgården samt ner i en storsäck (jag köpte lite för mycket med flit för framtida bruk).

Tanken med träflisen är att den ska hålla lite längre än täckbarken. I övrigt tänker jag använda den precis som täckbarken. Alltså till marktäckning, gångar, runt träd och i rabatter för att kväva ogräs.

träflis marktäckning
Här har jag lagt träflisen som marktäckare och underlag i odlingsytan.
träflis i trädgården
Träflis vid altanen. Träflisen kommer bli grå med tiden. Den bryter fint mot pallkragen målad med roslagsmahogny.
träflis i trädgården
En bild till. Gillade linjerna från snigelkanten på pallkragen.

Vill man anlägga en gång eller yta med träflis som täckning måste man bottna med något först. Gör man inte det kommer träflisen brytas ner snabbare men framförallt kommer du få problem med ogräs. Markväv/markduk rekommenderas som botten men för oss har det fungerat fint utan. Kartong, handdukar, tidningar och äggkartonger som vi använde är ett bökigare men gratis alternativ till markduken.

Problem med att använda träflis i trädgården?

Förutom det uppenbara att barn och våra koltrastar kommer kasta runt träflisen och jag kommer bli vansinnig finns det en annan sak som ofta nämns. Det är kvävebrist.

Kvävebrist kan ske om man blandar ner träflis i jorden och inte bara använder den ovanpå som täckmaterial. Om man endast använder den som täckmaterial tillför träflisen näring och struktur till jorden när den bryts ner.

Fördelar med träflis i trädgården

Det finns många fördelar med att använd träflis i trädgården.

  • Träflis hämmar ogräs och bidrar till att hålla jorden fuktig samt dämpar temperaturväxlingar.
  • Träflis är ett miljömässigt hållbart material.
  • Jämfört med annat är det ett billigt täckmaterial och relativt lätt att få tag på.
  • Flisen avger näring efterhand som den bryts ner och förbättrar jordens struktur och gynnar mykorrhiza.
  • Träflis bryts ner långsamt, är underhållsfri och man behöver bara fylla på då och då.

Slutkläm

Prismässigt blev det en bra affär jämfört med att köpa hem flis med leverans. Totalkostnaden blev knappa 1 300 för två kubik träflis. För de pengarna fick jag också en trevlig utflykt, nytt hjul på skottkärran och motion.

Jag tycker också att träflisen gör sig bättre i trädgården rent estetiskt jämfört med täckbarken. I och med att våra odlingslådor är mörka bryter det av bättre och allt blir inte bara brunt.

Ett tips – om man har pinnar, kvistar och liknande man behöver bli av med. Gör som Villa Lugnet och skaffa en kompostkvarn. Då kan man tillverka flis själv och DÅ blir det billigt, superhållbart och egenproducerat.

Vad gillar du träflis i trädgården? Bu eller yeah?

Sökord: flis köpa, köpa träflis, träflis pris, träflis Skåne, köpa flis, träflis storsäck, bark flis, barkflis.

Signatur