Jag sålde bilen! Min ögonsten och föremål för idogt putsande är numera inte i min (eller vår) ägo. För några dagar sedan rullade den från avfarten och är nu i någon annans händer.

Varför säljer vi bilen?

När vi köpte bilen för två år sedan hade vi inte riktigt någon tanke på att köpa tomt och bygga fritidshus. Nu har vi en tomt och planerna för bygget fortskrider. Vår Honda Civic är en fin bil men inte praktisk när det gäller att frakta saker eller dra släp. För det första saknar den drag samt är det ingen kombi.

För det andra hade vi inga lån på bilen och just nu får man väldigt bra betalt för begagnade bilar. Jag fick ett sms från Utdelningsbagaren här under morgonen som hade sett någon tjomme vilken sålt sin VW ID4 elbil för 200 000 kronor mer än nypriset. Flertalet av de bilar vi tittat på som ersättare säljs dyrare än vad säljaren köpt dem för. Detta kan man enkelt se på Carinfo som visar all historik. Det är säljarens marknad nu.

Pengarna vi fick ut för bilen riktar vi nu mot fritidshusbygget. Detta tillsammans med pengarna från det planerade ”sparåret” vi kommer ha fram till Q1 2024 kommer utgöra grundstenen till husbygget. Våra billiga bolån måste förhandlas om i Q1 2024 och vi räknar kallt med att vårt sparutrymme minskar då – därav ett sparår där vi går back to basics nu.

Vad fick vi för bilen?

Hondan köptes för 209 000 kronor i oktober 2020. Nu två år senare med 3500 mil på mätaren fick vi 180 000 kronor vilket jag tycker var ett bra pris. Det finns bilar med samma specifikation och miltal på Blocket betydligt billigare. Dock var min i ett enastående skick utan en enda repa eller stenskott.

Vad händer nu?

Vi är på jakt efter en ny bil, eller ja – inte ny utan ny för oss. Alltså en begagnad. Krav är kombi, drag, inte för stor samt att den får dra lite mer. Men – säljarens marknad. Jag var i förrgår och tittade på en 2017 års Golf Sportscombi i Lund som hade en lång repa i dörren, stenskott som rostat och knappt någon utrustning. Försäljaren verkade tycka jag var knepig som anmärkte på sådant ”när det är en så billig bil”. Bilen kostade 149 000 kr och jag kände hur min ”ur led är världen” känsla bekräftades. 149 000 är MYCKET pengar.

Igår hittade jag en bil i Stockholm som jag klippte på distans. Perfekt specifikation, bra pris och ägd av en pedant. Det blir en Seat Leon X-Perience vilket är en Spansk VW Golf men till en 30-40 000 kronor lägre prislapp. Vi kommer köpa bilen med billån via Blipp och då med garantier som vanligtvis kommer med en handlarköpt bil – fast vi köper den privat. Blipp har hittills varit väldigt bra att ha och göra med samt att deras ränta ligger dryga 3% lägre än det man får hos bilhandlaren nu (7% cirkus).

Så imorgon blir det många mil i bil Skåne – STHLM tur och retur. Tar med mig min far som sällskap och tillbakachaufför av ena bilen.

Annat

Om du kommit så här långt i texten gör jag ett antagande att du i alla fall är lite intresserad av bilar. Jag är kanske lite oklädsamt intresserad av bilar. Jag önskar en värld där alla bilar var V8:or, klimatförändringar inte fanns och att jag bodde i Californien / Nevada / Utah / Colorado med ändlösa vägar att åka på. Med det sagt tänkte jag bjuda på några gåshudsbilklipp.

Det första är ”Climb Dance” med Ari Vatanen som tar rekordet i Pikes Peak 1988 i en Peugeot 405 T16. 2800 meters höjd till 4500 höjdmeter om jag inte missminner mig. Inga räcken, branta stup. Karln kör med ett däck utanför kanten, skymmer solen med ena handen – i 200 km/h. Motorljudet.

Sedan har vi klassika biljakten i filmen ”Bullit” från 1968. San Fransisco, Mustang. Ikonisk scen.

Dustin Hoffman i favoritfilmen ”The Graduate”. Han är på väg för att stoppa Elaines bröllop i San Fransisco på ikoniska Highway 1. Motorljudet och filmmusiken. Kuriosa är att när han kör över Bixby Bridge gör han det åt fel håll (alltså mot Los Angeles) eftersom det blir bättre filmvinkel.

En annan bilfilm jag håller högt är ”Drive” från 2011. När jag och Fru IGMR gifte oss 2013 i Los Angeles hyrde vi en Mustang Cabriolet och lyssnade på det fenomenala soundtracket. Suggestiv och tät film. Ryan Gosling sägs vara ögongodis. Jag tycker han är cool.

Nu går det inte att bädda in inledningen till filmen men ljudet, musiken och känslan som byggs upp i introt är galet bra. Se här.

Thats it. Imorgon vid den här tiden är jag kanske i höjd med Jönköping på väg mot hufvudstaden.

Har ni några goa bilhistorier, favoritbilar, favoritbilfilmer?

Signatur