DIY chrome delete. Vår bil är grå med svarta detaljer och jag är väldigt förtjust i vår ”TV-spelsbil” som grannarna kallar den. Dock stör jag mig på en sak – kromlisten ovanför dörrarna. Den sticker ut och är i min mening helt onödig.

DIY chrome delete
Kromlist på vår Honda Civic

Chrome delete

Det finns en grej och trend inom bilvärlden att ta bort krom och göra det svart istället. Många nya Teslaägare gör till exempel detta som första grej då Teslor har ganska mycket krom som kan sticka i ögonen om man är lagd åt det hållet.

Hur gör man en chrome delete?

Enklast gör man som så att man lämnar in bilen till en firma och betalar någonstans mellan 2500 – 5000 kronor för jobbet. De kommer då foliera kromlisten med en vinylfilm.

Man kan också själv köpa sådan film men det är enligt mig ganska svårt att få det bra. Priset blir dock ett annat än om man lämnar in bilen till ett proffs.

Eller så gör man som jag – använder en gummifärg. Här rekommenderar jag Plasti-Dip men jag vet att det finns andra varianter på Biltema och andra ställen. Orginalet kostar dock inte mer än dryga 200 kronor inklusive frakt och därmed blev det mitt val.

DIY chrome delete

Jag valde som sagt att göra en DIY chrome delete och jag följde instruktionerna från denna video. Bilen i videon är identisk med min.

Det fina med att använda Plasti Dip är att det är en gummifärg och att man bara kan dra av den som ett plåster om det blir fel eller om man vill återgå till krom.

DIY chome delete – gör så här:

  • Rengör ytan med en mikrofiberduk och alkohol. Jag använder Gyeon Prep men vanlig fönsterrengöring går bra.
  • Maskera men inte för noga. Lämna någon centimeter ovan och under listen. Man drar sedan bort gummifärgen där och får en skarp linje och perfekt täckning.
  • Skaka burken och spraya 3-4 lager med 30 minuters mellanrum. Vänta i ytterligare 30 minuter.
  • Ta bort maskeringen
  • Pilla bort gummifärgen från ruta och lack. Den släpper fint och lämnar en skarp kant till det numera svarta kromet.
DIY chrome delete
Maskering. Många nyfikna kommentarer från grannarna.
DIY chrome delete resultat
Resultat. Helt perfekt!
DIY chrome delete
Resultat. Helt perfekt X2!

Slutsats DIY chrome delete

Resultatet blev perfekt. Hela processen tog av och till en halv kväll. Enligt filmen ovan sitter gummifärgen kvar fint efter ett år och håller för högtryckstvätt.

Perfekt resultat till en bråkdel av priset.

En DIY win helt enkelt.

https://www.pinterest.se/pin/628533691761440111/
Signatur