DIY chrome delete. Vår bil är grå med svarta detaljer och jag är väldigt förtjust i vår ”TV-spelsbil” som grannbarnen kallar den. Dock stör jag mig oerhört på en sak – kromlisten ovanför dörrarna. Resten av bilen har svarta detajler och denna kromlist sticker ut och är i min mening helt onödig.

DIY chrome delete
Kromlist på vår Honda Civic

Vad är chrome delete

Chrome delete på bilar är en term som används för att beskriva processen att ta bort eller täcka över kromdetaljer på en bil. Kromdetaljer inkluderar vanligtvis grillar, dörrhandtag, spegelhöljen och andra yttre kromdetaljer.

Chrome delete kan göras av olika skäl. Vissa bilägare föredrar en mer minimalistisk och modern utseende på sin bil och väljer därför att ta bort eller täcka över den glänsande kromen. Andra kan vilja anpassa sin bil och ge den en mer unik stil. Det kan också vara ett sätt att skydda kromdetaljerna från skador eller korrosion.

Processen för chrome delete kan variera beroende på bilmodell och personliga preferenser. Vanliga metoder inkluderar användning av vinylfolie, gummifärg (som jag använt) eller lackering för att täcka över kromdetaljerna. Foliering och gummifärgen är populära alternativ eftersom det är tillfälligt och kan tas bort utan att skada den ursprungliga ytan.

Hur gör man en chrome delete själv?

Enklast gör man som så att man lämnar in bilen till en firma och betalar någonstans mellan 2500 – 5000 kronor för jobbet. De kommer då foliera kromlisten med en vinylfilm.

Man kan också själv köpa sådan film men det är enligt mig ganska svårt att få det bra. Priset blir dock ett annat än om man lämnar in bilen till ett proffs.

Eller så gör man som jag – använder en gummifärg. Här rekommenderar jag Plasti-Dip men jag vet att det finns andra varianter på andra ställen. Biltema har sin ”gummifärg” som är en sorts Biltema plasti dip. Originalet kostar dock inte mer än dryga 200 kronor inklusive frakt och därmed blev det mitt val.

DIY chrome delete

Jag valde som sagt att göra en DIY chrome delete och jag följde instruktionerna från denna video. Bilen i videon är identisk med min.

Det fina med att använda Plasti Dip är att det är en gummifärg och att man bara kan dra av den som ett plåster om det blir fel eller om man vill återgå till krom.

DIY chome delete – gör så här:

  • Rengör ytan med en mikrofiberduk och alkohol. Jag använder Gyeon Prep men vanlig fönsterrengöring går bra.
  • Maskera men inte för noga. Lämna någon centimeter ovan och under listen. Man drar sedan bort gummifärgen där och får en skarp linje och perfekt täckning.
  • Skaka burken och spraya 3-4 lager med 30 minuters mellanrum. Vänta i ytterligare 30 minuter.
  • Ta bort maskeringen
  • Pilla bort gummifärgen från ruta och lack. Den släpper fint och lämnar en skarp kant till det numera svarta kromet.
  • Vänta fem veckor innan du använder en högtryckstvätt på området som du Plasti-Dippat. Då håller det i framtiden.
DIY chrome delete
Maskering. Många nyfikna kommentarer från grannarna.
DIY chrome delete resultat
Resultat. Helt perfekt!
DIY chrome delete
Resultat. Helt perfekt X2!

Slutsats DIY chrome delete

Resultatet blev perfekt. Hela processen tog av och till en halv kväll. Enligt filmen ovan sitter gummifärgen kvar fint efter ett år och håller för högtryckstvätt.

Perfekt resultat till en bråkdel av priset. och en DIY win helt enkelt.

Plasti Dip finns att köpa på Skruvat med flera. Klicka här.

Vill du se hur jag gjorde chrome delete på min Seat Leon – klicka här. Där gjorde jag både emblem och grill.

Signatur