Att rengöra stormköket när man kommer hem från vardagsäventyret kan vara så där skoj. Kanske har man (som jag sist) glömt oljan vilket gjort att korven lixom förenat sig med stormköket och bildat ett abstrakt mönster.

Skippa teflonet

Jag har tidigare skrivit om vår vurm för gjutgjärnspannor men dessa är tunga att bära med sig ut på tur. Lättviktsaluminium är därför materialet i vårt Trangiakök.

Nu kan man lägga lite extra pengar för att få en hinna teflon över utekökets kastrull och stekpanna men det vill jag icke göra. Främst är tillverkningsprocessen mindre kul och det vittnas om orenat industrivatten rakt ut i floder i Kina och annat ”kul”. Teflon, om man använder det fel och på för hög temperatur, kan också släppa en del otrevligheter. Allt detta från dokumentären ”The Devil We Know” om DuPont som skapade Teflon.

Jag arbetar själv inom retail och hör ibland Kinesiska leverantörer komma med skräckhistorier. En klassisk är leverantören som visste vilken modefärgen för tillfället var genom att tippa på vilken färg floden utanför hade.

Rengöra stormköket

Strunt samma. Detta är inte tänkt som en moralpredikan utan blott ett tips på hur vi gör. Som sagt använder vi inte teflon och därför bränner vi ibland fast saker i vårt stormkök. Trangiakök förstörs också av diskmaskin så den gubben går inte.

Det kan se ut så här:

Rengöra stormköket
Resultat efter en omgång med diskborsten med naturborst och linoljesåpa. Lämnar en del att önska va?

Ja ovan är alltså efter en natt med linoljesåpvatten och sedan ett ivrigt diskande med naturborste. Detta var ju inte bra – har IMGRs förstört sitt stormkök?

Nej! Jag kom på mitt tips som jag tidigare skrivit om ”Hur man rengör ugnsluckan från fastbränt fett”. Kort går det ut på att man fuktar en diskmaskinstablett och gnuggar på ugnsluckan. Går det att göra på stormköket också månne? Vi testar.

Rengöra stormköket diskmaskinstablett
Arrangerad testbild.

Efter att ovan bild togs gnuggade jag för glatta livet i kanske en, två minuter och voilá:

Rengöra stormköket färdigt
Helt ok resultat. Och inga mer svarta korvstreck här inte!

Så there you have it. Jag testade även detta trick igår på vår rostfria diskbänk där Fru IGMR lämnat en blöt gjutjärnspanna över natten varpå en ilsken rostring uppenbarade sig. Att gnugga med linoljesåpa, diskmedel, CIF e.t.c. gjorde ingen större skillnad – diskmaskinstabletten grejade även den biffen ganska snabbt.

Har ni några life hacks likt detta?