Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Rengöra stormköket / uteköket

Att rengöra stormköket när man kommer hem från vardagsäventyret kan vara så där skoj. Kanske har man (som jag sist) glömt oljan vilket gjort att korven lixom förenat sig med stormköket och bildat ett abstrakt mönster.

Skippa teflonet

Jag har tidigare skrivit om vår vurm för gjutgjärnspannor men dessa är tunga att bära med sig ut på tur. Lättviktsaluminium är därför materialet i vårt Trangiakök.

Nu kan man lägga lite extra pengar för att få en hinna teflon över utekökets kastrull och stekpanna men det vill jag icke göra. Främst är tillverkningsprocessen mindre kul och det vittnas om orenat industrivatten rakt ut i floder i Kina och annat “kul”. Teflon, om man använder det fel och på för hög temperatur, kan också släppa en del otrevligheter. Allt detta från dokumentären “The Devil We Know” om DuPont som skapade Teflon.

Jag arbetar själv inom retail och hör ibland Kinesiska leverantörer komma med skräckhistorier. En klassisk är leverantören som visste vilken modefärgen för tillfället var genom att tippa på vilken färg floden utanför hade.

Rengöra stormköket

Strunt samma. Detta är inte tänkt som en moralpredikan utan blott ett tips på hur vi gör. Som sagt använder vi inte teflon och därför bränner vi ibland fast saker i vårt stormkök. Trangiakök förstörs också av diskmaskin så den gubben går inte.

Det kan se ut så här:

Rengöra stormköket
Resultat efter en omgång med naturborsten och linoljesåpa. Lämnar en del att önska va?

Ja ovan är alltså efter en natt med linoljesåpvatten och sedan ett ivrigt diskande med naturborste. Detta var ju inte bra – har IMGRs förstört sitt stormkök?

Nej! Jag kom på mitt tips som jag tidigare skrivit om “Hur man rengör ugnsluckan från fastbränt fett“. Kort går det ut på att man fuktar en diskmaskinstablett och gnuggar på ugnsluckan. Går det att göra på stormköket också månne? Vi testar.

Rengöra stormköket diskmaskinstablett
Arrangerad testbild.

Efter att ovan bild togs gnuggade jag för glatta livet i kanske en, två minuter och voilá:

Rengöra stormköket färdigt
Helt ok resultat. Och inga mer svarta korvstreck här inte!

Så there you have it. Jag testade även detta trick igår på vår rostfria diskbänk där Fru IGMR lämnat en blöt gjutjärnspanna över natten varpå en ilsken rostring uppenbarade sig. Att gnugga med linoljesåpa, diskmedel, CIF e.t.c. gjorde ingen större skillnad – diskmaskinstabletten grejade även den biffen ganska snabbt.

Har ni några life hacks likt detta?

18 kommentarer

 1. inversterarfar

  Brukar köra citronsyra när jag vill få bort rost och lite smuts. Även i vattenkokaren. Tror maskindiskmedel fungerar bättre då det är starkare grejer. Dock dyrare om man nu inte startar diskmaskinen direkt efter.

 2. Alice

  Du skriver att Trangiakök förstörs av diskmaskin, men gnuggar det sedan med en diskmaskinstablett – blir det inte samma förstörelse av den då?

  • HerrIGMR

   Hmm intressant. Fördjupade mig lite i ämnet och det som händer är att det kan bli en tråkig och flammig yta – vilket är enbart kosmetiskt. Tycker mig dock inte se det efter denna behandlingen…

   Syror löser aluminiumoxiden som ligger som ett skyddande lager på och gör man en sådan rengöring bör man låta köket stå ett tag så att ny hinna bildas i kontakt med luft. Man vill inte ha för mycket alu i maten (därom tvistar de lärde iofs).

 3. Money for Nothing

  Bra tips, ska genast testa på lite gamla rester som finns kvar i mina grytor/stekpannor (har samma som på bilden) som jag inte fått rena.

 4. Fredrik

  Jag använder alltid Svinto till mitt Trangia.

  • HerrIGMR

   Så klart! Varför krångla till det…

 5. Mr deed

  Jag kör ett rostfritt kök från Primus, funkar fint att langa in i diskmaskinen och har lite tjockare gods mellan brännaren och det som bränns fast. 🙂 Men köket är såklart lite tyngre att bära på.

  • HerrIGMR

   Om jag råkar köra över vårt kök så vet jag vad jag ska köpa sedan. Har egentligen en regel att inte äga något som inte går att maskindiska.

 6. Lars Åkesson

  Håller med Fredrik där. Svinto bör du prova med. Ett annat knep kan vara att lägga kokkärl på spisplattan. Fyll på med vatten och diskmedel. Vrid på värmen på spisen. Låt soppan koka en minut eller två. Prova sedan att diska ur under varmt vatten.

  • HerrIGMR

   Gott. Det tar jag till mig och ska testa. Gör faktiskt de på gjutjärnspannorna ibland så det borde jag kunnat lista ut.

 7. Namn

  Hade ett jägarkök i lumpen (tillverkat av trangia) och körde alltid svinto för rengöring! Ett jägartips om du använder T-sprit till brännaren är att ha spritflaskan i fickan så den värms upp av kroppensvärmen…

  • HerrIGMR

   Ah! Smart. Vi fick alltid värmd mat i lumpen så det tricket har gått mig förbi.

 8. Elin

  Testa att gnugga med en sockerbit.

  • HerrIGMR

   Underbart 🙂

 9. Lisa

  Sockerbit funkar utmärkt, måste dock vara av den gammaldags sorten, alltså inte snabbbitsocker som löser upp sig för snabbt. Funkar på mycket, t ex ugnsplåtar.

  • HerrIGMR

   SMART! Tack

 10. Sebastian

  Har haft med mig våtservetter ut. Går bra att grovrengöra köket med.

Kommentera