Rengöra gjutjärnspannan? Gjutjärnspannor är bra på många sätt. Rätt skötta håller de för evigt och man slipper en massa kemikalier i tillverkningsprocess samt i användandet (teflon är inte superkul miljömässigt). Ni som sett dokumentären ”Den Bittra Smaken av Teflon” (”The Devil We Know” på engelska) vet vad jag menar.

Hursomhaver – jag tänker inte inrikta mig på det i detta inlägg utan istället berätta om våra gjutjärnspannor, hur vi rengör dem samt berätta att de faktiskt berikar maten som tillagas i dem med järn.

rengöra gjutjärnspanna
Sonen inspekterar matlagningen i höghatt. Smörstekt sparris som serveras korslagd utan tillbehör.

Våra gjutjärnspannor

Vi har fyra gjutjärnspannor varav tre är relativt nya. Inköpta av oss och någon har vi fått i julklapp. Den äldsta pannan är en gjutjärnspanna som mina farföräldrar köpte när de gifte sig i början på 40-talet. Den fungerar precis lika bra nu som då trots att den gått igenom ett världskrig och 9/11. Farföräldrapannan är ett bevis på att dessa håller för evigt om man bara sköter dem.

Tre storlekar har vi samt en grillpanna. Två med trähandtag och två med metallhandtag. Jag föredrar trähandtagen till vardags men metallhandtagen är praktiska när man vill ställa in gjutjärnspannan i ugnen.

Rengöra gjutjärnspannan

Rengöring? Detta är en av anledningarna att människor köper teflonpannor. Rengör man inte en gjutjärnspanna rätt kommer maten bränna fast. Vi gör på tre sätt beroende på vad vi stekt, eller rättare sagt, hur smutsiga de är. Hemligheten är att vad som än händer, INTE använda diskmedel. Gjutjärnspannor skall alltid vara lite infettade.

Hur du rengör en gjutjärnspanna:

  • Är de i princip rena. Häll i lite varmt vatten och torka ur med hushållspapper.
  • Är de lite smutsiga. Häll i en liten skvätt olja och torka ur med hushållspapper.
  • Är de mycket smutsiga. Häll i linoljesåpa. Låt verka och diska ur med varmt vatten och trädiskborste. Gjutjärnspannan blir ren och återfettad i ett och samma arbetsmoment.

Linoljesåpa köper du till exempel hos Jordklok.

Gjutjärnspannor berikar maten med järn

Järnet. Lagar man en sur/syrlig rätt som till exempel en tomatsås kommer syran att lösa ut järn ur själva pannan. En köttfärssås som är tillagad i en gjutjärnspannan kan innehålla fyra gånger mer järn än ”normalt”. Detta är mycket goda nyheter för oss anemiska nordbor.

So there you have it. Nästa gång du handlar stekpanna – köp gjutjärn. Nästa gång du ska rengöra gjutjärnspannan – använd linoljesåpa.

Signatur