Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Att rengöra gjutjärnspanna. Skippa teflonpannan och släng järntabletterna. ?

Rengöra gjutjärnspanna? Gjutjärnspannor är bra på många sätt. Rätt skötta håller de för evigt och man slipper en massa kemikalier i tillverkningsprocess samt i användandet (teflon är inte superkul miljömässigt). Ni som sett dokumentären “Den Bittra Smaken” (“The Devil We Know” på engelska) vet vad jag menar.

Hursomhaver – jag tänker inte inrikta mig på det i detta inlägg utan istället berätta om våra gjutjärnspannor, hur vi rengör dem samt berätta att de faktiskt berikar maten som tillagas i dem med järn.

rengöra gjutjärnspanna
Sonen inspekterar matlagningen i höghatt. Smörstekt sparris som serveras korslagd utan tillbehör.

Våra gjutjärnspannor

Våra pannor är av märket Skeppshult och är köpta på Cervera . Alla förutom en. Det är en gjutjärnspanna som mina farföräldrar köpte när de gifte sig i början på 40-talet. Den fungerar precis lika bra nu som då trots att den gått igenom ett världskrig och 9/11. Farföräldrapannan är ett bevis på att dessa håller för evigt om man bara sköter dem.

Tre storlekar har vi samt en grillpanna. Två med trähandtag och två med metallhandtag. Jag föredrar trähandtagen till vardags men metallhandtagen är praktiska när man vill ställa in gjutjärnspannan i ugnen.

Rengöra gjutjärnspannan

Rengöring? Detta är en av anledningarna att människor köper teflonpannor. Rengör man inte en gjutjärnspanna rätt kommer maten bränna fast. Vi gör på tre sätt beroende på vad vi stekt, eller rättare sagt, hur smutsiga de är. Hemligheten är att vad som än händer, INTE använda diskmedel. Gjutjärnspannor skall alltid vara lite infettade.

 • Är de i princip rena. Häll i lite varmt vatten och torka ur med hushållspapper.
 • Är de lite smutsiga. Häll i en liten skvätt olja och torka ur med hushållspapper.
 • Är de mycket smutsiga. Häll i linoljesåpa. Låt verka och diska ur med varmt vatten och trädiskborste. Gjutjärnspannan blir ren och återfettad i ett och samma arbetsmoment.

Linoljesåpa köper du till exempel hos Jordklok.

Gjutjärnspannor berikar maten med järn

Järnet. Lagar man en sur/syrlig rätt som till exempel en tomatsås kommer syran att lösa ut järn ur själva pannan. En köttfärssås som är tillagad i en gjutjärnspannan kan innehålla fyra gånger mer järn än “normalt”. Detta är mycket goda nyheter för oss anemiska nordbor.

So there you have it. Nästa gång du handlar stekpanna – köp gjutjärn. Nästa gång du ska rengöra gjutjärnspannan – använd linoljesåpa.

Signatur

17 kommentarer

 1. Anonym

  Gjutjärn är bäst! 😀 Har både någon norsk gryta med lock och Skeppshult traktörpanna med glaslock modell 80-tal. Den första en julklapp, den andra inhandlad på Myrorna. Loppisar är också bra för att hitta gjutjärnspannor. De verkar komma att hålla i evighet.

  Använder förresten fortfarande en superbra kastrull med glaslock som jag fick i 15-årspresent. (Samlade på vuxensaker i brudkista.) Vet inget om märket Gourmet, men denna med sandwichbotten i rostfritt stål har med bibehållen värdighet stått pall för daglig användning i 25 år nu och verkar också vara av närmast evigt väsen.

  Annars ger 50 g mörk choklad 4,5-5 mg järn – halva dagsbehovet för män, en tredjedel för kvinnor. Men det blir en betydligt dyrare järnkälla än att laga mat i gjutjärn. 😉

  /Eva

  • Anonym

   Vi brukar ibland pytsa i kakao eller mörk choklad i vår bolognese. Järnchock!

 2. Simplicitas

  Gjutgärn är ju verkligen en evighetsprodukt! 🙂 Ditt tips om linoljesåpa ska jag testa, hittills har jag bävat lite för rengöringsmomentet varje gång jag använder mina..

  • Anonym

   Linoljesåpan var en happy accident. Grymt är det dock.

 3. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  Jag har en sådan där gjutjärnspanna med räfflor som jag fick av jobbet för länge sedan. Bara använt en gång när jag stekte hallumi. Annars har vi bara en annan stekpanna som är en allround framtagen med Tefal så antar det är teflon?, väldigt nöjd men livslängden kommer nog inte i närheten av en gjutjärn så när den gjort sitt ska vi nog göra oss av med bägge stekpannorna som får ersätta med en allaround gjutjärnspanna som ska i frugala generationer.

  • Anonym

   Det tycker jag. Som Eva så klokt påtalade – gjutjärnspannor är super att köpa beggade. Billiga och håller i 200 år till.

 4. Han

  Vi kör uteslutande gjutjärn här hemma sedan några år tillbaka. Ett par skeppshultpannor har vi fått i present och resten är blandade loppisfynd! Allt funkar ypperligt och det jag själv är mest kär i är pannkakslaggen ifrån skeppshult. Föredömliga pannkaksresultat!

  https://utbrytningen.blogspot.com

  • Anonym

   Pannkakslagg saknar vi. Måste skaffas! Vi har tre storlekar + en grillpanna. Den sistnämnda är lite onödig eller så får jag börja odla sparris.

 5. Frihetskraft

  Gjutjärn är ett måste i ett modernt kök och det spöar teflon till nästan allt, koka havregrynsgröt och bechamelsås är undantaget. Tillsammans med induktionshäll uppstår kärlek i köket! Det var sorg när en gammal ärvd gjutjärnsgryta helt plötsligt sprack. Jag trodde att den skulle vara med i 200 år, men det kanske den redan hade…
  Härligt inlägg igår, speciellt tillsammans med en del av kommentarerna som breddade tankarna.

  • Anonym

   Men visst gör de. Älskar att de är är kompatibla med moderna hällar!

   Tack förresten, de två senaste inläggen har verkligen varit en njutning att skriva och läsa kommentarer till. Kul att du uppskattar!

 6. Sparo

  Det verkar som att man gått med i värsta folkrörelsen :-).

  • Anonym

   Snarare en heavy metal sekt

  • Sparo

   Göteborrrrrrrrrrrrrgg!

 7. FruEfficientBadass

  Älskar gjutjärn. Men till de glutenfria pannkakorna måste vi köra telfon tyvärr.

  • Anonym

   Buy why. Berätta mer!

 8. Vad är livskvalité?

  – Du bara måste kolla mitt senaste inlägg, apropå gjutjärn – Well, du kommer att förstå 🙂

  https://minkvalite.blogspot.com/

  • Anonym

   OH! Bröd i gjutjärn! Jag har en sådan gryta – det borde jag testa.

Kommentera