Om linoljesåpa, disktrasor av lin och diskborstar av trä – underbara produkter.

Det är på sin plats att redan nu säga att – köper du linoljesåpa eller något annat genom en av nedan länkar får familjen IGMR en liten slant till sitt frihetsbygge. Om jag skall vara riktigt transparent blir det ungefär 5 kronor netto för varje hundralapp som spenderas på Jordklok.

Nu när formaliteterna är ur vägen ska jag sjunga ut min kärlek till linoljesåpan, Växbos disktrasor av lin samt diskborstar av trä.

Linoljesåpa

Linoljesåpa är fantamej en underbar produkt och är det IGMRska hushållets Schweiziska armékniv. Man kan använda den till i princip allt och doften är helt underbar. Vi änvänder Källans linoljesåpa som går att köpa här.

linoljesåpa
Fin Linoljesåpa – orginalet

Vi köper för det mesta Källans Linoljesåpa som är kokt på kallpressad svensk rå linolja. Alla råvaror som används vid tillverkningen av linoljesåpa är miljövänliga och biologiskt nedbrytbara. Vissa dristar sig till och med att påstå att det troligtvis är det mest miljövänliga rengöringsmedel som finns idag. Jag skulle inte ta gift på det men det låter rimligt.

Linoljesåpa tillverkas som sagt genom att koka olja från linfrön. Om oljeinnehållet i linoljesåpan överstiger 40% är det en såpa av bra kvalitet. Såpan är fet men när man använder den känns den inte fet på så sätt att den lämnar ett lager på ytan.

Denna såpa rengör, vårdar och fettar in. Tillsammans med ättika, vinäger och bikarbonat har man ett komplett städskåp. Om man då använder linoljesåpan vid städning slipper man också torra och nariga händer som man ofta får när man använder vanliga rengöringsprodukter.

Skillnad linoljesåpa och vanlig såpa

Linoljesåpa är väldigt olik den såpa man köper i matbutiken som torkar ut och inte skall användas på trä. Just den gula och gröna såpan som köps i mataffärer tillverkas av restprodukter från massaindustrin. Förutom att man gör såpa av den används den främst för att göra eldningsolja. Fettinnehållet i vanlig såpa från lokala ICA, typ Grumme, är mycket lägre samt att man tillsätter rengörande ämnen som linoljesåpan bara levererar av sig själv.

Vi använder linoljesåpan till:

 • Rengöra och fetta in våra köksbänkar av trä.
 • Allmän rengöring, tex matbord, spishäll och badrum.
 • Tvätta sängkläder (DOFTEN!)
 • Tvätta golv.
 • Fläckborttagning.
 • Vi ersätter vanlig handtvål vid handtvätt.
 • Ugnsrengöring.
 • Hålla speglar imfria.
 • Hålla bilrutan imfri.
 • Växtspray vid angrepp av ohyra.
 • Smörjmedel på gnisslande gångjärn.
 • Färgborttagning vid renovering.
 • Vi rengör våra gjutjärnspannor, supertips!
 • Rengöring av altan och trall.
 • Och mycket annat…

Källan har en lååååång lista med mer saker man kan göra med denna produkt.

Jag kan inte nog rekommendera linoljesåpan. Våra favoritdofter är lavendel, citrongräs, äpple & kanel, naturell och honungsros.

Disktrasor av lin

Sommaren 2017 åkte vi till Österlen för att köpa en vintunna av ek till trädgården. Väl på Österlen mötte vi upp min far utanför Tranes Handelskompani (supermysigt ställe). Vi tog en vätskepaus och gick in och tittade på allt fint. Detta var när vi fortfarande var i spenderartagen så våra händer dansade som svalvingar över alla vackra saker. Det vändes och vreds på allt – man måste ju köpa något!

disktrasa i lin
Växbo lins färgpalett. Så fin!

Målmedvetet arbetade vi oss igenom deras sortiment – ”kolla denna, är den inte lite snygg. Kanske skulle passa i köket?” Till slut hittade vi något att köpa och jag är faktiskt glad att vi trillade över disktrasorna av lin från Växbo. Det var just dem som konsumtionsvalet föll på denna gång (eftersom de var fina, inte funktion).

Det vi upptäckte när vi började använda dem var att de torkar väldigt snabbt, absorberar fukt bra (efter någon veckas användning) OCH de luktar inte ugga bugga. Känner man att trasan går på övertid slänger man in den i tvättmaskinen på 60 grader (inget sköljmedel) och sedan är den som ny. Vissa kokar sina disktrasor av lin och det går också lika bra.

I två och ett halvt år höll våra första disktrasor av lin (vi hade två stycken) för daglig användning. Under Black Friday köpte vi nya.

Disktrasa av lin växbo lin
Ok den kanske gick lite på övertid men vi är sparsamma!

I och med att disktrasorna är av lin kan man lägga dem i komposten eller som vi gjort, rakt i rabatten enligt vår chop and drop metod.

Uppdatering disktrasor av lin

*Uppdatering från några år framåt i tiden. Disktrasorna på bilden håller fortsatt fint och används dagligen. Kan varmt rekommendera dem. Detta är vårt andra set efter att vi flyttade till vårt hus 2015. Fyra trasor på åtta år och de två senaste håller som sagt fint fortfarande….

Diskborstar av trä

Diskborstar av trä är ytterligare en sak som hittade in i vårt hem på grund av att de är snygga. Vi förstod efter en tids användning att de också helt kan ersätta diton i plast, d.v.s. de man köper i sin matvarubutik. Själva huvudena kommer i olika hårdhet och är utbytbara. Dett gör att man kan köpa huvuden som refill och behålla skaftet – bra tycker vi! Vi brukar köpa mellanhårda huvuden som både är skonsamma och riviga på samma gång.

Det som är det fina med dessa diskborstar i trä är att de (förutom att de är snygga och billiga) är lika bra som de i plast, är relativt billiga, rengör gjutjärnspannor bra tillsammans med linoljesåpan, är miljövänliga, sprider inte mikroplaster och kan eldas upp i kaminen när de är uttjänta (eller komposteras). Jag gillar dock att elda så det är mitt val.

Någon annan som använder någon av dessa tre objekt för Herr IGMRs odelade kärlek? Gillar ni dem? Har ni några andra tips?

Signatur