Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Linoljesåpa, disktrasor av lin och diskborstar av trä

Om linoljesåpa, denna underbara produkt.

Det är på sin plats att redan nu säga att – köper du linoljesåpa eller något annat genom en av nedan länkar får familjen IGMR en liten slant till sitt frihetsbygge. Om jag skall vara riktigt transparent blir det ungefär 5 kronor netto för varje hundralapp som spenderas på Jordklok.

Nu när formaliteterna är ur vägen ska jag sjunga ut min kärlek till linoljesåpan, Växbos disktrasor av lin samt diskborstar av trä.

Linoljesåpa

Linoljesåpa är fantamej en underbar produkt och är det IGMRska hushållets Schweiziska armékniv. Man kan använda den till i princip allt och doften är helt underbar.

linoljesåpa

Vi köper för det mesta Källans Linoljesåpa som är kokt på kallpressad svensk rå linolja. Alla råvaror som används vid tillverkningen av linoljesåpa är miljövänliga och biologiskt nedbrytbara. Vissa dristar sig till och med att påstå att det troligtvis är det mest miljövänliga rengöringsmedel som finns idag. Jag skulle inte ta gift på det men det låter rimligt.

Linoljesåpa tillverkas som sagt genom att koka olja från linfrön. Om oljeinnehållet i linoljesåpan överstiger 40% är det en såpa av bra kvalitet. Såpan är fet men när man använder den känns den inte fet på så sätt att den lämnar ett lager på ytan.

Denna såpa rengör, vårdar och fettar in. Tillsammans med ättika, vinäger och bikarbonat har man ett komplett städskåp. Om man då använder linoljesåpan vid städning slipper man också torra och nariga händer som man ofta får när man använder vanliga rengöringsprodukter.

Skillnad linoljesåpa och vanlig såpa

Linoljesåpa är väldigt olik den såpa man köper i matbutiken som torkar ut och inte skall användas på trä. Just den gula och gröna såpan som köps i mataffärer tillverkas av restprodukter från massaindustrin. Förutom att man gör såpa av den används den främst för att göra eldningsolja. Fettinnehållet i vanlig såpa från lokala ICA, typ Grumme, är mycket lägre samt att man tillsätter rengörande ämnen som linoljesåpan bara levererar av sig själv.

Vi använder linoljesåpan till:

 • Rengöra och fetta in våra köksbänkar av trä.
 • Allmän rengöring, tex matbord, spishäll och badrum.
 • Tvätta sängkläder (DOFTEN!)
 • Tvätta golv.
 • Fläckborttagning.
 • Vi ersätter vanlig handtvål vid handtvätt.
 • Ugnsrengöring.
 • Hålla speglar imfria.
 • Hålla bilrutan imfri.
 • Växtspray vid angrepp av ohyra.
 • Smörjmedel på gnisslande gångjärn.
 • Färgborttagning vid renovering.
 • Vi rengör våra gjutjärnspannor, supertips!
 • Rengöring av altan och trall.
 • Och mycket annat…

Källan har en lååååång lista med mer saker man kan göra med denna produkt.

Jag kan inte nog rekommendera linoljesåpan. Våra favoritdofter är lavendel, citrongräs, äpple & kanel, naturell och honungsros.

Disktrasor av lin

Sommaren 2017 åkte vi till Österlen för att köpa en vintunna av ek till trädgården. Väl på Österlen mötte vi upp min far utanför Tranes Handelskompani (supermysigt ställe). Vi tog en vätskepaus och gick in och tittade på allt fint. Detta var när vi fortfarande var i spenderartagen så våra händer dansade som svalvingar över alla vackra saker. Det vändes och vreds på allt – man måste ju köpa något!

disktrasa i lin
Färgpaletten!

Målmedvetet arbetade vi oss igenom deras sortiment – “kolla denna, är den inte lite snygg. Kanske skulle passa i köket?” Till slut hittade vi något att köpa och jag är faktiskt glad att vi trillade över disktrasorna av lin från Växbo. Det var just dem som konsumtionsvalet föll på denna gång (eftersom de var fina, inte funktion).

Det vi upptäckte när vi började använda dem var att de torkar väldigt snabbt, absorberar fukt bra (efter någon veckas användning) OCH de luktar inte ugga bugga. Känner man att trasan går på övertid slänger man in den i tvättmaskinen på 60 grader (inget sköljmedel) och sedan är den som ny. Vissa kokar sina disktrasor av lin och det går också lika bra.

I två och ett halvt år höll våra första disktrasor av lin (vi hade två stycken) för daglig användning. Under Black Friday köpte vi nya.

Disktrasa av lin växbo lin
Ok den kanske gick lite på övertid men vi är sparsamma!

I och med att disktrasorna är av lin kan man lägga dem i komposten eller som vi gjort, rakt i rabatten enligt vår chop and drop metod.

Diskborstar av trä

Detta är ytterligare en sak som hittade in i vårt hem på grund av att den är snygg. Efter en tids användning förstod vi att den också helt kan ersätta diton i plast, d.v.s. de man köper i sin matvarubutik. Själva huvudena kommer i olika hårdhet och är utbytbara. Man kan alltså köpa huvuden som refill och behålla skaftet – bra tycker vi! Vi brukar köpa mellanhårda huvuden som både är skonsamma och riviga på samma gång.

Det som är det fina med dessa diskborstar i trä är att de (förutom att de är snygga och billiga) är lika bra som de i plast, är relativt billiga, rengör gjutjärnspannor bra tillsammans med linoljesåpan, är miljövänliga, sprider inte mikroplaster och kan eldas upp i kaminen när de är uttjänta (eller komposteras). Jag gillar dock att elda så det är mitt val.

Någon annan som använder någon av dessa tre objekt för Herr IGMRs odelade kärlek? Gillar ni dem? Har ni några andra tips?

Signatur

10 kommentarer

 1. Skogsanna

  När det gäller linoljesåpan så kan jag inte annat än instämma fast jag använder den på hela mej inkl håret när jag duschar. Mina eksem är som bortblåsta men jag måste tillägga att jag använder en naturell variant utan doft från en färgleverantör.

  Egentligen instämmer jag när det gäller trasorna också men man får vara lite hårdhänt när man vrider ur dem 😉
  Diskborsten får jag ge en ny chans, jag har tyckt att de är alldeles för mjuka men de finns ju tydligen i olika hårdhet. Det måste nog bli en beställning!

  • HerrIGMR

   Samma med IGMR juniors supertorra vinterhänder – helt väck! Insåg också imorse att vi har en imfri spegel i badrummet eftersom vi polerat in såpan.

   Skönt för dig att den tar bort exem. Naturell är väldoftande i sig och det finns så klart många märken. Gysinge, Källan, Byggfabriken etc.

 2. Utdelningsbagaren

  Gav bort en lin-disktrasa i julklapp till mor, den används flitigt nu.

  • HerrIGMR

   Två bra saker 🙂

 3. Lupinerna

  Min man var aldrig såld på lintrasorna så de fasades ut hemma. Beroende på hur man behandlar sin disktrasa så luktar den oavsett, brukade koka den så kändes den som ny. Nu kanske jag inför det igen… ?

  • HerrIGMR

   Lintrasorna är klart annorlunda och kräver lite användning och kanske en tvätt innan de blir “bra”. Tycker själv att systemet med två st och att kasta i tvättmaskinen på 60 grader tillsammans med handdukar eller annat varannan vecka funkar fint. Ingen lukt vad jag kan känna.

   Men förstår att det kanske inte alla som är helsålda 🙂

 4. Skogsanna

  Ytterligare ett bra tips är att stryka linoljesåpa med mjuka sidan på disksvampen i hela diskhon, vänta 5 minuter och ta gröna sidan om det är en rostfri plåt eller vita sidan om det är porslin och gnugga! Det behövs inte så mycket kraft för att den ska bli skinande ren och sedan kan man kasta bort det illaluktande, dyra specialmedlet!

  • HerrIGMR

   Underbart! Även rengöring av stövlar sägs linoljesåpan vara bra till.

 5. FruEfficientBadass

  Guuud ett sådant underbart inlägg! Älskar allting! Använder sedan ett par år trasorna (har fyra stycken som roterar just nu och lyxar till det genom att rotera dem två gånger per vecka) och linoljespray från Gysinge. Jag lärde mig mycket i ovan text, bland annat att man inte ska använda vanlig såpa påträ, det visste jag inte? Typiskt att jag precis bett M att köpa grumme gul.

  • HerrIGMR

   Nepp det är fyfy med vanlig såpa på trä pga det låga fettinnehållet. Det blir lite som att spruta allrengöring på trä – torkar ut och risk för stickor. Tänkte väl att det var ett inlägg i din smak 🙂

Kommentera