Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Förenkla vardagsäventyr

Vardagsäventyr. Denna helg blev en utomhushelg eller kanske en friluftshelg om man så vill. Både jag och Fru IGMR har utomhusabstinens efter sommaren och denna helg såg vi till att besöka två favoritställen. Först ut var bokskogen och sedan förärades Haväng på Österlen med ett besök av IGMRs.

Helgens äventyr

I lördags tog vi en enkel tur ut till bokskogen. Ryggan fylld med en superenkel lunch bestående av pinnbröd, korv, Lidl 2,8:or och saft till di små. För unge herr IGMRs skull tog vi med en av hans kompisar och de roade sig kungligt med kojbyggen, eldstirr (även barn får visst det av en levande eld), små egna utflykter och diverse andra lekar.

Det krävs inte mer än en lugn glänta, stenar i en ring att elda i, lite mat och naturen. Fin dag för oss alla.

Gläntan i bokskogen.

I söndags styrde vi kosan mot Österlen och Haväng. Trangiakökslunch på stranden, mys under en filt och glo på havet + att bara vara. I bilen hem lyssnade vi på barnspökhistorier från en SR podd. IGMR junior satt hela tiden beredd att stoppa fingrarna i öronen om det blev för läskigt.

Korv & mos på stranden.
Guldkant för tre å femti.
Djurmatning är mumma för själen.

En skön helg men kanske inte så mycket att orda om eller egentligen att blogga om. Men det är det som är det fina med dessa vardagsäventyr. Det är enkelt att ta sig iväg och det ger så mycket.

Förenkla vardagsäventyren

Vi har alltid vistats ganska mycket i naturen och då främst på dagsutflykter. I sommar köpte vi dock på oss lite mer utrustning för att kunna laga mat och äta utomhus. Ja, ett tält och det där köpte vi också men just tältandet räknar jag inte in i begreppet vardagsäventyr.

Det kan vara lite bökigt att ta sig iväg även på dessa små vardagsäventyr så därför tänkte jag berätta hur vi gör för att göra det smidigt.

Vardagsäventyr – checklista
 1. Ha alltid en väska packad med kök, bestick, tallrikar, kåsor och liknande.
 2. Ha väskan stående lättillgängligt.
 3. Planera lite dagen innan och ställ klockan.
 4. Ha ett litet lager av enkel utemat. Vi har pulvermos, korv i frysen e.t.c.
 5. Har du småbarn eller om det ser ut att bli regn. Ha lite extrakläder förberedda i väskan.
 6. Om det är kyligt. Ta med ett förstärkningsplagg att ta på när man kommer fram.
 7. Sänk kraven. Även en liten utflykt i närområdet är fina grejer.

Tilläggas skall att vi har en extra uppsättning tallrik, bestick och kåsa ifall någon vill hänga med ut. Det gör allting mycket enklare.

Tallrikar vardagsäventyr
Kit till vardagsäventyr. Salt, diskmedel och rotborste utöver ätverktygen.
Kit till vardagsäventyr
Allt får plats i en liten påse som lätt kan hängas utanpå ryggsäcken med en karbinhake.
Dett i en väska är en bra start på vardagsäventyr.
Hela härligheten. Säkerhetsflaska, trangiakök och påsen med tallrikar och bestick e.t.c.

Velvet ropes och red carpets

Tidigare har jag skrivit om velvet ropes och red carpets. I korthet går det ut på att försvåra dåliga beteenden och att förenkla beteenden och saker som vi gärna vill ägna oss åt. I mitt fall kan det vara att ta bort webläsaren och mail från telefonen för att försvåra att jag fastnar i den. Den färdigpackade väskan eller för den delen att lägga fram löparkläderna på kvällen gör vardagsäventyret eller morgonens löptur mer sannolik.

Den färdigpackade väskan är en klockren red carpet eller friktionsminskare. Sannolikheten för att vardagsäventyren skall bli av ökar exponentiellt.

Vill du ha mer bra tips rekommenderar jag Friluftspodden eller varför inte Portionen Under Tians podd, Stay cheap podden, som tar upp bland annat bra mat att laga ute.

Och kom ihåg – man behöver inte vara kittad till tänderna för att ta sig ut. En termos med kaffe under armen är egentligen allt som behövs. Ute är gött och gör gott oavsett.

Har ni några bra tips på att ta sig ut på vardagsäventyr?

Signatur

16 kommentarer

 1. jeanette sandelin

  Underbart med äventyr utan större mankemang eller kostnad 🙂

  • HerrIGMR

   Exakt. Kostnaden är försumbar och värdet omvänt exponentiellt till den försumbara kostnaden + omankemanget.

 2. F-lediga läraren!

  Ja, de små äventyren kan ju vara de bästa! I alla fall med en liten knodd har det i år blivit kaffetermos och en påse bullar i närmaste skogen. Lika mycket Balsam för själen!

  • HerrIGMR

   Det behövs verkligen inte mer. Vi brukar, om vi är oförberedda, svänga in på “lilla coop” och hugga deras version av gifflar. Godare (smakar som bulldeg).

 3. inversterarfar

  Grymt. Jag borde kanske göra något lika dant. Liten utflykt och grilla korv, ev soppa. Var länge sedan jag använde stormköket.

  • HerrIGMR

   Just do it! Som de säger på andra sidan Atlanten. Soppa är bra – vi värmde på en blomkålssoppa förrförra helgen i Trangiaköket. Det var inte dumt.

 4. Lupinerna

  Det blev Bokskogenpremiär för hösten i söndags. Ingen i sällskapen var på topp så vi planerade för stora parkeringen, hinderbana, en liten promenad, korvgrillning och lite köpekakor. Ändå blev det helt magiskt. Känns skönt när man så enkelt kan få ihop något så bra när det ändå krävs lite förberedelser.

  • HerrIGMR

   Men verkligen. Där har vi varit en miljon gånger, både som löpare, promenixare, utflyktare och barnvallare. Bra utgångsläge. Denna gången parkerade jag på “Lyckeparkeringen” och där var det rätt lite folk. Ska reka området söderöver också eftersom jag ofta ser att det står bilar i vägkanten där. De borde ha ärenden in i skogen som är värda lite offroadgång.

   • Lupinerna

    Ja, tycker ofta folk stannar vid stora parkeringen. Vi brukar parkera vid Kejsarstigen precis innan Lycke. Det är lite vildare söderöver. Tog 10km rundan själv i somras och hamnade i området som kommer efterråt, mycket trevligt!

    • HerrIGMR

     Verkligen. Finns två fina groddammar där som det kväks rätt rejält i under vår/försommaren. Magic!

 5. Frihetsmamman

  Tror sånt där är viktigt för att både hålla humöret uppe och för att uppskatta vardagen, vilket nog är nyckeln om man ska orka med FIRE och inte “unna sig” två Thailandresor om året.

  • HerrIGMR

   Verkligen. Denna helg BEHÖVDE vi verkligen att bara komma ut och glo in i en eld eller på havet. En själslig rening. Som du säger – man måste ersätta det där andra man höll på med med nytt. Vi försöker vikta mer mot det gröna (naturen, inte hasch). Go kommentar – tack!

 6. Spargrisen

  En enkel sak att alltid ha med är en påse nötter och russin (eller i en liten plastburk). Och färdigklyftade äpplen. Nu är junior i skolåldern, men jag minns när våra var 3-5 år så kunde grinigheten pga lågt blodsocker slå till på nolltid, Då är det bra med färdigklyftade äpplen i fickan, för det kan räcka med EN klyfta. För man blir ALLTID hungrig när man är i skogen, eller vid havet.
  Ett hopvikbart sittunderlag är också bra. Och en liten påse att plocka bär/svamp/fina kottar/höstlöv i.
  Förstoringsglas är en höjdare! Titta på mossan på en sten, barken på ett träd eller baksidan av ett löv.

 7. The Dividend Story

  Underbart inlägg! Det du skriver om att sänka kraven tror jag är viktigt, det blir lätt att man gör en “för stor” grej av saker. Perfekt att ha väskan redo och bara ge sig iväg!

  Mycket bra inlägg!

 8. Camilla

  Bokskogen är så fin! Ursäkta en totalt ovetande inom friluftsområdet, men hur vet man var man får elda? Var det en redan befintlig eldplats med stenarna i ring som ni eldade vid eller fixade ni själv det? Är så sugen att gå ut på en dagstur med familjen, med grillning och allt därtill.

  • HerrIGMR

   Detta var en redan eldad plats. Huvudregeln är att bara googla området. Är det naturskyddat så är det endast på anvisad plats om jag inte missminner mig. Sedan kolla också brandfaran på länsstyrelsens hemsida om det är torrt.

Kommentera