Sparåret 2023. Det är ingen hemlighet att allt blir dyrare. El, bolån, mat och annat. När jag satt och räknade på våra kostnader nu och kostnader framöver uppenbarade sig ett fönster som jag väljer att kalla ”Sparåret 2023”.

Vi har som sagt köpt en tomt på Österlen och ska uppföra ett fritidshus. För detta behövs… pengar. ISKn rörs inte och därför måste vi spara järnet.

Tittar man på våra kostnader framöver så har vi möjlighet att dra åt svångremmen något på flertalet poster. Samtidigt har vi bundit våra bolån till februari 2024 samt en bit in i 2025. Efter det kommer vår månadskostnad dra norröver (och därmed vårt sparutrymme) gissar jag. Det är detta utrymme från nutid till 31/1 2024 då vi antagligen går över till rörligt bolån på halva lånet jag lite slarvigt kallar Sparåret 2023.

Bolån

Våra bolån ser ut som följer. Nu betalar vi 4537 kr i ränta men vid det inte helt otänkbara scenariot 4% kommer vi betala nästan 10 000 kronor mer i månaden. Med ränteavdraget är det inte så blodigt men det är pengar som ska ut varje månad.

Sparåret 2023

Så… från nu till början av 2024 när våra bolån börjar ticka uppåt ska vi vässa sparandet för att kunna bygga det fritidshus vi vill. En morot och bra med ett tydligt mål och datum.

Elen

Elen har vi kontroll på då vi förbrukar väldigt lite. Även om elpriset går upp mot 10-15 kr/kWh kommer det inte påverka oss så mycket eftersom vi just förbrukar runt 300 kWh. Förr förbrukade vi mer men automatisering, byte till snåla vitvaror, goda vanor med tvätt/disk under billiga timmar samt att vi flyttade hemmakontoret till sonens rum från kalla källaren. Det senare gjorde en massiv skillnad då vi hade två elelement igång i 8-10 timmar per dag.

Sparåret 2023
Vår elförbrukning 2020-2022. En stor positiv förändring.

Maten

Maten har vi haft god kontroll på men här ska jag ärligt erkänna att vi släppt efter för mycket. Det är ett par tusenlappar extra varje månad samtidigt som jag inte känner att vi äter bättre nu än i början på vår sparresa – snarare tvärtom. Så – back to basics med mer mat lagad från grunden och med stor inspiration från Undertian.com. Utemat och sådant är det fortsatt väldigt lite av så där behövs ingen åtgärd. Målet är att ligga runt 3 000 – 3 500 kronor men det krävs lite av en för att komma dit.

Bilen

Vi har köpt en ny bil nu. Med den följde ett serviceavtal som kostar 200 kronor i månaden och löper över två år. Det täcker både vanlig service och om något skulle haverera. Räknar jag på det så går vi lite plus på att ha detta avtal samt att jag gillar att smeta ut utgifter och inte betala allt på en gång.

Bilen går snålt och vi sparar in ungefär 200 kronor i månaden på att den har lägre skatt än den förra. Dock har vi nu en avbetalning på 1500 kronor i månaden.

Vi kommer dock troligtvis nyttja bilen något mer när vi åker fram och tillbaka över Skåneland mellan hus och tomt. Totalt tror jag ändå att det blir ganska försumbart.

Totalt kommer bilposten öka minst 1500 kronor i månaden. Tilläggas skall dock att pengarna från försäljningen av den förra bilen ligger tryggt på ett konto öronmärkt åt fritidshuset.

Kläder

Jag har fått in Fru IGMR på Sellpy. Det tog ganska lång bearbetning men när hon fick hem ett gäng fina klänningar från Carin Wester, Filippa K, Cos för cirkus en hundring stycket så var hon såld. Själv köper jag också det mesta på Sellpy och Tradera. Detta gäller också IGMR junior. Hans klädpost antar jag dock kommer öka framöver men det kombineras antagligen med att fritidskostnaden försvinner. Hursom – kläder är ingen stor post för oss trots att vi ser hela och rena ut. Men… i och med att Fru IGMR hittat till Sellpy kommer posten minska ännu mer.

Övrigt

Övrigt är en jobbig post men har finns inte så himmalens mycket att säga. Jag har en del småprojekt framöver som att byta takfönster och att renovera taket. Nästan allt är inköpt och ligger i garaget. Utöver det ska jag fixa något ruttet fönster och sådant.

Annars finns det inte så mycket andra stora kostnader som jag ser framför mig. Men det gäller att vara mindful och att påminna sig om att pengar spenderade är tid ur ens liv. Denna insikt förändrade mitt, och vårt, förhållande till pengar totalt. Detta skriver jag om här och det är bra att påminna sig om då och då.

Sparåret 2023

Inga större saker kommer alltså hända annat än att öka fokuset på sparande i vardagen. Njuta av naturen, finna glädje i det vardagliga och lilla. Fokuset och att vi alla är med på det uttalade målet tror jag kommer göra stor skillnad. Ett tydligt datum där vårt liv kommer bli dyrare och ett tydligt mål (bygga fritidshus) gör att Sparåret 2023 officiellt är här.

Signatur