Roslagsmahogny är en traditionellt använd färg, en färg som använts i århundraden – bland annat i Roslagen. Denna färg har också andra namn som ”båtsmörja” eller ”bryggsmörja”.

roslagsmahogny odlingslåda
Roslagsmahogny på en odlingslåda. Gräslök i förgrunden.

När jag tar mig en snabb tur på nätet kan man hitta lovord om denna produkt som ”världens bästa träolja”. Det håller jag absolut med om.

Inte nog med att den skyddar trä bra så har den en vacker rödbrun färg, är billig och luktar fantastiskt gott. Roslagsmahogny innehåller en tredjedel tjära och det är den som ger doften. När jag känner doften tänker jag på sommaren och havet.

Traditionellt har man använt Roslagsmahogny till alla träytor där man önskar kladdfri färg (till skillnad mot ren tjära), vattenavstötande ytor och med ett långvarigt skydd mot UV-ljus, saltvatten, röta och mögel. Blandningen går utmärkt att använda till allt slags trävirke och kan till och med användas på tryckimpregnerat virke.

Var kan man använda Roslagsmahogny?

Fasader, verandagolv, trätrall, dörrar, trappor, bryggor, träbåtar, sjöbodar, odlingslådor, fågelholkar, staket m.m. Ja, allt trä utomhus som ska stå emot väder och vind.

Vi har roslagsmahogny på många ställen i trädgården. Utsidan av våra odlingslådor, som rötskydd på våra staketstolpar och på fågelholkarna. Nästa år kommer våra utemöbler få roslagsmahogny istället för vanlig träolja.

Roslagsmahogny pallkrage
Svarta pallkragar som såg dassiga ut. Med Roslagsmahogny blev de fina igen.

Recept på Roslagsmahogny

Jag hittade det recept vi använder för några år sedan på Alternativ.nu.

  • 1 del trätjära (100% ren trätjära)
  • 1 del balsamterpentin
  • 1 del kokt linolja

Tjäran blandas med terpentin och sedan tillsätter man linoljan. Ibland är tjäran av sämre kvalitet (har aldrig hänt mig med Biltemas tjära) och vill då inte lösa sig. Skulle det ske häller man i lite T-Röd och skakar om. Vi använder en 10L dunk från Biltema som blandnings- och förvaringskärl.

Kostnaden för tre liter egenblandad Roslagsmahogny med ingredienser från Biltema är 280 kronor. Gysinge byggnadsvård vill ha samma peng för en liter.

Vill man ha svart roslagsmahogny kan man själv bryta roslagsmahognyn genom att t.ex. blanda i svart torrpigment – kimrök eller svart linoljefärg.

Skall du måla ett större objekt som en fasad är det bra att dels blanda nog med roslagsmahogny. Är den dessutom färgad så blanda ihop färgen från flera kärl i ett större för att få samma färg.

Nymålad odlingslåda. Obs – bara utsidan målas. Insidan vill man inte ha färg på då mat ska odlas.

Hur använder man Roslagsmahogny?

Färgen är tunnflytande och penslas på. Två strykningar rekommenderar vi men när vi målar t.ex. toppen på våra naturstaketstolpar kör vi fler strykningar. Då är vi inte ute efter färgen utan bara färgens skydd.

roslagsmahogny staketstolpe
Regndroppar på roslagsmahognymarinerad staketstolpe.
  • Ytan borstas ren från damm och smuts. 
  • Skaka / rör om ordentligt ifall du pigmenterat färgen. Måla flödigt.
  • Återkom efter ett par timmar och kontrollera att ytan sugit jämnt. Om inte kan du med pensel eller borste fördela där det är fuktigt.
  • Låt ytan vara i 2-4 dagar för att torka.

Det tar 2-4 dagar för färgen att torka beroende på väderförhållanden. Ytan kan kännas lite kladdig först men när den verkligen torkat så är den klibbfri. Målar du något man skall gå på, t.ex. en trappa, planera då efter det. Den är inte gåbar på några dagar.

En liter räcker till 4-10 kvm beroende på hur du målar. Penslar rengör man och förvarar i linolja.

Tänk på att trasor med Roslagsmahogny kan självantända. Därför dränker vi dem alltid med vatten och lägger i en påse som slängs.

Granstock som har fått Roslagsmahogny på ändträet. Nu avställningsbord till våra DIY Loungefåtöljer.

Roslagsmahogny på fasad

Traditionella färger som tjärfärg, falufärg och linoljefärg har använts i generationer för att skydda träytor utomhus. De har bevisat sig vara mycket hållbara och effektiva, men de kan också vara svårapplicerade och kräva mer underhåll jämfört med moderna färgsystem. Genom att använda rätt teknik och förberedelser kan du dock få ut det bästa av dessa färger och ge ditt hus en unik och autentisk look.

Denna guide ger en detaljerad beskrivning av varje typ av färg, deras egenskaper, hur man applicerar dem och hur man underhåller dem på bästa sätt. Du kan lära dig om vilken typ av färg som är lämplig för din yta, hur man förbereder ytan och vilka verktyg som är bäst att använda.

Att använda traditionella färger kan kräva mer tid och ansträngning än moderna färgsystem, men resultatet kan vara värt det. Din fasad kommer att skyddas mot väder och vind samtidigt som du får en vacker och autentisk look.

Så om du funderar på att måla ditt hus med traditionella färger, eller bara vill lära dig mer om dem, ta en titt på guiden. Med rätt kunskap och verktyg kan du skapa ett vackert och skyddande lager på din fasad som håller i många år framöver.

Har du testat Roslagsmahogny eller kommer du göra nu?

Signatur