Roslagsmahogny är en traditionellt använd färg, en färg som använts i århundraden – bland annat i Roslagen. Denna färg har också andra namn som ”båtsmörja” eller ”bryggsmörja”.

roslagsmahogny odlingslåda
Roslagsmahogny på en odlingslåda. Gräslök i förgrunden.

När jag tar mig en snabb tur på nätet kan man hitta lovord om denna produkt som ”världens bästa träolja”. Det håller jag absolut med om.

Inte nog med att den skyddar trä bra så har den en vacker rödbrun färg, är billig och luktar fantastiskt gott. Roslagsmahogny innehåller en tredjedel tjära och det är den som ger doften. När jag känner doften tänker jag på sommaren och havet.

Traditionellt har man använt Roslagsmahogny till alla träytor där man önskar kladdfri färg (till skillnad mot ren tjära), vattenavstötande ytor och med ett långvarigt skydd mot UV-ljus, saltvatten, röta och mögel. Blandningen går utmärkt att använda till allt slags trävirke och kan till och med användas på tryckimpregnerat virke.

Var kan man använda Roslagsmahogny?

Fasader, verandagolv, trätrall, dörrar, trappor, bryggor, träbåtar, sjöbodar, odlingslådor, fågelholkar, staket m.m. Ja, allt trä utomhus som ska stå emot väder och vind.

Vi har roslagsmahogny på många ställen i trädgården. Utsidan av våra odlingslådor, som rötskydd på våra staketstolpar och på fågelholkarna. Nästa år kommer våra utemöbler få roslagsmahogny istället för vanlig träolja.

Roslagsmahogny pallkrage
Svarta pallkragar som såg dassiga ut. Med Roslagsmahogny blev de fina igen.

Recept på Roslagsmahogny

Jag hittade det recept vi använder för några år sedan på Alternativ.nu.

  • 1 del trätjära (100% ren trätjära)
  • 1 del balsamterpentin
  • 1 del kokt linolja

Tjäran blandas med terpentin och sedan tillsätter man linoljan. Ibland är tjäran av sämre kvalitet (har aldrig hänt mig med Biltemas tjära) och vill då inte lösa sig. Skulle det ske häller man i lite T-Röd och skakar om. Vi använder en 10L dunk från Biltema som blandnings- och förvaringskärl.

Kostnaden för tre liter egenblandad Roslagsmahogny med ingredienser från Biltema är 280 kronor. Gysinge byggnadsvård vill ha samma peng för en liter.

Vill man ha svart roslagsmahogny kan man själv bryta den genom att t.ex. blanda i svart torrpigment – kimrök eller svart linoljefärg.

Nymålad odlingslåda. Obs – bara utsidan målas. Insidan vill man inte ha färg på då mat ska odlas.

Hur använder man Roslagsmahogny?

Färgen är tunnflytande och penslas på. Två strykningar rekommenderar vi men när vi målar t.ex. toppen på våra naturstaketstolpar kör vi fler strykningar. Då är vi inte ute efter färgen utan bara färgens skydd.

roslagsmahogny staketstolpe
Regndroppar på roslagsmahognymarinerad staketstolpe.
  • Ytan borstas ren från damm och smuts. 
  • Skaka / rör om ordentligt ifall du pigmenterat färgen. Måla flödigt.
  • Återkom efter ett par timmar och kontrollera att ytan sugit jämnt. Om inte kan du med pensel eller borste fördela där det är fuktigt.
  • Låt ytan vara i 2-4 dagar för att torka.

Det tar 2-4 dagar för färgen att torka beroende på väderförhållanden. Ytan kan kännas lite kladdig först men när den verkligen torkat så är den klibbfri. Målar du något man skall gå på, t.ex. en trappa, planera då efter det. Den är inte gåbar på några dagar.

En liter räcker till 4-10 kvm beroende på hur du målar. Penslar rengör man och förvarar i linolja.

Tänk på att trasor med Roslagsmahogny kan självantända. Därför dränker vi dem alltid med vatten och lägger i en påse som slängs.

Granstock som har fått Roslagsmahogny på ändträet. Nu avställningsbord till våra DIY Loungefåtöljer.

Har du testat Roslagsmahogny eller kommer du göra nu?

P.S. Vill du lägga till detta på din Pinterest? Tryck ”spara” på nedan pin 🙂

https://www.pinterest.se/pin/628533691748461783/sent/?invite_code=4dd627ea5f9e48718ac47afefabba2d0&sender=628533829153517372&sfo=1
Signatur