Vårda dina saker? Ja så mycket tid och energi läggs ner på att tjäna pengar, välja prylar och sedan förvara dem. Tar man inte hand om de prylar man har håller de inte och då måste nytt köpas och de gamla prylarna göras av med. Tid, pengar och livsenergi. Miljöaspekten med slit och släng ska vi inte tala om.

Härom helgen fick jag ett coronauttråkat ryck. Jag spanade ut i salongerna och såg att vår soffa i TV-rummet var hopplöst torr, våra Arne Norell Sirocco fåtöljer såg ut att vilja begå harakiri samt att vårt matbord såg ut som en gammal snickarbänk.

Effekt läderbalsam på skinnmöbler

Vi börjar med soffan och fåtöljerna i läder. Min goda vän Fru EB har skrivit massvis om Effekt Läderbalsams välgörande egenskaper på läderskor. Vi har köpt hem en burk till våra skor men så läste jag på burken. ”Skinnmöbler”. Intressant… Fru EB konsulterades via sms.

effekt läderbalsam

Nu syns inte hela konversationen men hon gav grönt ljus med den lilla invändningen att ”hela burken nog kommer gå åt”. Jag vet inte om det var en subtil känga mot vår torra lädersoffa (inköpt 2015 på Lauritz) eller om hon talade av erfarenhet.

Rekommendationen är att testa på en del av soffan som inte syns men det struntade jag i.

Effekt läderbalsam lädersoffa vårda dina saker
Soffan blev som ny.

Inte mycket att orda om. Soffan blev nästan som ny och effekten håller i sig nu tre veckor senare.

Fåtöljerna blev också som nya. Dessa köptes också på Lauritz för snart tio år sedan i ett inte välvårdat skick. Vi har försökt massera dem till finare skick men Effekt Läderbalsam har verkligen levererat även här. De är nu jättefina.

vårda dina saker Effekt läderbalsam
Shiny!

Matbordet

Vårt är egentillverkat av mig 2013 strax innan IGMR junior föddes. Då var vi mitt uppe i ekorrhjulet och bådde i en flådig våning. Är ändå lite stolt att vi inte köpte oss ur problemet att ordna ett matbord. DIY-genen är strong with this one.

Bordet är tillverkat av tre hyllplan av ek och vilar på benbockar från Hay. Ekskivorna har jag behandlat med vit olja från Woca.

Back in the days.

Matbordet anno 2021. Sju år av ritande, spillande, och sådant har satt sina spår.

vårda dina saker
Tusch på tunt ritpapper går igenom.
vårda dina saker
Kruka med otätt fat.

Så vad göra? Jo slipa av och olja in igen.

Slipa matbord
Slipa, slipa. 120 + 240 slippapper.
Slipa utemöbler
Även utebordet som renoverades i detta inlägg behövde en slipning. Loungestolarna bakgrunden håller fint. Ritning här.
Olja matbord vårda dina saker
Färdigslipat och dags för olja.
vårda dina saker
Det ska vara flödigt innan man torkar av och polerar.
Matbord olja
Klart och nära nyskick igen.

Bänkskiva kök

Ja vi är inte klara där. Våra bänkskivor av ek i köket var fläckiga, torra och allmänt trista. Avtorkning med lacknafta för att få bort fett, slipning och en behandling med Danish Oil (som är godkänd för kontakt med livsmedel) så blev det fint igen.

Olja bänkskiva
danish oil bänkskiva
vårda dina saker
Helt ok resultat!

Det var det för denna gången. Kostnaden för hela kalaset var ca 170 kronor för en burk Effekt Läderbalsam. Danish Oil och Woca oljan hade jag redan och slippapper likaså. En halv dags jobb kanske detta var men känslan och resultatet gör det så värt det.

Jag köpte burken Effekt Läderbalsam från Fyndiq med cashback från MyBonus. 169 kronor + 9 kronor frakt minus cashbacken (7,5 kronor) då.

That´s it! Har du några tips på prylvård?

Signatur