Myers Briggs & FIRE. Häromdagen lyssnade jag på The Mad Fientists intervju med Travis Shakespeare  vilket renderade mitt inlägg om Travis film ”Playing with FIRE” som släpps 2019.

De diskuterade bland annat Travis förhållningssätt till pengar och vad som format det. I den diskussionen började de prata om att de var ”INTJ personligheter” som älskade effektiva system och att det var en av drivkrafterna bakom deras sparsamhet och intresse för FIRE. Detta fångade mitt intresse så jag började gräva lite. 

Myers Briggs, MBTI

Systemet för personligheter de refererar till är Myers-Briggs (också känt som MBTI) och det är ett av världens mest använda personlighetstester. Det utvecklades på 1920 talet av Isabell Myers och hennes mor Katherine C. Briggs. Testet bygger på Carl Jungs teorier. 

MBTI är uppbyggt kring fyra skalor, var och en med motsatta svarsalternativ. Detta mynnar ut i personlighetstyper uppbygda på fyra bokstäver som representerar ett av dessa svarsalternativ (mer finns att läsa här). Kombinerar man dessa fyra skalor och de två alternativ som kan falla ut i varje skala får man 16 möjliga kombinationer på personlighetstyper.

Myers Briggs
MBTI chart

Jag letade vidare och såg att det fanns ganska många trådar om detta på MMM forumet, bland annat denna. Early Extreme Retirement har också skrivit om hur hans INTJ personlighet är en fördel för att trivas i hans ganska extrema from av ”stay at home early retirement”. I MMM forumet har de gjort en ovetenskaplig undersökning om vilka personlighetstyper som fräser omkring där. Det visar sig att INTJ personligheten i synnerhet och I personligheter i allmänhet är överrepresenterade i förhållande till deras representation i övriga samhället. INTJ utgjorde 35 % av de som svarade på undersökningen på MMM forumet. I samhället utgör denna grupp ungefär 2 % av populationen. 

INFJ – Myers-Briggs

Jag har tidigare själv gjort MBTI testet  men jag litade inte på det då jag blev INFJ, den mest ovanliga personlighetstypen som utgör mindre än 1 % av populationen. Igår gjorde jag om testet och fick samma resultat. Jag är i grund och botten skeptisk till tester likt detta men jag blev ändå intresserad när två personer jag respekterar pratade om sina MBTI personlighetstyper som om det var det mest naturliga i världen. 

En INFJ-personlighet

En INFJ-personlighet i Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är en personlighetstyp som kännetecknas av introversion (I), intuition (N), känsla (F) och bedömning (J).

Personer med INFJ-personlighetstyp är vanligtvis mycket känsliga och empatiska, och de har en stark inre vision och en önskan att hjälpa andra. De är också ofta djupt reflekterande och tänker mycket på stora frågor som livets mening och deras plats i världen.

På grund av deras introversion kan de ha svårt att öppna upp för nya människor, men när de väl gör det är de ofta mycket lojala och engagerade vänner. De är också mycket intuitiva och har en förmåga att läsa in mellan raderna och förstå underliggande känslor och behov.

INFJ-personligheter är också ofta mycket organiserade och har höga standarder för sig själva och andra. De har en tendens att tänka mycket på framtiden och försöker att planera och förbereda sig för det som komma skall.

Sammanfattningsvis är INFJ-personligheten en mycket unik och komplex personlighetstyp med många positiva egenskaper, som empati, intuition, engagemang och organisering, men som också kan ha vissa utmaningar på grund av sin introversion och höga standarder.

Tittar man på vad en INFJ personlighet innebär finns det ändå många saker jag absolut känner igen mig i. Till exempel att jag har en radar för, och tar omedvetet upp, andra människors känslor. En mara för mig är när jag till exempel äter på en restaurang och märker att någon av de andra gästerna runt mig får dålig service eller verkar upprörd/ledsen/arg. Det kan förstöra hela upplevelsen för mig. Likaså känner jag igen mig i den introverta delen av personligheten. Jag är absolut inte asocial men jag behöver  mycket egentid för att ladda batterierna. Är jag kompatibel med sparsamhet? Enligt denna artikel verkar det så. 

”Advocates (INFJ) (64%) are the most likely Diplomats to prioritize frugality, as their Judging and Introverted traits combine to keep these personalities headed towards their goals and away from being easily swayed by the influences of others. ”

I & INFJ-personlighet = FIRE kompatibel?

Kan det vara så att FIRE rörelsen består av en massa introverta I-personligheter som vill slippa arbetslivets påtvingade sällskapande och trust fall team buildningar i öppna kontorslandskap? You be the judge.

Självklart finns en hel del kritik mot MBTI. Det kallas hittepå, sällskapstest etc. Jag har försökt att få mina psykologvänner att väga in men de var tydligen för busy med att förbereda en föreläsning samt med handledning av studenter. Ta detta inlägg med en nypa salt. Jag är som sagt skeptisk men som diskussionsunderlag med min fru har det varit väldigt kul (hon testade för övrigt INFP vilket utgör 4 % av befolkningen. Vi är sååååå speciella). 

Testa själv din MBTI personlighet i detta gratistest och berätta vad du blev. INFJ?

Signatur