Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Myers-Briggs. Dras vissa personlighetstyper till sparsamhet och FIRE mer än andra?

Häromdagen lyssnade jag på The Mad Fientists intervju med Travis Shakespeare  vilket renderade mitt inlägg om Travis film “Playing with FIRE” som släpps 2019.

De diskuterade bland annat Travis förhållningssätt till pengar och vad som format det. I den diskussionen började de prata om att de var “INTJ personligheter” som älskade effektiva system och att det var en av drivkrafterna bakom deras sparsamhet och intresse för FIRE. Detta fångade mitt intresse så jag började gräva lite. 

Myers Briggs, MBTI

Systemet för personligheter de refererar till är Myers-Briggs (också känt som MBTI) och det är ett av världens mest använda personlighetstester. Det utvecklades på 1920 talet av Isabell Myers och hennes mor Katherine C. Briggs. Testet bygger på Carl Jungs teorier. 

MBTI är uppbyggt kring fyra skalor, var och en med motsatta svarsalternativ. Detta mynnar ut i personlighetstyper uppbygda på fyra bokstäver som representerar ett av dessa svarsalternativ (mer finns att läsa här). Kombinerar man dessa fyra skalor och de två alternativ som kan falla ut i varje skala får man 16 möjliga kombinationer på personlighetstyper.

INFJ, MBTI, Myers Briggs
MBTI chart

Jag letade vidare och såg att det fanns ganska många trådar om detta på MMM forumet, bland annat denna. Early Extreme Retirement har också skrivit om hur hans INTJ personlighet är en fördel för att trivas i hans ganska extrema from av “stay at home early retirement”. I MMM forumet har de gjort en ovetenskaplig undersökning om vilka personlighetstyper som fräser omkring där. Det visar sig att INTJ personligheten i synnerhet och I personligheter i allmänhet är överrepresenterade i förhållande till deras representation i övriga samhället. INTJ utgjorde 35 % av de som svarade på undersökningen på MMM forumet. I samhället utgör denna grupp ungefär 2 % av populationen. 

Jag har tidigare själv gjort MBTI testet  men jag litade inte på det då jag blev INFJ, den mest ovanliga personlighetstypen som utgör mindre än 1 % av populationen. Igår gjorde jag om testet och fick samma resultat. Jag är i grund och botten skeptisk till tester likt detta men jag blev ändå intresserad när två personer jag respekterar pratade om sina MBTI personlighetstyper som om det var det mest naturliga i världen. 

Tittar man på vad en INFJ personlighet innebär finns det ändå många saker jag absolut känner igen mig i. Till exempel att jag har en radar för, och tar omedvetet upp, andra människors känslor. En mara för mig är när jag till exempel äter på en restaurang och märker att någon av de andra gästerna runt mig får dålig service eller verkar upprörd/ledsen/arg. Det kan förstöra hela upplevelsen för mig. Likaså känner jag igen mig i den introverta delen av personligheten. Jag är absolut inte asocial men jag behöver  mycket egentid för att ladda batterierna. Är jag kompatibel med sparsamhet? Enligt denna artikel verkar det så. 

“Advocates (INFJ) (64%) are the most likely Diplomats to prioritize frugality, as their Judging and Introverted traits combine to keep these personalities headed towards their goals and away from being easily swayed by the influences of others. ”

I-personlighet = FIRE kompatibel?

Kan det vara så att FIRE rörelsen består av en massa introverta I-personligheter som vill slippa arbetslivets påtvingade sällskapande och trust fall team buildningar i öppna kontorslandskap? You be the judge.

Självklart finns en hel del kritik mot MBTI. Det kallas hittepå, sällskapstest etc. Jag har försökt att få mina psykologvänner att väga in men de var tydligen för busy med att förbereda en föreläsning samt med handledning av studenter. Ta detta inlägg med en nypa salt. Jag är som sagt skeptisk men som diskussionsunderlag med min fru har det varit väldigt kul (hon testade för övrigt INFP vilket utgör 4 % av befolkningen. Vi är sååååå speciella). 

Testa själv din MBTI personlighet i detta gratistest och berätta vad du blev. INFJ?

20 kommentarer

 1. Anonym

  Psykologvännerna hörde av sig och meddelar att MBTI inte har någon större bärighet i en urvalsprocess, typ rekrytering – där finns det bättre metoder. Däremot är testet inte helt ute och cyklar utan utgör ett bra diskussionsunderlag.

  OBS! FIRE är för alla. Det ultimata life hacket som Fru EB brukar säga.

 2. Fru EfficientBadass

  Bra inlägg! Dessa tester är något jag inte kommer att sakna med tjänstemannalivet. Bara det faktum att det är hundra år gammal Jung…Jag hörde också avsnittet med Mad Fientist och reagerade också på att de så självklart svängde sig med akronymerna.

  Jag tror absolut att du kan hitta frugal weirdodrag inom ramen för MB-personligheterna. Eller så kan man ta ett papper och skriva ”FIRE-människor är i regel rätt envisa, nördiga frihetsälskande introverter med auktoritetsproblem.” Stämmer på mig i alla fall.

  • Anonym

   ”FIRE-människor är i regel rätt envisa, nördiga frihetsälskande introverter med auktoritetsproblem.” – Nailed it.

 3. Anonym

  Mer kul att läsa för den intresserade: http://www.bitchesgetriches.com/myers-briggs-personalities-income/

 4. Anonym

  "Med auktoritetsproblem"? Ur vems synvinkel? 😉

 5. Anonym

  Vad intressant, blev också INFJ. Kanske därför jag dras till denna blogg? 😉 Kände igen mig i mykcet. Även att denna personlighet har lätt att bränna ut sig :-/ Inte förvånad att INTJ är vanligt bland sparbloggare, det bara osar den "auran" runt många bloggar. Ska nu be frugan att göra testet, kan bli interssant diskussionsämne. /Henrik, trogen läsare. Ps. Har flera gånger försökt kommentera tidigare via Safari/iPhone men det verkar inte funka, tips? Läser mest på telefonen.

 6. Anonym

  Hallå Henrik. Tack för upplysningen att du haft svårt att kommentera. Jag har trixat med lite inställningar nu som skall göra att det funkar bättre. Har testat från min frus IPhone och där fungerar nu att kommentera.

  När jag borrade mig djupare i ämnet FIRE OCH MBTI tror jag att det säkert kan stämma att I-personligheter lättare hamnar i situationer som fungerar som katalysatorer till FIRE. Mitt utmattningssyndrom var helt klart en sådan. Jag och min fru har pratat mycket om MBTI de senaste dagarna och båda känner väldigt väl igen oss i beskrivningarna. Några kul kvällar framför kaminen helt enkelt.

  Jag läste att de flesta INTJ är kvinnor och de män som är INTJ är därmed en försvinnande liten del av befolkningen. We are special 😉

 7. Anonym

  "Med auktoritetsproblem"? Ur vems synvinkel? 😉

  Jag har nog både problem med att vara en auktoritet (chefandet) och med auktoriteter. Kanske inte just problem med min chef men att behöva genomlida en hel del av det tvingande som kommer med arbetslivet typ workshops, värdegrundsarbete etc…

 8. C. Meow

  Precis som din fru blev jag INFP, kan väl inte säga att jag känner igen mig helt och hållet men mycket stämmmer ändå. Jag känner även igen det du skriver om att plocka upp andra människors känslor, kan vara jobbigt ibland. Och jag blir förvånad över att ingen annan märkt något.

  Kan det vara så att I-personligheter "nöjer sig" med ett enklare liv? Att E måste ha mer av allt? Skulle vara intressant att veta om det finns några inom FIRE som blev E-personligheter.

 9. Anonym

  C.Meow – I fredags satt jag och pillade med excel som vanligt på mitt kontor. Några kollegor började diskutera Fendi scarfsen som de drog tillbaka för att den liknade en snippa. Kul story men en av mina kollegor är väldigt stridbar, specillt gällande genus.. Trots stängd dörr märkte jag direkt när det gick från kul till halvkontrovers = bye bye koncentration. Det är bra ibland men herregud vad man skulle vilja ha en offknapp ibland.

  Kan nog vara så med I-personligheter. Jag tänker dock att E-personligheter också borde kunna känna lika starkt för FIRE för att slippa lönejobba och bara kunna hålla på med sin Youtubekanal, satsa på sångkarriär, eller professionell konferencier.

 10. Anonym

  Läser här i en kommentar att du inte gillade värdegrundarbete och workshops i arbetslivet. Själv tänkter jag att det är märkliga saker då det är fullt av självklarheter som man inte ens skulle behöva prata om. Har många gånger känt att det är pinsamt av chefer att smälla upp power points över så enkla saker som jag fattade i grundskolan. Känner skam å deras vägnar. Hur vågar man i sin chefsroll pyssla med sådant de flesta redan fattat? Det är i sådana fall jag ofta tänkt att chefer måste vara de som är minst kompetenta på arbetsplatsen och det vill jag helst inte tro är fallet. Dessutom uppvisar de häpnadsväckande ointresse för det som de talar om, som vore det bara blajblaj som måste bockas av. Värdegrundsarbete och vad det står för skulle man kunna fördjupa så mycket mer, men de är inte intresserade. Så fort jag börjat tala om sådant förstår de inte vad jag pratar om och menar att jag "filosoferar". Då fattar jag att de inte vet vad de håller på med. Eller så befinner vi oss på olika planeter. Både och kanske.

  Har läst på om MBTI i åratal tidigare. Tycker det är intressant. Blir nästan alltid ENTJ eller ENTP i tester. Känner mig dock mest passande i kategori INFP och ISTJ. Märkligt? Nej, jag är uppfostrad som ISTJ, men så fort jag flyttade hemifrån andades jag ut och "blev" INFP. Har skyddat mitt verkliga jag i uppväxten med superkontrollerande och bossig ESTJ till pappa.

  Ännu mer intressant är dock Enneagrammet. Där är jag solklar typ 9 med stark ettavinge. Kolla gärna upp enneagrammet, fördelen är att där finns mer flexibilitet och utrymme för utveckling inom typerna. /Eva

 11. Anonym

  @Eva.

  Jag har både varit tvungen att hålla i och blivit utsatt för dessa värdegrundsworkshops. Som chef när vi sjösatte våra nya ledord samt när mina anställda inte hade vett att hålla sams. För ett par veckor sedan var det dags för ytterligare en halvdag värdegrundsarbete. Det skall målas tavlor med motiv som associerar till det värdeord man blivit tilldelad. Smågrupper skall diskutera hur vi omsätter värdeorden i vardagen och någon måste redovisa i punktform (fem exempel minst). I senaste rundan uppmuntras vi att använda värdeorden som är på engelska i vårt vardagliga arbete. Du kanske förstår hur krystat det blir… nej låt mig bara jobba istället.

  Enneagramet skall absolut kollas upp – intressant!

 12. Anonym

  Just ja! Tavlorna vi målade (se kommentar ovan) hänger nu på min chefs rum… shoot me.

 13. Anonym

  De där målandet låter som ett arbete som lärare planerar att eleverna – snackar om barn här alltså – ska få göra för att sluta bråka! Men minskar konflikterna? Bör man inte gå till roten med problemet? Eller är man rädd för den konflikt det innebär att gå in och lösa konflikten en gång för alla?

  Det som jag tycker är mest utmärkande för de flesta arbetsplatser jag varit på är bristen på äkthet och mod att tala sanning. Det leder till en ändlös teater. /Eva

  • Anonym

   Just när det gällde dessa kombattanter hade vi gjort några rundor ner till HR, individuella möten, gemensamma möten och värdegrundsarbetet var ett av sätten vi försökte få dem att bete sig som vuxna. "Företaget förväntar och kräver att ni" bla bla bla. Jag har aldrig varit med om något liknande och har svårt att förstå varför man inte bara ger sig utan uthärdar och bråkar vidare.

   Jag huserar i skåneland vilket innebär en hög inblandning av danskar i organisationen, inte minst i ledningen. Nu har de tillkommit efter just ovan nämnda bråk men det är väldigt lite av att prata runt saker nu. Danska företagskultur och kultur är lite mer straight forward. Trivs man inte och kanske har orimliga förväntningar på sin tjänst och framtid är det bättre att man säger upp sig är budskapet nu. Ganska sunt men osvenskt.

 14. mrFIRE

  Kul! Jag och msFIRE pratade om det här för ett tag sedan och la upp en tråd om det på forumet. Det personlighetstestet var IDI, men det verkar ju i grund och botten vara samma.

  Själv så blev jag ESTJ vilket stämmer med tidigare tester jag gjort. Ser mig själv inte som en extrovert typ, men eftersom jag gillar effektivitet och har lågt tålamod så brukar jag ta tag i den sociala situationen om det behövs. Däremot så är jag i stort behov av återhämtning i form av egentid där jag får tid för reflektion och kan processa tankar. Det som driver mig till FIRE är friheten, avskyr när andra skall bestämma över mig och berätta för mig vad jag kan och inte kan göra. Auktoritetsproblem? JAPP!

  Hälsningar,
  mrFIRE
  svenskafire.se

  • Anonym

   Hallå mrFIRE. Jag ska kolla in den tråden – kul!

   Friheten från organisationsBS lockar. Det är så mycket som försiggår på ett arbete som tangerar förskola. Lägg där till effektiviseringshets, omorganisationer, kepiga personlighetstyper, danskar som värmer sina konstiga ostar i micro (DOFTEN!). Jag vill gärna arbeta men dels med vad jag själv finner värdefullt för mig och andra samt bortkopplat från ovan tvång. Det känns mer ok att göra ett gig och gå in med öppna ögon än att sitta fast.

   Mitt kontor saknar fönster btw. Bara en sådan sak.

 15. Frihetsmamman

  Jag fick ISTJ och kände igen mig mycket. Plikttrogen, introvert och slipper helst andra människor. Misstänker att mina kollegor inte skulle få samma resultat 😛

  • Anonym

   Haha troligtvis inte. Jag tycker att MBTI stämmer nästan otäckt bra på mig och jag tyckte också jag hittade svar på några saker tex min hypersensibilitet/radar som är svår att stänga av. Har aldrig upplevt att någon annan upplever världen på samma sätt vilket kanske inte är så konstigt i och med att INTJ män utgör mindre än 0,5 % av populationen.

   Är du omgiven av extroverter (eller idioter?) 🙂

  • Frihetsmamman

   Sannolikt både och 😉

Kommentera