Ledigheten

Det är märkligt det där med delarna och helheten. Jag ser tillbaka på julledigheten och ser ett pärlband av roliga händelser. Vi har julstökat och haft julafton hemma hos oss. Långväga vänner har hälsat på ett par kvällar och vi har haft fina övernattningsgäster i samband med att vi höll nyårsafton hos oss.

Jag har också minirenoverat vår klädkammare som luktade gammalt och fru IGMR har fyllt nollat. Det firade vi både på hotell samt hemma hos oss med föräldrar och svärföräldrar. Nämnde jag att vi varit bortbjudna två gånger och hunnit med familjebowling och att besöka ett studsmatteland?

delarna och helheten
En av få soliga dagar. Man måste passa på.
Födelsedagspromenad vid havet
Hjälpreda

Delarna och helheten

Ser jag tillbaka på delarna är de roliga och lustfyllda. Helheten däremot är en annan.

I förrgår var det fyra år sedan jag drabbades av mitt utmattningssyndrom och det hänger kvar vare sig jag vill eller inte. Oftast inte märkbart men när det blir intensivt visar det sig. En bit in i ledigheten började jag känna att sömnen inte fungerade helt och att andningen blev ytligare. Varning.

Vad roligt, det måste jag akta mig för

Pia Dellson i boken ”väggen

Det är konstigt det där med delarna och helheten. Jag och vi har haft det bra men vi har haft det för mycket bra. Egentiden och återhämtningen har varit obefintlig. Gör om, gör rätt.

Utmattningssyndromet ligger hela tiden där och bevakar och vakar. Jag väljer att se det så. Det säger till när jag har det för intensivt, oavsett om orsaken är arbete, umgänge eller nöjen. Jag är tacksam för min mentala övervakare som säger till i tid men ibland är saker och ting inbokade och det är bara att köra på. Naiv planering och post väggen hybris? Återigen gör om, gör rätt.

Man lär så länge man lever och jag skriver detta dels som en reflektion och dels som ett komihåg till mig själv inför ledigheten över jul och nyår 2020/2021. Planera in minst lika mycket återhämtning som aktivitet. Vintern är mörk och grå här i söder, energin är inte på topp.

De närmsta veckorna ligger fokus på återhämtning.

Signatur