Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Delarna och helheten

Ledigheten

Det är märkligt det där med delarna och helheten. Jag ser tillbaka på julledigheten och ser ett pärlband av roliga händelser. Vi har julstökat och haft julafton hemma hos oss. Långväga vänner har hälsat på ett par kvällar och vi har haft fina övernattningsgäster i samband med att vi höll nyårsafton hos oss.

Jag har också minirenoverat vår klädkammare som luktade gammalt och fru IGMR har fyllt nollat. Det firade vi både på hotell samt hemma hos oss med föräldrar och svärföräldrar. Nämnde jag att vi varit bortbjudna två gånger och hunnit med familjebowling och att besöka ett studsmatteland?

delarna och helheten
En av få soliga dagar. Man måste passa på.
Födelsedagspromenad vid havet
Hjälpreda

Delarna och helheten

Ser jag tillbaka på delarna är de roliga och lustfyllda. Helheten däremot är en annan.

I förrgår var det fyra år sedan jag drabbades av mitt utmattningssyndrom och det hänger kvar vare sig jag vill eller inte. Oftast inte märkbart men när det blir intensivt visar det sig. En bit in i ledigheten började jag känna att sömnen inte fungerade helt och att andningen blev ytligare. Varning.

Vad roligt, det måste jag akta mig för

Pia Dellson i boken “väggen

Det är konstigt det där med delarna och helheten. Jag och vi har haft det bra men vi har haft det för mycket bra. Egentiden och återhämtningen har varit obefintlig. Gör om, gör rätt.

Utmattningssyndromet ligger hela tiden där och bevakar och vakar. Jag väljer att se det så. Det säger till när jag har det för intensivt, oavsett om orsaken är arbete, umgänge eller nöjen. Jag är tacksam för min mentala övervakare som säger till i tid men ibland är saker och ting inbokade och det är bara att köra på. Naiv planering och post väggen hybris? Återigen gör om, gör rätt.

Man lär så länge man lever och jag skriver detta dels som en reflektion och dels som ett komihåg till mig själv inför ledigheten över jul och nyår 2020/2021. Planera in minst lika mycket återhämtning som aktivitet. Vintern är mörk och grå här i söder, energin är inte på topp.

De närmsta veckorna ligger fokus på återhämtning.

Signatur

14 kommentarer

 1. Skogsanna

  Ta hand om dej innan du står där med näsan i väggen igen!
  Efter julfirande på bortaplan några dagar och arrangemang av släktmiddag i mellandagarna samt ett lugnt nyårsfirande så hade jag jobbångest på nyårsdagen! Men sedan lyckades jag faktiskt återhämta mig innan det var dags den 7’e. Fast dagen efter släktmiddagen med 15 pers var jag som ett UFO. Min förstående man såg det och drog iväg på sitt håll och jag fick gå omkring i tystnad och småpyssla. Inte utbränd men högkänslig.

  • HerrIGMR

   Relaterbart till 100%. Trist det där att även de man gillar mest i hela världen tröttar i för stor dos. Skönt med en förstående man – det är guld värt! Jag har en förstående fru men kanske inte fullt så förstående son 😉

 2. Erik Sjöstedt

  Ta det lugnt. Finfint vid havet i närheten av metropolen ser jag 🙂

  • HerrIGMR

   I will 🙂 Vi firade fru IGMRs 40årsdag där på ett underbart hotell. Hus 57 – rekommenderas! Mat åts i metropolen och även det var till stor belåtelse. Gillar Ängelhulla!

 3. fri2032

  Ja, det är en ständig planering (av vila) för att kunna ha roligt. Jag försökte få till en tom helg varannan vecka för ren vila i fjol, men så blev det ofta att jag istället gjorde en drös med måsten på de tomma dagarna, istället för att vila. Så jag kämpar på och tänker att 2020 blir året då jag inte bara planerar in vila, utan faktiskt också vilar. Läste om begreppet “fuskvila” i en bok och det är lätt att känna igen sig.

  Hoppas du får välbehövlig vila ofta i år!

  • HerrIGMR

   Det ska jag se till att få och du med! 😉

   Fuskvila – är det när man tror att man vilar men håller på med 101 saker?

 4. ekonomenstips

  Åh, känner igen mig. Så himla konstigt ändå att den där ytliga andningen kom under ledigheten. Hände nämligen exakt samma för mig och jag fattade ingenting. Att jag lyckades göra till och med “att vara ledig” till en prestation :/

  • HerrIGMR

   Hur svårt ska det vara att vara ledig och vila? 🙂

 5. Pappa Betalar?

  Hej!
  Låter som att ni haft mycket kul, men som du skriver kan mycket, vara just mycket.

  Vi har hittat på en del men också tagit det ganska lugnt.
  Ett skönt jullov har det varit. Inga större projekt.
  Mycket skridskoåkning och det mår kroppen bra av.

  Mina barn är lite större än ditt. Så någon dag här och där har jag och frun varit hemma själva eftersom barnen dragit iväg till kompisar, bara sådär. Det är en konstig känsla att bara hänga med frun, själv,
  Vi brukar passa på att se ett avsnitt av en serie då innan vi börjar pyssla med sysslorna här hemma. Vardagsnjut!

  Se till att ha en ordentlig plan för återhämtning de närmsta veckorna!
  Lycka till.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • Herr IGMR

   Tack för de värmande orden. Jag har faktiskt tagit ledigt imorgon och idag kutade jag ensammen utan mobil runt milsspåret. Skönt.

 6. Han

  Du är inte ensam. Även jag som inte har träffat den berömda väggen tidigare kände att jag äntligen kunde slappna av när jag kom tillbaka till jobbet efter helgerna och var nästan själv där. Det var så skönt att inte göra en massa saker hela tiden och att inte åka omkring och hälsa på folk även omd et såklart också är roligt. Ibland blir summan av det goda lite för mycket helt enkelt.

  • Herr IGMR

   “För mycket av det goda” – så sant som det är sagt. Kände precis som du på jobbet men känner att landningssträckan är längre post väggen. Men – jag är back on track snart hoppas jag 🙂 “skönt” att känna att vi är flera som känner så här.

 7. Ingrid

  Håller med ”Han”! Du är inte ensam alls och sätter så bra ord på det. Så roliga enskilda saker men haltheten känns ändå inte bra.

  Läste någonstans att om man gjorde en lista över ledigheter över vad en vill/tänker göra så ska man sen börja med att stryka hälften av alla saker och sen delegera en tredjedel av resterande saker så kanske man kan ro det i land.

  Är som att jag och min man förstått att när vi jobbar hinner vi inte med mer än att jobba, äta, sova, ta hand om barn och lite till och dagarna är ganska så verklighetsanpassade men när vi är lediga är det som att det slår slint och vi ska renovera, städa, tvätta, träna, göra utflykter till vänner, åka skridskor/skidor, bjuda vänner på middag, laga mat i skogen, passa grannens hund och vara glada och utvilade. Någonstans går det fel för oss och det är fint ett du sätter ord på det så att det kanske går att höra något åt det!

  • Herr IGMR

   Stor igenkänning och detta är svårt. Det finns ingen manual och har man väl identifierat att man vill leva efter värdena familj, vänner och så känns det också dumt att säga nej trots att det nock behövs. Denna gång blev jag tagen lite på sängen måste jag erkänna.

   Gillade listan – det tag jag med mig. Tack!

Kommentera