Ett utelunchfritt år. Det har nog undgått några vilken spendy typ jag var förr. Inte så mycket på lyxprylar utan ”bekvämligheter” typ uteluncher och sådant. Jag fortsätter på temat friår och det är nu dags att avhandla ett utelunchfritt 2018. Jag bestämde mig att ta bort tre saker ut mitt liv under 2018. Godis, matlådor och en hemlig sak som jag berättar om i nästa inlägg.

Innan jag börjar vill jag bara trumma in en sak. Bekvämligheter som utelunch och liknande kostar pengar. Pengar får du när du jobbar, dvs byter din tid mot pengar. Att ta utelunch istället för matlåda känns bekvämt och som om det sparar tid. Du kommer dock ändå få lägga tiden på att lönejobba ihop pengarna till maten. En utelunch gör att du får betalt sju av arbetsdagens åtta timmar.

Utelunch och IGMR

Jag har knappt aldrig haft med mig en matlåda till jobbet i mitt 37 åriga liv. Pre 2018 körde jag och fru IGMR uteluncher så det stod härliga till. Fru IGMR hade den goda smaken att arbeta centralt och kunde gå till lunchställena. Jag däremot, tog oftast bilen. Ungefär 100 kr per lunch gånger två spenderade vi per dag. Det blir cirkus 4 000 kr i månaden på uteluncher + bensinpengar och slitage.

I ett annat inlägg har jag räknat ut min verkliga timpenning  till ungefär 160 kr i timmen. 4 000 kr är 25 arbetade timmar. Dryga tre hela arbetsdagar varje månad var jag tidigare tvungen att arbeta för att betala våra luncher. Det tar inte tre arbetsdagar att förbereda lunch till två personer för en månad. Nu lägger vi kanske 4-6 timmar på lunchprep för månadens luncher. Bara genom detta hack har vi vunnit tillbaka cirka 20 timmar av våra liv, varje månad.

Pengarna då? Ja de är viktiga men tiden det tar att arbeta ihop dem är viktigare. Genom att börja med matlådor och att ha ett annat förhållningssätt till matlagning (säsong, spara rester, optimera livsmedelsinköp et cetera) har vi gått från mellan 7 – 11 000 kr per månad för livsmedel inkl. rengöringsmedel och dylikt, till mellan 3 – 3 500 kr. Detta inklusive matlådor.

utelunchfritt år
Våra matlådor innehåller ofta ramslök

Matlådor och Portionen under Tian

En stor shout out ska vi verkligen ge till Hanna Olvenmark för sitt fantastiska jobb med Portionen Under Tian. Detta var den spark i rava som vi behövde för att styra om skutan till god, näringsrik, lättlagad och billig mat. Hennes 300 kr veckor är en grym början om du vill ha inspiration.

Sist men inte minst vill jag på ett personligt plan också berätta vad matlåderiet har gett mig (förutom 48 000 lättförtjänta kronor på ISKn).

Jag lunchar utan stress. Som ni vet drabbades jag av utmattningssyndrom för nästan exakt tre år sedan. För att jag ska fungera och hålla ihop är det viktigt med låg stress och hälsosamma vanor. En vana som jag nu har är lunchpromenaden. Jag har en timmes lunch och äter min matlåda på 15 minuter. 45 minuter vigs sedan åt en lång promenad i tystnad eller med en kollega som orkar höra på spartips och life hacks – jag går oftast ensam. Inte för att jag är tråkig (tror jag) utan för att kollegorna har bråttom till att visa lustiga klipp, högläsning av clickbaitartiklar eller diskutera Ola Connys senaste matlagningsmissöden på TV. Jag väljer promenixen och får en välgörande paus.

Det har någon gång hänt att jag glömt matlådan. Jag kör då Studenten A´s stoiska trix. Glömmer jag matlådan får jag ingen lunch den dagen. Jag överlever utan lunch och det gör mig nog till och med gott.

Signatur