Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Ett godisfritt år.

Ett godisfritt år. Något ni inte visste om mig är att jag är en godisätare av rang. Innan fru IGMR kom in i bilden höll jag detta i schack genom att helt enkelt inte köpa godis. Det var en bra taktik då men fru IGMR gillar inte förbud.

Någonstans 2008 började godis trilla in i hushållet. Fru IGMR insåg snart att det första vi får göra när vi kommer hem med godis i matkassen är att dela upp det i två skålar, ty herr IGMR är ett barn i en vuxen mans kropp.
Skulle det finnas något kvar i hennes skål dag två försvann det mystiskt och jag var H E L T ovetande och oskyldig.

Barnet

Enter baby IGMR. 2013 förärades vi med denna lille guldklimp. Några år senare började lördagsgodis leta sig in i våra liv och detta var inte positivt för mig. Påsarna från hemmakväll blev större och större och jag kände att lördagen var något av en happening. Kul i 10 minuter och sedan illamående och en stilla undran över vad jag egentligen höll på med. Lägg därtill att jag nallade av både Fru och Baby IGMRs godis om mitt tog slut. Besvikna blickar från fru och barn.

Någonstans i mellandagarna 2017 hittade fru IGMR mig med en halväten kartong choklad (som vi fått i julklapp). Den var full någon timme innan. Blicken jag fick var obetalbar och talande. Jag var tvungen att göra något.

Beslutet

Jag landade i ett moget beslut att det nog var dags att fimpa godiset. Det landade i ett nyårslöfte att inte äta en bit godis under 2018. Som en adderad bonus fick jag inte äta något sött på jobbet, bjudkakor eller liknande. Det är nämligen så att det bakas hej vilt på jobbet och jag har svårt att hålla mig till konflikt/blickfri storlek på bitarna.

Nu har dryga året gått och jag är still going strong med godisfritt. Det har varit väldigt positivt att helt ta bort detta ur mitt liv. Till saken hör att jag är grym på förbud men dålig på att moderera.

Inga fler konflikter om vem som tagit mest, inga mer besvikna barnögon, ingen mer illamåendekänsla när man ätit för mycket godis, inget mer dåligt samvete för att man tömmer godisskålen i smyg hos svärföräldrarna (hej T!).

Jag äter fortfarande fru IGMRs hemmabakade bakverk, någon glass på sommaren, Utdelningsbagarens fantastiska morotskaka och sådant. Dessa saker (förutom morotskakan) har jag ingen hang up på och därför är de ganska oproblematiska.

Eftersom utfallet var så positivt har jag bestämt mig för att fortsätta i samma stil under 2019. Kanske, kanske 4 life?

Är ni som jag eller står ni för de besvikna blickarna?

Godisfritt år
Godisfritt. Knaprar själv naturens godis.
Signatur

42 kommentarer

 1. S.L.I.M.

  Jag är en socker-råtta utan dess like…..favoriterna är choklad och lakrits. Sällan går det en dag utan att jag trycker i mig något av ovanstående. Sen har vi morotskaka, budapest, cheesecake, blåbärspaj och rabarberpaj!
  Jäklars, nu lyckades du väcka råttan och den vädrar något gott till förmiddagskaffet….

  • Anonym

   Jag testade att doppa en dadel i lakrisrot men det gick bort. Suget bleknar med tiden… lakrits dock. Konstant sug.

  • S.L.I.M.

   Åh!….dadlar rullade i lakritspulver! Me like!

  • Anonym

   Det var ganska gott (eller väldigt gott) men det kändes som fusk + att jag tror art jag skulle kunna överkonsumera.

 2. Hennes Majestät Charlotta

  Stor igenkänningsfaktor! Jag har heller inget mellanläge gällande sötsaker. Hade nyårslöfte -18 om sockerfritt (inkl godis, glass, läsk, bakverk, sylt, sötat bröd, sötad grädde osv).
  Det gick hur bra som helst!
  Nu har jag inget liknande löfte för -19 och håller på att tappa greppet igen! Onödiga pengar på onödigt intag. Laddar mentalt för ett nytt stopp. Mår så mycket bättre på lågkolhydratkost och dit hör inte sötsaker. Wish me luck.

  • Anonym

   Jag är rädd att om jag släpper på detta så brakar helvetet loss. HMC ett februari till februarilöfte? Påminner mig ofta om café Annorlundas (Stenshuvud, Österlen) kakbuffe och hur man mår efter den.

  • Balansilivet

   Ja just det. Ni bor väl på Österlen? Eller var det Malmö? Själv bor jag i Ystad och tycker det hade varit jättekul att ha en Skåneträff

  • Anonym

   Hallå! Malmö huserar vi i och jag instämmer med skåneträff. Att träffa likasinnade är otroligt roligt och givande.

  • Anonym

   Boka in ett datum så kommer jag ilande precis som alla andra från södra Sverige

 3. Anonym

  Duktigt! 🙂

  Tänker dock direkt på genvägar som russin o dylikt. Är det tillåtet för dig? Russin är ju frukt, men det är lätt att man i desperation plötsligt får en russinkonsumtion som inte heller är sund. Eller man börjar göra chokladbollar i tid och otid. Eller kompenserar med salta pinnar. Hade chipsstopp 2014, det var inget problem faktiskt.

  Borde testa godisstopp i mindre skala åtminstone, dvs aldrig köpa godis då jag är ensam och inte har någon att dela med eller bjuda. Då går det mesta bort. Behöver öva på att se godis som något som enbart ryms inom ramen för gemenskap och kanske någon högtid eller firande. Ungefär som sunt alkoholbruk.

  Inte lätt det här, är ju ingen extrem godisätare men nog äts det mer än vad kroppen behöver. Det kostar pengar och pengarna lagras istället som fett. I den formen är energin förstås möjlig att spendera också, men det är lätt att det uppstår en alltför bindande sparform med hög ränta och där kapitalet endast med svårighet är flyttbart. Dessutom ökar risken för helt automatiska insättningar utan att jag godkänt transaktionerna.
  /Eva

  • Anonym

   Godis ger betydande inlåsningseffekter och det verkar som om det är omöjligt att lagstifta om fri rörlighet.

   Ditt sista stycke = stor humor!

  • Anonym

   Russin är ok men ingen favorit. Jag kör grytpoppade popcorn nu om jag vill ha gott. Funkar fint.

 4. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  Tack för morotskaka cred 🙂

  Jag har växlat över från godis till bakverk senaste åren, synnerligen mindre E-ämnen vid egen bakning. Mår betydligt bättre efter en äppelpaj jmf med en påse ahlgrens bilar.

  • Anonym

   Tack för morotskaka.

   Bakverksätande är dessutom ofta socialt och så. Smygätande av godis känns lite tristare.

 5. Flow-FI

  Massor av igenkänning. Har egentligen inget eller väldigt lite intresse för godis och köper det väldigt sällan. Men finns det så äter jag upp allt direkt. Noll kontroll. En aladin-ask? Bah det löser vi på en kväll själv utan problem. En påse chips? *poff* borta. Har väldigt svårt att moderera och har en on/off-switch som jag helt enkelt brukar lösa med att inte handla. Har haft en onödig ovana med light-läsk dock. Typ Cola Zero eller Julmust Light. Har börjat fasa ut det och har inte köpt någon dricka alls under senaste sparmånaden i januari. Lyckligtvis är jag medveten om mitt beteendemönster och att det är främst gäller godis/snacks och till viss del mat. Men att jag inte har det kopplat till tex spel eller alkohol. Även om ölen är ett stort intresse för mig är jag väldigt respektfull inför dess negativa påverkan.

  • Anonym

   Ja herregud. Bra jobbat med läsken, tror det är kropps/ekonomipositivt att fasa ut.

   Jag gillar att äta mig proppmätt vilket är en annan sak jag fått öva en del på att inte göra.

   Skulle nog själv ha svårt med ölen när jag tänker efter.

 6. S.L.I.M.

  När jag var liten handlades lösgodis i kiosken av en tant (ja, det var faktiskt alltid kiosk-tanter) och en fick peka på det man ville ha – en sån – en sån – va kostar dom? Ok, två sånna då och bitarna lades i en påse i storlek av ett frimärke, om man jämför med påsarnas storlek idag. Något jag upptäckt är att Maxi börjat med "normala" påsar vid lösgodiset, handlar jag där väljer jag alltid en sådan då det tenderar att bli mindre eftersom den fylls snabbare. Känns liksom så futtigt med en stor påse med några godbitar som skramlar i botten. Psykologi på hög nivå, jag vet. Haha!

  • Anonym

   Sånt funkar ju trots att det är så simpelt. När jag var liten handlade jag åsså i sådana påsar över disk ”10 kr blandat”. Det var tider.

  • Anonym

   Köper sällan lösgodis men är en sucker för choklad. När jag köper lösgodis någon gång köper jag 4-5 bitar och tar de utan påse. Går jättebra ��

 7. Anonym

  Jag älskar godis! Kan inte heller stoppa utan äter tills påsen är slut och sedan mår jag illa … Nu har jag börjat med en ny strategi när det gäller lösgodiset, jag har bestämt mig för att jag bara får köpa tio bitar! Då blir det som S.L.I.M. skriver, en liten påse som när en var liten och det räcker bra. Försöker hålla mig till att det bara ska vara på helgen, fredag eller lördag, men där fuskas det ibland …
  /C

  • Anonym

   Bra taktik. Det är ju de första som är goda (tänkte jag alltid när allt var uppätet).

 8. Cosmonomics

  Jag gillar godis och kan ha vissa problem med modereringen, men nu har både jag och maken bestämt oss för att hålla oss till lördagsgodis. Inget sött alls resterande dagar. Det funkar bra för vår del. Jag skulle tycka det var helt ok att ta bort det helt och hållet, men maken vill ha en dag i veckan när han får käka det, med ett totalförbud skulle han bara ge upp. För min del försöker jag köra varianten att när jag då väl äter, då ska det vara sådant jag verkligen tycker om, inte bara slöäta sockerkaka för att någon råkat baka det. Och även tänka efter – första biten är godast, och när jag ätit tio kanske det inte är lika gott längre och då ska jag sluta… (so-so med hur det går med det).

  • Anonym

   Är det ändå inte skoj att trots att man är vuxen blir man som ett stort barn kring godiset/det söta? Det är fortfarande jag som köper godiset till familjen men det känns väldigt odramatiskt med förbudet. Värre var det som sagt förr.

   Vi kör fredagsgodis med baby IGMR fem år. Han brukar ha kvar på söndagen… fattar inte hur han gör det.

   I mitt inlägg om självkontroll fick han syn på marshmallowtestet och ville att vi skulle testa på honom. Nu tjatar han om att jag ska "göra testet" för han vet att han kan vänta och få mer…

  • Cosmonomics

   Vi körde marshmallowtestet när dottern var 2,5 och hon klarade det utan problem och förstod inte alls vad grejen var. Gillar godis och sött men har nästan alltid kvar till söndagen (har också lördagsgodis).

   Men jo det är kul hur barn är vuxna och vuxna blir barn i vissa fall…

  • Anonym

   Hahaha verkar som barnen har lättare att vänta än vad vi vuxna har. När min dotter var liten ville hon att hennes godis skulle räcka länge, så hon tog en chokladbit och tog pyttesmå bett på den och la tillbaka, medans jag lassade in bit efter bit. Typ något år senare hittade jag fortfarande flera chokladbitar med små tuggmärken på, för hon sparade dem så länge att de till slut blev oätliga

  • Anonym

   Mina vänners barn vill alltid spara godiset "till imorgon". Det gör också att de vill lägga sig extra tidigt så att det blir imorgon. Så jäkla sött.

 9. Anonym

  Det låter som du har klara missbruksproblem, det är väl bara ren tur att det inte är alkohol istället för godis. Eller något ännu mer beroendeframkallande, olagliga substanser.

  Vad tror du om att försöka plocka bort ALLT socker överhuvudtaget i din kost? Ja, alltså det innebär inget socker i kaffet, inget socker i matlagningen. Ingen glass, naturligtvis ingen läsk, inga bakverk utom de du gjort själv utan socker. osv osv. Skulle du klara det? Det är nästa steg på trappan, efter godisuppehåll.

  • Anonym

   Oj då. Där brände det till. Jo där och då i studen har jag nog det , tur att det begränsar sig till just godiset. Att begränsa mig i övrigt finns inget behov av men tack för omtanken.

 10. Studenten A

  Detta är nog än av de stora fördelarna med att bo själv i hushållet. Jag gör såsom du tidigare gjorde att jag inte köper hem godis. Snittet på livsmedel ligger på 900kr per månad , inte Sparo-nivå men sen är jag inte heller vegetarian men äter mycket vegetariskt såklart. Mina laster är mer mot det salta hållet , typ chips och popcorn eller jordnötter. Och lite öl eller bubbel till det såklart =)

  • Anonym

   900 kr är grymt och svårslaget. Har man inget, kan man inget äta är en bra grej.

  • Anonym

   Kommer "lasterna" på livsmedelskontot också? Oavsett så är 900 kr/mån bra jobbat. Har du månne BMI 17? 😉

   Räknar själv in allt ät- och drickbart på mitt matkonto och det är svårt att hålla kostnaden under 1500 kr/mån. 1200 kan gå ibland men med stor ansträngning. /Eva

  • Anonym

   Vi ligger på 3 – 3 500 på tre stycken dusch och rengöringsmedel inkl.

  • Anonym

   Riktigt duktigt! Blir triggad av att läsa sådant. Nu får jag skärpa mig. Det skulle inte skada att bränna fem kilo fysiskt sparkapital genom mindre portioner och nolltolerans mot godis och chips. Beach 2019 finns ju att tänka på också. Och som singel finns större behov av marknadsanpassning. /Eva

  • Studenten A

   Nej alltså det som räknas som livsmedel är mat till hushållet och matlåda till jobb samt toalettpapper och dylikt. Alkohol och restaurang går på nöjeskontot, vilket är en separat post. Svårt att få in dessa i de 900kr.

   BMI är ett dåligt mått om man sysslar med styrketräning, så vet faktiskt inte vad mitt BMI är, kroppsfettprocenten är dock tämligen rimlig.
   /A

  • Anonym

   Kan intyga att trots den ringa matbudgeten har Studenten A en balanserabokpåhuvudethållning och en kroppshydda värdig en atlet.

 11. Pappa betalar?

  Wow. Grymt att klara det.
  Jag känner igen mig av din beskrivning i början. Jag kan inte ha godis i skåpet. Godiset kan inte köpas i veckan för du finns det inte kvar till lördagsmyset. Illa men så är det.

  Jag har tänkt tanken att sluta med godis, jag är dock inte där än. Tänkte på att sluta snusa i två är innan jag skred till verket i somras. Kanske kommer dit med godis också.

  Bra jobbat IGMR! Fortsätt nu när du hållit upp så länge.

  Mvh PB?

  • Anonym

   Halvår utan snus – det är mumma! Bra jobbat!

  • Anonym

   Känner igen detta. Men jag är glad att jag lyckades sluta röka för några år sedan då att börja röka var det sämsta beslut jag tagit överhuvudtaget i mitt liv, då när jag ville vara en tuff 11-åring, och sen högstadietjej. Men godiset är fortfarande en last, eller chokladen då som äts varje dag i veckan. Har tänkt dra ner på det i år men året har börjat på precis samma sätt som förra året slutade. Och Eva, som likaledes singel känner jag att de 20 kg som smugit sig på senaste tio åren är åtminstone 10 för många och tror att den där dagliga choklsdinsättningen är en stormbilder i dramat

  • Anonym

   Vi är ju hardkodade på socker och fett, inte så jäkla lätt att bara släppa så där. 5 kilo har jag tappat under senaste året men framförallt en himla massa godistankar som jag slipper tänka.

  • Pappa betalar?

   Med tanke på ditt inlägg så tog familjen upp en diskussion kring godisätandet. Det slutade i att vi kommer köra godisfritt hela Februari. Alla 4. Efter sista februari utvärderar vi tillsammans och ser hur vi går vidare med det.
   Vår yngsta blev s taggad att han ville köra hela året direkt. Han vet inte vad han ger sig in på, haha.

 12. Fru EfficientBadass

  Gud vilken rolig tråd. Jag har alla möjliga svagheter med godis är inte en. Någon var inne på russin. Jag gör rawbollar formatet mindre som jag har i en stor glassburk i frysen och där får kidsen ta två om dagen om andan faller på. Du kan egentligen blanda ihop vad som: Russin, dadlar, nötter, kokosfett, starkt kaffe, havregryn, nötter och sen rullar du det i kokos eller mixade nötter. Nom.

  • Anonym

   Nu pratar vi godis. RAWbollar är lixom diskvalificerade.

Kommentera