Periodisk fasta? Detta inlägg skrivs på fastande mage.

Jag har under dryga året hållit på med något som läsare av James Clear eller Choose FI lyssnare kanske känner till – periodisk fasta eller ”intermittent fasting”. I korta drag går det ut på att man krymper det tidsmässiga fönstret per dag som man intar föda.

Varför ska man nu göra detta? Ja, det är klart helt upp till en själv men jag tycker att det förenklar min vardag, jag äter mindre av det dåliga samt att jag har ett jämnare humör eftersom jag inte är lika känslig för blodsockerfall som tidigare. 

Periodisk fasta – hälsofördelar

Jag fick upp ögonen för detta när jag läste en artikel om cellreparation. Nu har jag inte ursprunglig källa på detta men de menade på att människans kropp inte mår bra av ett kontinuerligt födointag. Under människans historia är det bara precis på slutet som vi fått det så bra att vi lever i ett överflöd av mat. Tidigare fick man gå längre perioder utan mat. Resonemanget i artikeln var att människans kropp mår bättre av att äta under ett mer begränsat tidsspann under under dagen. Kroppen kommer då både vara i ”fed” och i ”fasting” under dygnet och inte bara i ”fed” eller ”matad”. 

Detta ska tydligen ha positiv effekt på cellreparation, insulinnivåer, hormonbalans och annat. Bra där. Själv märker jag mest att mitt humör är jämnare. Jag klarar att gå hungrig utan att bli speciellt påverkad av det. 

Den främsta orsaken till att jag gör detta är att ta bort stressen i en tidig frukost hemma, eliminera småätande på kvällar samt just detta med humöret. Jag är en gladare skit helt enkelt. 

Märk väl – jag äter inte en mindre mängd kalorier per dag, jag äter dem bara under ett kortare tidsspann (större portioner och färre måltider). Intermittent fasting har tagit bort lite brus och några moment från min vardag vilket gör dagen enklare. 

Periodisk fasta – Hur gör man?

Enklast är 12/12 (vilket många säkert gör omedvetet). Här har du 12 timmars ätfönster och 12 timmars fasta. Du ser bättre effekt om du kör 10/14, 8/16 eller hardcore 6/18 (som jag gör just idag).

Men om man ska bort då? Ska jag behöva säga ner till middagen på kvällen? Nej absoluuuuut inte. Jag tackar och äter men ser till att äta lite senare dagen därpå. 

I och med att man sover bort en stor del av fastan har jag inte upplevt att det har varit svårt att komma igång med detta även om jag börjar bli RÄTT hungrig just nu. Gud vad det ska bli gott med lunch.

periodisk fasta
Hemmapizza? Inga problem – de e bar å ät.

Kör ni periodisk fasta?

Ps. Vill ni läsa mer hittar ni Jason Fungs bok om fasta på vår sida med boktips eller om min första 24 timmars fasta.

Signatur