Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Min första 24 timmars fasta

I fredags testade jag min första 24 timmars fasta. Sedan ett tag tillbaka praktiserar jag periodisk fasta där jag krympt fönstret jag äter varje dag till åtta timmar. 16 av dygnets timmar äter jag alltså ingenting.

Varför detta självspäkeri med att fasta i 24 timmar?

Tre saker:

 • Det skall ge hälsofördelar såsom bättre cellreparation, jämnare insulinnivåer och bättre hormonbalans
 • Det effektiviserar min vardag och gör att jag inte kan äta skräpmat på kvällarna.
 • Det gör mig mindre känslig för kroppsliga sensationer som hunger och blodsockerfall. Två saker som tidigare styrt mig för mycket.

Periodisk fasta har blivit en del av min vardag. Jag äter mitt sista mål mat vid 19-20 tiden och sedan äter jag inte förrän vid lunchtid nästa dag. Skulle det vara så att jag är bortbjuden på brunch eller att, som igår, fru IGMR köpt goda frukostbullar – då hoppar jag att fasta just den dagen. Det får inte bli fanatism.

24 timmars fasta
Istället för mat, förvirring. Så skulle den gamla Bob Hund dängan kunna hetat.

Min första 24 timmars fasta

I fredags var vi en matlåda kort. Jag erbjöd mig att äta havregrynsgröt till lunch och fick en kärleksfull blick tillbaka av min äkta hälft. Hon fick matlådan och jag fick havregrynen. När väl det var dags för lunch kände jag mig inte speciellt hungrig och fick då tanken att “det är bara sju timmar kvar till en fullbordad 24 timmars fasta”.

Sagt och gjort – jag hoppade lunchen, skrev en inköpslista och begav mig till ett större Coop som ligger nära mitt jobb. Väl där fick jag det lite tufft. Kroppen är inställd på att få mat efter 16 timmars uppehåll och det märktes tydligt. Under min shoppingtur kändes det som om jag var i ett TV-spel. En overklighetskänsla där händerna kändes mer som om jag såg dem på en dataskärm och inte i verkliga livet. Utzoomad och kognitivt nedsatt kanske beskriver det bättre.

Detta varade under en halvtimme ungefär och sedan var det business as usual ända till att vi åt vid 19-tiden.

När jag kom hem senare på eftermiddagen saknade jag det viktigaste, nämligen kaffe och kaffefilter. Fru IGMRs tidigare så sammetslena blick byttes mot iskyla eftersom morgonkaffet är hennes livselexir. Jag lyckades alltså inte följa en enkel inköpslista under mitt besök i affären.

Mer än så var det inte. 30-minuter av lite virrighet och en iskall blick. Annars kände jag mig som vanligt.

Vad vill jag ha ut av att fasta i 24 timmar?

Hälsoeffekterna är en del. Forskningen visar att det är fördelaktigt att inte äta dygnet runt för friska personer – vi är antagligen inte skapta för det.

Jag känner mig inte annorlunda eller friskare nu än när jag åt som vanligt. Den stora fördelen med detta är att jag inte känner mig styrd av min hunger på samma sätt som förr. Tidigare kunde jag få smått panik av att jag var hungrig och även av vetskapen om att det skulle gå för länge mellan två måltider.

Genom att fasta återtar jag kontrollen. Jag lär mig stå ut med hunger (vilken klingar av ganska snabbt när man kommit igång med periodisk fasta). Numera är jag är inte styrd av min hunger och att jag hela tiden måste äta med jämna mellanrum.

Jag vet också att om jag hamnar i en situation där jag faktiskt inte kan äta på ett tag så spelar det ingen större roll, kroppen fungerar ändå – det har jag redan testat. Ökad resiliens kanske är ordet jag söker?

Går man ner i vikt?

Jag har inte gått ner i vikt av att fasta och det är inte heller mitt mål med detta. Jag är 183 cm och väger runt 75 kilo vilket jag vill fortsätta göra. Därför äter jag lika mycket som förr men under en kortare period varje dag. Kanske slänger jag också i mig en extra näve solrosfrön eller jordnötter bara för att vara på den säkra sidan.

När ska du inte fasta?

Är man sjuk, minderårig eller har ett problematiskt förhållande till mat skall man inte göra detta.

Två intressanta Ted talks på temat periodisk fasta.

Vill du lära dig mer om att fasta? En bra bok på temat är gurun inom ämnet att fasta – Jason Fung. Hans “Allt om fasta: bli friskare med fasta” kan jag rekommendera.

Fler boktips hittar du här.

Signatur

13 kommentarer

 1. Studenten A

  Bra inlägg!

  Stämmer överens med mina erfarenheter av periodisk fasta. Jag gör likadant som du att jag inte håller den 100 % om jag är sugen på att äta exempelvis nybakt bröd en lördag. Man återgår då till frågan varför jag gör detta, jo jag kör periodisk fasta för att det får mig att må bra. Att nån gång då och då bryta mot detta får mig också att må bra. As simple as that.

  En annan poäng som du inte tog upp tycker jag är att man njuter av maten ännu mer. Lunchlådan är gudomligt god efter 16 timmar fasta. Särskilt när den kostar runt 10kr för en portion #Winning. (Kör mycket undertians recept)
  /A

  • HerrIGMR

   Helt enig med att maten uppskattas mer. Det sägs väl att hunger är den bästa kryddan? 🙂 Undertian.com är outstanding.

 2. myntaren

  Mycket intressant. Är själv sugen på att testa. Bra för tarmsystemet att få vila upp sig ibland kan jag tro

  mvh

  • HerrIGMR

   Go for it. Man lär känna sig själv och sin kropp om inte annat 🙂

 3. Flow FI

  Challenge accepted! Ska göra den torsdag kväll till fredag kväll!

  (Mobilen ville automatisk korrigera challenge till champagne, den känner mig så väl)

  • HerrIGMR

   Gött! Bryt fastan med en elefantöl. Heja dig!

 4. Larson

  16/8 typ kör jag också sedan några år, upplever precis som du den stora vinsten i att motståndskraften mot hunger är väldigt mycket större. Serveras det skräp på flygplanet så hoppar jag över maten som exempel, no problems. Men är jag hos vänner och de äter frukost så klart att jag äter också. Det har inte blivit så noga med minuttiming som innan.

  • HerrIGMR

   Låter sunt och som ett äkta life hack 🙂

 5. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Grymt jobbat! Jag körde en 24-timmars fasta som avslutades strax efter kl. 18 idag och delar dina tankar ovan. Jag tycker fastan överlag också har bidragit till att det funkar betydligt bättre att springa längre distanser då kroppen går på fettdrift, tidigare gick jag typ in i “löparväggen” när kolhydraterna “tog slut” men nu flyter det på betydligt bättre 🙂

  • HerrIGMR

   Helt enig med dig. Sedan tycker jag det är ganska gött att springa på tom mage – kan få håll och skit annars.

 6. Mera deg mindre kneg

  Tror du är på rätt väg i hälsosynpunkt, provade min första fasta i somras 4 dagar på bara vatten, körde min andra i början på December 3 dagar men inkluderade te och kaffe i vattnet.

  Har bara positivt att säga om fasta, lite jobbigt dag 2 med ont i gamla skador lite seg då och då under dagen på jobbet o.s.v men annars sover jag bättre och har rejält bättre immunförsvar efter fasta, detta står sig ca 4 månader för mig, när hela familjen genomled 2 förkylningar och 1 magsjuka medans jag inte ens blev påverkad.

  Spardelen är att 3-4 dagar utan mat ger 3-4 dagars lägre matköp som bonus, sen äter jag mindre de första 3-4 dagarna efter som grädde på moset.

  • HerrIGMR

   Fyra dagar är respekt. Jag ska nock testa två dagar i januari och se om det funkar för mig.

   Själv märkte jag att jag var hungrigare än vanligt dagarna efter min 24 timmarsfasta. Något du märkt?

   • Mera deg mindre kneg

    Nej tvärtom faktiskt. De vart värst dag 2 och början på dag 3 för mig, efter de kom jag in i ketos fasen (tror jag den heter) och jag var mindre hungrig, gällde även efter fastan. Provat lite periodisk fasta som 16/8 men jag mår sämre av den än att köra på i flera dagar i sträck.

Kommentera