Slava Ukraini! (Wiki) Glory to Ukraine!

Slava Ukraini! De senaste dagarna har tagit hårt på denna ekonomibloggare på många nivåer. Glädjen över att restriktionerna lyft, att våren är på ingång och att det är ljusare på kvällarna har bytts mot ilska, illamående, medlidande och många ”varför?”.

Det som drabbade mig mest i början är den djupa orättvisan i att oprovocerat starta krig med ett annat land. Att vända upp och ner på människors liv – människor som bara vill leva sina liv. Ukrainare som Ryssar. Ingen vill ha detta förutom Putin eller Putler som han nu kallas. En förlegad idé och världsbild som inte delas av andra. En psykopat med rädda ja-sägare runt sig.

Kriget i Ukraina

Det som Putin trodde skulle bli ett lätt krig har nu visat sig bli en mardröm. 6 000 unga ryska soldater är döda och många mer skadade. De materiella skadorna är enorma och moralen är så låg att Ryska soldater deserterar. De har inget där att göra och det förstår dem. De tas inte mot som befriare utan hälsas med högteknologiska vapen, ett enormt mod och molotov coctails.

En desperat despot / diktator börjar då hota med kärnvapen och drar in Belarus & Tjetjenien i konflikten. Ryssland klarar inte av det själv.

NATO, EU och den omvärlden

En bieffekt av denna galenskap är att band har stärkts, starka svar har kommit och att Ryssland och dess ledning numera är paria i världen. De kan inte åka utanför sitt land, valutan och börsen kraschar, tillgångar fryses och det ekonomiska systemet kraschar. Utländska företag drar sig ur landet och nu senast ställer Maersk, ett av världens största rederier, in bokningar till Ryssland. Det kommer bli tufft. Vi får se hur länge denna galning håller ut och kan hålla sitt folk gisslan med desinformation och våld.

Vad kan du göra?

Man kan hjälpa till på många sätt. Vi har skänkt pengar till fyra olika organisationer/ställen. Humanitärt men även direkt till Ukrainas armé.

Jag har också analyserat artiklarna på det företag jag arbetar på och vi har stoppat alla artiklar med Ryskt och Belarusiskt ursprung för försäljning och inköp. Vi har även ökat upp volymerna på de artiklar med Ukrainskt ursprung. Detta är en sak du också kan göra eller föreslå.

Vill man vara lite tyken kan man, som hackergruppen Anonymous föreslår, gå in på Google Maps och söka rätt på Ryska restauranger och andra etablisemang. Skriv sedan en recension där du fördömer kriget och ber det ryska folket agera mot sin ledning. Mer om det här.

Den egna mentala hälsan

Detta eviga nyhetsflöde tar. Hot om krig och kärnvapen frestar på och oroar. Tanken på krigets offer, direkta och indirekta, är fruktansvärd. Själv har jag blockerat alla nyhetssajter på jobbdatorn. Nyhetsappar har jag inte och inte heller möjlighet att surfa på min telefon då jag stängt av Safaribrowsern.

Min strategi är att en gång dagligen läsa på betrodda nyhetssidor samt bloggrannen Cornucopias bevakning av Rysslands krig mot Ukraina.

Utöver det har vi sett över vårt förråd av mat, hygien, vatten, rödsprit till stormköket och sådant hemma. Bilen hålls fulltankad. Kanske overkill men jag tänker mycket på circle of control. Jag kan inte kontrollera världsläget men vi kan bidra med pengar till offren, armén samt se till att vi har mat och förnödenheter – vilket man alltid ska ha. Covidreserven vi skaffade var uppäten men nu påfylld igen.

Sysselsätt dig med det du tycker om och umgås med familj och vänner.

Slava Ukraini
Röja lite på nyinköpta tomten är bra avkoppling. Stora träden blir förstås kvar.

Är du orolig – håll inte inne utan prata med andra och få perspektiv. Detta kommer ordna sig också – precis som alla andra kriser under världshistorien. Ta hand om dina närmsta och tänk på de som är ensamma. Ring en extra gång till familj och vänner.

Ta hand om er och bidra gärna med det ni kan. Slava Ukraini!

Länk till mitt inlägg om att stänga av nyheterna finner du här.

Signatur