Status augusti 2022 – 54 månader in i vårt sparprojekt där vi startade på noll och nu noterar över två miljoner i portföljen.

Så var det då dags att summera augusti 2022. En månad där jobbet, skolan och vardagen tuffat igång igen. Snart har vi val och Ukraina verkar ha startat en offensiv för att ta tillbaka Kherson. Håller tummar och tår för dem.

Sedan har vi alla utmaningar vi i Sverige står inför. Bopriser, höjda räntor, elpriset, ökade matpriser, drivmedel som går upp. Jag är glad att vi har skapat marginaler, har två jobb och fann FI-världen när vi gjorde. Hade det varit gamla herr IGMR skulle klumpen i magen varit stor. Jag känner verkligen för alla de som kommer få det tufft i vinter och säkerligen hela nästa år ++

Elpriserna här i SE4 är galna. Idag landar vi vid något tillfälle över 11 kronor kWh. Vi är småförbrukare då vi energieffektiviserat, har goda vanor samt värmer huset med fjärrvärme samt med stöd av vår kamin. Ändå känns det.

Status augusti 2022 – ekonomi

Vi sålde vår bil tidigare i månaden. De pengarna har jag styrt mot vårt fritidshusbygge. Jag väljer att ta med de pengarna i vår portfölj och nettoförmögenhet och därför har vi tagit ett hyfsat kliv upp denna månaden i portföljen. Vi har köpt en begagnad och billigare bil samt tagit lån på den. Därmed har vi frigjort en del pengar men nettoförmögenheten har inte stigit lika mycket. Vi noterar dock all time high på både nettoförmögenhet samt portföljen. 4,3 msek respektive 2,15 msek.

Status augusti 2022
Status augusti 2022

Nya bilen

Först och främst ska jag säga att begagnatpriserna inte är roliga nu. De flesta bilar jag tittat på säljs för lika mycket eller mer än vad säljaren köpte dem för. Vi tittade på en 12 år gammal VW Passat för 99 000 kronor hos en bilhandlare som vi har förtroende för. Rost, illa passform på stötfångarna, bilen hängde i baken, repor, spricka i vindrutan. Vi köpte den inte men det gjorde någon annan dagen därpå.

Det är helt enkelt dyrt och svårt att hitta en välskött bil till ett okej pris. Våra krav är dragkrok, få ägare, kombi, inte för många mil, välskött, känt märke, fullservad och gärna Carplay (men ej krav). En bil man kan ta ner i Europa utan att vara rädd för haveri. VW Golf kom på radarn men de är så himla dyra samt ofta dåligt utrustade. Skoda Octavia är också ganska dyra men så finns det ju ett Spanskt syskon med samma plattform och delar – Seat.

Det blev en Seat Leon X-Perience för 150 000 kronor. 8000 mil på mätaren, två ägare och fullservad. En perfekt bil för vardagsäventyr men främst att ha när vi bygger fritidshus. Snål, stark och bekväm till 50 000 mindre pengar än motsvarande Golf.

Status augusti 2022
Pärlan

Att jag & min far sedan var tvungen att köra Malmö – Sthlm (ca 130 mil) tur och retur på för samma dag för att hämta bilen är en annan historia. Så långt kör jag aldrig mer på en dag. Tack T för hjälpen och ett kul äventyr!

Status augusti 2022 livet

Trots alla orosmoln samt att det trillar in fortkörningsböter och obetalade vägavgifter från vår Italienresa är livet finemang.

I september firar jag och fru IGMR 10 årig bröllopsdag samt att jag och IGMR junior fyller år. Vi slår ihop firandet och åker hela familjen på Kurt Viles spelning på Den grå hal i Köpenhamn. En weekend med två hotellnätter och denna spelning blir ett perfekt firande. Ser så mycket fram emot spelningen. Senast jag var på en Kurt Vile spelning var också i Köpenhamn men då låg IGMR junior i tryggt förvar i mammas mage. Nu är han på rätt sida magen och stor nog att uppskatta musiken själv.

Perfektion som killar min hjärna

En annan konsert vi ska på är Pavement som spelar på Vega i Köpenhamn i oktober. Mina gamla hjältar som har följt mig genom livet. Perfekt lo fi / indie. Perfekt 90-tal som jag håller så högt. De biljetterna har jag suttit på i snart ett år…

En till perfekt låt och annan och lekfull tid där man var omedveten om allt som ungdomar nu ska behöva bära på.

Elhelvetet

Jag känner ändå att jag måste ta upp den skitstorm vi i Sverige står inför. Jag pratar sällan politik men nu när dåliga politiska val drabbar en så bokstavligt känner jag att jag måste.

För det första – ett klargörande. Vi har helt klart ett överskott på el i Sverige men bilden är inte så enkel. Produktionen sker på ett ställe (i norr) och konsumtionen står nedre delen av landet för. Produktion här nere har lagts ner samtidigt som stabiliteten i och den utjämnande effekten i elnätet då också försämrades. Överföringskapacitet norr -> söder saknas fullt ut.

Det vi inte har är nog med effekt för att klara topparna här nere i syd och därför ser priserna ut som de gör. Hade vi haft större produktion här skulle vi dels kunna fylla exportkablarna samt ha nog effekt för att priserna skulle hållas lägre. Svenska Kraftnäts VD och andra experter förklarar det bra här i Kvartals expertpanel.

För det första – de stödpaket som kommer ska inte vara kopplade till elförbrukningen. Vi har inte nog med effekt här i söder och vi behöver nu spara in och förbruka mindre. Att knyta stöd till folks elförbrukning gör att incitamenten för att göra viljan till att spara el minskar. Skall man stödja – sänk då skatten, öka barnbidragen eller what ever – gör det inte billigare att förbruka. Satsa också samtidigt på att lösa problemet i grunden så att vi får en långsiktigt hållbar elförsörjning. Vi kan inte ha det så att ett företag eller privatperson här nere betalar 10 kronor samtidigt som elområde ett betalar 30 öre (som det är just nu när inlägget skrivs). Folk kommer få gå från sina hem och företag kommer gå omkull.

Där kommer MP:s förslag till att subventionera leasing på elbilar helt galet. Lös elförsörjningen innan ni ger förslag som ökar elanvändningen. Det finns en verklighet att förhålla sig till.

Ibland känns det som att man lever i en alternativ verklighet när man hör politikernas problembeskrivningar, lösningar och idéer.

Vad kan du göra?

Betala och se glad ut. Nej då… dra ner på förbrukningen och förbruka när det är billigt att förbruka. Det är dyrt på dagen men billigt på natten. Med ett timavtal och ändrade vanor hjälper du till mer än bara dig själv. Gjorde fler så skulle priserna gå ner då det är en enkel tillgång och efterfrågansituation vi har. Solpaneler är heller ingen dum idé om du bor i elområde 3&4.

Elpris augusti
Elpriset idag
Tibber augusti Status augusti 2022

Enkelt är att koka vatten med lock på, sänk värmen, kortare duschar, fyll maskinerna, frosta av frysen, stäng av elektrisk golvvärme, byt till ledbelysning, köp energisnåla vitvaror när de gamla går sönder, byt ut elelement mot luft/luft värmepump, energieffektivisera. Förbruka sedan när det är billigare – kvällar, nätter och på helgen. Samt när det stormar här nere… Blåsigt = tvättdag.

So far denna månad har vi förbrukat 281 kWh vilket är väldigt lågt. Förr låg vi LÅNGT över detta. I garaget ligger 4+ kubik björkved och jag är glad att vi installerade smarta termostater på våra element.

Vårt hus värms med fjärrvärme för ca 77 öre kWh (får se hur med det blir framöver med det), fast pris och sedan har vi timmätning via Tibber på elen.

Om du vill skaffa Tibber har jag en värvningslänk här. Då får både du och jag 500kr att handla på i deras shop. Man kan skaffa smart styrning till hemmet som värmestyrningsmarta ledlampor eller varför inte laddbox till elbilen.

Status augusti 2022 – övrigt

Långt inlägg och jag skulle kunna fortsätta dubbelt men for nog hålla här då jag har ett jobb att sköta.

Till sist – rösta. Jag bryr mig inte vad du röstar på utan bara gör det. Själv har jag och fru IGMR förstidsröstat. Det är ett viktigt val och ett val där det hade varit bra om vi fick en tydlig majoritet åt ena eller andra hållet.

Signatur