Status april 2022. En fin vårmånad med riktigt mycket sol både vädermässigt och i sinnet. Fokus på återhämtning, träning, uteliv och familj.

Jag kan också för ordningens skull nämna att det kommer komma ut engelska översättningar på vissa inlägg. Detta är helt enkelt för att locka mer trafik till bloggen och därmed försöka öka mina obefintliga annonsintäkter. Har jag skrivit inläggen är det bara dumt att inte översätta dem och lägga ut dem på Pinterest.

Status april 2022 ekonomi

I och med tomtköpet och motorsågskursen har det blivit mindre sparat på ISKn. Vi har styrt över pengaflödet mot buffertkontot istället för att fräsa in allt på vår ISK och investera järnet. Med det sagt kommer vi inte sluta helt med ISK sparandet.

Status för dagen ser ut som nedan. Det händer inte så mycket just nu med portföljen. Det ser dock väldigt rött ut på börsen nu så antar att det kommer backa lite… Vi noterar ett portföljvärde för dagen på 1 927 646 kr. Nettoförmögenheten är för dagen 4 212 069 kr. Sparkvot denna månad landar på 50% jämnt. Inser dock att den haltar i och med att jag tar med buffertspar i sparkvot men inte som en tillgång. Får fundera på det.

Ovan försvåras ytterligare av att buffertsparandet går används till aktiviteter på tomten som ökar dess värde. Alltså är det inte en ren buffert… ja nu förstår. Tankar från någon klok?

Status april 2022
Status april 2022

Fru IGMR fick förresten ett akut cykelbehov. Hennes gamla som gick sönder och hon är så beroende av sin cykel. En helg i början av april sålde vi hennes gamla cykel och gjorde en stor utrensning som vi sålde av. Summa summarum fick vi ihop 4 500 kronor vilket också var vad ett lätt begagnat exemplar av cykeln hon har spanat på kostar. En halvår gammal Stålhästen inhandlades och fru IGMR + jag är nöjda. Nypris ligger strax norr om 7 000 kronor.

Ukraina

Kriget i Ukraina och Rysslands fruktansvärda invasion med folkmord, etnisk rensning, våldtäkter och terrorbombningar finns hela tiden med i bakgrunden. Jag blir så illa berörd och behöver pausa mitt intag av nyheter då och då. Vad jag istället försöker göra är att skänka mer pengar samt att stötta de på flykt som befinner sig i vårt närområde. Vi har flera Ukrainska familjer i området som försöker hitta boende, jobb, mening och saker att göra. Vi köper Ukrainska dumplings av en familj som gör fantastiska sådana (varenyky), skänker pyssel och leksaker till barn, förmedlar kontakter. Försöker bidra i stort och smått alltså.

Du kan läsa mer om att skänka pengar till både vård och vapen i mitt inlägg om detta här.

Bäst rapportering kring allt tycker jag att bloggkollegan Cornucopia har.

Status april 2022 livet

Löpningen är igång, rehab och akupunktur för axeln ett par gånger i veckan samt simning en gång i veckan tuffar på. Kroppen känns starkare och starkare.

Vi spenderar mycket tid ute och jag nästan all ledig tid som går. Det är en underbar tid nu. Trädgården skjuder av liv.

IGMR junior har börjat spara till en stationär gamingdator. Han har fått en flygande start genom att driva och sälja aklejor. 20 kronor plantan tar han och har nu fått ihop 600 kronor. Imponerande. Kul också att se hur han växer när han fyller på med nya plantor, vattnar och möter kunder. 8 år… liten och stor på samma gång.

Påsken spenderades hemma och vi träffade både vänner och familj. En intensiv men skön påsk.

Motorsågskursen är också en ljuspunkt i livet. Vad roligt det är att lära sig nytt. Efter att ha vistats mer på tomten i helgen inser jag också att denna kurs är rätt väg att gå. Det finns en del att ta ner.

Status april 2022 i bilder

Stålhästen
Fru IGMRs nya vrålåk
Bilservice
Jag servade min fars vrålåk. Nu går den ett år till. Fint sätt att umgås å. IGMR junior + far inspekterar.
Stihl MS 241
Mitt nya vrålåk. Inte billigt med motorsågskörkort…
Status april 2022
IGMR junior vid tomten i lördags
Byta takfönster
Ett stycke dåligt orginal takfönster på vårt radhus. Dags för byte.

Taket och takfönster

Vi har papptak på vårt radhus. Det lades om 2006 och ser ändå helt ok ut. Det som inte ser ok ut är vårt takfönster i orginal. Vi har funderingar på att sätta upp solpaneler och därför tog jag in offerter på nytt papptak och byte av fönster till ett nytt kupolfönster (kostar 5 – 8 000 kronor).

Jag har tagit in tre offerter varav jag väntar på den sista. Firman som lagt om de flesta taken i området kom in med offert på 75 kvm papptak för 100 000 kronor efter rot. Nu känner alla alla här och därför vet jag vad flertalet grannar betalat. Samma firma bytte grannens tak för 35 000 kronor inklusive byte av takfönster för fyra år sedan. Andra grannar på gatan har betalat liknande pengar.

Firma nummer två ligger i ungefär samma prisklass och har tidigare legat runt 30 – 40 000 kronor. Inflation deluxe.

Funderar på hur jag ska gå vidare. Kanske kör jag en egen renovering av taket med Hagmans takmassa samt byter fönstret själv. Beräknad kostnad då blir kanske 15 – 17 000 kronor. Får köpa eller hyra en fallsele också eftersom jag alltid skadar mig 🙂

Någon som har någon klok reflektion om ovan?

Signatur