Nej, glöm inte kriget i Ukraina. Kriget är långt från över och mer hjälp behövs för att Ukraina ska kunna vinna detta krig och ta tillbaka sitt land från Ryzzland.

Risken finns att med Cirkus Svensk Politik, inflation, semester eller återigen en typisk Svensk orddiskussion om uttrycket ”politisk vilde” , att det fruktansvärda angrepp som just nu pågår i Europa, faller i glömska.

Ukraina har viljan och de har tillräckligt med militärer för att ta tillbaka sitt land. Det de inte har är utrustning. Om detta krig faller i glömska är risken att de heller aldrig får tillgång till den mängd krigsmateriel de behöver, främst artilleri och vapen men så klart även det mjuka i form av humanitär hjälp och stöd till stridande sjukvårdsförband typ Hospitallers.

United 24

President Zelenskyy har lanserat en crowdfundingsajt, United 24. Där kan du som privatperson skänka pengar till krigsutrustning, medicinsk hjälp eller återuppbyggnad. Min ödmjuka uppmaning är att du som läser detta gör just detta. Donera en slant och hjälp till.

Vi har det bra i Sverige men detta är ingen självklarhet. Ukraina slåss just nu inte bara för sitt eget land utan också för hela Europa. Ukraina kan inte vinna detta krig utan hjälp från väst. Men vinna – det kan de även om vissa mediekanaler tutar ut Rysk retorik och får det att låta som att Ryssland har överhanden – det har de inte.

Det bästa är att ta in information från flera källor och göra en egen bedömning. Jag håller Lars Vilderängs a.k.a. ”Cornucopia” dagliga inlägg om kriget väldigt högt. Sky News har också haft en bra och kritisk nivå på sin rapportering. Men som sagt… ta in och bedöm själv.

Och för att sockra känslan ytterligare om du hjälper till. Det är inte bara människor som lider av detta krig. Det postas hundratals bilder av katter och hundar som söker sig till Ukrainsk militär, ibland i skyttegravarna. Dessa far illa också.

Alla kan göra något.

Nu har det gått tre och en halv månad sedan jag skrev mitt första inlägg om kriget. Jag hade hoppats på att det var över nu.

Signatur