Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Att stänga av nyheterna

Stänga av nyheterna? Det är bra att vara informerad och hålla sig uppdaterad om sin omvärld. Samtidigt är det bra, och viktigt, att lära sig att stänga av nyheterna – och det regelbundet.

Ett balanserat liv och ett balanserat inre kräver en kombination av det yttre och det inre.

I en kris likt denna, och annars också, måste vi kunna införliva de påbud, nyheter och förhållningssätt som kommer via nyheterna – utan att tillåta att dessa tar över. Risken är att man blir handlingsförlamad och glömmer livet och det ansvar vi har gentemot oss själva och de vi bryr oss om.

Vi måste registrera samtidigt som vi då och då stänger av.

Är det själviskt att ibland stänga av? Jag tycker inte det och refererar ofta till “circle of control“. Kontrollera det du kan kontrollera, notera det andra.

Vi har en gräns för vad vi kan ta in och hur mycket vi kan bry oss om, vad vi kan mäkta med mentalt utan att det går ut över oss själva och våra hårda och mjuka åtaganden gentemot andra och oss själva. Att stänga av är, även mitt i en pandemi, nödvändigt.

Att stänga av då och då är en befrielse och det jag ser när jag stänger av är att egentligen har mycket lite förändras. Världen har inte gått under och jag kan unna mig en stunds byggflow eller bara att fantisera om oväsentligheter.

Det finns en gräns när nyheterna inte kan lära en något nytt. När man har förstått huvuddragen och vad man själv kan göra. De viktigaste lärdomarna har satt sig och jag kommer inte må bra av att ytterligare marineras i skräckhistorier. I dessa stunder och under dessa dagar när jag stänger av är det skönt att lämna det stora och gå ner i det lilla. Min och vår lilla circle of control. Där kan jag kraftsamla och vila.

Signatur

9 kommentarer

 1. F-lediga läraren!

  Ja! Har verkligen behövt paus från nyheterna dessa månader. Känns som att samma sak sägs om och om igen och det är bara negativt. Tillslut orkar man inte mer! Öppnar DN någon/några gång i veckan och ännu har jag inte känt att jag missar något.

  • HerrIGMR

   Jag tänker att även om man loggar ut en längre stund lär man ändå få höra om något himlastormande händer. Det är skönt att få ta en paus.

 2. Marcus Aveholt

  Kloka tankar. Jag håller helt med dig. Nyheterna flyter samman också. Låter i princip likadant varje dag kan jag tycka. Det är en del av livet att kriser kommer och går.

  • HerrIGMR

   Precis så. Att se nyheterna nu är som att se en repris. Man kan lätt hoppa var och varannan dag, minst.

 3. Skogsanna

  Håller mig undan nyheterna så gott jag kan! En folkhälsomyndighetens pressträff per vecka räcker.

  • HerrIGMR

   Låter sunt – även ur ett folkhälsoperspektiv!

 4. The Dividend Story

  Så viktigt och grymt bra skrivet! Av en slump hade jag faktiskt samma diskussion nu med en kompis. Jag har under de senaste åren dragit ned drastiskt på nyhetsbevakningen, då det fick mig att må dåligt.

  Jag har en kompis pappa, han kollar typ bara på Landet Runt då de har ett bra flöde av positiva “nyheter” där 🙂

  Ha en fin Valborg!

  • HerrIGMR

   Landet runt är småputtrigt och mysigt. Nyheterna kan verkligen addera till känslan av otillräcklighet och hot. Bra att veta vad som sker men i lagom dos och på lagom nivå.

   Trevlig valborg du mä!

 5. FruEfficientBadass

  “Det finns en gräns när nyheterna inte kan lära en något nytt. När man har förstått huvuddragen och vad man själv kan göra.” Perfekt sammanfattning. Jag har en överlag bra low information diet, men likt alla med en historisk nyhetskonsumtionsstörning kan jag ibland trilla dit, ner i det bulimiska scrollandet (allra värst om det sker på fastande mage redan i sängen på morgonen, då har jag satt tonen för hela dagen), men jag säger som de på AA: En dag i taget och varje dag jag avstår från kaninhålet är en bra dag.

Kommentera