Piff och Puff flyttar in och skapar julmagi

Piff och Puff flyttar in hos IGMRs och skapar julmagi. Ett tips anno 2018 och 2019.

Julmagi – ”Att skapa magi för de små är grymt tillfredsställande!”

Flow FI

Denna kommentar lämnade Herr Flow FI på IGMRs Instagram. Det slog mig häromdagen när jag såg baby IGMR ligga och titta på vår gran att just här och nu skapas magi och barndomsminnen. Årstiderna har sina högtider och sin takt. Det blir små nedslag under året som samlar familjen och i bästa fall saktar ner tempot. 

Julmagi

Julmagin, den riktiga, är svår att köpa. Mixen tristess, väntan, längtan, förväntan, tillsammanstid, pyssel, bakning, traditioner osv. ger en perfekt storm som skapar minnen och pirr. Jag kan själv när jag går in i denna tid känna att ”orka”. Sedan kommer dofterna, ljusen, brasan, maten och jag är där igen. Baby IGMR verkar gilla att bara marineras i umgänge, julmusik, bakning, julpyssel och fantasier om julen förr, hur julen ska bli, presenter – ja allt med julen. 

Piff och puff

Förra året tänkte när vi köpte gran, sa vi i förbifarten att vi kanske får med Piff och Puff i granen. Små ögon började tindra och fantasin tog fart. När granen var klädd ramlade en smällkaramell ner och det var förstås, i sonens fantasivärld, Piff och Puff som låg bakom det. Jag och sonen kom överens om att, utifall att det var ekorrar i granen, ställa fram lite solrosfrön och vatten. Döm till vår förvåning (kanske inte min), nästa morgon var fröna uppätna, vattnet nästan uppdrucket och det låg ett litet brev från ekorrarna under granen – adresserat till vår son. Brevet var från Piff och Puff och detta var starten på en massa upptåg, bus och brevskriveri från ekorrarna. Nästan varje dag hade de hittat på något och sonen rusade ner till granen varje morgon för att se vad de gjort under natten.

Vi köpte årets gran för några dagar sedan och funderingarna var då i full gång om de skulle komma i år igen och om det kanske var mamma och pappa som lurades. ”Det skulle vi aaaaaaaaldrig göra” blev svaret och fantasivärlden var återställd. Maten och vattnet ställdes fram igen och nog var det uppätet morgonen därpå samt att det låg ett brev. ”VI ÄR TILLBAKA”.

Vad gör ekorrarna?

Hittills i år har ekorrarna hunnit med att äta upp de godisbitar från helgen som sonen inte gillade, de har ätit havrekuddar till frukost, rivit ner julgranskulor, skrivit brev och flyttat runt paket. Jag tror att de kommer göra en hel del annat innan julen är över, men det är bara en magkänsla jag har.

Att få ta del av alla funderingar, alla initiativ från sonens sida för att få se dem och att få dem att trivas är små underbara stunder varje dag nu. Det skrivs brev varje dag och han ligger och spejar om han kan få en glimt av de skygga, imaginära ekorrarna. Imorse var han ganska besviken att han inte får se dem men så låg där ett brev. ”Vi är så blyga och vi behöver tips på hur vi kan känna oss lite modigare”. Sonen är inne i en blyg period nu och vi kan använda ekorrarna som en spegel och låta sonen reflektera låta det vara en ingång till diskussioner. 

Det är magiska stunder av närvaro som är helt gratis och som ger öppningar att kunna prata om saker som kanske annars är lite svåra för sonen att börja prata om. Jag tror och hoppas att vi skapar fina minnen, en varm känsla och kanske bidrar att brygga en del blyghet, oro för skolstart och annat som upptar sonens värld just nu.

piff och puff flyttar in i vår gran
20 minuters beundrande av granen.

 

piff och puff
Ekorrarna har ätit havrekuddar till frukost.
piff och puff
Dagens brev. ”Vi är lite blyga för dig, har du något tips?”
 

Kommer Piff och Puff flytta in i din gran?

Ett lästips: Dinovember – månaden när dinosaurierna blir levande.

Signatur

Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

22 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
The Simplicitas
5 years ago

Urgulligt! Piff och Puff som är så söta! Vad trevligt att ha dem i granen under julen 🙂 Just nu nöjer jag mig om tomten blir en sensation för minstingen.

Läste om ditt öga, shit, vilken skräckhistoria, hoppas det läker fint och tur i oturen att pupillen/linsen inte skadades! Hoppas också att försäkringen cashar in en chunk till FIRE-portföljen. /S

Anonymous
5 years ago

Ja ögat var verkligen skit. Paniken!

För oss som är allergiska är det perfekt med imaginära husdjur 🙂

Frihetsmamman
5 years ago

Vilket roligt inlägg!

Både fint och roligt på samma gång. Jag gillar er kreativitet och känner spontant att jag måste anamma detta på något sätt.

Anonymous
5 years ago
Reply to  Frihetsmamman

Tack 🙂 Ett skoj tips är att låta en tomtenisse flytta in. Bildgoogla ”nissedörr”.

Fru EfficientBadass
5 years ago

Ååå varför kom inte VI på detta när barnen var små och mottagliga. "Det skulle vi aaaaaaaaldrig göra" jag kan verkligen se era allvarliga miner när ni säger detta. JAG hade trott på er. Har ni satt en piff och puff även i min gran?

Anonymous
5 years ago

Alltså EB… det finns imaginära ekorrar i ALLA granar! Du och familjen har dock tur. Ni har ekorrar i granen. Riktiga alltså… de är dock väldigt skygga!

Flow-FI
5 years ago

Underbart! Älskart! I påskas hade vi besök av min syster med barn. Jag fixade en påskäggsjakt över gården, in i uthus och lador osv. Att se de små Södermalms-ungarna sträcka på fantasin och ta i från tårna för att få upp ladudörrar och krypa in i skrymslen och vrån. Hitta ett halvt uppätet harben osv (obs. Inte del av godisjakten).

Anonymous
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Dinovember 2019? Harbenet – kattens verk? Så många frågor.

Det är dock otroligt kul att väcka fantasin hos barn – blicken!

Anonymous
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Just ja – sonen bad mig skriva ett brev till ekorrarna nu innan läggdags där han ställer dem mot väggen – ”varför är ni bara uppe och gör grejer på natten”. Han passar även på att tacka för deras tidigare brev samt rita ett gäng hjärtan.

Flow-FI
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Åååh, barns fantasi! "Logic vill take you from A to B, imagination will take you anywhere", som Einstein sa. Harbenet kan vara en av grannkatterna, men det kan varit räv, eller nått annat.

Fru Lugn
5 years ago

Åh, nu blir jag fem år igen med tindrande ögon och den där magiska julkänslan i hela kroppen. Vilken härlig idé! Längtar tills vi själva kan skapa den magin för våra barn 🙂

Anonymous
5 years ago
Reply to  Fru Lugn

Det är verkligen små underbara stunder vi har med ekorrarna. Sonen sitter as we speak och lägger pärlplattor i form av piff och puff.

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago

Vi sa precis på frukosten idag att barnet kommer nog gilla ”piff och puff i julgranen” under Kalle Anka. Nästa år är han nog mottaglig för sådant här! Jag brukar faktiskt sätta två gosedjur-ekorrar i granen sen måånga år tillbaka…

Kristoffer
Kristoffer
3 years ago

HELT underbart inlägg – det gav en massa energi och sätter verkligen fingret på hur fina minnen skapas. Detta ska jag också göra med mina barn när dem kommer upp lite i ålder!

FruEfficientBadass
3 years ago

Nej, ingen Piff och Puff i vår gran och det fönstret har stängt tyvärr. Vad kloka ni är som maxar den här typen av upplevelser för Junior medan han är mottaglig. Vi var för stressade den här tiden på året när barnen var i hans ålder. Jag minns fortfarande morgonstressen i att låta barnen se julkalendern innan vi hivade in dem i bilen för att hinna lämna innan första morgonmötet. December inom sälj, ja du fattar.

trackback

[…] Vår son är sex år gammal och lever fortfarande i en värld där det mesta är möjligt. Han tror på tomten och tandfen. De senaste jularna har han också varit helt övertygad om att Piff och Puff flyttat in i vår julgran. […]

trackback

[…] ögon (och kan bli det för vuxna beroende på vilken ambitionsnivå man har). Länk till ”Piff och Puff flyttar in”. Tips till alla er […]

trackback

[…] då man kunde låta de imaginära ekorrarna Piff och Puff flytta in är […]

trackback

[…] lider av pälsdjursallergi. När vännerna radar upp husdjur på led får vår son nöja sig med imaginära ekorrar som dessutom blivit lite tråkiga och tappat geisten. Ekorrarna kommer dessutom snart att flytta ut […]

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x