Piff och Puff flyttar in hos IGMRs och skapar julmagi. Ett tips anno 2018 och 2019.

Julmagi – ”Att skapa magi för de små är grymt tillfredsställande!”

Flow FI

Denna kommentar lämnade Herr Flow FI på IGMRs Instagram. Det slog mig häromdagen när jag såg baby IGMR ligga och titta på vår gran att just här och nu skapas magi och barndomsminnen. Årstiderna har sina högtider och sin takt. Det blir små nedslag under året som samlar familjen och i bästa fall saktar ner tempot. 

Julmagi

Julmagin, den riktiga, är svår att köpa. Mixen tristess, väntan, längtan, förväntan, tillsammanstid, pyssel, bakning, traditioner osv. ger en perfekt storm som skapar minnen och pirr. Jag kan själv när jag går in i denna tid känna att ”orka”. Sedan kommer dofterna, ljusen, brasan, maten och jag är där igen. Baby IGMR verkar gilla att bara marineras i umgänge, julmusik, bakning, julpyssel och fantasier om julen förr, hur julen ska bli, presenter – ja allt med julen. 

Piff och puff

Förra året tänkte när vi köpte gran, sa vi i förbifarten att vi kanske får med Piff och Puff i granen. Små ögon började tindra och fantasin tog fart. När granen var klädd ramlade en smällkaramell ner och det var förstås, i sonens fantasivärld, Piff och Puff som låg bakom det. Jag och sonen kom överens om att, utifall att det var ekorrar i granen, ställa fram lite solrosfrön och vatten. Döm till vår förvåning (kanske inte min), nästa morgon var fröna uppätna, vattnet nästan uppdrucket och det låg ett litet brev från ekorrarna under granen – adresserat till vår son. Brevet var från Piff och Puff och detta var starten på en massa upptåg, bus och brevskriveri från ekorrarna. Nästan varje dag hade de hittat på något och sonen rusade ner till granen varje morgon för att se vad de gjort under natten.

Vi köpte årets gran för några dagar sedan och funderingarna var då i full gång om de skulle komma i år igen och om det kanske var mamma och pappa som lurades. ”Det skulle vi aaaaaaaaldrig göra” blev svaret och fantasivärlden var återställd. Maten och vattnet ställdes fram igen och nog var det uppätet morgonen därpå samt att det låg ett brev. ”VI ÄR TILLBAKA”.

Vad gör ekorrarna?

Hittills i år har ekorrarna hunnit med att äta upp de godisbitar från helgen som sonen inte gillade, de har ätit havrekuddar till frukost, rivit ner julgranskulor, skrivit brev och flyttat runt paket. Jag tror att de kommer göra en hel del annat innan julen är över, men det är bara en magkänsla jag har.

Att få ta del av alla funderingar, alla initiativ från sonens sida för att få se dem och att få dem att trivas är små underbara stunder varje dag nu. Det skrivs brev varje dag och han ligger och spejar om han kan få en glimt av de skygga, imaginära ekorrarna. Imorse var han ganska besviken att han inte får se dem men så låg där ett brev. ”Vi är så blyga och vi behöver tips på hur vi kan känna oss lite modigare”. Sonen är inne i en blyg period nu och vi kan använda ekorrarna som en spegel och låta sonen reflektera låta det vara en ingång till diskussioner. 

Det är magiska stunder av närvaro som är helt gratis och som ger öppningar att kunna prata om saker som kanske annars är lite svåra för sonen att börja prata om. Jag tror och hoppas att vi skapar fina minnen, en varm känsla och kanske bidrar att brygga en del blyghet, oro för skolstart och annat som upptar sonens värld just nu.

piff och puff flyttar in i vår gran
20 minuters beundrande av granen.

 

piff och puff
Ekorrarna har ätit havrekuddar till frukost.
piff och puff
Dagens brev. ”Vi är lite blyga för dig, har du något tips?”
 

Kommer Piff och Puff flytta in i din gran?

Ett lästips: Dinovember – månaden när dinosaurierna blir levande.

Signatur