Inför julen – denna helg tänkte vi ta tag i juligheterna. Just nu sitter det uppe ett par julstjärnor och adventsljusstaken står på matbordet.

Så… gran ska inhandlas. Glöggen ska (mer än) provsmakas och krubba och diverse andra juligheter skall ställas runt om i huset.

Jag vet inte hur det är med er läsare men jag visserligen uppskattar julen men vill inte ha den framme över tid. Granen och pyntet får gärna komma upp sent och tas bort tidigt. Det känns som att när man väl är över jul och nyår kommer något nytt fräscht och man kan ana våren någonstans där borta i horisonten. I alla fall här nere i Skåne.

Faktum är att jag ser redan att vissa lökar tittar upp så smått vilket ger hopp. Det är ändå i det gröna och i växtlighet jag trivs bäst.

Julklappar

Julklapparna i år. Jag trodde inte att det skulle bli så blodigt och det har det väl egentligen inte blivit heller. Jag önskar mig kettlebells, roliga fröer till vårens sådder och gärna något drickbart eldvatten. I övrigt fattas mig inget. Fru IGMR har önskat sig varma tofflor och en varm hemmamysdress vilket känns väldigt tidsenligt i energikrisens Sverige.

Hon fick förresten en tidig julklapp. Min kära fru avskyr att ha hjälm när hon cyklar. Lägg därtill att hon förra året cyklade omkull och för några år sedan blev påkörd på cykeln. Så i år köpte jag henne en Hövding på black friday då hennes gamla small när hon cyklade in i en grind. Den hade jag tänkte att ge på julafton men så började en gnagande jinxkänsla gro. ”Tänk om hon råkar ut för en olycka innan jag hinner ge henne hjälmen”. Sagt och gjort – hon fick hjälmen omedelbums. Nu är jag lite lugnare igen och hon är lite säkrare. Skönt och dyrt.

IGMR junior har skrivit en lista som ser ut som följer:

julen
Kul att han specar att det ska vara pengar i SEK.

Ännu inte helt säker på hur många % av sin lista han kommer att få men något blir det nog. Fö. verkar wrestlern & skådespelaren John Cena vara en grej bland barn nu. Jag förstår ingenting.

Jultomten

Jultomten… I nio år har IGMR junior varit en trott på tomten men i år sådde hans kompisar ett frö att tomten kanske inte finns. Det har debatterats hit och dit huruvida det verkligen var tomten som tog ett bett ur den där pepparkakan och drack upp havremjölken förrförra julen.

Vi har ett knep i vår familj för att verkligen få fram sanningen – att tumma. Vill man vara helt säker på att någon talar sanning ber man denne att just ”tumma”. Detta trumfkort drog IGMR junior fram och därmed var jag tvungen att berätta att tomten faktiskt inte finns (så vitt jag vet). En lättnad för unge herr IGMR eftersom ”han är lite läskig”. För mig ytterligare en påminnelse att han blir större och att tiden man har denna underbara unge till låns krymper snabbt.

Tiden då man kunde låta de imaginära ekorrarna Piff och Puff flytta in är över.

Julafton…

…firas hemma hos oss som vanligt nuförtiden. Det är mysigt och något jag ser fram emot. En klassisk julafton med allt vad det innebär. Inköpen har redan börjat göras. Ansjovis ligger i kylskåpet för att vara säker på att på att få. Det var ju brist förra året. Sill har också handlats på ett bra erbjudande och står och väntar till den 24:e.

Ledighet

Vi har tänkt oss en ganska lång ledighet i år. Det ska bli skönt och jag hoppas att man får vara frisk så att den går att ta vara på. Det är så lätt att bli fast hemma när man egentligen vill ut, träffa vänner & familj. Extra krut måste alltså läggas på att GÖRA saker denna ledighet.

Generellt tycker jag att covid & energikris förstörde lite det momentum jag upplever att vi i vår familj byggt upp. I år vill jag göra mer saker, vardagssaker. Det kan få gå en extra liter diesel för att ta sig ut i naturen och inte bara traska samma gamla spår hemmavid som en hackig skiva. Det ska jag ta med mig till 2023.

Hur blir julen för dig?

Signatur