Digital minimalism. Jag har tidigare skrivit om två böcker jag rekommenderar för att leva ett liv rikt på glädje, mening och pengar. Idag vill jag addera till denna lista – Cal Newports ”Digital Minimalism”.

Jag slukade denna bok under varje ledig stund förra sommaren. Vilken läsupplevelse!

Ni som har följt bloggen vet att det är att leva ett meningsfullt och värdegrundat liv, inte primärt pengarna, som intresserar oss. Pengarna behövs men jag nämner inte så ofta sparandet på bloggen. Vi fokuserar på värde, relationer, mening, hälsa och att vara mer närvarande i vardagen.

Det slår mig med stor kraft när jag läser i Cals bok att jag t o t a l t missat att applicera detta på mitt digitala liv. Jag inser också när jag läser hans bok att spelet är riggat till förmån för smartphonens och de sociala medie- företagens fördel.

Sociala medier påverkar din närvaro i riktiga livet.

En tidig morgon förra sommaren gick jag upp strax innan fyra och ställde mig och tittade på soluppgången över havet vid sommarstugan. Min första tanke var att jag måste fånga detta ögonblick till vår dåvarande Instagramkanal. Visst njöt jag av soluppgången men jag var inte närvarande. Sociala medier skaver och jag kände mig ganska missnöjd. Instagram är väldigt roligt och där hade jag möjligheten att spontant visa hur bra ett sparsamt liv kan vara. Man kan träffa likasinnade och få inspiration till mycket. Mitt bildintresse kunde också få ta plats där.

Fördelarna med Instagram är dock inte tillräckliga. Jag la för mycket tid på ”mindless scrolling” och avbröt min vardag, mitt fokus och min tid med att titta på Instagram. Ibland kändes det nästan viktigare att ta upp och kolla Instagram eller något annat än att prata med personen som sitter framför en.

Jag tog därför ett beslut och postade jag min sista bild samt en kort förklaring till varför IGMR försvinner från plattformen Instagram.

Sociala medier – en enarmad bandit

Det är en enarmad bandit, noga riggad för att du ska lägga så mycket av din tid som möjligt där. ”Your time – their money” skriver Cal Newport i sin bok. Detta gäller inte bara Instagram utan också Facebook och andra. Du och din tid är varan som de säljer till företag så att de med största möjliga precision ska kunna rikta marknadsföring åt ditt håll. 

Penny Papers

Detta är inte nytt. Redan på 1830 talet kom så kallade ”Penny Papers”. Billiga dagstidningar där läsaren var varan och reklammakaren kunden. Man skapade mer lättsmälta artiklar och sålde tidningarna billigt för att läsarna skulle fastna för dem. Tidingarna fylldes med reklam som skulle locka läsarna till inköp. Tidigare hade dagstidningar sett annorlunda ut. Läsaren var kunden och för att kunden skulle köpa tidningen behövde man ha ett kvalitativt innehåll.

Det är med insikter som ovan som Cal Newport klär sin bok och filosofin om digital minimalism. Jag har sällan läst en bok så rik innehåll, filosofiska och historiska perspektiv som denna.

Jag har nu en helt annan förståelse för krafterna som ligger bakom att medelanvändaren av en smartphone plockar upp den 40 gånger per dag och lägger så mycket som tre timmar på att pilla med den. Vidare har jag nu också en helt annan förståelse för vad detta gör med oss som människor, våra relationer och våra hjärnor.

Smartphonen

Smartphonen, eller den smarta mobilen, kom år 2007 när Apple lanserade sin Iphone. Av människans långa historia har vi bara kommunicerat på detta sätt i 12 år. Vi som är vana att tolka tonfall, gester och minspel är nu förpassade till att  se hur många likes vi fått eller kommunicera via SMS. ”Det är som att dra en Ferrari bakom en åsna” skriver Cal. En platt form av kommunikation som vi inte är skapta för men som vi gärna väljer. Homo Sapiens väljer den enkla lösningen framför den lite mer utmanande. Så är vi skapta.

Vi mår inte bra av denna uppkoppling eller att kommunicera via sociala medier. Många studier visar också att de som är flitigast att använda sociala medier känner också sig ensammast. Glädjande nog finns det också studier på att de som har en utvecklad strategi för att med precision använda sociala medier faktiskt mår bättre. Använder man dem rätt också plockar godbitarna kan dessa plattformar supportera ett bra liv istället för att konsumera det. Det krävs bara en hel del tanke bakom användandet.

Innan 2007 hade vi under en dag en hel del downtime i väntan på bussar eller i köer och annat. I vår hjärna finns system som då kopplas på. Detta sker automatiskt och de behandlar nästan alltid våra interaktioner med andra. Även på spädbarn som ännu inte kan fokusera sin blick tänds detta område i hjärnan när de inte är stimulerade. För första gången i människans historia kan vi gå en hel dag utan att detta sker.

Dumma ner smartphonen

Jag kan och vill inte fortsätta på samma sätt som jag gjort tidigare och därför har jag raderat i princip alla appar på min mobil. Kvar är Danske Bank, sms, biljettapp till lokaltrafiken, meditationsappar och huslarmet. Allt annat inklusive mail och web browsern är borta. Jag vill vara närvarande i min vardag och jag vill att jag själv och inte ryggmärgen bestämmer när jag ska konsumera det digitala. Jag kommer få anledning att återkomma till detta då jag inser att detta tidigare påverkat mitt liv i en riktning jag inte vill.

Digital minimalism
Hej då Instagram. Jag bestämmer över min egen uppmärksamhet, inte ni.

Jag vill också med detta inlägg betona vikten av att VERKLIGEN tänka över sin digitala närvaro och hur man använder sin smartphone. Det är mest smartphonen som är problemet. Den är alltid med och det är där som företagen lägger mest pengar för att fånga din uppmärksamhet.

Ett trivialt men otroligt viktigt exempel är att man på Instagram och Facebook kan, på mobilen, swipa ner för att göra en refresh och få ny content, nya inlägg och nya bilder. Denna lilla och till synes oviktiga detalj är ett av sätten de försöker att få dig att spendera mer tid på deras plattform. Vad denna funktion gör, i likhet med en enarmad bandit, är att du får en positiv feedback och en lille dopaminkick. Denna funktion finns inte på samma tjänster om du loggar in via en laptop.

Gör dig själv en tjänst – läs denna bok och börja med att endast konsumera sociala medier via datorn och inte via din smartphone. Redan där är mycket vunnet.

Du kan göra som jag, låna Digital Minimalism på bibblan, köpa den via nätet (glöm inte cashback) eller kanske till och med via min affiliatelänk.

Signatur