En bil och en bilreparation. Vi har haft en del bekymmer med vår, för oss, nya bil. Skön, bränslesnål och rymlig men den dummar sig ibland.

Bland annat missade vi en resa till Hälsingland och därmed ett besök hos Fru EB. Lite ”roliga” motorlampor har också tänts då och då med påföljd av att bilen gått in i ”limp mode”. Alltså kan man bara köra i reducerad hastighet och knappt det.

Jag gillar ju att meka med bilar själv om det är gäller vanlig service, något fel, eller slitagedel som jag kan bemästra att byta själv.

Vad felar på vår bil?

Varför gör den på detta viset? Det har inte varit helt lätt att förstå var felet ligger. Moderna bilar har en massa spännande system som tidigare årsmodeller inte hade. Det uppenbara är all elektronik men det finns också system som renar avgaserna, så kallad EGR eller varför inte partikelfilter. Strängare avgaskrav kräver rening vilket i grunden är bra. Att göra något mer avancerat och dessutom mata in avgaser i motorn (EGR) blir inte alltid bra. Kör man på ett optimalt sätt (d.v.s. längre sträckor) är det ingen fara. Men kör man ofta korta sträckor kan dessa system sätta igen och bilen börjar då bete sig konstigt.

Detta trodde jag var felet med vår bil och det var det nog delvis också. Men så en dag sa det *poff* under huven med medföljande rökmoln och doft av bränd koppling. Rätt svettigt eftersom jag trodde att den börjat brinna – så var det dock icke.

Efter lite letande insåg jag att vår AC hade behagat att slutat kyla. AC-kompressorn som är hjärtat i systemet drivs via en multirem som också driver generatorn. I kompressorn finns en liten koppling som kopplar på och av AC-kompressorn. Det var denna samt hjullagren i komressorn som skurit. Det i sin tur har troligtvis, under en tid, gjort att det varit tyngre för motorn att dra runt kompressorn vilket orsakat lite sämre gång och prestanda.

Hur fixade jag problemet?

Jag har skrivit om bilreparationer tidigare och jag använde mig av samma metod denna gång. AC-kompressor är inget jag känner mig kunnig nog att byta. Det krävs en hel del specialverktyg och de har inte jag.

Därför konsulterade jag Autobutler och fick tre offerter. 8 700 – 9 800 kr landade de på. Beväpnad med detta underlag ringde jag till vår lokala verkstad som ligger inom gångavstånd. De kunde troligtvis matcha dessa priser ”på ett ungefär” fick jag till svar. Därför bestämde jag mig för att lämna in vår frihetsmaskin där. Att ta sig till och från de andra verkstäderna med kollektivtrafik lockar mig icke i dessa tider.

bilreparation
I hate you.

10 325:- landade kalaset på vilket svider. Under processen fick jag förslaget att de kunde sätta dit en begagnad men då är skicket på den oklart. En ny fick det bli.

Nu går bilen fint igen och arktisk kyla strömmar ur ventilationen.

Pengarna?

10 325:- är för mycket pengar. Jag vill inte plocka dessa ur vår buffert och jag vill inte plocka dem ur sparandet. Hornen växte och förra veckan lanserade jag en episk rensning av saker som jag gått och irriterat mig på i skåpen. Nu när dammet har lagt sig och knappa 30 auktioner senare ser det ut som nedan. Jag är i mål och har till och med gått lite plus.

Jag är i mål.

Nu har jag ”nöjet” att packa och posta en hel del paket. Det är en hel del administration kring detta med Tradera.

Bilar

Bilar är skit och ett nödvändigt ont på många sätt. Samtidigt möjliggör de mycket trevligt i livet och därför väljer vi att ha en bil. Kostnaderna är optimerade och vi äger den utan billån. Utslaget på flera års ganska problemfritt bilägande blir denna och sommarens bilrelaterade kostnader ändå rätt försumbara. En liten tröst.

Ett annat sätt att tackla problemet

En läsare mailade mig eftersom hans Ford hade exakt samma problem som min – AC kompressorn var slut. Hans lösning är mer optimal och går ut på att köpa kompressorn löst hos t.ex. Bildelaronline24 (glöm inte cashback). Reservdelen tar man sedan med och ber bilverkstaden byta.

På detta sätt slutade min hemlige läsares nota för bilreparation på cirkus 6 000 kronor istället för mina 10 325 kronor (AC-kompressorn är identisk).

Hur gör ni när bilen fallerar?

Signatur