Status augusti 2020 innebär att vårt FIRE-projekt firar exakt 2,5 år. Då i mars 2018 påbörjade vi något som på kort tid har gjort oss till miljonärer men främst har vi tagit kommandot över våra liv och vad vi vill, både i det mjuka och i det hårda.

Under semestern har jag funderat ganska mycket över just FIRE och vad vi håller på med. Är vårt projekt fortfarande relevant nu två och ett halvt år in? Vad får vi ut av det? Har livet blivit bättre? Prioriterar vi för hårt? Har vi luft? Alla bitar kastades upp i luften men både jag och Fru IGMR är överens att bitarna landade rätt igen.

Livet har blivit bättre. Vi har, trots att vi jobbar mer (blogg, extraknäck), mer tid. Vi gör mycket mer av det vi mår bra av, både som individer och som familj. Framtiden känns dessutom spännande och full av möjligheter – inte bara en transportsträcka till pension med återhämtning på semestern. Vardagen fungerar och vi lever mer enligt våra värderingar.

Just det sistnämnda är viktigt. Att ställa sig den frågan inför de val man gör – vad det än må vara grundar och ankrar en. Att göra saker för att de är viktiga för mig och oss. Eller att välja bort saker för att de är oviktiga eller inte landar rätt värderingsmässigt eller i ens inre.

Vad skaver?

Allt kan inte vara peachy och det är det inte för oss heller. Både jag och fru IGMR tycker att heltidsarbete är för mycket för att få ut det vi vill av livet. Nu väljer vi att fortsätta heltidsarbeta – varför?

För min del är det främst flexibiliteten i mitt arbete som gör att det inte känns som heltid. Arbetsbelastningen och uppgifterna skiftar över året beroende på säsong.

För fru IGMR är det lite mer oklart men hon har testat att gå ner i tid under en period. Det fungerade sisådär eftersom samma jobb skulle göras på mindre tid (blir lätt så) och hon blev väldigt stressad. Det fungerar inte jättebra att gå ner i tid under de formerna hon jobbar (anställd). Funderingar på eget finns men det blir längre fram.

Annat som skaver för undertecknad är längtan till natur och ett mer lantligt boende med plats för kreativa projekt. Det är dock inte alla med på och därför lägger jag det mentalt på is nu. Det skulle också innebära pendling, byte av skola och en stor arbetsinsats med försäljning av hus etc. Det är ingen av oss intresserade av nu.

Men i takt med att vårt sparande växer kommer vi omvärdera vår situation ytterligare. Resan mot FIRE är inte tänkt att vara statisk utan vi hoppas kunna växa in i en ny vardag och ett nytt sätt att arbeta.

Status augusti 2020 – pengarna?

Jomen det har ju gått bra denna månad också. Vår sparkvot ligger på 49% denna månad. Utgifterna har varit högre och inkomsterna lägre på grund av att fru IGMR tog tjänstledigt en vecka i sommar för att få längre semester.

Vårt konto på Lysa klev över 700 000 kronor vilket får ses som en liten milstolpe i sig. Totalt har vi nu 1 048 000 kronor på Lysa och Avanza.

status augusti 2020 Lysa
Börsen är en hackig historia. Skärmklipp från vårt Lysakonto. Grön punkt = insättning.
Status augusti 2020 totalt
Nettoförmögenhet och portföljutveckling över 2,5 år eller 30 månader. Månadssparandet utan tajmingförsök äger.

Extrapengar

I eftermiddag är jag inbokad på mitt första mysteryshopperuppdrag på länge. Uppdraget är en lägenhetsvisning för JM där jag ska utvärdera kundbemötandet hos mäklaren men även styling och hur mäklaren svarar på förutbestämda frågor. 350 oskattade skånepesetas får jag för detta och det kan det väl vara värt för en halvtimmes jobb.

Jag har också i skrivande stund en kasse kläder på Sellpy och 27 aktiva auktioner på Tradera. Det brukar kunna generera ett fint tillskott till ISKn hos Avanza.

För ordningens skull kanske jag ska nämna att Sellpy oftast inte genererar stora pengar. Att det blir lite pengar kombinerat med att de hämtar kläderna och prylarna gratis vid vår dörr är den stora grejen. Det som inte säljs eller bedöms vara i dåligt skick skänks eller materialåtervinns. Tradera däremot – där kan det bli lite pengar beroende på vad man säljer. Dock är arbetsinsatsen mycket större…

Utgifter

Att sparande är uppskjuten konsumtion får man ofta höra. Vi har bortprioriterat vissa inköp under två och ett halvt år men också omvärderat när något bör bytas ut. Detta har under denna månad kommit till någon slags punkt för mig där flera inköp behöver göras. Vinterjacka, vinterskor, löparskor och jeans. Inga billiga historier men det behöver göras.

Lägg därtill att vår AC-kompressor på bilen bokstavligen talat gick upp i rök (lite svettigt) och nu behöver bytas. 5000 kronor bara för delen och sedan skall verkstaden montera, tömma och fylla AC-systemet. Räknar med en nota på 10 000 kr. Hade jag kunnat byta den själv skulle jag gjort det men en bils AC-system och köldmedium har jag ingen kunskap om – och inga verktyg till för den delen heller. Det kommer alltså rulla iväg en del pengar.

Fru IGMR som sitter bredvid mig när jag skriver detta sa just ”jag behöver ju också en vinterjacka och IGMR junior behöver…”.

Skall också passa på att tacka för alla kommentarer och input på mitt inlägg om att tälta. Just handdukarna engagerade och jag har nu införskaffat tre microfiberhanddukar till oss. Jag köpte dessa handdukar för 99 kr stycket. Bra pris och bra recensioner.

Börskollen

Till sist vill jag också nämna att denna blogg har kommit med i Börskollens blogglista. Det är jag mycket tacksam och stolt över, speciellt i och med att jag skriver så mycket om sparandets mjukare delar och fördelar. Detta tycker jag ofta fattas i bruset och där är jag glad att få vara en av rösterna.

Börskollen är en omnitjänst som samlar börs och ekonominyheter för de flesta stora kanaler. Börskollen finns som app eller på www.borskollen.se

Hur är er status för augusti 2020? Är ni med på börståget som ångar på?

Signatur