Status augusti 2020 – 30 månaders sparande

Status augusti 2020 innebär att vårt FIRE-projekt firar exakt 2,5 år. Då i mars 2018 påbörjade vi något som på kort tid har gjort oss till miljonärer men främst har vi tagit kommandot över våra liv och vad vi vill, både i det mjuka och i det hårda.

Under semestern har jag funderat ganska mycket över just FIRE och vad vi håller på med. Är vårt projekt fortfarande relevant nu två och ett halvt år in? Vad får vi ut av det? Har livet blivit bättre? Prioriterar vi för hårt? Har vi luft? Alla bitar kastades upp i luften men både jag och Fru IGMR är överens att bitarna landade rätt igen.

Livet har blivit bättre. Vi har, trots att vi jobbar mer (blogg, extraknäck), mer tid. Vi gör mycket mer av det vi mår bra av, både som individer och som familj. Framtiden känns dessutom spännande och full av möjligheter – inte bara en transportsträcka till pension med återhämtning på semestern. Vardagen fungerar och vi lever mer enligt våra värderingar.

Just det sistnämnda är viktigt. Att ställa sig den frågan inför de val man gör – vad det än må vara grundar och ankrar en. Att göra saker för att de är viktiga för mig och oss. Eller att välja bort saker för att de är oviktiga eller inte landar rätt värderingsmässigt eller i ens inre.

Vad skaver?

Allt kan inte vara peachy och det är det inte för oss heller. Både jag och fru IGMR tycker att heltidsarbete är för mycket för att få ut det vi vill av livet. Nu väljer vi att fortsätta heltidsarbeta – varför?

För min del är det främst flexibiliteten i mitt arbete som gör att det inte känns som heltid. Arbetsbelastningen och uppgifterna skiftar över året beroende på säsong.

För fru IGMR är det lite mer oklart men hon har testat att gå ner i tid under en period. Det fungerade sisådär eftersom samma jobb skulle göras på mindre tid (blir lätt så) och hon blev väldigt stressad. Det fungerar inte jättebra att gå ner i tid under de formerna hon jobbar (anställd). Funderingar på eget finns men det blir längre fram.

Annat som skaver för undertecknad är längtan till natur och ett mer lantligt boende med plats för kreativa projekt. Det är dock inte alla med på och därför lägger jag det mentalt på is nu. Det skulle också innebära pendling, byte av skola och en stor arbetsinsats med försäljning av hus etc. Det är ingen av oss intresserade av nu.

Men i takt med att vårt sparande växer kommer vi omvärdera vår situation ytterligare. Resan mot FIRE är inte tänkt att vara statisk utan vi hoppas kunna växa in i en ny vardag och ett nytt sätt att arbeta.

Status augusti 2020 – pengarna?

Jomen det har ju gått bra denna månad också. Vår sparkvot ligger på 49% denna månad. Utgifterna har varit högre och inkomsterna lägre på grund av att fru IGMR tog tjänstledigt en vecka i sommar för att få längre semester.

Vårt konto på Lysa klev över 700 000 kronor vilket får ses som en liten milstolpe i sig. Totalt har vi nu 1 048 000 kronor på Lysa och Avanza.

status augusti 2020 Lysa
Börsen är en hackig historia. Skärmklipp från vårt Lysakonto. Grön punkt = insättning.
Status augusti 2020 totalt
Nettoförmögenhet och portföljutveckling över 2,5 år eller 30 månader. Månadssparandet utan tajmingförsök äger.

Extrapengar

I eftermiddag är jag inbokad på mitt första mysteryshopperuppdrag på länge. Uppdraget är en lägenhetsvisning för JM där jag ska utvärdera kundbemötandet hos mäklaren men även styling och hur mäklaren svarar på förutbestämda frågor. 350 oskattade skånepesetas får jag för detta och det kan det väl vara värt för en halvtimmes jobb.

Jag har också i skrivande stund en kasse kläder på Sellpy och 27 aktiva auktioner på Tradera. Det brukar kunna generera ett fint tillskott till ISKn hos Avanza.

För ordningens skull kanske jag ska nämna att Sellpy oftast inte genererar stora pengar. Att det blir lite pengar kombinerat med att de hämtar kläderna och prylarna gratis vid vår dörr är den stora grejen. Det som inte säljs eller bedöms vara i dåligt skick skänks eller materialåtervinns. Tradera däremot – där kan det bli lite pengar beroende på vad man säljer. Dock är arbetsinsatsen mycket större…

Utgifter

Att sparande är uppskjuten konsumtion får man ofta höra. Vi har bortprioriterat vissa inköp under två och ett halvt år men också omvärderat när något bör bytas ut. Detta har under denna månad kommit till någon slags punkt för mig där flera inköp behöver göras. Vinterjacka, vinterskor, löparskor och jeans. Inga billiga historier men det behöver göras.

Lägg därtill att vår AC-kompressor på bilen bokstavligen talat gick upp i rök (lite svettigt) och nu behöver bytas. 5000 kronor bara för delen och sedan skall verkstaden montera, tömma och fylla AC-systemet. Räknar med en nota på 10 000 kr. Hade jag kunnat byta den själv skulle jag gjort det men en bils AC-system och köldmedium har jag ingen kunskap om – och inga verktyg till för den delen heller. Det kommer alltså rulla iväg en del pengar.

Fru IGMR som sitter bredvid mig när jag skriver detta sa just ”jag behöver ju också en vinterjacka och IGMR junior behöver…”.

Skall också passa på att tacka för alla kommentarer och input på mitt inlägg om att tälta. Just handdukarna engagerade och jag har nu införskaffat tre microfiberhanddukar till oss. Jag köpte dessa handdukar för 99 kr stycket. Bra pris och bra recensioner.

Börskollen

Till sist vill jag också nämna att denna blogg har kommit med i Börskollens blogglista. Det är jag mycket tacksam och stolt över, speciellt i och med att jag skriver så mycket om sparandets mjukare delar och fördelar. Detta tycker jag ofta fattas i bruset och där är jag glad att få vara en av rösterna.

Börskollen är en omnitjänst som samlar börs och ekonominyheter för de flesta stora kanaler. Börskollen finns som app eller på www.borskollen.se

Hur är er status för augusti 2020? Är ni med på börståget som ångar på?

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

21 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ekonomisk Frihet Nu
Ekonomisk Frihet Nu
4 years ago

Imponerande! Kollade en gammal excel och ser vi passerade liknande milstolpar 2014. Fortsätt kämpa (med balans såklart) så kommer ni se vilka underverk ni kommer kunna skapa.

Ekonomisk Frihet Nu
Ekonomisk Frihet Nu
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Tack ?
Har lagt till nu.

Spargrisen
Spargrisen
4 years ago

Kul att så många blev engagerade i handdukarna!

Själva har vi lyckats med att placera flera dyra tillhörigheter på ”badkarskurvans” bortre del. Där kurvan för kostnad går brant uppåt pga gamla välanvända saker (slitage alltså). Skrivaren gav upp, Soffgruppen köpte vi begagnad när…. den körkortsinnehavande tonåringen var nyfödd! Vitvarorna är ju nya… tycker vi. Ända tills vi inser att de snart är 15 år och kommer säkert ge upp inom en snar framtid.
Även om vi tar oss råd att skaffa nåt när det är nödvändigt så kan det ta ett tag innan vi är överens om vad det ska vara. Tänk sittmöbler i ett vardagsrum! Det är säkert fler viljor än personer som ska samsas om färg, tyg/skinn, modell, storlek (där har rummet själv mycket att säga till om) mm. Hela familjen stönar av uppgivenhet. Men vi får nog ta tag i det. Snart. Eller sen.

Snålgrisen
4 years ago

Läsvärt som vanligt. Det är viktigt att inte glömma allt runt omkring när manhåller på och sparar som bäst. Kanske är det inte viktigast att tjäna x kronor i månaden utan att istället kunna vara ledig en dag i veckan. Det kanske tar något år längre att nå FIRE, men resan dit blir mycket behagligare. Detta bör man reflektera över lite då och då, ”vad håller vi på med”.

Ja bilar är ett tråkigt kapitel. Vi är på jakt efter en andra bil, och har främst tittat på elbilar. Kompisar tycker vi ska köpa en ”skitbil” för 40000 kr men jag vet inte… rasar något dyrt blir det inte roligt, och de bilar vi har tittat på i denna prisklass, ja de funkar ju men ofta får man 0 dagars garanti, även från bilförsäljarfirmor, och de känns lite som tickande bomber. Då vi antagligen ska ha denna bil under begränsad tid (till corona har försvunnit) känns privatleasing som det minst krångliga alternativet. jag är helt med på att det inte är det billigaste. Men som sagt, även när man är på väg mot FIRE får man inte blunda för andras behov och ha förmågan att ändra sig och tänka om.

Hade inte sett den där sidan om börskollen. Jag är inte den som ber andra att lägga till mig på sin blogg bara för att, därav finns vi inte med på många andra populära bloggares listor, antar de inte tycker vår blogg är intressant. Jag brukar skriva lite tänkvärda kommentarer hos bloggare, och intresserar de inte sig för bloggen då, ja då är det så… 🙂

Lupinerna
Lupinerna
4 years ago

Jag tyckte min man behövde ny vinterjacka förra året, han härdade ut och köpte till 50% rea ungefär när det var dags att sluta använda vinterjacka. Den hänger redo inför de kalla månaderna. Jag själv fegade och köpte innan säsongen var helt slut, klippte till när XXL hade lagerbekymmer. ?

Lupinerna
Lupinerna
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Ja, jag har försökt optimera en del i mina dar men tycker nog att slutrea dvs handla i fel säsong funkar bra för säsongsplagg. Jag gillar sellpy, tradera och special-säljgrupper på fb men just när det kommer till jackor bestämde jag följande 1) vill inte ha något som luktar typ sköljmedel eller rök 2) brukar använda en jacka i 5-6 år så helt ny känns befogat. Tänker samma om skor, men visst kan man ramla över något bra ibland (köper enbart begagnade barnskor).

Med friheten i sikte
Med friheten i sikte
4 years ago
Reply to  Lupinerna

Jag köpte en ny Fjällräven dunjacka förra hösten till originalpris. Efter att ha haft den förra i 7-8 år innan den blev för sliten tyckte jag att priset per användning ändå blev lågt. Jag orkar inte krångla med begagnade kläder utan köper hellre på rea om möjligt.

Lupinerna
Lupinerna
4 years ago

Ja. Min man som köper väldigt lite och väldigt sällan har jag sagt åt att köpa nytt. För mig som kan få lite känsla för något hipp som happ så passar det utmärkt att sälja/köpa begagant. Det ger både en tröskel och jag behöver inte lägga så mycket pengar. Plus att jag tycker att det är bra att det som är producerat får användas mer.

Frans
Frans
4 years ago

Har handlat kläder på Sellpy via Tradera och skjortorna har varit som nya, byxor/tröjor mer använda. Antar att man köper skjortor men är dålig på att använda dem sedan.

Tycker Vingåker factory outlet har bra kvalitetskläder till OK pris.

Kristoffer
Kristoffer
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Underbart inlägg och lika givande diskussioner efteråt – fantastiskt!

Har också 512 som favoriter! Har sparat de senaste tre paren som har slitits ut i grenen – gick in och förhandlade till mig till en fin mängdrabatt (kostade ca 15 % mot nya) mot lägre behandlingstid så nu har jag tre par och slipper förhoppningsvis köpa jeans på ett bra tag!

F-lediga läraren!
F-lediga läraren!
4 years ago

Jag är av tanken att jag värderar friluftsliv för mycket för att ha dåliga kläder. Ordentligt regnställ, ordentlig vinterjacka och ordentliga skor. Det gör att höst och vintersäsongen inte blir så jobbig, utan faktiskt härlig! Dock kan man hitta guldkorn, köpte ett par i princip nya kavatskor på tradera i höstas för mindre än halva nypriset. Men tänk vilken härlig höst och vinter man kan ha med bra kläder!

The Dividend Story
The Dividend Story
4 years ago

Grymt bra jobbat! Intressant att följa er resa och bra att utvärdera med jämna mellanrum om man tycker man är på rätt väg etc.

Hehe, imponerande med 27 auktioner i gång samtidigt på Tradera 🙂

FruEfficientBadass
4 years ago

27 pågående auktioner? Bra jobbat! Då förstår jag kassen…

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x