Det andra berget, the second mountain. Handlar livet om dig – eller andra? Om framgång, det materiella – eller något djupare?

Världen säger till oss att vi ska driva vårt eget intresse: karriärvinster, hög status, fina saker – saker som går att ta på och mäta. Från det att vi föds fostras de flesta till att vilja ha allt det där. Att lyckas, att äga och att få det bra. Huset, karriären, bilen och varför inte båten, sommarstugan, husbilen och allt annat.

Men någon gång under resan till, eller när vi uppnått allt det där, kan vi upptäcka att vi inte är intresserade av vad andra säger att vi vill. Vi vill ha de saker som verkligen är värda att vilja ha. Mål, värderingar, ansvar, familj, gemenskap och engagemang. Att göra skillnad på andra sätt än det materiella, både för sig själv men också för andra. Det ena utesluter inte det andra men vikten och betydelsen skiftar.

Vad innebär det att se bortom dig själv och hitta en djupare mening till din existens? Att glömma det oberoende som marknadsförs som det bästa och upptäcka gemenskap och engagemang i de och det runt omkring? Vad betyder det att värdesätta detta framför det materiella, det egna och individens frihet?

Det första berget

Vi anstränger oss, klättrar, får det bättre och sedan kanske man stannar där. Man har det bra men det smyger sig på en känsla av att något skulle kunna bli bättre.

Trots att alla förutsättningar för att må bra, eller kanske till och med, vara lycklig finns så är vi inte det. Vi har klättrat upp för berget, det enda berget vi sett och tror finns, och nått toppen. Problemet är bara att när vi står där på toppen och spejar ser vi ett till j*vla berg och det är betydligt brantare och högre.

Eller kanske det händer något på vägen till det första bergets topp som gör att man få en glimt av berg nummer två. Man blir sjuk eller går i väggen. Någon anhörig blir dålig, ålderspension eller arbetslöshet. Kanske når man målet FIRE eller ett annat mål men utan plan för nästa steg. Nu då?

Det andra berget

Det andra berget handlar förstås om ens inre och vad som får oss att må bra på riktigt. Självklart måste ett par steg i Maslows Behovstrappa vara avklarade för att vi ska se det andra berget men det är det för de flesta i västvärlden.

Vad är det då som får oss människor att må bra och hur lever man ett gött och harmoniskt liv när det där andra är på plats. Det finns en anledning att det andra berget är högre och brantare. Det är svårare att må bra och skapa mening än att ordna det där andra.

Värderingar som driver och genomsyrar de beslut man tar. Arbete eller en uppgift. Familj och/eller gemenskap – både i det nära och området man lever i. Självbestämmande, ansvar och nya mål. Detta är saker som gör att man tar sig högre upp på berg två. Kanske når man även toppen?

Hur tar du dig upp för berg två?

Det skrivs ofta om i FIRE kretsar att det pengarna och sparandet är det lätta. Det mentala och det mjuka är det svåra. Jag är helt enig att detta är den stora utmaningen. Hur lever man ett gott liv som är hållbart över tid. Hur hittar man mening i vardagen? Jag tror att de flesta pusselbitar är listade i stycket ovanför detta men mängden och hur de passar ihop är individuellt.

det andra berget
Fru IGMR pekar ut riktningen. Denna topp ligger i Zion National Park. Utah är rätt drömmigt.

För min egen del upptar dessa tankar mycket av utrymmet mellan öronen nu. Målet FIRE är inte avklarat men en hållbar vardag och process mot FIRE får jag nog säga att jag och vi har satt. Nu måste vi och jag blicka framåt, eller kanske uppåt mot bergstopp nummer två.

Vilket berg befinner du dig på?

Inspirationen till detta inlägg kommer från böckerna ”The second Mountain” av David Brooks. ”Everything is F*cked” av Mark Manson samt Paula Pants intervju med just Mark Manson.

Fler boktips hittar du här.

Signatur