Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Peak stuff, peak crap

Peak stuff, peak crap – En tanke som slog mig för ett tag sedan var – hur kan något egentligen kosta pengar? Alltså – det finns fler bilar än vi har behov av och fler prylar än vi har behov av. Efterfrågan borde således sjunka och därmed priset också. Lite flummigt men jag började googla och hittade ett spår att snöa in lite på.

Har vi nått peak stuff?

Det har skrivits en mängd artiklar som talar om att vårt konsumtionssamhälle är ur led. Om vi inte blir gladare av (det verkar snarare vara tvärtom) av att konsumera fler saker, ja då kanske vi har nått “peak stuff”.

Ekonomin förser oss med tjänster och varor som skapar jobb och inkomster. Ekonomin ställer dock sällan eller aldrig frågor om lycka eller hur man lever ett bra liv. Saker produceras och skall bara ut, säljas och tjänas pengar på. Det bubblar dock i västvärlden. Många konsumenter, likt mig själv, vill inte ha mer och mer.

Ikeas förra hållbarhetschef Steve Howard sa för några år sedan att troligtvis är det så att vi har nått peak stuff, peak socker och peak kött. Om det är sant vet jag inte men i västvärlden är många hem fyllda till bredden med saker. Steve Howard argumenterade för att man måste fundera på nya och lite bökigare sätt för att få folk att köpa mer. Man måste till exempel hjälpa till att återvinna konsumentens gamla saker i större utsträckning.

Man måste också som företag kunna argumentera för att kunden, som redan har allt, skall spendera pengar. Till vilken nytta och vilket värde, på ett mer djupgående sätt, skapar denna pryl jag just skall köpa.

Black Friday
Tyler Durden i Fight Club såg det redan 1999.

Ekonomer har svårt att tackla dessa problem. Fallande försäljning och efterfrågan i västvärlden förklaras med och skall lösas med traditionella ekonomiska metoder. Man säger att skuldsättningen ökar, att konsumenterna känner osäkerhet och vill spara mer. Metoderna för att bota detta är att till exempel sänka skatter och då är det tänkt att konsumenterna åter springer till affärerna. Det är delvis sant men frågan är om de springer i samma massor och lika snabbt som förr, troligtvis inte.

Det verkar som om det är större krafter i rörelse.

Fler och fler drabbas av stress, depression och utmattningssyndrom, jag inkluderad. Människor har börjat söka efter en djupare mening när de förstår att prylar inte är lösningen. När vi i västvärlden hade mindre och var fattigare så var tanken att producera mer och göra det bättre ingen dum idé. Nu vette katten. En stor del människor trivs inte med sina arbeten även om de trivs med vad de gör. Företagen pressar och pressar. Till slut försvinner luften vi andas och inte ens kreativa och stimulerande arbeten är roliga på grund av till exempel för snäva budgetar. Ska man halvt jobba ihjäl sig med något man inte gillar för att kunna köpa skit man inte blir lycklig av?

Läsa mer? Klicka tex Här: “Consumerism is running out of steam”

Signatur

17 kommentarer

 1. Pappa betalar?

  Jag förstår dina tankar och håller med. Alldeles för mycket skit och brus i samhället idag.
  Om vi kunde fokusera lite mer på viktiga saker, varandra.

  Mvh PB?

  • Anonym

   Jamen verkligen. Snart helg och tid för vila och umgänge.

 2. Fru EfficientBadass

  Jag RYSER när jag läser ditt inlägg. Content, språk, valt kickass citat. 5 av 5! Och du som kan Vicki Robin utantill känner ju till detta med Hooverkomissionen på 20-talet, när den amerikanska industrin förstod att man nu nått överproduktionskapacitet och därmed föddes "the advertising business" för att som du säger ovan "hitta krångligare sätt att sälja på oss" grejerna. Jag har också hört budskapet att skulle vi upphöra att förädla råvaror över natt skulle vi ändå ha allt råmaterial vi behöver för all framtid för att varuförsörja oss samt kommande befolkningsökning (alltså inte mat utan pryl-råvaror). Och ändå springer vi som Vicki säger likt råttor ner i samma hål gång på gång för att hitta "Lyckan". Lyckligtvis finns det rätt många framstående människor som idag diskuterar GDP som rimligt mätetal för ett lands välmående, lyssnade exempelvis på denna pod igår: http://freakonomics.com/podcast/happiness/ (avsnitt 345). Peta in en lur i örat medan du arbetar med Excel vettja.

  • Anonym

   Det finns vissa saker man vill resa tillbaka i tiden och bara fixa. Hooverkommissionen är en sådan. Ska lyssna på freakonomics på promenaden idag. Funderar mycket på nu hur många människor som bär på dessa tankar. Jag bär det med mig mest jämt men jag känner som sagt ingen som är superöppen för tankarna trots lådcykel och MP röst…

 3. Egon Investor

  Kloka och välskrivna ord. Jag själv har på senare tid insett att köpa nya grejor inte går mig lyckligare, utan fokuserar på det jag behöver. När jag väl köper något kan det dock bli dyrt, t ex solglasögon med polaroidglas (vilka jag faktiskt köper för att jag tycker att jag behöver dem under vissa fritidsaktiviteter, inte för att se ut på ett visst sätt).

  Mvh

  Egon

  • Anonym

   Tack Egon I. Då fattar du ett värdegrundat beslut och kanske inte ett impulsköpaköpabeslut. Sådana saker tenderar man också att använda mer och behålla längre. De tillför också något…

 4. Vad är livskvalité?

  Tack för din vänliga kommentar på min sida

  Det är mycket igenkänning i ditt inlägg. Min flickvän har drabbats av utmattningssyndrom sedan några veckor tillbaka: pendlar mellan trötthet och gråt. Som partner står jag passivt och ser på, och inser emellertid att jag inte kan göra mer än att bara finnas där. Jag återkommer oftast till ovanstående citat: "Vi tvingas till jobb som vi hatar för att köpa skit vi inte behöver". Ju mer pengar jag sparat ihop under tiden som jag bloggat, desto mindre bryr jag mig. Antar att det inte går att missta sig på ett filosofisk inslag här. Mellanmänskliga relationer är viktigare än pengarna på banken.

 5. Cosmonomics

  Tänker likadant. Diskuterar det ofta med mina patienter, framför allt vid utmattning. Vad är viktigt? Måste du jobba heltid för att hänga med alla trender?

  /cosmonomics

  • HerrIGMR

   Så viktigt och också i det läget de befinner sig i. Du öppnar säkerligen en del mentala dörrar, kanske fastnar det på någon. Detta är mitt sätt att nå ut med ett budskap jag tycker är viktigt på individ- och samhällsnivå. Hoppas på att större krafter är i rullning.

   Kolla här; https://www.di.se/hallbart-naringsliv/ikea-designar-om-allt-ska-bli-cirkulart/

   • bananacosmicgirl

    Wow, vad spännande. Ett gigantiskt företag som IKEA – som väl kanske har lite slit-och-släng-mentalitet över sig eftersom det är ett billigt ställe, grejer man köper innan man har råd med dyrare eller så – som ställer om så fullständigt. Men de har ju samtidigt redan promotat att “IKEA-hacka” deras grejer och de har (haft?) sin site med gratis Blocket-annonser för IKEA-grejer. De ligger nog bra mycket längre fram i det där än andra möbelställen, och definitivt längre fram än många andra pryl- och klädaffärer.

    Vi jobbar med budskapet på alla håll. Patienterna är definitivt inte på någon högre nivå, det är verkligen en-och-en. Heja oss! 🙂

 6. F-lediga läraren!

  Jag var med om en rätt skum grej här om helgen.. En vän ville ha hjälp att starta upp ett konto på avanza, sambon och jag hjälpte till, visade en penga-maskin-kalkyl med ränta på ränta effekten… I tron om att vännen skulle bli frälst… Men, vad händer? Jo hon får lite kalla fötter och tycker det verkar “för bra för att vara sant”.. Om det nu är så lätt, varför gör inte alla detta. Det måste finnas en hållhake, jag försökte förklara att jag tror att folk inte har tillräckligt med tålamod för att hålla på i 20+ år och att det är därför inte alla gör detta.. Men hon gick sig inte att övertygas helt.. Slutade iaf med ett månadssparande på 500 i indexfond.. Alltid något, men jag blev så förbryllad över att hon var så svårflirtad…

  • HerrIGMR

   Och samtidigt kliar sig folk (och jag förr) i huvudet hur de rika kan bli så mycket rikare. Snöbollen är i rullning. Tricket finns där för alla men det kräver tid, tålamod och pannben.

   Men jag håller med – det är märkligt. Logiskt är det så enkelt att det borde vara ngt fuffens 🙂

  • Med friheten i sikte

   All forskning om mänskligt beteende säger att de flesta människor inte ändrar sig över en dag utan det är något som ofta tar tid. Så sparandet med 500 kr kan ses som ett första steg. Sedan kan man bygga på med mer grejer. Det har tagit mig 10 år att komma till alla mina insikter om sparande, hur jag vill leva etc och mycket har skett steg för steg.

   • HerrIGMR

    Ja det tar tid och ofta skall det till något extra. En olycka, arbetslöshet, sjukdom, utmattning för att dörren för nya idéer och sökande ska öppnas. Så var det i mitt fall. Efter att dörren öppnades var det lite som fru EB säger en Matrixliknande upplevelse av att ha sväljt “the red pill”. Jag såg på världen annorlunda och poletten trillade ner. Svårt att gå tillbaka.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Red_pill_and_blue_pill

 7. The Dividend Story

  Hej!

  Väldigt intressanta tankar och jag för egen del skriver under rakt av. Jag har aldrig egentligen varit någon prylperson som ska köpa massa saker. Det som jag dock gillar är att lägga pengar på upplevelser. Det känns som upplevelser kan bli en hetare trend också, istället för att folk skryter om att de köpt en Ferrari så kanske de istället skryter om att man är på “världens coolaste strand” i Karibien.

  Från ett investerarperspektiv har jag funderat på det också ett tag och man skulle kunna spekulera i att framför allt Europa (av många anledningar) kommer vara (fortsatt) lite svajigt framöver. Man kanske borde vikta mer av portföljen mot Asien, där tror jag de har långt kvar till peak stuff 🙂

  Trevlig helg!

 8. Med friheten i sikte

  Europa kanske närmar sig peak stuff men jag skulle säga att den växande medelklassen i Asien gör definitivt inte det. Jag tillbringade en del tid i shoppingcenter i Sydostasien för två år sedan för där finns billig och bra mat, dvs inte för att shoppa. Det jag såg gjorde mig faktiskt lite ledsen över vår framtid för allt verkade handla om att köpa den ena prylen efter den andra. Så kommer västvärlden snart inte till slutsatsen att mer grejer inte gör dig lyckligare och börjar propagera för en annan livstil som det enda hållbara och coola alternativet så är världen körd ur ett klimatperspektiv.

  Personligen har jag nått peak stuff för sådär 5 år sedan även om jag inte precis var max stuff innan dess.

  • HerrIGMR

   Vi är ju tyvärr hard wired att inte vara nöjda. Det är det som gjort att mänskligheten är där den är nu. Önskar att man kunde stänga av genen…

Kommentera