Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Things fall apart

Så är det i det IGMRska hushållet just nu. Saker faller samman och går sönder. Börsen rasar också så vad passar inte bättre än att jag lajvar/kör generalrep på apokalyps med nedstängning av vatten och värme. Vi saknar just nu både och. Varför? Jo vi byter gamla fjärrvärmeväxlaren som inte håller rätt värme till tappvattnet längre.

Så jag har kokat kaffe och hällt det på termos, fyllt dricksvattenflaska och lagt i kylen, tänt en brasa, fyllt hinkar med vatten så att jag kan “spola” i toaletten samt får käka matlåda. Jag har det riktigt fint här framför brasan med jobbdatorn i famnen men det ska bli skönt när det är klart.

Utöver den gamla fjärrvärmeväxlarens utdragna dödskamp har vår nästan nya stavmixer och luftavfuktaren i källaren tackat för sig. Inget håller för evigt…

Så värmeväxlaren löser sig idag men jag måste få tag på en vettig avfuktare inom kort.

Vikten av att ha en buffert!

Signatur

17 kommentarer

 1. Skogsanna

  Du får förlängd garanti på Woods avfuktare om du registrerar den och byter filer varje år. Finns på classe med flera ställen.

  Annars låter det som en villaägares vardag. Det blir nog bra med ny fjärrvärmeväxlare. Det kan till och med hända att ni får lägre energiförbrukning med den nya.

  Lycka till!

  • HerrIGMR

   Jo men det gör den nog, om inte så är pumpen mindre energikrävande. Tack för Woodstips. Har haft ett öga på just dem eftersom det verkar vara avfuktarnas Rolls Royce.

   • Skogsanna

    Jag har visserligen hunnit byta en gång på garantin efter 2 år men det var då inga diskussioner utan jag fick en ny ganska snabbt.

    Beror lite på användningsområdet torka hel fuktig källare eller bara lite tvätt då och då eller i mitt fall två snöskotrar fulla med snö 😉 Men som så mycket annat då får man vad man betalar för.

 2. frihetsgraderna

  Det ligger en hel del i det gamla uttrycket: “En olycka kommer sällan ensam.” Trist för er men med en bra buffert i ryggen klarar man sånt. Extra viktigt i oroliga tider när en hel svärm svarta eller möjligen grå svanar tycks sammanstråla och börsens skräckindex stiger till nya höjder.

  Jag tror att det var Franklin D Roosevelt som sa: “We have nothing to fear but fear itself.” Passar bra just nu.

  • HerrIGMR

   Lyssnade just på Kvartals veckopanel där just dessa ord citerades också. Helt enig i detta!

 3. Utdelningsbagaren

  Stavmixer slits allt för lätt ut. Tror jag förbrukat 8-9st genom livet. Finns det något kvalitetsmärke som håller +10år? Likt en Electrolux hushållsassist som min mor haft sedan 80-talet.

  • HerrIGMR

   Detta var en fin Bosch som köptes ny från Blocket av någon som inte använt den. Det är plasten till själva låset i mixern som gått och det känns så ovärt. EN plastbit på 2X4 mm som gör att hela skiten kasseras. Själva mixerdelen hittar jag inte begagnad / som reservdel 🙁

   Ja stavmixers verkar vara gjorda av papp.

  • Eva

   Min stavmixer som jag haft i 20 + år dog i går. Motorn gav upp. Uppenbarligen kommer jag inte ha samma tur med nästa.

   • HerrIGMR

    Det kommer nog tyvärr bli knepigt. Trist!

  • Tinga

   Jag köpte en stavmixer från Bosch för ca 1 000 spänn häromåret, på 800W för att den skulle klara det mesta, men den ena delen efter den andra har gått sönder. Dock har jag reklamerat varje gång & vid två tillfällen har jag fått en hel låda med stavmixer plus alla tillbehör jag ursprungligen köpte. Jag har bara plockat den del jag behövt & sålt resten på Tradera, så den där stavmixern har kostat mig typ 0 kr (icke inräknat tiden jag lagt på reklamationerna ?). Men det är sjukt störigt när man siktar på att köpa något högkvalitativt, dom ändå går sönder gång på gång.

 4. FruEfficientBadass

  “så vad passar inte bättre än att jag lajvar/kör generalrep på apokalyps med nedstängning av vatten och värme” Haha! Perfekt! Streama någon dystopisk film också för riktig domedagskänsla. Eller vänta, ni måste ju stänga av elen också för att riktigt komma i stämning! Tända ljus, ljummen folköl och ett parti Svarte Petter, världens kanske mest underskattade spel.

  • HerrIGMR

   Inte dumt. Det blev faktiskt nästan så! Bilen var död när jag kom ut. Antagligen har jag dummat mig med stereoinstallationen. *orkar inte*

 5. Pappa Betalar

  Hej!
  Typiskt. Ofta kommer en olycka sällan ensam.

  Just när det gäller stav mixer så måste vi ha väldigt tur. En Bosch som frugan hade innan vi träffades. Och det börjar bli många, många år sedan nu.
  Så tror nog ni haft otur gällande stavmixern.

  Såg att du hittade en reservdel. Skönt att slippa köpa ny!
  Billigare för er och bättre för vår jord,

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

Kommentera