Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Februari 2020 – Två år med FIRE ?

Två år med FIRE

Ja så var den 24:e månaden i vårt sparprojekt som vi kallar FIRE eller FI. Det har varit två fina år med mycket pirr, fokus, finurlighet, lärande, nyorientering, nya vänner och möjligheter.

Det har också varit ett år med för mycket fokus framöver och inte lika mycket i nuet som jag och vi vill. Därför trycker jag som sagt på paus med mina extraknäck / side hustles nu och låter månadssparandet vara allenarådande. Autopilot på.

För exakt ett år sedan skrev jag om första året med FIRE och summerade känslorna då. Jag kan konstatera att allt jag skrev då stämmer förutom att fru IGMR gått skulle gå ned i tid. Där gjorde hon en annan förändring – hon sökte och bytte jobb trots förmodad lågkonjunktur och en säker anställning på sitt förra arbete.

Det har fallit väl ut och det var rätt beslut. Både ekonomiskt och emotionellt. Troligtvis hade inte detta skett om vi inte hade en trygghet i vår ISK.

Vi står väl rustade inför år tre som börjar NU.

Ekonomin

Det rullar på – minst sagt. Gårdagens börsfall gjorde att vi missade 800K idag men vad gör det om hundra år.

Så här ser våra två års sparande samt vår sparkvot över tid ut i graf.

Två år med FIRE
Mäkta stolt över detta!
Sparkvot
Två års sparkvoter

Från – 30 000 kronor till 790 000 kronor på två år trots tvättstugerenovering, resor, kontantbilköp och ett lugnare och mer närvarande liv totalt sett. Vi har träffat flera nya vänner i communityt och jag har haft förmånen att interagera med er under bloggens livstid.

Inget fattas oss.

Vi är nu 13% fria. Jag ser fram emot år tre.

Signatur

16 kommentarer

 1. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Stort grattis till en fantastisk utveckling! Det är så inspirerande och kul att följa er resa!

  • HerrIGMR

   Tacofärs! Ja det är lite nypa sig i armen – moment.

 2. K

  Kan inte mer än instämma med föregående talare!

  • HerrIGMR

   ?

 3. Lena

  Grattis till 2-årsfirandet! Vilken fantastisk utveckling och resa ni gjort.

  Du har så kloka och inspirerande reflektioner över inte bara ekonomi & sparande utan livet i stort. Du har tex inspirerat med dina grafer och fick oss in på mystery shopping?

  Klokt att stanna upp och ta en liten paus. Kan känna igen mig i att det kan bli för mycket ibland- on top of life. Insåg att jag behövde dra ned på våra side hustles när jag lite stressad över allt blandade ihop två köpare av två tavlor jag sålde på Tradera. Gick att reda ut till slut men jag gick inte plus direkt ?

  Ser fram emot att följa er fortsätta resa!

  Frugala foxen

  • HerrIGMR

   Tackar ödmjukast. Graferna är verkligen en boost och det är en liten ritual att gå in i excelarket den 25:e och plita in de aktuella siffrorna. Vicki Robin pratar ju också om detta i sin lysande Your Money or Your Life. Tycker också att frihetskvot/frihetsgrad är enormt peppande.

   Aj vad trist med Tradera. Där får man verkligen hålla tungan rätt i mun ibland. Sålde ju själv en massa skivor där för ett par år sedan och det var ingen lek att packa och få iväg till rätt köpare. Gött att det löste sig – det är fint att ha kvar sina bra omdömen om inte annat för framtida försäljningar.

   • Lena

    Tack! Hade tur med att det var en flexibel kund 🙂

    Ja, älskar “your money or your life”! Den inspirerade till en handritad graf på garderobsdörren med månatlig reggning av inkomster, utgifter och (den lite lägre…) 4% investeringsavkastningskurvan.
    Gör det visuellt och begripligt- för en som är bättre på det än Excel 😉

    • HerrIGMR

     Whatever floats your boat som det heter 🙂

 4. Skogsanna

  Ja imponerande är ordet! Både av sparandet och graferna ?
  Jag måste lära mig att göra snygga grafer så att motivationen ökar ännu mer. Och jag ska komma igång med kassabok!

  Du/ni har verkligen gjort en helomvändning när det gäller sparande, mindset och livsstil. Och bloggen är både rolig och känslosam att läsa! Håller tummarna för er framöver också!

  • HerrIGMR

   Om du inte är avig mot att lämna ut din info kan du göra som oss och ladda hem appen Tink. Den sammanställer alla tillgångar och skulder samt agerar kassabok & plottrar upp sk*ten i ett cirkeldiagram. Mycket bra och enkelt sätt (tycker jag) att hålla koll. Det enda minus jag kommer på är att de inte kan hämta data från Lysa.

   Ja det är verkligen en 180 som vi gjort. Trots det känns det inte som något “stort” utan ganska vardagligt.

   Uppskattar dina kommentarer och din stug&Norrlandsinspo 🙂

   • Skogsanna

    Jo Tink har jag haft och det var ju illustrativt men minuset är väl just att Lysa och OKQ8-bank saknas. Sen tyckte jag det blev bökigt med alla tillfällen av typen ”jag betalar maten och han swishar hälften” eftersom vi inte delar hushåll.

    Jag menade mest att det vore kul att lära sig mera om excel och jag tror att om man har fått sitta och pyssla med siffrorna en stund så får man en annan känsla för dem. Jag brukar säga att jag har klappat pengarna när jag sitter vid datorn och ser hur det gått och möjligen placerar något i lekhinken.

    • HerrIGMR

     Inser att jag är så inkörd på vår gemensamma ekonomi där vi tom delar lönekonto. Då är det supersmidigt med Tink men fattar ditt& ert läge. Kräver handpåläggning.

 5. Utdelningsbagaren

  Fantastisk resa ni gjort på alla plan, och inspirerar många andra att ta steget och göra detsamm 🙂

  • HerrIGMR

   Tack UB! Det är syftet med bloggen – visa att det går (OCH DET GÖR DET).

 6. Pappa Betalar

  Hej IGMR!
  Så grymt bra jobbat av er!
  Tycker ni är bra förebilder och med tanke på att ni nu stannar upp och lyssnar på er själva, det är så himla bra!

  Ta det lugnt ett tag och njut lite av livet och familjen. Det är det viktigaste. Side hustles och extra pengar klarar ni er utan om ni inte mår bra av det!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Taco PB.

   Ja familjen och det mjuka är det viktiga. Extrainkomsterna är i marginalen men tar på livsutrymmet så bort med dem for now.

   Ha en fin helg!

Kommentera