Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

# flattenthecurve, Covid-19 & VAB

# flattenthecurve, # plattakruvan.

Herregud vad det dundrar in nyheter nu. Själv känner jag mig mer och mer skeptisk till det sätt Sverige hanterar detta utbrott. Försiktighetsprincipen gäller inte utan det är mer av en reaktiv process som utspelar sig just nu. Som vanligt går de olika sidorna i klinch även om jag tror att allvaret börjar sjunka in. De som var tidigt ute och larmade fick mycket kritik. Nu svänger opinionen och då kommer de tillbaka med klassiskt “vad var det jag sa”. Hoppas vi kan lägga det åt sidan.

Jag noterar att man slutat med mer allmän covid-19 provtagning i Stockholm och bara provar i vårdkontakt. Det gör att framtida siffror på antalet drabbade i Sverige kommer vara mindre än det verkliga talet.

Samtidigt reagerar mitt närmaste grannland Danmark med stängda skolor och annat. “Men sjukvårdspersonal kanske måste vara hemma och passa barn och inte vårda” sägs det då i Sverige. Förslag från IGMRs håll är att då ordna omsorg för just de barnen.

# flattenthecurve / # plattakurvan

# flattenthecurve eller # plattakurvan dyker upp lite överallt nu och det är egentligen det allt bör handla om. Det handlar alltså om att fördröja och smeta ut toppen på utbrottet till en längre period. Varför? Jo för att vår redan ansträngda sjukvårdsapparat ska mäkta med. För att det inte ska bli som i Italien där sjukvårdspersonal måste välja vem som får behandling framför en annan. Det är solidaritet och ett gemensamt samhällsansvar. Vi måste ta hand om varandra och värna de svaga.

Med eller utan samhällsåtgärder. Streckad linje är vad sjukvården mäktar med. Går vi över blir det minst sagt trist.

Just nu är vi on track för att bli som Italien då världens fall utanför Kina dubbleras var fjärde dag och så även i Sverige. Smittkurvan är nu exponentiell och det är inte bra. De åtgärder vi sätter märker vi inte effekten av förrän om ett par veckor i och med inkubationstid och annat. You do the math.

Hur bör man agera?

För det första. Följ de råd och riktlinjer som finns. Uppsök inte vården om du inte är riktigt sjuk. 1177 ringer du om du har feber, hosta och & eller andningsbesvär. Ring och invänta besked, åk inte fysiskt in till sjukvårdsinrättningar.

113 13 är numret du ska inga om du har frågor om covid-19 men inte har några symptom. Om du är osäker – ring dit först för att avlasta 1177 som är till för de verkligt sjuka.

 • Stanna hemma om du är sjuk, oavsett vad. Karensen är borttagen.
 • Behöver du ta kontakt med läkare i annat ärende. Avlasta då primärvården och kör då en app/nätläkare typ Doktor.se.
 • Beställ mat & hygien via Mat.se, Mathem.se, Willys.se eller någon av de andra.
 • Beställ hem läkemedel Meds.se, Apoteket.se, Apotea.se eller någon av de andra.
 • Jobba hemma om du kan.
 • Åk inte på resor om de inte gäller liv och död.
 • Håll avstånd och ta inte i hand.
 • Besök inte gamla och människor i riskgrupp om det inte är absolut nödvändigt.
 • Tvätta händerna noggrant och ofta & håll labbarna (händerna) borta från ansiktet.
 • Ta det lugnt med sociala sammanhang, a.k.a social distansiering, en tid framöver, oavsett om det är trist. Det är för allas bästa.
 • Pyssla med barnen. Toarullar kan bli massor av saker.
 • Ring dina vänner, nära och familj. Ta en kopp kaffe över telefonen.
 • Ta tag i ett gammalt hemmaprojekt som inte blivit av.
 • Var ute i naturen.
 • Börja vårbruket i trädgården.
 • Ta en onlinekurs
 • Börja skriva dagbok
 • Träna eller promenera
 • Läs böcker
 • Ta igen alla serier på Netflix, HBO eller SVT play.
 • Rensa ut och sälj på Sellpy och Tradera.
 • Se över din ekonomi. Det har sällan funnits ett bättre tillfälle att börja FIRE-resan.
 • Starta ett sparande på Avanza.
 • Läs Mr Money Mustasches inlägg om Covid-19.

IGMRz

Allt detta får konsekvenser för oss, precis som för alla andra. Min mormor, som jag skrivit om tidigare, kämpar på. Jag får dock inte besöka henne eftersom vårdboendet har besöksförbud. När hon har ork att prata kan vi göra det men annars får jag ha kontakt via personalen som förmedlar hälsningar till henne.

Utöver det vabbar vi i två dagar nu eftersom IGMR junior har lite hosta. Tidigare hade jag inte funderat två sekunder på det utan skickat honom till skolan. Nu gör jag inte det. Dels för att skolan inte tar emot honom nu även om han är feberfri och dels av solidaritet. Jag kan jobba hemma och han älskar dessutom att vara hemma. Ett välkommet avbrott på fyra dagar för att hitta bäringen i denna nya situation. Vi får se var vi befinner oss på måndag samhällsmässigt.

Knät. Så klart har jag, i covid-19 tider, lyckats göra något med mitt redan dumma knä. För tre dagar sedan spelade jag fotboll med IGMR junior och hade springtävlingar. Nu kan jag knappt ta mig uppför trappan. Det blir bättre av foamroller och Linnex (ett superliniment. Har du inte testat – gör!) men ont gör det. Så vadfaen gör man? Jag vill inte halta till vårdcentralen precis.

Ute blåser det orkan men vi har det väldigt gött hemma, knät till trots. Kaminen värmer. Jag har hittat en ny favoritlåt, livet känns mer i balans igen och våren är trots allt på gång.

Mörkt och suggestivt. Perfekt.

Ta hand om er och tänk på nära, kära, alla gamlingar och de i riskgrupperna (mig höhö).

Signatur

21 kommentarer

 1. Frugal i Dalarna

  Väldigt bra inlägg!!! Flatten the curve.

  • HerrIGMR

   Tack! Tänker att man får använda de plattformar man har för att sprida budskapet. Både om Slowgolds förträfflighet samt corona då 😉

   • Frugal i Dalarna

    Såg du ”Jills veranda”

    • HerrIGMR

     Min far nämnde det för mig sms-ledes imorse så jag tog en koll. Neil Young är en gammal favorit som lyssnats 1 miljon gånger så det var dubbelmumma.

     • Frugal i Dalarna

      Mmm, låten ”Old man” blev magisk ?

 2. Anna

  Tips på bra podd om viruset där experter inom området intervjuas.
  Sam Harris podcast avsnitt 190 och 191.

  • HerrIGMR

   Tack Anna, det blir kvällens att göra.

 3. Skogsanna

  Försöker ta hand om mig själv då jag kroknat i en vanlig influensa (mitt län fick sin första Corona-smittade samma dag som jag blev sjuk och det var inte jag). Jag håller på att hosta upp lungorna och det enda man får är mollipect slemlösande på recept och Nipaxon hostdämpande receptfritt!!! Och sen står det på 1177 att hostdämpande inte fungerar ?

  Jag har googlat på huskurer för hostdämpande men tar gärna emot beprövade tips så att man får sova lite. Det är ju märkligt att inte forskningen kommit längre och uppfunnit nåt bra som inte är narkotikaklassat som Cocheliana.

  • Mina

   Hej Skogsanna, om du inte redan testat lök med vatten så tycker jag att du ska testa. Sätt fram en skål med några skivor gul lök i sovrummet (helst sängbordet) och häll över lite kokhett vatten på det. Det sägs att det gör under för hostan nattetid iaf. Har själv testat på barnen och märkt att de hostat mindre o sover bättre.Lycka till o krya på dig!

   • Skogsanna

    Nej det har jag inte det måste provas!

    • HerrIGMR

     Mörk choklad i mängder ska funka åsså. Terobromin (stavning) som det innehåller ska kunna hämma hosta. Tråkigt med sjukdom och hosta är jobbigt som f*n.

 4. F-lediga läraren!

  Måste bara säga att det är härligt att läsa din blogg! Med gott om tid om dagarna är det alltid kul att kika in här och hos Fruefficient badass för att få lite “sällskap”. Men har full förståelse för att inlägg inte kan dyka upp varje dag.. 🙂 Keep up the good work!

  • HerrIGMR

   Tack Lärarn! Rätt skönt att vara F-ledig nu va? Lärarna i sonens skola blir mer eller mindre bombarderade av frågor och tyckeri. I och med att kommunerna själva får bestämma gör vår kommun och grannkommunerna olika. Det blir inte bra. Bättre om alla gjorde samma (tror/tycker jag).

   Bloggar är ett fint sällskap och det är också kul att interagera. Både som läsare och bloggare tycker jag 🙂

   • F-lediga läraren!

    Ja, jag antar att skolpersonal får mycket frågor och dessutom står handfallna i vad de ska göra när det inte kommer några tydliga direktiv ovanifrån.. Vi får väl se om det blir en stängning av alla skolor likt Nor/Dan nu eller inte.

    • HerrIGMR

     Det blev det alltså inte. Inte helt nöjd med det men förstår logiken bakom beslutet.

 5. Anonym

  Som läkare är jag rädd för närmsta månaderna. Danmark, Norge, Polen etc stänger skolor. Regeringen har lovat att svenska beredskapen är god, förstår inte hur man kan påstå något sådant när man slutar smittspåra i Stockholm och stadens fyra sjukhus gick upp i stabsläge häromdagen, när detta knappt har börjat! Dags att plocka fram de extra dubbletter/trippletter av IVA-platser, sjuksköterskor, narkosläkare och respiratorer som kommer behövas. Var är de?? Och allt skyddsmaterial, som var slut i vissa regioner redan innan detta. När sen personalen blir sjuk och all annan vård ställs in.. är det fortfarande god beredskap då, är det fortfarande värre att oroa sig än att förbereda sig, som man tidigare har menat? Då är förmodligen tiden för förberedelser förbi..

  jag håller mina barn hemma, ju för sig inte så svårt då jag är föräldraledig med en liten bebis, men eftersom det i regionens beredskapsplan ingår att beordra in föräldalediga är det lika bra att köpa ersättning och mentalt försöka ta in att risken ökar att bli inkastad i helvetet som man sett från Wuhans och Lombardiets sjukhus. Fattar inte varför folk/myndigheter hånar de som förbereder sig, märklig attityd.

  • HerrIGMR

   Tack för din kommentar och tack för en inblick. Just hälso och sjukvård har monterats ned sedan 90-talskrisen och det har enligt min mening gått på tok för långt. Lägg därtill en massa adminbörda som vårdpersonal säkerligen inte hade pre 90-talet så blir det tufft.

   Det är just med denna bakgrund som man borde stänga /dra ned på det mesta nu. I och med att det inte görs hamnar mer ansvar på den enskilde att göra rätt mot andra, men också för att skydda sig själv.

   Jag hoppas inte vi hamnar i det läget att du kallas in och jag hoppas att folk och företag tar sitt ansvar nu.

   Detta med förberedelsehån – ytterligare ett tecken på att vi lever i en välfärdsstat där eget ansvar tynar bort.

 6. Sigrid

  Väldigt bra inlägg. Ja, flatten the curve är det enda som gäller. Det är människoliv det handlar om och nu är det läge att vara solidarisk. Hoppas du blir bättre i knät snart.

  • HerrIGMR

   Tack. Ja vi måste ta detta på allvar och ta personligt ansvar för var man gör, medmänniskor och de sina.

   Knät hade mått bra av att bo i ett enplanshus kan jag säga… lite bättre idag dock!

 7. ninni

  “Pyssla med barnen. Toarullar kan bli massor av saker.”

  Jaha, är det DÄRFÖR som folk hamstrar toarullar? 😉 😉 😉

  Tack för en bra blogg, jag följer med stort nöje dina inlägg.

  • HerrIGMR

   Japp! Pyssel to be! Nytta och nöje! Makaroner antar jag också hamstras – de kan bli armband och halsband 🙂

   Tack för tacket.

Kommentera