Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Sammanfattning av vår tågresa till Kroatien. Resan, boendet, totalkostnad, restips.

Tågresa till Kroatien

Tänkte försöka mig på en sammanfattning av vår tågresa till Kroatien och ge lite tips och kanske några lärdomar som jag kan föra vidare.

I maj 2019 tog vi en två veckor lång semester med tågresa till Kroatien från Malmö. Upprinnelsen till resan var att vår son börjar förskoleklass efter sommaren och därmed kommer vi bli mindre flexibla med ledigheter i och med skolplikten. Fru IGMR har också haft en ganska intensiv period på arbetet från det att hon kom tillbaka efter semestern 2018. Så vad bättre än att ta en liten resa till ett land vi gillar, upptäcka, ta det lugnt, äta nutellamackor, bada och få sova i sovkupé?

Val av resmål i Kroatien

Vårt resemål, ön Krk, valdes utifrån tågförbindelserna. Vi siktade på att åka nattåg med sovkupé till hamnstaden Rijeka men de tågresorna visade sig inte gå i början av maj. I min iver hade jag redan bokat vårt boende och därmed hade vi ett litet problem (eller en utmaning) att lösa. Via Facebookgruppen “Tågsemester” kunde jag leta mig fram i gamla trådar att det fanns nattåg med sovkupé till Zagreb. Just att få sova i sovkupé var ett absolut måste enligt IGMR Junior så därför blev det viktigt för oss.

Nattågen utgår från München så sträckan München – Zagreb var den jag utgick ifrån. Sovkupé bokades via ÖBB som är Österrikes SJ om jag inte helt fått det om bakfoten.

Sträckan Malmö – München ToR bokade jag via DSB och DB. I och med att jag valde olika bolag för resan dit och hem blev inte sträckningen densamma men priserna blev billigare. Jag rekommenderar alltså att göra en sökning på båda sidorna och jämföra priser OCH tid för byten.

Interrail?

Man kan boka allt via interrail som är ett friare sätt att åka. Man behöver inte platsbiljett och potentiellt kan man ta sig längre för mindre. Vi valde att inte utnyttja interrail då sovkupén inte ingår i det konceptet. Vi ville också ha platsbiljetter hela sträckan då det är lugnare med barn. Jag fick en offert på vår resa med Interrail och den landade på 2 500 kronor med än vad vi gav. För oss var det rätt men vill man vara mer flexibel är det ett grymt sätt att upptäcka Europa på.

En annan sak man kanske inte tänker på med tåget är att man kommer rakt in i stadskärnan. När man är framme och lite trött är detta ganska underbart.

Tågsträckor:

 • Till Kroatien åkte vi Malmö – Köpenhamn – Kolding – Hamburg – München – Zagreb. 23 timmar totalt.
 • Hem åkte vi Zagreb – München – Lübeck – Rödby – Köpenhamn – Malmö. 20 timmar totalt.

Jag upplevde resan dit som lugnare. Vi hade längre och fler byten men det var ganska välkommet. En lärdom till nästa gång är att planera in byten så att man har ungefär en timme. Är man hungrig hinner man besöka en matbutik och behöver inte köpa dyr utemat. Man kan, som vi gjorde, leka pjätt i Kolding, ta en promenad, vila eller vad som.

Boende

Boendet? I och med att fru IGMR älskar att bada var pool ett måste. Därför valde vi boende med en uppvärmd pool eftersom det inte är jättevarmt i Kroatien vid den här tiden på året.

Eget kök är också ett måste eftersom vi inte vill äta ute hela tiden. Vi hittade lägenheten via AirBnb. Vi har tidigare använt denna tjänst och det har alltid fungerat bra. Jag gillar deras betygssystem då det bara är verifierade gäster som kan skriva omdömen. Det känns tryggt.

Vi valde också att åka i lågsäsong då prisbilen blir en helt annan. Vi betalade 540 kronor natten för vår lägenhet. I högsäsong kostar den dryga 1 700 kronor. Det är stor skillnad.

Kroatien

Jag är rätt övertygad om att vi kommer resa tillbaka till denna region och till och med denna ö. Vi är också överens om att vi nästa gång ska bo närmre en huvudort. Boendet vi valde låg i en liten by och det tog inte många dagar att vandra klart alla vägar. Krk är namnet på ön men också på en liten vacker stad med 5 000 invånare. Där vill jag bo nästa gång.

Dagarna i Kroatien var väldigt lugna. Vi var mycket i staden Krk och drack gott kaffe och läste böcker för IGMR Junior. Vi promenerade, vi åt god mat, prisjämförde matbutiker, vi ritade, gick på muséum, badade, solade, såg på film (Cineasterna funkar utomlands!) och vi gjorde små utflykter. Inte helt olikt vårt liv hemma. Ska jag nämna några Kroatientips så vill jag slå ett slag för staden Krk, De undersköna Plitvicesjöarna med alla vattenfall, Stara Baska, den svårtillgängliga stranden Oprna bay, Kroatiskt vin, fantastiska fikon, resturangen “Croatian Heritage” i Zagreb, resturangen/baren “Beach 38” i München och Kroatiens klara vatten.

Kostnad

Vår tågresa till Kroatien kostade oss totalt ungefär knappa 22 000 kronor inklusive tåg, boende, hyrbil, all mat och alla inträden. Hade vi åkt i högsäsong till samma lägenhet hade boendet kostat oss 17 000 kr. Kroatiens valuta heter Kuna och vår SEK har tappat ganska mycket mot Kunan. Priserna är ungefär som i Sverige i Kuna. Lägg på 30-40 % så har du priset i SEK. Vi åt ute några gånger men främst handlade vi på Lidl och lagade mat själv.

Tågresan: 9 400:-
Boende 10 dagar: 5 400:-
Hyrbil 10 dagar: 925:-
Mat, diesel, resturang och inträden: 6 000:-

Spartips på resan

 • Ta med kylväska med vatten och egen mat på resan.
 • Ta med matsäck på utflykter.
 • Naturen är oftast gratis.
 • Boka hyrbil via en prisjämförelsesajt UTAN försäkring. Betala med Norwegiankortet där du kan teckna en hyrbilsförsäkring för 250 kronor per år. Vår hyrbil kostade 925 kronor med Carwiz i ren hyra. För försäkring ville de ha 2 800 kronor. Det är på försäkringen de tjänar pengar.
 • Köp en bilkudde på plats om ni har barn. Vi köpte en på Lidl för 70 sek och biluthyraren ville ha 8 EUR om dagen. Bilkudden tog vi med hem.
 • Ha med ett extra kreditkort som du använder till depositioner. När vi bokade hyrbilen utan försäkring tar de ut en extra hög deposition på 14 000 kr (som man får tillbaka vid återlämnandet). Använder man sitt vanliga kort låser man sina pengar och det kan bli trist.
 • Boka boende med möjlighet att laga egen mat. Handla på Lidl.
 • Att resa behöver inte betyda att man måste göra allt. Barn måste inte aktiveras hela tiden och att ha tråkigt är ofta den egna lekens startskott. Hitta saker som ni uppskattar hela familjen – Plitvicesjöarna var något som vår familj blev helt knockade av. Otroligt vackert och spännande till en väldigt billig peng. Vår son meddelar att det roligaste på resan var när jag och han byggde en ö av stenar i havet. Många timmar gick åt till detta och det var helt gratis.
 • Snåla inte på resan men välj medvetet vad ni vill lägga pengarna på. Första kvällen åt vi på en restaurang för 1 200 kronor. Helstekt fisk och underbart vin. Helt klart värt det. Resterande nio dagar spenderade vi 4 800 kronor på.
Tågresa till Kroatien
Orpna Bay. Vansinnigt vackert!
Krk Kroatien
Två favoriter spatserar i staden Krk.
Tåg Zagreb
Hej då Zagreb.
Kroatien Krk
En gumma misstänkt likt juniors gammelmormor står och spejar på oss långt där borta.
Plitvice sjöarna Kroatien
Plitvice sjöarna. Vilket ställe!
Klimatsmart
Sovkupén München -Zagreb. Tre sängar i höjd. IGMR Junior älskade det.
ICE tåg Tyskland
De Tyska ICE tågen ligger ljusår före X2000 i komfort.
Familjen IGMR i Kroatien
66% av familjen IGMR på en Orpna Beach i Kroatien.
Tåg till Kroatien
Öresundsbron. 10 minuter in i resan.
Beach 38 München
Beach 38 i München. Sand, solstolar, billiga drinkar och halloumimackor to die for.
Nattåg till Kroatien
Konduktören på nattåget serverade frukost på sängen.
Fotbad Kroatien
23 timmars tågresa kräver fotdopp i Kroatiskt vatten.
Malinska Kroatien
En regntung och vacker dag i Malinska.
Boende Krk Kroatien
Grillkväll. Här bodde vi.
Kroatien Museum
Sonen älskar muséer. Medelhavsmuséet detta.
Krk Kroatien
Krks trånga gränder.
Krk Gränder
Förr tog inte bilar plats.
Plitvice sjöarna Kroatien
Plitvice sjöarna. En av resans absoluta höjdpunkter.
Sticklingar vinranka Fikon
Jag fick lov att ta sticklingar av vinranka och fikon.
pool krk kroatien
66,6% av familjen IGMR badar.

Länktips för lättare planering av tågresa till Kroatien och Europa

The Man in Seat Sixty-One. En allomfattande resurs för tågresande i Europa. Tips, guider och en massa bra content.
ÖBB – Österrikiska järnvägen.
DSB – Danska järnvägen.
DB – Tyska järnvägen.
Rail.cc – En svensk tågsida.
Klimatsmart Semester
Alingsås Resebutik – Resebutik som är specialister på tåg.

Har ni varit på en tågresa till Kroatien eller neråt Europa? Om du har frågor om tågresandet eller vill ha mer tips får ni gärna kommentera eller maila mig på igmrmail@gmail.com 

Vill du läsa mer om oss? Börja här.

Tågresa tll Kroatien

16 kommentarer

 1. Jacke77

  Hej.
  Riktigt bra skrivet. Kul att ni hade en trevligresa i Kroatien. Själv är jag född i Hrvatska (Kroatien) och är där varje år 1 månad på semestern. Det är svårt att bli besviken när man besöker Istrien Rijeka, Krk, Opatija, Rovinj. Porec. Dalmatien Dubrovnik. Split. Makarska och många andra turistorten i Hrvatska. Lugnt och vackert väder klar havs vatten. Ni får ha det så bra. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  • Anonym

   Hallå Jacke. Kul att du uppskattade inlägget. Jag är ett stort Kroatienfan. Vacker natur och otroligt mycket historia på samma plats.

 2. FruEfficientBadass

  Underbar sammanfattning av resan, jag ryser särskilt vid två ordföljder: "nattåg med sovkupé till Zagreb" och "det roligaste på resan var när jag och han byggde en ö av stenar i havet." Va!?! Helt underbart, poetiskt, stilfullt. C'est classe! Nej ni har verkligen inspirerat oss. Vi har nu konfererat en del och kommit fram till att vi under återstoden av barnens tid hemmavid skall vi göra en kort och en lång resa tillsammans. Långresan blir till Japan och den korta blir med tåg genom Europa, troligtvis till Portugal i början av en sommar. Jag hade nog inte tänkt tanken om det inte vore för er Kroatienresa.

  En sak jag tänker när jag läser om kylväskan är att man, i det fall man blir FIRE for life och vill resa långsamt off season och bo i skyffen utan pentry, kan skaffa en sådan där kylväska man kan plugga in i eluttag. På så vis kan man ju ha ett litet stash på rummet.

  • Anonym

   De e bar å åk! Kul att du blir inspirerad! Tågstationerna i Spanien ska visst börja likna flygplatser mer och mer.

   En annan reflektion är att Sverige verkligen är ett U-land vad gäller tåg. Komforten och standarden är högre söderöver.

   Angående kylväskan är det bra om den får plats ovanpå en rulle-resväska. Vi hade två resväskor, kylväskan, en ryggsäck och IGMR Juniors lilla Kånken. Tror vi kunde packat ännu lättare vilket alltid är en fördel.

  • UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

   Hur länge håller kylan i en vanlig kylarväska? Kan en lagra mjölkprodukter, grönsaker utan att de förstörs på ett par dagar?

  • Anonym

   Det beror nog på mängden kylklampar och kvalisort på kylväska. Vår höll kylan i 24 timmar med två kylklampar och kall mat. 129 kr på Classe tror jag.

 3. K

  Kul, tack för att du delar med dig!

 4. Anonym

  "det roligaste på resan var när jag och han byggde en ö av stenar i havet."
  La själv ut närmare 3000 för resa med besök på kolmården och trodde elefanter, lejon eller giraffer skulle vara det bästa. Men nejdå, det var myror som gick i kolonn till papperskorgen var det bestående minnet.

  • Anonym

   Barn är underbara och helt oförutsägbara. Detta händer så ofta och ibland känns det som om det är ens egen fantasi som brister och man köper sig fri.

 5. Hennes Majestät Charlotta

  Vilken mysig resa!
  Vi försökte boka tåg förra sommaren till München via olika hemsidor men det var namne mig inte lätt. Gav faktiskt upp och båtkryssade Sthlm till Lübeck istället.
  Men drömmen om tåg med familjen lever kvar och det ska väl kunna bli av. 🙂

  • Anonym

   Nej det är inte lätt. Det tog mig 10 timmar att knäcka koden och förstå mig på det. Nu verkar det dock vara på gång samlingssidor för tågbokningar, typ som flyget har. För mig lossnade det när jag fokuserade på en av sträckningarna, München – Zagreb. Efter det löste det sig ganska bra.

 6. Anonym

  Kom på annat spartips som vi gjorde. Hyr man lägenhet – ta med lite diskmaskinstabletter, tvättmedel, kryddor osv så att man inte behöver nyköpta allt detta.

 7. Vad är livskvalité?

  Fusk, vill också till Kroatien. Tack för alla inlägg på min blogg. Men behöver lite hjälp.

  TACK IGMR för tipset om "White Flight", blev så intresserad så jag försöker hitta publikationer/avhandlingar om just fenomenet hon skriver om – men får inte hem något 🙁
  Vi min egen lärarutbildning är det tämligen lätt att hitta uppsatser, men annat denna gång. Så jag är mkt intresserad av ämnet vi skrev om.

  Om du hittar nåt – länkar du mig via min sida 🙂

  Mvh VÄL

  • Anonym

   🙂

   Droppade lite länkar på din sida. Håller med om att det är otroligt intressant. Huserar i Malmö och det är brännande aktuellt här…

 8. Vad är livskvalité?

  Well, är i Norra delen av huvudstaden. I perioder har pengar på grillkol varit bortkastade pengar: det räcker med att besöka sin lokala parkering och ta med marshmallows – well, för de ekonomiskt sinnade 😉 Tack för länkarna. Har även tagit hem "Essays on Segregation, Gender Economics, and Self-employment". När jag väl flyttar kanske jag kan skicka ett vykort om vi fortfarande håller kontakten 😉 Deal :)?

Kommentera