Köpa hus för att hyra ut? Kan man leva på att hyra ut hus?

En tanke som växt mer och mer är detta med att köpa ett hus eller stuga för att sedan hyra ut det. En extra inkomst och eventuellt något man själv kan nyttja beroende på hur man hyr ut det – Airbnb eller som vanligt hyresobjekt.

Om du funderar på att hyra ut ditt hus som en inkomstkälla, finns det några saker du bör tänka på för att göra det till en lönsam verksamhet.

Innan du börjar hyra ut ditt hus är det viktigt att skapa en plan för din uthyrningsverksamhet. Detta inkluderar att bestämma vilka datum du vill hyra ut ditt hus, vilka priser du kommer att ta ut, vilka regler och villkor som gäller för hyresgäster, och hur du kommer att marknadsföra din uthyrning. Genom att ha en tydlig plan kan du undvika problem och maximera din inkomst.

Jag har bara doppat stortån i detta ämne men jag har hunnit göra några kalkyler utifrån vissa scenarion och inköpskostnader. Detta är sedan också vägt emot att låta pengarna stå kvar på ISKn och generera tänkt värdeökning på 7-9% / år.

Kalkyl hyra köpa hus för att hyra ut per månad

Scenario. Inköp 1,4 milj. Kallhyra 10 000 kr. Vinst ca 3 000 kronor / månad

Inköpskostnad         1 400 000 kr 
Lagfart 1,5%               21 000 kr 
Pantbrev 2%               28 000 kr 
Insats 15%            210 000 kr 
TOTALT            259 000 kr 
   
Ränta 1,5%               17 850 krår
Amortering 2%               23 800 krår
Renovering               24 000 krår
Skatt / hyra               17 600 krår
TOTALT                 6 938 krmån
Intäkt  
Hyra 10 000 kr            120 000 kr 
Vinst                 3 063 krmån

Kalkyl hyra köpa hus eller stuga för att hyra ut per dag – Airbnb eller liknande

Scenario: Inköp 1,4 milj. 100 dagar uthyrt á 1 200 kr. Vinst ca 1 100 kronor / månad

Inköpskostnad   1 400 000 kr 
Lagfart 1,5%        21 000 kr 
Pantbrev 2%        28 000 kr 
Insats      210 000 kr 
TOTALT      259 000 kr 
   
Ränta 1,5%        17 850 krår
Amortering 2%        23 800 krår
Renovering        24 000 krår
Skatt / hyra        15 400 krår
Drift        25 000 krår
TOTALT           8 838 krmån
Intäkt  
Hyra 100 dagar á 1200 kr      120 000 kr 
Vinst           1 163 krmån

Att ha kvar insatsen på ISKn kommer generera en värdeökning på ungefär 1 500 kronor per månad med 7% avkastning.

De mjuka värdena hyra ut hus per månad

Det scenario ett där man köper ett hus och hyr ut för kallhyra genererar en fin vinst på 3 000 kr per månad. Skalar man upp till fler hus eller kan hyra ut för mer pengar blir det förstås bättre.

Men – man blir hyresvärd. Jag har stor respekt för detta. Hitta bra hyresgäster, vara på jour om något går sönder, eventuella klagomål eller slitage – you name it. Besittningsrätten, lagar och bestämmelser är snårigt och jag ser som sagt många saker som potentiellt kan bli tuffa.

Samtidigt möjliggör detta att gå ner i tid och viga en dag i veckan till just hyresvärdandet. Spontant är jag dock inte så förtjust i detta sätt att hyra ut. Inte utifrån vår nuvarande livssituation.

De mjuka värdena hyra ut hus eller stuga per dag

Här har vi ett mer flexibelt sätt att hyra ut. Bokning, betalning och annat sköts via en plattform vilket jag gillar. Man kan sköta detta mycket mer hands off med kodlås till huset / kodlås till nyckelskåp samt bara ta bokningar när man själv önskar. Det kan dock potentiellt bli mycket kommunikation med hyresgäster vilket inkräktar på livet.

Men – det stora positiva här är att man själv får ett hus/stuga som man själv kan nyttja som just sommarstuga eller weekendboende – ”gratis”. Man kan också pausa uthyrandet om man upplever det som betungande.

Köpa hus för att hyra ut
Vi uppskattar själva att hyra privat. Detta fantastiska off-grid hus hyrde vi i Joshua Tree. Tips om ni ska till västra USA någon gång. Utsikt från sängen. IGMRs fötter under täcket.

Hur gör ni?

Vi har som sagt börjat doppa fötterna lite i detta spår men inget är bestämt. Vi har det bra som vi har det men att vara närmre naturen och att ha något eget lockar och drar. Att köpa ett hus eller stuga och ha själv men det känns inte lockande eftersom att det tar en för stor tugga ur sparandet. Delningsekonomin måste in i kalkylen helt enkelt.

I helgen var vi och tittade på ett hus i norra Skåne som checkade många boxar. Det blev dock inget eftersom läget inte kändes helt optimalt. Priset var ok, skicket på huset var lite sämre men godtagbart, insidan väldigt charmig och trädgården med hästar i tomtgräns mysig. Vi tar oss dock friheten att vara väldigt kräsna eftersom detta ska kännas rätt, roligt och kalkylen måste gå ihop.

Oavsett är det roligt att söka nya spår och vägar, att funderar och klura. Livet blir mycket roligare då, även om man helt avstår.

Så – hur har ni läsare gjort? Har ni sommarstuga som står outhyrd eller hyr ni ut? Har ni helt avstått? Är ni hyresvärdar? House hackar ni? Dela gärna med er av era erfarenheter – bra och dåliga. Mjuka och hårda (känslomässigt och pengarna).

Fler tips på extra inkomster hittar du här. Mer matnyttigt kan du läsa på Mainhome eller varför inte Elisabeth på Rikakvinnor.

Signatur